Реклама / Ads
49| 15810 |24.07.2014 ГЛАСЪТ

Благодарности към освободителя Пеевски!

.
Новият освободител...
Правителството на Орешарски подаде оставка. Това, което е нормална практика в демократичния свят, тук е по-иначе. Една уж обикновена оставка, а изведнъж се отприщи някаква необоздана или малко странна радост. Хората си звънят по джиесемите и си честитят падането на Орешарски, както някога падането на Живков на 10 ноември 1989 г. И си пожелават здраве и късмет. Поглеждаш към календара, да не би да е нова година...
 

Падна кабинетът на БСП и ДПС. Повече на ДПС - то е ясно.

След правителството, ще тръгне и парламентът.

Самата мисъл за това е облекчение. Видя се краят на една измъчена история, която е без аналог в последните български поне триста години. Дори най-големите фенове на социалистическата партия и Движението за права и свободи са въздъхнали с облекчение. То не бяха мъки, то не бяха кандърми и обещания само и само управлението да продължи още един месец, още една седмица, още един ден само... Поведение, което може да се сравни с това на удавник, който се  е хванал за сламка или на политик, докопал се до едни големи пари. Второто е вярното и от самолет се вижда.

 

Но българите сме неблагодарно племе. Радваме се, че нещо лошо си отива, но не обелваме и дума за големия бял вожд, който ни поднесе това щастие като бяло сладко с чаша студена вода. Да, за него става дума - за Делян Пеевски! Новият освободител с главно О! Третият гранде освободител след Русия и Съветския съюз. Нещо като генерал Скобелев и маршал Толбухин взети заедно.

Ще ви припомня първите думи на Делян Пеевски, след като се закле като шеф на ДАНС, защото може да сте ги забравили Пред ято пърхащи репортерки той заяви: "Ще работя само за държавата и народа". И го направи. Народен човек. В смисъл, че народът като чу новината, излезе целокупно на улицата. Толкова масово се е излизало само на погребенията на Борис III, Георги Димитров и Гунди. Е, и когато станахме четвърти по футбол в света, но емоцията бе друга.

Трябва да му го признаем на аркадаш Пеевски - без да стъпи нито веднъж за година в Народното събрание, той обедини явно българите и неявно - българските турци. Това, което не успяха да направят протестите, продължили месеци наред, "ранобудните студенти" в СУ, стачките на медиците, демонстрациите на работници и служители в различни сфери, воплите на пенсионери и болни, го стори един Пеевски. На 36 години Левски не успя да обедини нацията за свободата, а Пеевски го постигна само на 33. Апостола бе обесен, без да е спестил и една жълтица, предаден от немалко свои другари. Пеевски е жив и в пращящо здраве, богат и по-деен от всякога. Вместо към Голгота (Сергей Станишев и Лютви Местан го жалеха, че преживял катарзис...), той върви към нови творчески успехи, мачкайки всичко по пътя си. Левски бе съден и осъден от един лош и несправедлив съд, а Пеевски се радва на пълната подкрепа на цялата храбра и честна правосъдна система. Дякона бе преследван по петите от заптиета, а днес цялото МВР, с армията от полицаи и тайни служби са на разположение на новия герой. Даже държавна охрана му дават, да го пази от... не знам от кого. В Сърница, дет‘ се вика, може да няма портрет на Апостола, но на Пеевски със сигурност има, защото преди европейските избори, той плати кувертите на абитуриентите и някои от тях казаха, че ще му се отблагодарят подобаващо. Портрет на стената в хола или в класната стая е подобаващо.

 

Така че нека изразим своята благодарност към героя на капиталистическия труд, труженикът на сенчестия фронт, ударникът на политическата интрига - Делян Пеевски. Без неговите усилия двойната коалиция щеше още да е на власт. Да му благодарим и за това, че ни дава пример, как може човек да успее и забогатее без да има черно на бяло бизнес и без да е работил и един ден в Народното събрание. Феноменално. Ако прибавим сделките в енергетиката, Булгартабак, железопътната инфраструктура, с имоти, контрабандни цигари и пр., с които свързват името му всякакви слухове, ще стане ясно, че този човек се е превърнал в паметник приживе. Класик в натрупване на капитал, а не като онзи бираджия Маркс, както го наричаше Ленин...

 

И понеже се затруднявам да открия достатъчно силни думи за възхвала на чутовния му подвиг, се изхитрих да потърся някои чужди ценни мисли, подходящи за случая.

 

Писателката Сесилия Фридман например казва: „Благодарността обогатява и задълбочава живописната тъкан на живота, като ни позволява да видим повече.” Да видим повече... Дано сме прогледнали, та да видим.

 

Адолф Хитлер пък пише в "Моята борба": "Колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-лесно ще й повярват" и "Човек вярва на това, което му се иска". Тоя Хитлер е голям умник.


Мечо Пух обаче има своя гледна точка по въпроса: "Колкото повече, толкова повече!", както и : "Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед". Пеевски може да не е чел "Мечо Пух", но действа по МечоПуховски, че и отгоре. Натрупа гърненца с мед, колкото и швейцарските банки не са сънували. Но Пух има и друго прозрение: "Когато някой казва, че няма никой, значи има някой".

Тук е заровено кучето. Има някой! В смисъл, че Пеевски няма чак толкова акъл, за да смогне сам да извърши всички юнашки подвизи, които му се приписват. Има някъде скрит учител. Скрит, скрит - колко да е скрит... Знам, че се сетихте. 

 

Въпросът е дали ще спазим традицията да посрещаме освободителите си на Орлов мост с хляб и сол. Малко въображение в тази посока няма да е излишно. И по отношение на освободителя, и по отношение на посрещането. Човекът заслужава нещо по-специално. Точно това си помислих и аз...

 

Севт III,

тракийски цар
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 27745 |22.07.2014 Кой ни управлява досега? Седем психопортрета . 38| 13042 |21.07.2014 Цв. Василев: Обвиненията срещу мен и КТБ са скалъпени от политици! . 147| 18459 |20.07.2014 Кой ще ни управлява след изборите през есента? . 79| 14331 |19.07.2014 Теория за абсолютното зло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads