Реклама / Ads
21| 15161 |12.10.2014 ГЛАСЪТ

Чаплин и Чапаев били цигани, но в парламента е Бат Сали

.
И Чапаев бил циганин...
Чарли Чаплин не е никакъв евреин нито англичанин. Чарли Чаплин е циганин. Американският президент Бил Клинтън също е от ромско потекло. И Пушкин е циганин, с гени от далечния си прадядо Ханибал. Александър Дюма, автор на гениалната книга "Тримата мускетари", не е френски, а цигански писател. Математикът София Ковалевска е ромска кръв. Черешката на тортата обаче е Чапаев. Да, да, Василий Иванович, легендарният червеноармейски командир и герой на над 2000 вица, е бил циганин.
 

Малко свежо отклонение:

 

Седят Чапаев и Петка в землянката и Петка пита:
– Василий Иванович, кой номер са ти ботушите?
– Четир
се и едно.
– А-у-у-у, а миришат поне за четирийсе и девет!

 

Всичко това го твърди Николай Бессонов, руски художник, етнограф, публицист, изследовател на циганския етнос. Негови картини са притежание на колекции в Испания, САЩ, Франция, Русия, Дания и Япония. Издава също цигански сайт и уеб списание.

 

У нас обаче положението е кофти. Говняно, така да се каже. Кажеш ли циганин, хората по селата удрят ключа и минават в кръгова отбрана. Останалите почват да се озъртат и си проверяват чантите. Ромите у нас свързваме с: неграмотност, много деца, музика, кражби, насилие, секс на 12-13 години, проституция, вайкане, мързел, телефонни измами, продадени деца, просия, туберкулоза. Разбира се, че това не се отнася за всички. Но за повечето със сигурност.

 

Защо циганин се превърне в мръсна дума?

 

Тези дни Александър Методиев подпали отново споровете за човешките качества на някои от депутатите. Бат Сали, както го знаят всички, се устреми към парламента с гласове от чужбина, по законова процедура - с гласове от чужбина.  

Лютви Местан го брани и пред камера на бТВ заявява: "Той може и да проговори. (В предния парламент не се е изказал нито веднъж.) Бат Сали не е това, за което сме го мислили".

Бат Сали връща меко топката: "Местан е най-големият политик! Мозък! Доган е феномен!"

 

Голяма любов, няма спор.

Странно е, защо никой не предлага Софи Маринова, Венцислав Такев - Венци, виртуозният цигулар, поета Христо Христов, Азис...   

 

Ето как стават циганските работи в политиката.

 

offnews.bg

17 юли 2013

Без никакви обсъждания тази сутрин депутатите освободиха свързания с ВИС-2 и съден за побой депутат от ДПС Емил Иванов, за да може той да заеме поста областен управител на София-област. Срещу дългогодишния кмет на Своге при Тройната коалиция Иванов имаше протести още преди встъпването му в длъжност. Вчера пред сградата на администрацията на бул. "Витоша" 6 протестиращи скандираха и залепиха стикери на ВИС-2, означаващи, че управата е "застрахована" там.

На неговото място ще седне не по-малко известният Александър Методиев - Сали. Бат‘ Сали е известен със скандали за купуване на гласове, мошеничество, уреждане на побои и сплашвания.

Наскоро разследване на Нова телевизия го уличи като “шеф на частното енерго” в ромската “Седма махала” в Самоков. Местни жители обясниха, че ползват ток без електромери, като в замяна плащат по 20-30 лева на месец. Кабелите за тока директно и безотчетно влизат в домовете на ромите. За организатор на схемата е посочен бъдещият депутат Александър Методиев.

Интересно е как самият Емил Иванов става депутат.

Агенция Фокус съобщава: "Въпреки съкрушителните резултати за партия ДПС, община Своге отново има депутат в парламента. 555 са гласовете за партията на Ахмед Доган в община Своге, а малко над 3 000 са в цялата Софийска област. За втори път вота от Турция оказва влияние върху резултатите от изборите.
Емил Иванов беше един от 26-мата народни избранници, които медиите нарекоха депутати-риби. Той няма нито едно изказване по време на предишния си мандат и беше включен в антикласацията на депутати, които нито са писали закони, нито са участвали в парламентарен контрол"
.

 

samokovest.com

December 19, 2013

Скандалите около народния представител от ДПС Александър Методиев, известен като бат‘Сали, продължават да бъдат във фокуса на медиите. След незаконното Енерго в циганската махала самоковецът от ромски произход отново е обект на „Разследване” по Нова телевизия. Този път разследващите журналисти поставиха на общественото внимание келепира на бат‘ Сали от извършена заменка на поземлени имоти. През 2007 година Александър Методиев се сдобива с урегулиран общински парцел в центъра на Самоков с площ от 2 296 квадратни метра. Салито става собственик на апетитния имот чрез замяна с ливада от 3290 кв. м. 7-ма категория в землището на село Марица, закупена от него две години по-рано на цена 0,19 лева на квадрат или общо за 625 лева. Заменката е по решение № 2170 от 26.07.2007 г. на Общински съвет Самоков. Съгласно решението, общинарите дават съгласие за замяна на поземлен имот частна общинска собственост, целият в размер на 2 296 квадратни метра при цена от 96 432 лева с поземлен имот ливада 7-ва категория, с площ от 3290 кв. м. в местността „Гастилаг” на село Марица при цена 92 120 лева.” По какви критерии оценителите са решили, че само за 2 години ливада 7-ма категория в землището на село Марица, отдалечено на километри от курортните центрове, е поскъпнала почти 150 пъти (от 0,19 лева/кв.м до 28 лева на метър квадратен) остава неясно. Сделката е финализирана със заповед № 1086 от 27.08.2007 година на бившия кмет Ангел Николов, вече покойник, Бог да се смили над душата му. Съгласно Закона за данък добавена стойност, данъчната основа на имота се определя като към продажната цена се включат дължимите данъци и такси. Така крайната цена на общинския имот, заедно с ДДС възлиза на 116 104 лева. Александър Методиев плаща разликата от 23 984,13 лв., за да влезе във владение на имота. Или Бат‘ Сали става собственик и стопанин на съблазнителния общински имот в центъра на Самоков при цена от 10 лева на квадратен метър.

През това време Александър Методиев е общински съветник от „Евророма”. Има ли този факт отношение към „поскъпването” на Батсалината ливада или не – нека всеки сам да прецени. Според бат‘ Сали в заменката няма нищо нередно. „Като съветник не мога да купувам имоти ли, не мога да живея ли”,възмути се той в сутрешния блок на Нова телевизия. Новоизлюпеният депутат от ДПС е убеден, че срещу него се води кампания, но от нея нищо нямало да излезе".

Публикацията е по-обемна и съдържа още факти. Но и тези стигат.  

Проблемите не са от вчера.

 

Тома Томов е известен като депуат от БСП, по-точно като коалиционен партньор. И той е спорен, и край него ехтят скандали. Но той не се отказва.

 

lubamanolova.info

01 Март 2007 г.

 

Главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на депутата Тома Томов по разследване за подкупи и злоупотреба със служебното положение стана ясно тези дни. Депутатът нададе вой и заяви в няколко медии, че атаката е етническа! "Подписах искането, за да може Томов да бъде разследван за деяния от престъпен характер в качеството му на районен прокурор на Оряхово", обясни Борис Велчев. Той допълни, че има дела, свързани с митницата, върху които е оказван корупционен натиск.

Около скандала с искания имунитет стана ясно, че във Враца има стари истории, които именно заради прокурорска небрежност са довели до никъде. О. з. ген. Валери Стаменов като шеф на РДВР Враца е поискал имунитета на Томов още в края на 1998 г. припомни самият Стаменов, и то заради сериозни действия от престъпен характер. Имунитетът на Томов МВР-генералът е поискал в момент, когато днешният депутат е бил районен прокурор на Оряхово. Според Стаменов, арестуваният във вторник за 72 часа зам.-обвинител на Оряхово Димитър Викентиев е бил маша на Томов.

Името на Томов излезе след проверка в Районната прокуратура в Оряхово. Димитър Викентиев не е вършил престъпните действия сам, а в съучастие с Тома Томов и това налага проверката да продължи и по отношение на народния представител, добави Велчев. "Нямам от какво да се притеснявам, макар че не знам в какво ме обвиняват", заяви депутатът. Той уточни, че ще прецени дали сам да поиска сваляне на имунитета си, когато се запознае с искането на прокуратурата. Това, което чувам по медиите, е абсурдно. Говори се за преписки отпреди 10 г. и ми се струва, меко казано, несериозно, коментира Томов. Според депутата от ромски произход става въпрос за политическа атака на етническа основа. След седмица ще мога да кажа повече, когато направя собствена проверка, добави той
.

 

Александър Филипов е още един ромски политик, пребивавал в Народното събрание.

 

БНР на 07.07.2009 съобщава:

Арестуван е заместник-министърът на бедствията и авариите от НДСВ Александър Филипов. Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за търговия с влияние и с гласове. Освен Филипов са задържани и други лица, но не е известно дали са чиновници в Министерството на извънредните ситуации.
Зам.-министърът е задържан за 72 часа и прокуратурата ще поиска и постоянна мярка „задържане под стража”. Става въпрос за търговия с изборни гласове и съставяне на организация, която да търгува с вота на избирателите, както и за търговия с влияние, освен това - за злоупотреби и източване на европейски и вътрешни фондове.
В страната също има арести за купуване на гласове.


Няма нужда от коментар.

 

Май такива хора се избират, за да видят всички, че ромите не стават за политици. Няма аргументи за обратното. Не се и задават.

 

Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 19970 |14.02.2014 Чарли Чаплин: Когато започнах да обичам себе си . 77| 28106 |03.06.2013 Документите доказват – резултатите от работата на комунистическото разузнаване са били плачевни . 27| 9070 |03.04.2010 Преди 150 години сме били по-свободни и храбри . 12| 6695 |21.11.2007 Първанов и Борисов като Чапаев и Петка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads