Реклама / Ads
32| 10639 |11.06.2015 ГЛАСЪТ

Борбата с корупцията се оказа хермафродит

.
Ясен Тодоров ще е едно от лицата на борбата с корупцията
Хермафродит изнасили себе си, взе парите и избяга. Тази крилата мисъл олицетворява борбата с корупцията у нас. Изрече я писателят Иван Кулеков преди повече от 20 години, без да си дава сметка, че словата му ще се окажат пророчески.
 

Флагманът на антикорупционната стратегия Меглена Кунева ни зарадва с нов държавен орган, който по правило би трябвало да бори корупцията на високо ниво, но очевидно ще е циркова самодейност.  За да звучи гръмко, властта го кръсти Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет. Всичко звучеше добре до момента, в който не стана ясно кои ще са неговите членове. За изненада на всички там се наредиха министърът на правосъдието, заместник-министър на вътрешните работи и други представители на институциите. Накратко казано-все политически лица. Или като в онзи филм-полицай, роднина, полицай, роднина.  Логично е да попитаме: Как някой, назначен от правителството и зависим изцяло от неговите членове, ще дебне шефа на МВР Румяна Бъчварова или някой от нейните влиятелни колеги? Пълен та.ак, би казал  народът. И както все по-често му се налага, ще им тегли на тези "отгоре" по една майна и ще си тръгне.

Националният съвет се оказва пълна измишльотина и имитация на дейност, защото по нищо не се различава от прехваления по времето на „Борисов 1” кабинет БОРКОР. Разликата е, че сега репресията ще бъде още по-драстична, защото политическите лица в него ще могат спокойно да се ровят в сметките на опонентите си и да свалят банковата тайна. В този си вид този орган не е нищо по-различно от държавно звено за саморазправа. Накрая ще се окаже, че назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС ще ни се стори като разходка в парка пред създаването на новия властови орган. Само, че тогава скочихме като ужилени и за броени часове развалихме сделката на политиците, а сега си мълчим. Сякаш доволни, че някой ни успива като Кашпировски. И примирени, че с борба или без борба, някой все ще се гаври с нас.

Само преди броени дни бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей ни предупреди,че ни лъжат за борбата с корупцията. Обясни ни, че за тази работа ни трябва мотивиран и безстрашен човек. Щом чуха това, тези, от които зависи успеха на страната, взеха, че я оплюха отгоре до долу. Както се полага по стар народен обичай, когато някой иска да разтури седянката. Експерти по антикорупция са категорични, че в Националния съвет по антикорупционни политики не трябва да припарват хора от изпълнителната, законодателната и съдебната власт, защото гущерът ще си остане цял. Напомнят, че има международни консултантски компании, които биха могли да разработят процедура за избор на хората, които могат да се занимават с тази дейност.

 
Новината, че председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров ще е също член на Националния съвет се прие като фалстарт. Някои негови колеги смятат, че в случая става дума за отстраняване чрез издигане заради някои критики на Тодоров към съдебната система. Медийни публикации припомнят, че Ясен Тодоров стана член на ВСС по предложение на "Атака". Преди това той е бил съдебен инспектор и следовател. Сочи се като пряк ръководител на Делян Пеевски, който също се води следовател. Преди време Фрог писа, че името на Ясен Тодоров фигурира в доклад на бившия главен прокурор Никола Филчев за корупцията. Този доклад, обаче така и не видя бял свят, защото беше светкавично засекретен. Тодоров тогава се оправда, че попаднал там погрешка.

 

Магистратите като по команда, обаче си затварят очите пред факта, че етичната комисия, която оглавява Ясен Тодоров, е една от най-критикуваните от страна на ЕК.

 

Можеше да се очаква комисията за професионална етика да следи за безупречния интегритет на магистратите, но ВСС не е превърнал професионалната етика в свой основен приоритет, категорични са експертите. Трудно би могло да се говори изобщо за етика на магистрата Тодоров, след като се разбра, че дъщеря му е назначена на работа в пресцентър на прокуратурата без конкурс. В предаването „На светло” пред Люба Кулезич той обясни преди седмица, че не вижда конфликт на интереси, а и щерка му имала право на това място, защото чела много книги. Може да се окаже, че това ще е критерия, по който ще се бори и корупцията в България.

 

По всичко личи, че борбата с корупцията е организъм, който прилича на  хермафродит. Уж е създаден за едно, но прави съвсем друго. Като червеите, но от другите, не от тези в прословутата разработка, сещате се.

 

Емилия Пугачева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 13266 |09.06.2015 Битката с корупцията в България и Румъния - пропаганда и цифри . 44| 12310 |29.04.2015 Наградете левентите, превзели ТВ 7! Те показаха истината . 17| 12493 |06.09.2013 Джонатан Алън, посланик на Великобритания: Прозрачността убива корупцията . 64| 45487 |18.05.2012 БСП е велика партия! Показа лицето на мутро прехода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads