Реклама / Ads
53| 11685 |04.03.2015 ГЛАСЪТ

Борисов и Лазаров се взеха, кумува Кой. Горчиво!

.
Лазаров (вдясно) смени трети министър...
Аддикацията е присъща на всеки пети човек в света. Аддикация се наричат зависимостите, от които страдат хората. Това е болестно състояние на психиката. Зависимостта е толкова страшна, че в немалко случаи причинява смърт, твърди психологът Уилям Хърт. Има биологическа зависимост - от наркотици, алкохол, тютюн, лекарства. Има поведенческа - от хазарт, вещи, поемане на рискове и др. Зависимостта се изразява в изгубването на контрол.
 
Има и друго значение на английската дума за зависимост (dependence), която означава стремеж към починение на друг човек, на чужди интереси, воля, прищявки. Такива хора губят способността да взимат самостоятелни решения, да разсъждават трезво, да оценяват вредите от действията си.

Спокойно, няма да ви чета лекция. Ще спомена само, че в политическия живот у нас аддикцията отдавна е обект на патологията. Някои вече загубиха човешкия си образ.

Вътрешният министър Веселин Вучков подал оставка. Премиерът Бойко Борисов я приел и го иронизира. На обществото ще бъдат пробутани поредните нескопосани обяснения, защото отдавна за политиците гражданите са овце.

 

Какво всъщност се случва зад завесите на властта.

 

Борисов се появи във втория сезон на сериала "Премиер" като сдържан, зрял, помъдрял и хладнокръвен владетел на "Дондуков" 1. Номерът минаваше доскоро. Вече е ясно, че си е сложил маска.

 

Това става ясно от надничащите зад действията му уродливи зависимости. Те идват от кръга Кой, в цялото му разнообразие от обитатели. Този кръг продължава да управлява страната.

 

Оставката на министър Вучков е резултат именно от интригите на този кръг. Вече са отворили шампанското... Вучков говореше за реформи в МВР и службите, които при всички случаи са били одобрени от самия Борисов преди сформирането на правителството. Месец по-късно започнаха театралните изпълнения на премиера по адрес на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главнят секретар на МВР Светлозар Лазаров. Не само Вучков, но и всички, които се интересуват от случващото се в държавата, бяха изумени от салтата на Борисов по темата.

 

Оставката обаче може да е нож с две остриета. Останат ли Лазаров и Писанчев на постовете си след нея, значи Борисов не просто се страхува от кръга Кой, а е част от него. А ако е така - това е началото на неговия край. Съжалявам, че трябва да го кажа, но е така. Защото алчността не е билет за безсмъртие.

 

Вече е очевадно, че главата на Вучков е и медал за подкрепата на ДПС за дълга от 16 милиарда. Вероятно Реформаторите и патриотите ще се опитат да реагират на случващото се, но ако не го направят решително, ще тръгнат и те към дъното.

 

Въпросът е дали наистина Борисов е зависим или пак играе роля, а всъщност е в топли отношения с Кой.

 

По филмовия канал Синемакс, в късните часове на понеделниците, се излъчва сериалът "Банши, Пенсилвания". В него закоравял престъпник, излизайки от затвора попада в ситуация, която му позволява да вземе самоличността на новоназначен шериф на малък град - Банши. Градът е под контрола на местен мафиот, до училищата се продава дрога, сключват се незаконни сделки. Обличайки униформата бандитът Лукас Хууд в един момент стига до прозрението: Щом носиш значката, трябва да се противопоставяш на злото. И той прави точно това - обявява война на мафията, дрогата и корупцията, макар някои от старите му навици и приятели да не са го напуснали.

 

В България такъв сюжет няма шанс. Нормални на вид хора се превръщат в бандити, секунди след като влязат във властта. За важни фигури в МВР, следствието, прокуратурата и ДАНС значката и закона са гола наивност. 1000 корумпета в институциите изтезават нацията, размахвайки пред очите ни ту европейските ценности, възродителния процес, реклами за борба с контрабандата или нещо също толкова фалшиво. Пред тях бандитът Лукас Хууд е достоен направо за Нобелова награда за мир...

 

Борисов иронизира Вучков на заседанието на МС и се възмущава, че оставката била подадена в неподходящ момент - посещението на шефа на ФБР Джеймс Коми в София.

 

От което излиза, че той с голяма гордост ще представи на Коми, който е бил и зам.-главен прокурор на САЩ, лицата Писанчев и Лазаров. И повод за гордост ли е, че докато залъгваме американците, че сме лоялни партньори, едни мафиоти завземат "Булгартабак" от други мафиоти? В различни среди отскоро се говори, че лица като Александър Сталийски и Румен Николов - Пашата "усвояват" ударно акциите на Делян Пеевски. Под диригентската палка на самия премиер. Може и да са злостни слухове, но нека прокуратурата ги опровергае като провери какво се случва в "Булгартабак" и кой все пак е собственик на компанията, която уж е със стратегическо значение. Прокуратурата не се интересува и от перверзните договори с фирми от кръга КОЙ, ощетили железниците и ТЕЦ "Марца-Изток 2" със стотици милиони. Нито от вероломното фалиране на КТБ, умишленото бездействие на БНБ, от действията на ексфинансовия министър Петър Чобанов, от натрапчивия луксозен и обилно захранван и охраняван живот на Пеевски. А може би главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Борисов ще се изфукат пред Коми с разпитите на досадни журналисти и представители на НПО-та, които вадят документи и дават сигнали срещу диктата на мафиотски кръгове. Повод за гордост сигурно е и разработката "Червеи", която претендира за скандал на двайсетлетието...

 

Това е фарс, който ще платим всички с кръв. С кръв, защото властта отдавна не чува нито протести, нито аргументи, нито гласа на жертвите. Бойко Борисов продължава да бяга от въпросите за Кой като дявол от тамян докато в публичното пространство се експонират нови въпроси като този дали влияе на превземането на фирми като "Петрол", завод "Рубин", че дори и БТК. Това влиза ли в трудовата му характеристика?

 

Пред министрите заявява още, че бил разтревожен от случилото се във Велико Търново с младото момиче Вероника. Вярвам, че е така. Но той бе разтревожен и за зверски убитата Мирослава от Перник, а препоръча да нахранят кученцето, което откри обезобразения й труп с пържолки...

 

Знае ли той колко пъти умножено по хиляда се тревожат обикновените българи за пропадането на държавата и на хората в нея?! За избягалите 2 млн нашенци по света? Не се  ли е питал пред огледалото, какво направи досега да се изкачи тази измъчена страна поне един милиметър нагоре от дъното на всички черни класации? Не го ли тревожи, че България е Марианската падина на Европа?

 

Борисов лично разпорежда кой да бъде отлъчен, уволнен или назначен в МВР. Това всеки го знае. Преди думата е имал и Цветан Цветанов, но вече е изолиран. За всеки случай е даден и в ръцете на правосъдието, която не умира от любов по него. Запитайте се, защо Борисов не го защитава така страстно и пламенно както Лазаров и Писанчев?

 

Ако Борисов е този, за когото се представя, отдавна трябваше да си е сложил главата в торбата като съдията Фалконе и да е тръгнал на кръстоносен поход срещу мафията.

 

Щеше да е вдигнал всички институции срещу кръга Кой и да е стартирал радикалните реформи в съдебната система. Нищо такова не се случва, няма и да се случи през това управление.

 

Това е много лош знак за всички нас. И ще завърши лошо. Трябва да го усещат всички здравомислещи българи, чуждите посланици в София и заетите с проблема Русия - САЩ и "Ислямска държава" европейски и световни лидери. България точно в този момент едва ли ги интересува живо, но нас би трябвало. Защото става дума за живота ни и този на децата и внуците след нас.

 

Може политиците ни да са зависими един от друг, от чужди служби, пари и всякакви компромати - ще го преживеем. И Борисовите зависимости и хитрини ще преживеем.

 

Алчността никога не е била билет за безсмъртие. Но когато цял народ е зависим от подобни хора, значи ножът е влязъл в кокала.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 18740 |17.02.2015 „Булгартабак“ - триумвират* между Пеевски, Борисов и Доган? . 82| 17247 |14.02.2015 Няколко аргумента в помощ на Влюбения в Лазаров и Писанчев . 22| 15314 |06.02.2015 Лазаров, човече, лека нощ! . 41| 8920 |23.01.2015 Мнението на Борисов за дамите - като дамските превръзки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads