Реклама / Ads
10| 16946 |02.07.2018 ГЛАСЪТ

Заблуди около Банката на олигархията и срещата с китайския бизнес в София

.
Тази могъща държава предлага, но ние хитруваме...
Чуждестранни банки са изпратили допитване до посолствата на техните страни, относно някои съмнения около предстоящата среща за сътрудничество с Китай известна като 16+1 в София.
 

Форумът ще се състои на 6-8 юли, а домакин е Българската банка за развитие. В българската столица ще пристигнат членовете на Междубанковата асоциация в Китай – ЦИЕ с проекти и предложения за икономическо сътрудничество с Източна Европа и Балканите.

Срещите на Комитета на висшите служители и Борда на директорите на банките-участници са предвидени за 3 и 5 юли.

По време на събитието в София трябва да бъдат обсъдени и приети Програма за сътрудничество за периода 2018-2020 г. и Споразумение за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит между банките-членове. Асоциацията е платформа за многостранно сътрудничество в областта на финансирането на проекти, при което се спазват принципите на независимост в операциите, вземането на решения и поемането на риск.

 

В миналогодишната среща в Букурещ участваха 14 банки, сред които Китайската банка за развитие, банки от Чехия, Хърватска, Словения, Черна гора, Латвия, Литва, Македония, Унгария, Румъния и Сърбия. Там бяха представители и на ББР. Също и премиерът Бойко Борисов. Българското участие обаче бе доста забавно, тъй като единственото, с което се похвали Борисов е, че ще изнасяме фураж за Китай. Смях в залата… Този фураж се обещава от 2015 г. насам…

 

В навечерието на срещата в София чуждестранни банки се интересуват наистина ли организаторът на срещата в София ББР е „банка на олигарсите“ и „личната банка на Пеевски“. И защо е наричана така. Повод за тревогите на чуждите финансисти са материали и факти в български медии, за някои съмнителни действия на ББР. Публична тайна е, че след фалита на КТБ Пеевски почва да ползва ББР като лична касичка за кредитиране.

 

Над 160 млн лева кредити е отпуснала Българска банка за развитие на фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Булгартабак е получила от ББР един път 5,1 млн евро. Гаранцията на този кредит е 7,8 млн евро. Булгартабак – Благоевград е ощастливена с 9,1 млн евро, с гаранция 7,8 млн евро. 37,4 млн евро е получила „Водстрой 98”. „Интръст” ЕООД пък е кредитирана с 2,2 млн лева. „АВ” – хасковска фирма, свързвана с Пеевски е получила близо 17 млн лева. „Ултрастрой” – 2,2 млн лева.

Нечувана щедрост, недостъпна за малкия и среден бизнес, които уж трябва да подпомага ББР.

 

Припомняме:

„Чл. 8 (1) Кредитната дейност на БАНКАТА е ориентирана към:

Предекспортно и експортно кредитиране на малки и средни предприятия; кредитиране чрез банки-посредници или пряко на други видове дейности и малки и средни предприятия; рефинансиране банки, кредитиращи малки и средни предприятия, финансиране на инвестиции извън страната на малки и средни предприятия.  

 

Нито едно от тези правила не се спазва. Сред облагодетелстваните са още Георги Гергов – прословутият пловдивски бизнесмен, масон и бесепар, както и големи фирми, близки до властта.  

 

През ноември 2017 г. в своя позиция, изпратена до медиите, пет партии - "Движение Да България", ДСБ/Нова република, "Зелените", БЗНС, ДЕОС обявяват, че Българската банка за развитие се е превърнала в банка на олигархията. Китайците със сигурност са проучили дали това е вярно или не.

 

Недоумение буди и едно изказване на вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов пред 82-то Междупарламентарно заседание „Европейски парламент – Конгрес на САЩ“, представляващо трансатлантически диалог между двата законодателни органа, на което българският парламент е домакин. Цветанов заяви там: „Русия и Китай са едни от основни потенциални заплахи за мира и стабилността, разбира се, и фалшивите новини, и всички провокативни действия от някои държави, но ЕС и САЩ заедно могат да се противопоставят на всички тези заплахи“.

 

Болестите влизат през устата, а от устата излизат лъжите и катастрофите – гласи древна китайска поговорка. Китайските институции – финансови, икономически и най-вече разузнавателни – са известни със своя перфекционизъм. Със сигурност ще дойдат в София със готов анализ на обстановката у нас. Да не забравяме също, че в Китай за корупция се изпълняват и смъртни присъди.  

Мъдрецът Мин Тзъ казвал на своите ученици: Не може да излъже Небето и Земята, но лъже хората – това е най-голямата заблуда.

 

Дали Цецо ще повтори тази своя мъдра констатация пред китайските инвеститори и финансисти в София? Или на този форум ще се изявява Борисов, който ще прегръща гостите от Пекин и ще им говори за дълбоките корени на българо-китайската дружба? Сигурно ще им разкаже и онзи нашенски мит, че Китайската стена е построена заради българите, които напирали към техните земи…

 

Всъщност Борисов, с демонстрираното самочувствие на световен играч напоследък, вярва, че може да лавира с прегръдки, целувки и потупвания по рамото между САЩ, Русия, ЕС, Германия, Турция... Смята да "прибави" и Китай. Можеше да е забавно, ако не беше толкова наивно и глупаво. И вредно. 

 

Какви са фактите преди срещата. През 2016 г. Китай заявява, че ще инвестира в Централна и Източна Европа 10 милиарда евро. За целта се създава Китайско-Централно и Източно европейски фонд.

 

Той се обслужва от Sino-CEE Financial Holdings Ltd и Industrial and Commercial Bank of China. Също така и от China Life Insurance и Fosun Group. Целта на фонда е да привлече финансиране за проекти в Централна и Източна Европа на стойност не по-малко от 50 милиарда евро. Планът обхваща 16 страни, между които и България. В 15 от тях вече функционират офиси, но не е известно да има такъв в България.

 

През 2017 г. високопоставени лица от Пекин са посетили Полша, Унгария, Чехия, Сърбия и Словакия с цел да се ускорят проектите. България остава встрани.

В Прага например в чест на китайските гости е организиран парад, а чешката столица е украсена с китайски и чешки знамена. Подписани са 30 сделки на обща стойност 8,7 милиарда евро.

Чешкият президент Милош Земан назначава за свой съветник по икономическите въпроси Е Цзянмин, представител на CEFC.

 

Белград и Пекин са подписали договор за сътрудничество и инвестиции в сръбската промишленост и инфраструктура. Един от главните проекти е железопътна високоскоростна линия между Белград и Будапеща - около 300 км. Китай приема Сърбия като един от най-добрите си партньори в Европа. Двустранните проекти възлизат на 5,5 млд евро. В плановете влизат мостове, разработване на мини, предприятия, инвестиции в аграрния сектор. Само в проекти в селското стопанство през 2018 г. са наляти 432 млн евро. Около 700 млн евро са заложени в енергетиката на страната. Данните са на агенция Рамблер Финанси.

В строителството на пътища само за една година са инвестирани около 500 млн евро. Целият проект предвижда 5 млрд евро в инфраструктурата.

 

Полша вече реализира проект с Китай за модернизиране на няколко от големите пристанища като тези в Шчечинския залив и на Балтийско море. В Гливице се строи една от най-модерните товарителници в Европа. Вече се оборудват терминалите за въглища и други за контейнери. Модернизира се и „Силезийският логистичен център“, който е важна част от коридора Балтика – Адриатика. Започва и изграждането на коридора Дунав-Одер-Елба.

 

Нищо подобно не се случва в България. През 2013 г. у нас няколко пъти идват представители на корпорацията China state construction engineering corporation ltd. Те предлагат инвестиционни проекти за: строеж на крайморска магистрала -  не само между Варна и Бургас, - а по цялото крайбрежие. Завършване и модернизиране на магистрала „Хемус“. Готов проект за превръщане на летище Пловдив в карго летище с огромен терминал за товарене и разтоварване на ТИР-ове, които да свързват съседните страни. Като бонус китайците предлагат да построят тунела под връх Шипка като дар за българския народ. Тук обаче интересът е минимален – главно заради неяснота около комисионните.  

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 23448 |17.06.2016 Милионите около Росатом възбудиха пудели и шлюхи . 15| 9622 |07.11.2015 Статуквото срещу Реформите - по-общия прочит на протеста около МВР . 39| 15354 |08.05.2015 „Тъстът“ на Пеевски изтеглил парите си от КТБ седмица преди затварянето на банката . 18| 11153 |20.02.2015 По повод дълга и политическия ажиотаж около него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads