Реклама / Ads
89| 33965 |19.03.2013 ГЛАСЪТ

Червената мъгла се цепи тайно, но величествено

.
Червена мъгла се стеле
БСП пое курс към разцепление. Два месеца преди изборите „столетницата” се пропуква. Знак за това са разнопосочните сигнали, идващи от знакови лица в партията.
 

На „Позитано” 20 сякаш нямат още ясна стратегия за предизборната кампания. Част от левицата са спокойни, защото до Сергей Станишев има доказан ПР специалист – половинката му Моника Йосифова. Друга част са неспокойни – пак заради Моника Йосифова. Няма угодия, както се казва.

Започна и баталията за депутатските листи. Няма никакво спокойствие в областните организации, както твърди ръководството. По места хората са люто възмутени, че им се спускат кандидати от София. Тотална съпротива има срещу: Емилия Масларова, Асен Гагаузов, Румен Петков, Румен Овчаров, Петър Корумбашев, Михаил Миков, Димитър Дъбов, Евгени Узунов, Бойко Великов, Антон Кутев, Янаки Стоилов, Кирил Добрев и др.

В Пловдив мрънкат, но под мустак, защото бизнесменът Георги Гергов крепи организацията и финансово.

 

Георги Първанов изчаква и не се намесва. Ще удари и неговият час - на 13 май.

 

Протестите не припознаха левицата за свой партньор. Дори Андрей Райчев и Кънчо Стойчев дават все още преднина на ГЕРБ в последното си социологическо проучване. Ако това не е трик, то е пълен ужас за „Позитано” 20.

 

Станишев е обявил тотална мобилизация на добрите сили в партията. Здравите сили обаче едва ли ще минат в нелегалност. Със сигурност ще се борят да си запазят позициите и кокала.

 

Скърцане на зъби...

Разцеплението няма да бъде признато, това е ясно. Но пукнатините вече се виждат и с просто око.

 

БСП няма да може да направи каквото й да е без ДПС. Лютви Местан обаче се готви да диктува условията.

 

БСП се страхува да управлява. Проблемът е тежък. Партията трябва да спечели изборите и да натрие носа на ГЕРБ, но в същото време не желае да съставя правителство. Не е ясно още и дали може да разчита на Кунева с нейните „граждани” – доверието в нея върви надолу. Пък и тя се дърпа.

БСП е притеснена и от тайния натиск на ГОРД и Слави Бинев да се прегърнат. Зад Слави Бинев нахално наднича Алексей Петров и Станишев не може да си позволи „свалки” точно с тези екземпляри.

 

Някакви БЗНС-та също се самопредлагат, но те са формации без влияние. „Червените” националисти са извън борда на общественото внимание.

Положението е драматично. Лесно беше в опозиция, но сега трябва да накараш избирателите да ти повярват. Те обаче имат едно наум. А и не са същите отпреди една или две години.

 

Общо взето „червена мъгла”, в която могат да се объркат много неща.

А пътят до изборите е осеян с много дребни и не толкова дребни камъчета. Не че Станишев няма да се опита да ги заобиколи и прескочи, но някои са скрити и са истински капани. Залагат ги, както обикновено, съпартийци.

 

Както е казал някога Георги Кирков: Тази партия може да бъде разбита само отвътре.

 

Три груби грешки вече са факт.

 

Първата: Станишев и компания тръгнаха да ревизират шумно управлението на ГЕРБ и затрупаха главния прокурор Цацаров с папки и вопли. Разбираемо е: по-бившият премиер не може да прости на бившия, че го би на предишните избори като „маче у дувар”. У Станишев бушува чувство за реванш. Личната амбиция може да спъне партияната. Още са пресни спомените/раните от „тройната коалиция”.

 

Втората: Започнаха да се обещават приказни неща. Пенсии и заплати ще растат двойно. Ще се отворят 200 000 работни места. Ще се промени данъчната политика. Хората са се наслушали на обещания. Искат аргументи. А такива няма.

 

Трето: Станишев не заяви открито, кои хора ще отпаднат от листите, защото са изхабени и дразнят хората. Не ги посочи, защото не смее и не иска да се конфронтира с тях. Ще опита да си „измие ръцете” с решения на местните организации. Старите муцуни няма да се предадат без бой. Имат привърженици, имат влияние, а и компромати.

 

Ето какви послания се излъчват в публичното пространство от знакови хора в БСП.

 

19.03.2013 г. Мая Манолова: „Нашата партия когато беше на власт изпълни всички обещания. Реализирахме 300 000 работни места, а бяхме обещали 200 000, пенсинерите поличиха 100 % увелчение на пенсиите”.

(Не смея да коментирам тези думи, ще го направят читателите.)

 

19.03.2003 г. Румен Петков: „Бил съм и в Изпълнителното бюро, и ръководител на предизборния щаб. И в такава динамична обстановка сме били в непрекъснат режим на работа. Смутен съм от факта, че в толкова сериозен период политиката и стратегията на БСП за и след изборите се дебатира не от легитимните й органи, а някъде встрани. 


Как ще победим ГЕРБ при положение, че националният предизборен щаб не се е събирал вече месец. Един от конгресните лозунги на БСП "Да върнем България на гражданите" може да се превърне в "Да върнем БСП на социалистите".


Ако в толкова важна предизборна ситуация решенията в партията се взимат еднолично от председателя, това е лошо. Още по-зле за БСП би било решенията да се вземат от нелегитимни органи или хора, на които по никакъв начин партията не е гласувала доверие или отговорност.

 

(Това ако не е изравяне на томахавката – здраве му кажи...)

 

18.03.2013 г. Сергей Станишев: „Каква е далаверата на Бойко Борисов да крие Мирослав Найденов и знае ли бившият премиер дали има разследване на ДАНС срещу неговия министър. Хората имат право да знаят истината за управлението на ГЕРБ. Отправихме искане към служебния кабинет -  да направи ревизия на кабинета „Борисов”. След като стана ясно, че служебният кабинет няма такава политическа воля, ние се нагърбваме с тази задача. Много добре знам в какво състояние оставихме държавата. България беше съсипана при управлението на ГЕРБ. Една европейска държава не може да бъде опоскана до такава степен, ако управляващите са спазвали законите. Отговорност за тези резултати носи човекът, който еднолично управляваше три години и половина - Бойко Борисов”.

 

(Анализът сигурно ще е в домашни условия.)

17.03.2013 г. Румен Овчаров: „Мен не са преставали да ме разследват през последните 6-7 години. Още от момента, в който разкрих далаверите в енергетиката. Аз съм чист пред себе си. Аз взех от енергетиката отговорност и професионализъм. Не съм милионер. Имам два имота, за голямо учудване на много хора. Живея не бедно, но в никакъв случай не по начина, по който някои се опитват да ме опишат.

(Дано да му повярват тези, към които са отправени тези думи.)

 

27.02.2013 г. Георги Първанов: „Аз съм взел своето решение. Не съм кандидат за никакви листи. Благодаря на онези региони, които ме питаха с идеята за номинация, но ще участвам активно в кампанията”.

 

(Ако Станишев се хване на тези думи – сам си е виновен...)

 

Заплахи, обещания, перчене, самочувствие, неискреност.

Червена мъгла.

 

Лидия Попова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 12062 |02.10.2010 Фокусът на Първанов с червената кирка . 92| 11732 |24.11.2008 Коритаров и силуетите в мъглата . 8| 5813 |09.11.2007 Червената шапчица и народната потребителската кошничка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads