Реклама / Ads
14| 14993 |03.12.2019 ГЛАСЪТ

Борисов да не слуша кретените, които съзерцават пръста му, а не Луната

.
Премиерът Бойко Борисов категорично отрекъл да има правен натиск върху медии в България. Направил го по време на среща с ръководството на правозащитната организация „Репортери без граници“. Те опитваха три години да се видят с него и накрая все пак успяха.
 

Борисов отдавна изразява съмнение по отношение на дейността на „Репортери без граници“ и на тяхната годишна класация за свобода на словото и медиите, по които показатели България е на 111-то място в света. Той има право да не харесва тази или други организации, които изразяват мнение, различно от неговото и кръговете в управлението у нас – явни и задкулисни. Но няма право да игнорира фактите.

 

Родната медийна действителност е коренно различна от официално представяната.

От няколко години медии и журналисти са под истинска канонада от страна на прокуратурата, МВР, ДАНС, КПКОНПИ, НАП и други контролни органи само защото критикуват някои действия на властта, политиците и прокуратурата. Преследвани са и тези, които считат за вреден и престъпен политико-мафиотския кръг #Кой, олицетворяван от Делян Пеевски.






Преследват се всички, които търсят истината за фалита на КТБ. Които публикуват доказателства за контрабанда на цигари от „Булгартабак“ с участие на политици, които настояват прокуратурата да се заеме с тези случаи. На мушката са пишещите за „ЦУМ-гейт“, несъгласните с избора на Иван Гешев за главен прокурор, разследващите далавери с обществени поръчки, настояващите да се разследват откраднатите 20 милиарда от ДДС. Въобще, пишеш ли срещу корупцията и че има такава в България – ставаш „клиент“ на съответните органи. Когато журналисти и издания публикуват разкрития за проблеми в институциите – биват привиквани в МВР и разпитвани все едно са извършили престъпление.

 

На мен за подобни неща прокуратурата ми е повдигнала пет обвинения. На натиск са подложени мои близки и колеги. Защото така е „наредено отгоре“, признават някои от изпълнителите на натиска. Утре – сряда – съм извикан да ми бъде повдигнато поредното обвинение. Разбира се, че прокуратурата изтъква някакви аргументи, но и тя не вярва в тяхната правна стойност. На все повече хора им е ясно, че става дума за брутален опит да бъда тормозен и компрометиран. Критикува, защото има няколко обвинения, е посланието. Не, обвиняем съм, защото критикувам – е истината. Знаят се и поръчителите. Те са същите, които посочват и други колеги и издания да бъдат преследвани.

 

В същото време нито един журналист или медия от притежаваните и контролирани от депутата Делян Пеевски не е проверяван или с повдигнато обвинение. Там всички са чисти като момини сълзи. Медиите и журналистите с позиция и инакомислещи са врагове на държавата, бандити, крадци, подкупни и винаги замесени в заговори и преврати.






Голяма част от венцехвалещите властта и прокуратурата медии дължат десетки милиони на фирми, свързани с КТБ и нейния собственик Цветан Василев. Не са върнали и стотинка, но прокуратурата и данъчните не ги закачат. Това ги прави най-малкото зависими и ги превръща в инструмент за фалшиви новини, манипулации и обругаване на всеки неудобен.

 

Само представители на същите тези медии редовно придружават премиера при пътуванията му в чужбина.  

 

Пак същите медии са трибуна за изява на Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Научаваме, че г-н Цацаров заявил след изслушването му като номиниран за председател на КПКОНПИ в Народното събрание, че ако заеме поста нямало да дели медиите на свои и чужди. Оттук насетне. Значи досега ги е делил? А и кои са свои и кои чужди за него?  

 

Заради натиск от политико-мафиотите редица рекламодатели отказват да работят с медиите, които са в опозиционния лагер. В същото време са съветвани да бъдат щедри с „нашите“ медии. И въобще, защо прокуратурата не проявява интерес как се издържат пеевските медии и тези под негово влияние, при положение, че поне 80-85 на сто от тях са на загуба? Какви пари се наливат там?






Премиерът казва, че няма правен натиск. Гешев пък казва, че в десетките хиляди страници по делото „КТБ“ го няма Пеевски. Значи ли, че е вярно?

 

Властта няма или не иска да има реална представа за медийната действителност у нас. Тя контактува с медиите, които я обслужват и и казват това, което иска да чуе. Това подкопава устоите не само на свободното слово, но и на демокрацията въобще. Много ни е и 111-тото място, да знаете.

 

Медийната среда в България е отвратителна. Виновни са не само журалистите, но и т.нар. политически, бизнес и мафиотски елит, които използват медиите като пропагадни машини, бухалки и безогледен ПР, нерядко и черен такъв. Медиите и отделните журналисти са дефинирани като "добри" - които слугуват и хвалят и "лоши" - които критикуват.

 

Проблем на Борисов е, че когато показва на журналистическия слугинаж, наобиколил го с изплезен език Луната, те, кретените, съзерцават пръста му, а не Луната – ако перифразирам Ориана Фалачи.

Хубавият, голям и красив премиерски пръст…

 

Доста късно е за нещо смело и смислено, но е добре да опита да поговори и с другите…  

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 17639 |30.10.2019 Не, премиерът Борисов не се радва, че ”Свободна Европа” пак е в България . 31| 14893 |18.10.2019 Хитлерюгенд на стадиона са част от нещо много зловещо; има проблем с обкръжението на Борисов . 47| 41872 |10.09.2019 Кръгът „Кочина“ забърка каша за 800 млн на Москва и насади Борисов; очаквайте „пулю в лоб“ . 22| 14799 |23.07.2019 Първа заповед на задкулисието: Гешев върза Борисов и Цацаров за Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads