Реклама / Ads
25| 20475 |07.09.2013 ГЛАСЪТ

Божинов и Николета бият протестите в медиите. А така!

.
Циците са предпочитани от медиите
Доживяхме: семейните скандали и изневери на Валери Божинов и Николета Лозанова е новина №1 в българските медии, а не протестите срещу правителството „Орешарски”. Това сочи статистика, направена от еип на Нова тв, обявена в предаването „Насреща с Люба Кулезич” за отразяването на двете събития. Работата на парламента е на трето място. Невероятно, но факт: съдбата на чалга двойката Лозанова - Божинов вълнува повече медиите, отколкото съдбата на българското общество.
 
В историята, разбира се влиза и опцията „Николета се върнала при Никито”. Става въпрос за националния ни вратар по футбол и син на шефа на БФС Борислав Михайлов – Николай. Както е известно на аудиторията, която се интересува от живота на подобни субекти, преди да се омъжи за Валери пловдивчанката Николета бе гадже на Михайлов – младши. По това време момата бе още ученичка с бушуващи хормони, падаща си по футболисти.

Може някой да се диви и чуди на случката, но истината е, че нещата са си дошли на мястото. При такъв преход и демокрация – такива резултати. Не може в една стая да има състезание по надпръдване (Вип брадър, например) и да очакваш да ухае на Шанел...

Но новините продължават да ни връхлитат. След повече от месец размисъл Валери Божинов - браво, можел да мисли, взел най-трудното решение в живота си. Футболистът слага край на цирка със съпругата си Николета Лозанова, която от известно време не живее при него в семейния апартамент, пише в. „Уикенд”.
Валери Божинов е решил да подаде молба за развод и вече е поръчал на адвокатите си да задвижат процедурата – отбелязва изданието. Той бил много разочарован от Николета, след като получил неопровержими доказателства (Да очакваме ли скоро видеото във Фейсбук?) за нейна изневяра с предишния й любовник Ники Михайлов. Според медиите манекенката се срещала тайно с вратаря в апартамент в столичния кв. „Люлин”. Дълго време тя заблуждавала съпруга си, но в един момент „доброжелатели” му докладвали за изневярата.

Пиари, запознати с живота на българските „звезди” допускат, че цялата сага около Валери Божинов, Николета и Никито вратаря е измеслена, за да поддържа интереса към техните персони. Божинов е резерва в италианския Виченца в Серия Б, а колегата му и съперник в кревата Николай Михайлов е резерва в отбора на Верона. Специално Божинов откакто е в центъра на „жълтите” клюки непрекъснато влошава спортната си форма. Вече не го канят и в националния отбор.

Истината е добре известна: в Българи от години чалга журналистиката много успешно манипулира общественото мнение. Телевизиите има особена заслуга в този скръбен процес. Нито социалните проблеми, нито финансовата криза дори са в състояние да отвлекат внименията на необразования българин от новини като тази за сексуалните и скандалните екшъни на лица с неизяснен умствен капацитет като плюшената хубавелка Николета и плюшения мачо Валери.

Това е факт, но трябва да кажем и причините за нерадостното явление, за да сме наясно, защо сме на дъното на Европа по стандарт на живот.

1.     Мутризация на обществото. Процес, започнал през 90-те години на м.в. и свързан със силовата икономика, която замести социалистическата планова такава след преврата на 10 ноември 1989 г.  

2.     Профанизация. На новите политически субекти не са нужни образовани хора, защото трудно се поддават на манипулиране. Това доведе до последователна и мащабна политика за сриване нивото на образоваелната система. Европейската комися е категорична: „Всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текст на родния му език. Към 2020 г. проблемът ще е огромен. 80 000 са напълно неграмотните млади българи и 41% (или всеки втори тинейджър) функционално неграмотен, а всъщност процентът е по-висок, тъй като изследването обхваща само ученици над 15 години, а над 30% от българските граждани са приключили с образованието преди тази възраст, т.е. функционално неграмотните в България са над 56%. 69% от безработните са неграмотни и без образование. За тези хора Николета, Никито Михайлов и Валерката Божинов са герои, „звезди”, пример за подражание, блян и мечта. Риташ топка, вееш цици и си на върха на житейската пирамида...

3.     Политизация по български. Политическата класа поощрява всячески чалгализирането на обществото. По този начин общественото мнение измества фокуса си от това какво вършат политиците - корупция, конфликт на интереси, лошо управление, неизпълнение на обещания... Освен това неграмотния човек е добър избирател – манипулираш го или му плащаш и той пуска „правилната” бюлетина”.

4.     Социален феномен. Чалгализацията промени и ценностната система на българите. Добродетели като честност, трудолюбие и лоялност вече са демоде и считани за наивност. На почит са агресивността, посредствеността и нахалството. Важното е да си известнен – не е важно с какво.

Това са само част от причините. Те водят до обедняване на нацията, включително и духовно. От друга страна обедняването върви за ръчичка с оскотяването. Както казва Оскар Уайлд: „В добрите стари времена книгите са се пишели от писателите, а ги четели всички; сега книги пишат всички, но никой не чете”.

Това е положението. Николета, Валери, Никито – новият български елит. Правителството на Орешарски ще си отиде – рано или късно. Но чалга звездите ще останат. Срещу тях никой не протестира. А те може да са по-опасни и от най-нежеланото правителство, от най-омразните политици. Последните можем да изгоним на изборите, ако ни дойде акълът, но чалгаджиите проникват в живота ни от телевизора, радиото, вестниците, разказите на познати, клюките на съседите, облъчването от таксиметърджията, дори от училището и споделеното от нашите деца. Страшно е. По-страшно е отколкото си даваме сметка.

Този път не ни е виновна световна конспирация... А може би точно това искаме. Феноменалната ни търпимост точно това сочи.


Лидия Попова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 12491 |06.09.2013 Джонатан Алън, посланик на Великобритания: Прозрачността убива корупцията . 62| 148458 |03.09.2013 Строители на капитализма: Спас Русев – от с. Гълъбник до Лондон . 33| 13554 |30.08.2013 ЕК ще „набива канчета” в София за знакови дела . 10| 23594 |28.08.2013 К. Пулев и Вл. Кличко – бавната мисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads