Реклама / Ads
20| 12987 |08.03.2020 ГЛАСЪТ

За Бога, не сме Хирошима и Нагасаки; по-полека с ”Без паника!”

.
По Мунк...
Двама българи с коронавирус. В Плевен и Габрово. В Плевен има още един... Станаха четири... Централният щаб дал брифинг през нощта. Новината-мълния обикаля страната. Предават телевизии, интернет, фейсбук… Директни включвания от двата града. От други градове. Екипите не стигат за репортажи и от селата… Експерти повтарят: без паника, смъртността не е голяма, коронавируса е като обикновен грип.
 

След 5 минути: Без паника!

 

След 2 минути: Важното е да не се паникьосваме.

 

На всяка минута: Паниката е много опасна. Не се презапасявайте с лекарства и продукти.

 

На карта Плевен и Габрово пулсират с червени кръгове, триъгълници и стрелки, сакаш са епицентър на ядрени удари… Българските Хирошима и Нагасаки… Преувеличено е сигурно, но не се паникьосвайте. Взети са мерки.

 

Пред камерите са професорите и експертите. Така е редно. Пред камерите обаче се появява вътрешният министър. Защо? Униформени вардят болниците сякаш ще ударят с палките по главата коронавируса, ако се мерне наоколо.

 

И отново: Никаква паника!

 

Проправителствените медии тръбят: „Паника! Разграбват продукти и лекарства.“ „Като на война: Изкупуват се продукти…“. „Паника в Пловдив…“. Кой им диктува?

 

Премиерът Борисов свика кризисния щаб на извънредно заседание.

 

Много моля, без паника! Не пътувайте. Не се събирайте. Не! – на закритите пространства. Метро, самолети, трамваи, влакове – далече от тях. Тийнейджърите да не стъпват в МОЛ-овете.

 

Без паника, граждани! Без паника!

 

Децата винаги правят това, което им е забранено. Възрастните също. Човек е устроен да нарушава забраните.  

 

От щабовете да помислят. Дали предозирането, презастраховането, преиграването с цел да се види, че се прави всичко по въпроса, няма да изиграе лоша шега? Представете си как влияе появяването през минути на униформени, експерти, политици и постоянното повтаряне, че не трява да се паникьосвате, ама... Информация и разяснения - да. Тласкането към страхове чрез "извънредно", "опасно", "предупреждаваме" е наистина опасно.

 

Непрекъснатото: „Не се паникьосвайте“ предизвиква именно паника.

 

Все пак от 100 хиляди заразени в света до момента, над 64 хиляди са излекувани и са здрави. Много други се възстановяват.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 31412 |06.03.2020 Прозорецът като ръба на пропаст. Пет жени и власт, която разчиства сметки . 20| 25390 |05.03.2020 Плевен и палачите . 23| 16607 |04.03.2020 Защо Ердоган да ни мачка с бежанци, като си имаме Вежди . 37| 18348 |01.03.2020 Г-н Борисов, като не сме футболисти и милионери, да мрем ли?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads