Реклама / Ads
25| 12408 |08.06.2020 ГЛАСЪТ

Браним бТВ, но забравяме ”чернилките”, дето ги бият всеки ден

.
Наблюдава се интересна ситуация. Премиерът нарече бТВ „Божков тв“ и се чуха веднага гласове, че свободното слово е в опасност. бТВ пък била единствената опозиционна телевизия. Аха телевизията да заприлича на восъчен че Гевара, опасан с китайски крушки, наместо патрондаш…
 

Вярно е, че бТВ единствена от трите големи телевизии излъчва по нещо хапливо за правителството и Борисов, дори от време на време с половин уста е споменаван и Пеевски. Но от друга страна всеки ден там дефилират министри и всякакви апологети на властта, които заливат зрителя с долнопробна пропаганда.

 

Появи се слух, че бТВ-шефовете били притискани с намеци, че някои рекламни договори няма да се случат. Не знам дали е вярно, но ако е – да излязат и да кажат кой ги притиска. Не е геройство да лавираш между министерства и партии от една страна и критични гласове – от друга. Нарича се оцеляване. И е наложено от управляващата върхушка и конкретно от двама-трима олигархо-медийни босове, които контролират голяма част от рекламния пазар.  

 

Други медии критикуват властта много по-отдавна, много по-остро, с много повече факти и разследвания и със страшно много повече негативни последици за самите медии. Евроком, Биволъ, Либерта, 7/8 тв, TV1, Сега, Фрог нюз, Дневник, Капитал, Афера – отдавна са мишени на управляващите, прокуратурата, КПКОНПИ, НАП и пр. репресивни структури. бТВ нито веднъж не защити журналистите от изброените медии, когато са ставали обект на тежки нападки, обиди, изфабрикувани обвинения, лишавани от средства за издръжка. Понякога се чува нещичко за Капитал и Дневник, но за другите – не. Те, другите, какви са? Не са ви по ръста и професионализма? А не се ли замислят някои как екипи от по няколко човека, без служебни автомобили и камери вършат работа колкото големи редакции? Много разследвания на хора от тези медии са били „откраднати“ от т.нар. „големи“ и рекламирани като техни. (Скоро ще предоставим списък на такива.) Много пъти именно "малките" медии вършат черната работа на големите, които след това дори не цитират първоизточника на информация. И бТВ нерядко постъпва по този начин. Сега се нуждае от подкрепа и ще я получи. От нас колегиална, от разни титуловани „защитници“ - лицемерна. За да си осигурят екран.

 

Журналистическа гилдия в България отдавна няма. Нито морално-етичен кодекс и правила. Всичко това е лъжа и измама. Както финансирането на някои от Пеевските медии, например, които никой не проверява. Както и немалка част от раздаваните награди.

 

А е добре да има поне малко уважение към труда на всеки, който се опитва да си изкарва хляба с многочасов труд в този занаят. Това не е обслужване на егото, а предложение за равнопоставеност и колегиалност. Така, както ние правим, когато спрямо някой друг са се отнесли несправедливо. Политиците направиха много да изправят издатели срещу издатели, журналисти – срещу журналисти. Позволихме им да успеят. Връщане назад няма. Поне на по-ниското ниво да не цари канибализъм.

 

В САЩ стотици хиляди скандират и пишат всеки ден: „Black Lives Matter” (Животът на черните има значение!) Стигнахме до момент, в който няколко т.нар. „големи“ медии у нас се изживяват като бели хора с привилегии и гледат отвисоко на медиите „чернилки“. Това е гадно. И нечестно, разбира се. Усилията на журналистите в „чернокожите“ медии имат значение, ще ви кажа аз. Често по-голямо, отколкото някои искат да признаят.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 25094 |07.06.2020 Стенограма от разпита на Менда, Бойко, Влади и Севито от прокурор . 40| 26524 |06.06.2020 Севда, камерите и пурата /допълнена/ . 76| 34876 |05.06.2020 Ако Борисов не удари сега, ще унищожат него и страната - част II . 43| 25458 |05.06.2020 Има ли защо властта да се страхува от Божков и да натиска медиите. Паякът – част I

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads