Реклама / Ads
20| 34700 |03.10.2012 ГЛАСЪТ

Честит нов ВСС. На добър час и лека нощ

.
Опасности дебнат всякакви...
На добър час. Вероятно това трябва да кажем на новия Висш съдебен съвет, придържайки се към добрите обноски. Пък и толкова сме се отдалечили от мечтите си за справедливост, идваща от правораздавателната система, че няма как да не се надяваме на някаква промяна. Поне мъничка и ако може сега.
 
Избраните 22-ма членове на на Висшия съдебен съвет (ВСС) поеха новия мандат от стария състав на съвета днес. Министърът на правосъдието Диана Ковачева, която е председателстващ ВСС, ръководи тържествената церемония. Можеше да ни заблудят, ако не знаехме за какво точно става дума.

Светът на фантазиите има свойството да се отдалечава на светлинни години от реалния живот. Но какво друго ни остава, освен да се надяваме, че този ВСС няма да е като онзи ВСС. Макар да знаем колко дълбоко се заблуждаваме, защото членовете на онзи съвет са колеги и приятели на членовете на този съвет. Една смяна на караула никога не се е равнявала на една революция. Защото си остава просто смяна на едни хора с други.  

За първи път през тази година и съдебната, и парламентарната квота бяха избрани по нова, публична процедура. Всеки един от кандидатиралите беше изслушван публично. Това наложи изборите да продължат дълго, дори през нощта. Илюзия за прозрачност.  

Най-дълго беше събранието на съдиите, на което делегатите изслушваха, гласуваха и броиха бюлетини цяло денонощие. Те избраха шестима представители.
Прокурорите от страната имат четирима, а следователите - един представител.

Цял ден продължи и изслушването на 17-те кандидати от парламентарната квота. От тях бяха избрани 11 души. Квота означава, че политическите сили вкярват във ВСС тези, които искат. Дали избраните ще отвърнат с благодарност в определен момент? Ще видим. Досега е било така, няма гаранции, че нещо ще се промени.

На церемонията по предаването на мандата на ВСС присъстваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус у нас. С една дума – цялата власт. ВСС и властта – железен юмрук. Срещу кого? А дано е срещу престъпхността. А дано, ама надали.

В състава на новия Висш съдебен съвет влизат 11-те, които изпрати парламентът: Васил Петров, Галина Пачовска-Карагьозова, Димитър Узунов, Каролина Михайлова, Магдалена Лазарова-Проданова, Мария Кузманова, Незабравка Стоева, Светла Петкова, Соня Найденова, Юлиана Колева и Ясен Тодоров.

Делегатите на съдиите успя след 24-часово заседание да избере шестимата свои представители: Камен Иванов, съдия от Апелативния съд, Юлия Ковачева, съдия във Върховния административен съд (ВАС), Милка Итова, съдия в Софийски градски съд (СГС), Даниела Костова от Окръжния съд във Варна, Галя Георгиева - Апелативен съд, Пловдив и Калин Калпакчиев - съдия в Апелативен съд София. Последният – калпакчиев е същият, който оневини Марио Николов по делото за източване на милиони по САПАРД. Брюксел се разгневи. Тук такива емоции нямаше. Свикнали сме. Калпакчиев в новия ВСС – това промяна ли е? Е, щом казвате...

Следователите избраха зам.-директора на Национална следствена служба (НСлС) Румен Георгиев. В НСлС имат и кандидат за главен прокурор. Като му дойде времето.

Последни своя избор направиха прокурорите: Камен Ситнилски, Михаил Кожарев, Румен Боев и Елка Атанасова. Един от тях е известен с топлите връзки с групата на „Килърите” срещу които в момента върви дело за организирана престъпна група, три убийства, рекет, побоища и пр. Може да са злостни слухове? Възможно е, но е може и да не са.

 

Борис Велчев щял предложи на новия Висш съдебен съвет да започне процедурата за избор на нов главен прокурор. Това щяло да се случи в първия възможен момент. Междувременно стана професор. Росен Плевнелиев вероятно ще му връчи и орден "Стара планина". В името на надграждането. И за заслуги.

 

Имаме нов ВСС. Над предишния тежеше сянката на Красьо Черничкия от Плевен. Сочеха го като кадровик, който с едно вдигане на телефона, решавал определени назначения. Че е ставало така – ставало е. Но не е бил Красьо от Плевен кадровика, а някой съвсем друг. Красьо уж щяха да го съдят, но нищо не стана. Разкарваха го като панаирджийска мечка из съдебните зали и накрая го пуснаха по живо - по здраво. Главният кадровик обаче остана.

 

„Не, това не е никаква демокрация. Трябва пречистване, пречистване. Хайде, лека нощ”. Не, не го е казал някой уморен правист в среднощните бдения по избора на ВСС. Думите са на Никола Мушанов, два пъти министър-председател в средата на 30-те години. Мушанов е завършил право във Франция. Бил е съдия, прокурор и адвокат. 

Хм, „лека нощ”. Да не би да искал да каже, че се спуска мрак? Или, че всичко е толкова втръснало, че е най-добре да си лягаме.

Утрото е по-мъдро от вечерта, учи народната мъдрост.

Българите вече не вярват на приказки.

Защо да вярват тогава на новия ВСС?

 

Стефан Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 133| 58542 |11.06.2012 Целувките на президента. Леката кавалерия . 147| 95271 |03.12.2011 За лекарите, наркопласьорите и Христос . 58| 8419 |31.12.2008 ЧНГ (честити негативни "геройства") . 29| 43196 |19.10.2008 На Лекаря – с благодарност и любов!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads