Реклама / Ads
47| 14997 |31.01.2021 ГЛАСЪТ

Bericht!*

.
Източник: Eвроком
Докладвайте! Все по-често срещам този апел под различни постове в социалните мрежи. Най-интересното е, че авторите са уважавани от мен личности с авторитет и влияние. Последно срещнах призива, неколкократно повторен от човек, който се занимава с публични комуникации. Поводът - някакъв агресивен сбирютук от призиви да се пазим от размиването на половете и джендъризацията.
 

Много глупав и невършещ работа на радикалистите, обявили се за опазване на християнските ценности. Хомофобски псевдоманифест, който звучеше толкова отчаяно, че не се дочиташе докрай.  Почувствали се обидени едни хора и викат - докладвайте! Стимулират упражняване правото ни на контрол. Ама не обиждат ли по този начин другиго, който също е упражнил правото си да изрази позиция? Онзи, докладваният, няма ли да се почувства на свой ред обиден? Даже санкциониран по силата на субективна преценка на човек или общност обсебила правото да отсъжда, както има право на живот в свободните, доскоро поне социални платформи?






Както отбелязваше в коментара си, несъмнено интелигентният адресант на агитацията да докладваме, подобни тъпотии сами се обричат на забвение и не въздействат никому. Логично се запитах, защо да се превръщаме в цензори тогава? Какво пазим? По силата на каква самооценка се превръщаме във владелци на истината и здравия разум? Защо се товарим с греха да лишаваме от право едно мнение да стигне до някого? Не си ли даваме сметка, че се борихме срещу докладващите до съвсем неотдавна? Свободата не изглеждаше ли по друг начин, според Русо, Лок и пр. хуманисти, които мрем да цитираме?

 

Достраша ме, да ви призная. Докладваме се напоследък за неносене на маски, за неправилно носене на маски, за антиваксърски словоблудства, за неуважение към сервилните и признателните на властта, за грубияните, които не си подбират думите, за псевдоезоповците, които си мислят, че не ни е ясно какво имат предвид!

 

Докладвайте, съветват иначе изявени застъпници за лустрация!  Докладвайте, за да станем нормално общество! За да се ваксинираме поне 70%! Да не сме на опашката по тъпоумие! Да опазим външния дълг най-ниския в ЕС! Да се отървем от пенсиите и деградиралите нафталини, които внушават антихуманни простотии за наличие на два пола и право на децата да не се самоопределят полово на 4 години. Докладвайте!






Дълго мога да изреждам поводите, по които трябва да алармираме и шансът да ни поощрят с някой грант или помощица от джипката расте пропорционално! Ако си турим и снимка с игла в рамото или направо последваме примера на онази чиновничка от администрацията на Обама, която се мажеше с вакса и се беше отказала от родителите си за да минава за цветнокожа, и да расте в йерархията – още по яко! Може и като новата звезда от протестите пред Капитолия, която изплющя снимките на майка си, защото са й по-важни успехите на демократическата партия от примитивните привързаности. Може също да викаме за Навални, от стената разбира се, да викаме, колкото ни глас държи и клавиатурата носи на удари, щот и Борисов е фен, и даже цялата демократична, будна общност, нищо че за Асанж, Сноудън, Бююк не мъцнахме.

 

Защо се присетих аз за криптофашизма, в който подозирам цялата тази активирала се маса от разпознаващи смисъла и качеството на идеите от лозунгите на разпищолилия се враг на либерализма?  Защото се стреснах от яростта на хора, които мислех за толерантни и приемащи насрещно мнение и теза.

 

...Стена, какво понятие само от модерния, лексикален, комуникационен арсенал! Стената може да отделя, да загражда, но и да играе ролята на агиттабло, не ли? На неонова реклама над заведение със съмнителни услуги. На пропаганден дувар, на който всеки може да разлепи афиша на собствената си житейска драма, филм или устав за живеене. 

 

Нарадвахме ли се, че точно това време доживяхме? Сега усилията да се надпреварваме в санитарно-хигиенните задачи за опазване на нов, стар, някакъв морал и ценности не ни ли нахлузи маските на цензори и предатели на заветното „Не съм съгласен с това което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш“. За свободата да направи всеки от илюзорното си кибер владение агитпроп табло, мило дневниче или албум с котенца и катерици ми е думата. Във все по-сгъстяващата се мрежа, която все по-прецизно улавя онова, което не изнася на статуквото, личното пространство отдавна не може да се опази от хигиенни норми на общуване, просто защото белият шум създаван от медиите надвикващи се в славословия и празнодумство по адрес на злодеите /субективна употреба на нарицателно/ заглушиха опитите на мъдрия шепот да ни върне колективния разсъдък.

 

Хигиената се свежда до това да носим маските и да се поливаме с дезинфектант. В изолацията и превенцията в името на възможността да си употребиш тоалетната хартия с която си се презапасил. В изолация е още по-лесно да риташ виртуални стени. Просто звучи да не причиняваме другиму онова, което не бихме желали да ни споходи? Забравихме ли, че „най голямото право е правото да си крив“, както и че ако днес човешкото правораздаване, като дойде  за един и мълчим, утре ще се отбие и през нашата стена. Може и да премине стената. А колкото и да са бели намеренията на хорското възмездие, като преминат едни граници покафенява. Като амбициозна чиновничка в Пентагона, вие за фашизъм ли си помислихте?






P.S. И докато си дописвах горните редове, в деня за отбелязване на холокоста научихме, че „Започва строг контрол в интернет: Опасно за деца съдържание, реч на омразата, расизъм и ксенофобия, призиви за насилие, нагнетяване на етническо напрежение, дори и сексизъм - това ще са част от нарушенията в онлайн пространството, за които ще следи Съветът за електронни медии (СЕМ), според новите правомощия на регулаторния орган.

 

В момента там тече трескава подготовка - набират се нови служители за мониторинг, след дни започва да се събират уведомления от сайтове, анализира се информация от агенции, които правят рейтинги на най-посещаваните медии в българското онлайн пространство.“ 

 

Аз мисля, че няма да им е тежко на дамите от СЕМ. Ние и така си самопочистваме виртуалната агора. Самонакисваме се пред невидимия, голям брат, дет ни е дал илюзорната свобода и да си разцъкваме лафче, да си изплакваме болката и да сочим с пръст. Свърши свободията! Трябва ред и правила! Ще говорят само подготвените и достойните. Като в Китай или Северна Корея. Или както каза една млада репортерка от САЩ по радиото, не и запомних името: „Трудно ни беше при Тръмп, защото докато говореше, ние трябваше върху него да обясняваме какво е правилно, защото той говореше неправилни неща“. Вам лъжа ама аз го чух. Вече ще слушаме правилните без дублаж. Олекна ми за момичето. За мене си и тия като мен, надвикващите се с дублажа от стените във ФБ ми зловидя.

 

„Дайте ми власт над медиите и аз ще превърна всяко общество в стадо свине“, това спомняте ли си го? Твърди се, че са думи на Гьобелс. Като професионално кредо на блюстителите на свободата на словото ли ви прозвучаха? На мен да.

 

Соня Момчилова

За Фрог нюз

 
Bericht!* - докладвай, долагай! от немски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9068 |30.01.2021 Пенчо Славейков като петдесетолевка на Бойко и Нобелов кандидат . 57| 21366 |30.01.2021 Прост и прецакан - новата българска мечта . 28| 19538 |29.01.2021 БТВ като тв вариант на Пеевска медия, Яна Маринова единствен лъч на нормалност . 38| 14438 |28.01.2021 Министър Христо честния – между Алф и Бай Ганьо. Как МВР прави избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads