Реклама / Ads
19| 19147 |31.03.2018 ГЛАСЪТ

Ами ако изложбата на Светлин Русев бе в Лондон, а не в Москва?

.
Източник: БГНЕС
Когато се намали или прекъсне притока на кислород към мозъка, той забавя или спира да функционира. Настъпва криза. Често непоправима. Борисов е в подобна ситуация. Трябва да измисли нещо покрай скандала „Скрипал“, но кранчето с кислорода е почти затворено.
 
Борисов е наясно, че в семейството ЕС, НАТО, САЩ и другите партньори, са наясно, че шикалкави, че шикалкави за руските дипломати. От друга страна Кремъл ясно сочи къде е Троянския кон.

Нищо ново от времето на супершпионина Емил Боев, кото се надхитряше със Запада през 70-те. В романа „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ агент Боев казва: „Да накараш един човек да проговори в даден миг е трудно, но още по-трудно е да го накараш да мълчи продължително време“. Героят на Богомил Райнов сякаш е знаел, че един ден на сцената ще се появи в целия си ръст Бойко. Което в някаква степен обезценява мита за Бонд. Джеймс Бонд.

 

В този смисъл аргументите на Борисов, че няма да последваме съюзниците си по отношение на „Скрипал“, защото след една седмица щяла да се открива изложба на Светлин Русев в Москва, са хвърлили в ужас не един психолог. На 8 април откриваме в Москва изложба на Светлин Русев и посланик Коцев се прибира там, изплю камъчето Борисов след съвещанието на Съвета по сигурността в петък. Мълчанието е трудно.

 

Няма смисъл да се тълкуват подобни изявления. Те са самодостатъчни. Как само се вплетоха картините на акад. Русев с казуса „Новичок“, използван да убие бивш руски разузнавач и дъщеря му в Солсбъри. Сиреч, в голямата игра сме.







 

Малко история за всеки случай.

 

На 1 октомври 1909 г. Във Великобритания е създадено Бюро на тайните служби – официалното название е Имперска служба за разузнаване и сигурност. Неговата задача е да служи като посредник между военното министерство, Адмиралтейството и британските шпиони и агенти в чужбина, както и на британското правителство в областта на контрашпионажа. Бюрото е разделено на Вътрешен и Външен отдел. Службата има дълга и бурна история.

От 1995 г. МИ-5, както днес е известно контраразузнаването, с офис на Темз Хаус, влиза в състава на Обединения разузнавателен комитет на кралството. В задълженията му влизат защита на националната безопасност и противодействие на тероризма, шпионажа и разпространението на оръжия за масово поразяване. Такова оръжие е „Новичок“.

 

Британската МИ-6 е основана през 1912 г. Занимава се със секретни операции в чужбина.

 

Британските тайни служби отдавна са в Топ 5 на подобните структури в света. Провели са стотици операции в Африка, Близкия Изток, Съветския съюз – по време на „студената война“, Далечния Изток, Латинска Америка, Океания и др. Много от тях са описани от известния писател и офицер от тайните служби Джон льо Каре. Бившият полковник казва: Всяка война започва от страх. Всяко предателство започва от доверието. И още: Тайната между двама души остава тайна, ако единият от тях е мъртъв.

В историята, литературата и киното службите на кралството и тези на царска Русия, СССР и днес на Руската федерация често влизат в сложни отношения, надлъгване, прецакване и дори в съвместни действия срещу трета страна. Дипломатическите двубои между Лондон и Москва също са със сложни сюжети, обрати и разменени „гостувания“.

На дневен ред е „Скрипал“.

 

Само че Борисов така и не поясни, изложбата на Светлин Русев културно събитие ли е, дипломатически ход или шпионски трик? Вежди Рашидов, Емил Боев и ген. Решетников там ли ще бъдат? Решетников често повтаря, че „лидерите на много държави са лесно манипулируеми, защото ги е страх от физическо унищожение“. Е, кой не го е страх. Особено, когато го казва Решетников.

 

Замесването на художници в сложни ситуации от дипломатически, военен и шпионски характер не е нещо ново. Известният руски художник маринист Иван Айвазовски също е герой в подобна история. Той бил богат човек, а картините му красят музеи и частни колекции в цял свят. Не го подминали обаче някои скандали от онова време. Историци твърдят, че не е бил само живописец, но и английски шпионин. Има съмнения, че именно той е предал на англичаните секретни сведения за Крим, в навечерието на тяхното настъпление там. Факт е, че художникът е получавал големи хонорари и помощи от Лондон, неясно за какви заслуги. Или за това, че е посочил на британците слабите точки на Крим…

 

Неведоми са пътищата на тайната дипломация и шпионажа… Понякога се влачат зад теб като парашут по Александърплац, - би отбелязъл Щирлиц.

 

Композиторът Мусоргски пък кръстил едно от великите си произведения „Картини от една изложба“. Сетете се сами какви персонажи само населяват музикалния шедьовър…

Томислав Дончев казал, че в правителството има силно проруско лоби. Казал го пред Ройтерс. Правителствената служба загря след няколко часа, че това е твърде двусмислено, и се хвърли да обяснява че не е казал точно това. Ама те тия от Ройтерс са такива – послъгват.  Дончев допълни на следващия ден, че в правителството имало хора, които гледали на Изток и защитавали Евразия, но не били лоби, били пробългари. Ами да беше дал интервюто на пеевските медии - всичко щеше да е наред.

 





И така стигаме до екзистенциалния въпрос: Какво щеше да реши Борисов за руските дипломати, ако случайно се откриваше изложба на Светлин Русев в Лондон. Случайно, защото нарочно е малко трудно. Освен това Борисов има лоши спомени от Лондон, защото там го питат Пеевски ли вижда в огледалото...

 

И накрая: ако не можете да спрете с глупостите, поне ги намалете. Това с оправданието с изложбата в Москва е адски тъпо.

 

Д-р Димитър Попкутуев

 

П.П. Да ви опресня някои спомени от 2015 г. Тогава Борисов откриваше Национална галерия за европейско изкуство „Квадрат 500“ и рече: „Преди няколко години при акад. Светлин Русев ме бяха поканили в едно ателие и си говорехме, че няма музеи и че мазетата са пълни с картини, икони, които се рушат, и аз му казах, че ще му направя музей. Ето, музеят го има днес“. Ключът е в ще му направя. Борисов, видите ли, прави ама с … нашите пари.

На същото откриване Б.Б. се пошегувал: „Прочетох в един сайт: Откриват нов музей със стари картини и сега съм казал на Вежди това, новото крило да е с мои картини и на нови, млади автори”. Дни преди това Веждито пък съвсем сериозно разкрил на журналисти: "Борисов е като Пикасо. Рисува скици по време на заседанията на МС". По това време Съюза на българските художници искаше да удостои премиера с почетно звание. Не стана, защото стана скандал. Но и Пикасо не е бил член на съюза на френските художници, нито на испанските и дори на СБХ не е бил член. Не е известно също да е правил скици по време на заседания на МС… Нито е академик и лауреат на Димитровска награда. Затова пък английският биограф на Пикасо Антъни Блант е бил съветски шпионин. Доказано.

Така, както е доказано, че Василий Верещагин е шпионирал за руската армия докато рисувал из бойните полета на Освободителната война в България.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 20286 |29.03.2018 Турски самолети над Атина? По-добре проститутка за 5 евро в Париж . 36| 23488 |27.03.2018 Наистина ви е страх от Юлия Кръстева, аргати на „Буда“! . 2| 10173 |26.03.2018 Бежанските заплахи на Ердоган във Варна - сделка за пари и влияние . 6| 23966 |22.03.2018 Не слушаш Главния – няма орален секс и те удря кола на „зебра“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads