Реклама / Ads
27| 14322 |17.04.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (11 - 15 април)
 

Понеделник, 11 април

Премиерът се включил в почистването на гората около Ловния парк в столицата. По тоя повод „Стандарт” пише: „Борисов намери в гората томове на Живков”.
Да, бе, намери… А как ще обясните тогава посвещението от автора на авант-титула? И аз като оставя някъде нещо и после го намирам. И сега, ако си ида на село и почна да разчиствам мазето, като нищо ще намеря баре два тома на Бащицата. Щото, между нас да си остане, ама и социологията не беше съвсем девствена откъде партийна идеология преди Десети… Премиерът вероятно е скрил томовете там по времето, когато деполитизираха Магнаурската школа и тая литература беше инкриминирана. Помните, че той тогава отказа да си върне партийния билет. Още си го пази в скрина, до оня портрет на царя, който до лани му висеше в гостната.
Но дори и да допуснем, че ги е намерил, това е егати символиката! От хиляди хора, които почистват хиляди декари, точно той да намери трудовете на единия от двата си университета!
Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов вика пред „24 часа”: "За жалост премиерът не може да бъде клониран…”. Толко му е акълът! Абе, льольо, не знаеш ли, че само говеда се клонират?!
Пък Антон Кютев се похвалил на пленума на БСП, че измислил стратегия за изборите – да се назначат по 10-15 щатни агитатори във всеки град, които да хвалят БСП и да хулят кабинета в интернет. Измислил е на гаргите очите! Александър Долев обясни преди време, че Костов отдавна го прави: „ДСБ има 23 добре платени младежи, които редовно обикалят форумите и блоговете и пишат коментари в защита на Костов и плюят враговете му.”
Не знам дали са 23. Толкова са навсякъде, че може да са и два-три пъти повече. Само да споменеш някъде Костов с негативни конотации и става страшно… По форумите ги наричат с основание „амрбазурчици”. Има един дървен философ, който нема-нема и пише под текстовете ни: „Докторе, колко плащат, за да плюне човек връз Костов, а?” Кам да плащаха, ама никой не ще. Еле па за Костов, който е с единия крак извън голямата политика. Даже с крак и половина… ГЕРБ също има амбразурчици. Те пък, ако критикуваш Бойко, веднага те изкарват червен, или октопод… Гаче човек не може просто да е срещу глупостта...
„Стандарт” под заглавие „Сексоргии крепят брака на испанците” надълго обяснява какво представлява суингът. „Мисълта, пишат колегите, две семейни двойки да си разменят партньорите в леглото сигурно би се сторила на бабите ни равносилна на престъпление…”
Ало, пенсиите, верно ли така мислите за суинга? Ей, бъркате! Това страхотно освежава и заздравява връзката, даже некои го наричат "хомеопатичен секс". Не гарантирам, че като се появите с бабата в некой суинг клуб, ще се образува опашка от желаещи да се менкат с вас. Но пък шарен свят, вкусове разни. Има си и бабалавъри. Ей, суингирайте, не се назлъндисвайте! Че, доколкото съм информиран, и на оня свят пак ще сте с тая... Пък и да ви кажа това, дето го правите в политиката, не е много по-различно – днес обичам Станишев, утре обичам Бойко…

Вторник, 12 април

Колегата Ясен Бориславов пише в „Сега”: „Избирането на Черноризец Храбър за патрон на наградата за българска журналистика е една недомислица… Някой ден може името на наградата да се промени, тъй като е някак неловко пред европейските ни партньори патрон на печатните медии в България да бъде човек, живял пет века преди Гутенберг.”
Колко по-неловки работи има... Ние сме против да се променя името на наградата. Първо трябва да се промени журналистиката. Ето - и в последния годишен доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ пише: "Българските журналисти си налагат автоцензура или вземат пари от политически и бизнес лидери, от престъпни групировки за представянето им в положителна светлина. Освен това собствениците на медиите ги принуждават да изопачават фактите."
И каква да е наградата тогава? „Христо Ботев”? „Мадам В.” носител на „Хр. Ботев”? „Христо Ботев” за Славка Бозукова за разследване, писано под диктовката на собственика Чорни? Или пък „Христо Ботев ” за Калин Руменов за умението му да употребява 6 пъти думата "путка" и още толкова путкопроизводни думи само в един текст? Е, от кумова срама се наградиха и няколко достойни журналисти… Но за повечето лауреати награда на името на Ботев ще е кощунство. Тоя Черноризец поне никой не го знае кой е всъщност. Анонимен писач. Което е една добра метафора…
Ако журналистите си бяха на местата, много работи щяха да са различни. Например далаверата с възобновяеми източници (ВЕИ). Щяхме да знаем дали НЕК вече е одобрил проекта на Цветелина Бориславова за 250 MW ветропарк до Каварна. А не сега премиерът да ни се прави на набожен!
Рекъл на министрите: „Колеги, не ви ли прави впечатление, че всички искат да инвестират в зелени енергии... Да ви кажа ли защо? Защото изкупната цена е от 300 до 800 лева...”
И на министрите изведнъж им се изяснило. Щото те са толкова смотани, че не знаят, че промените в Закона за ВЕИ отлежават в МС… И са забравили как през януари 2010 г. щяха да въвеждат временен мораториум върху изграждането на ВЕИ. Но не въведоха. Уорлик бил против. Щото „AES Solar Energy" щели да изграждат 80 MW слънчева централа, което ще прибави между 50 и 100 млн. лв. годишно към общата ни сметка за ток.
Пък ветропаркът на Цветелина ще ни задължи с още 150-200 млн. И мораториумът не се състоя. Вместо това премиерът с изненада научил, че НЕК бил договорил вече построяването на 9000 MW мощности. И затова главно трябвало да си иде шефът Първанов!
Кой ми сра в гащите! Без извинение! Този човек елементален* ли е, нас ли прави?!
Специалистите твърдят, че ако мястото е подбрано добре и при преференциалните цени за вятърната енергия, инвестицията ще се върне максимум за 6-7 г. И от там нататък инвеститорът почва да прибира милионите. Вашите. Пардон, нашите. И може би част от тях ще заминат по сметки в Банкя. Щото етюдът „Разлъка”, който Бойко и Цветелина ни разиграха, може да мине само на селска вечеринка...
А иначе Първанов, когато и да го изгонят, все е късно. Оня ден вестниците писаха, че 22-годишният Петър Първанов, син на шефа на НЕК, бил инвеститор в соларен парк „Гюргич” край Видин, заедно с някакви братя Симеонови, на 19 и 24 години. Председателят на асоциацията на фотоволтаиците вика, че младежите вероятно са купили готов проект, защото не било възможно за толкова кратък срок да се проектира, построи и включи в мрежата. Наистина са имали готов проект, който са разработили в часовете по трудово в училище. Щях да кажа ТНТМ, ама се сетих, че ТНТМ го откраднаха отдавна. В неделя по телевизора съветникът на Живков Чакъров посъветва Антон Кютев да пита баща си къде са отишли милионите на ТНТМ. Ама да не се отплесваме. Исках да кажа, че ние никога не сме били най-бавноразвиващият се в махалата, но на 22 г. не са ни идвали идеи за такъв грандиозен бизнес. Както би казал Джон льо Каре, „всичко, което знаех за физиката, се изчерпваше с момичетата и топлата бира”.
Та по същество: Г-н премиер, взе ли г-жа Бориславова разрешение от НЕК да строи ветропарк? И хората на Уорлик? И други наши хора се уредиха и мандалото вече може да хлопне?!
И всичко това се говори в контекста на скандала за АЕЦ „Белене”. За да ни се покаже колко е важно да я построим. Трайчо, го гледам по телевизора, как го унижава премиерът, показва ги с Дянков като мечки пред хората, та да видим, че в къщичката пак е мир и любов… То на Дянков не му е сефте. Сигур помните как Бойко ги изстреля с Цецко да се помиряват в Гоце Делчев на фона на два кашона контрабандни цигари.
А по повод на това, че Бойко качи Трайчо и Дянков на джипа си, да им набива канчетата по пътя до Севлиево, „Стандарт” направили една „благодарност” (нали помните как беше благодарност на турски?): "Бойко също пести, вози министрите".
Браво! Това не е за Черноризец, това е направо за Полюцър!

Сряда, 13 април

След седмица размисъл интелектуалният тръст на ГЕРБ роди… мишка. И повери на Тетка Цачева да ни я представи. И да си отпочне кампанията за президент, бай дъ уей: "Непремерено е изказването на посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик, че в България има две съдебни системи - една за богати и влиятелни хора и друга за обикновени. Като български държавник и политик намирам за не твърде премерено такова изказване. Най-вероятно то е под натиска на някаква вътрешна емоция."
Чини ни се, че Тетка намеква, че Н. Пр. е бил лекичко напушен. Конопът точно така действа, създава „вътрешна емоция”. Вероятно Румен Петков й е споделил, че Н. Пр. попушва тревица. Тетка и Румен са си градски, на рождения й ден той я целува по устата…
Колкото я слушам, все се чудя къде е учила български. Така говореха едно време чуждестранните студенти, като изкараха курса по български в ИЧС.
„Български политик и държавник!” Тц, тц, тц…
„Политиката, казваше Чърчил, много прилича на войната. Мисля, че в някои случаи трябва да се използва и отровен газ.”
И аз така мисля.
Колкото до воловарчето, направи ми впечатление, че в други случаи читателите по форумите учтиво го молят да не ни се бърка във вътрешните работи. Е, невинаги учтиво, де… Но тоя път му ръкопляскаха. И друго ми направи впечатление. В годишния доклад на ДД на САЩ пишеше, че корупцията у нас продължава да е повсеместна. Единственото добро нещо в доклада е споменаването на „политическата воля на правителството”. Но това може да е останало и от ланшния, да са забравили да го изтрият…
Пък политикът и държавникът Фидосова вика по БНТ за скандала Дянков-Трайков: „Аз смятам, че това е едно недоразумение, най-малкото може би заради това, че имаше отсъствие от страната на премиера Дянков. Всичко беше изчистено вчера, обяснено и аз смятам, че по тази тема повече не бива да се търсят и да се правят някакви интерпретации за проблем в правителството. Няма такова.”
Това „няма такова” колегите от „Сега” разчели като „няма такова правителство”. И са прави, защото, ако Фидоска е искала да каже, че няма проблем, щеше да употреби „няма такъв”.
„Имаше отсъствие от страната”… Какъв е тоя милиционерски български, дето го говорят тия, бе?!
Навремето Хари Труман беше казал на опонентите си: „Да предположим, че сте идиот. И след това да предположим, че сте републиканец. Но май се повтарям.” Ние ще употребяваме само думата „гербер”, за да избегнем евентуалното повторение.
Но стига с тая политика. Изследване във Великобритания показало, че 32% от жените смятали, че пералнята е уредът, който най-много облекчава живота им и „благодарят на Бога за създаване й”. С основание Му благодарят. Полани Ватиканът постанови, че не хапчето "антибебе", а пералнята е довела до истинската еманципация на жената.
Пък съвременните перални какво чудо на еманципацията са… Siemens разработиха една, която икономисва дори репликите на госпожата. Например, ако си турил леке от вино на панталона, ти дава съвет, че е по-добре да пиеш бира, след като с виното се оливаш. Представяте ли си, вие едва сте отлепили от възглавницата, в устата ви Сахара, в главата японските тупанджии от “Бу Ши До” ви правят частен гастрол... И на всичко отгоре мебелите почват да ви дават умни съвети! То в такъв момент даже тъщата избягва да ми говори, което за нея е почти невъзможно…
Ние често сме изтъквали, че един от проблемите на българина е, че гледа на жената като на бяла техника и това ни пречи да напреднем истински. Ама и тоя напредък… Айде няма нужда!

Четвъртък, 14 април

Депутатите записаха в НК, че когато гръбначно животно причини средна или тежка телесна повреда на човек, стопанинът се наказва с до 3 г. затвор и глоба до 5000 лв. Ако животното убие човек, наказанието е до 5 г. и до 10 000 лева.
Обърнете внимание, че става дума за „гръбначно животно”! Ако си отглеждате тарантула и „случайно” я изпуснете, а тя вземе, че захапе например тъщата, не подлежите на наказание. Щото тарантулата не е гръбначно.
В една област на древна Гърция имало обичай. Поставяли вносителя на закона на едно буре и му мятали примката на шията. Ако законът е добър, махали примката. Ако законът е калпав – махали бурето. Малко е варварско, но мисля, че подбужда към по-сериозно отношение към законотворчеството. Ще ми бъде мъчно за Мая Манолова, но поне премиерът ще рахатяса.
Та в тоя закон депутатите увеличиха и наказанията за боеве с животни. На което Корнезов от БСП възрази, като даде пример с боевете с петли във Франция. Обаче Тецка Цачева внимаваше и го парира: “Петелът е безгръбначно животно.” Корнезов, разбира се, не се съгласи веднага…
Добре де, ама един президент не е длъжен да знае кое е гръбначно и кое безгръбначно! Или бъркам? Дано само ония шовинисти французите не пратят нота до Външно. И на нас некой да ни каже, че лъвът е безгръбначен, и ние ще се докачим.
Между другото, за петела не знам, но кокошката може да живее без глава. Ако не ми вярвате, на адрес https://vbox7.com/play:aa5040dd може да видите кокошка, която живяла 4 г. и умряла не за друго, а щото се задавила с царевично зърно…
Ако това за безгръбначния петел го беше казала някоя гражданка, сигурно щях да й простя, но за селянка е непростимо. Зер в Драгана не са виждали петел?! „Петелът е мъжки, госпожо…”
Деветият инка, Пачакути Юпанки, голям законодател и реформатор, казва: “Пиянството, гневът и глупостта са си лика-прилика, само че първите две са доброволни и временни състояния, а третото е постоянно.” Демек, ако си прост, е завинаги. Макар че друг плевенски пример е на път да оспори и временния характер на първото състояние…
Сетих се за това инка, щото Найденов измислил да се направи специален фонд за изхранване на бедните. Подобна практика, вика, има отдавана в Европа и Америка. Прав е. Даже по-отдавна, отколкото той си мисли. Тия неща ги пише още в кодекса на Хамурапи. В древен Рим раздавали безплатно зърно на сиромасите, поне хляб да имат. А при инките обществото било длъжно да осигури на всеки храна и дреха на гърба. А ако някой бедняк извършел кражба от глад, защото прекият му началник не му е осигурил храна, тогава наказвали началника, а не крадеца…
Имали са разумни закони инките. Например съдия, който вземал рушвет, се смятал за крадец и се наказвал със смърт. И в медицината били много напред. Познавали са клизмата и трапанацията… Това с трапанацията е много полезно. Не ли? Отваряш, виждаш и затваряш, или не затваряш…
Но да се върнем на животните с любов. СОС прие нова наредба за отглеждане на домашни любимци. В нея те са наречени учтиво „животни – компаньони”!
Още през 2002 г. сините тогава общинари искаха да премахнат политически некоректния израз „домашните любимци” и да приемат „компаньони”. Но медиите им подсказаха, че е тъпо и намирисва на содомия и те се отказаха. А сега медиите подло мълчат.
И в новата наредба, освен кучетата придружители на слепи, от данък са освободени също и ловните кучета. Вероятно щото, нали, на човек с пушка някак не е удобно да му искаш пари… 150-200 хил. цеви са това! А некои са и с по две цеви…
В наредбата изрично е указано, че стопанинът трябва да предпазва компаньона си от нежелана бременност. При кучетата не е невъзможно, но ще видите зор да гоните котката по покривите да я предпазвате. Разбира се, наредбата позволява това да става с хапчета антибебе, а също и да ги кастрирате, та и да обикалят покривите, то да е като „консултанти” само… Но най-страшното е с прехраната. Наредбата задължава да се осигурява „достатъчно количество храна” на компаньона. Сервирана в „подходящи съдове за хранене”. Изобщо си става куче-касичка…
Дано ви издържат финансите. Щото чета, че от НСИ отчели, че инфлацията от началото на годината е 2.4%, а от март лани досега – 5.6%. Ние, разбира се, допускаме, че статистиците мъничко са скрили. И те хляб ядат, не проценти. Което означава, че на 200 лв. пенсия сте загубили поне 11.2 лв. Но гледано през малката кошница, всъщност е много повече. Зелето е поскъпнало с 46.5%, картофите с 9.6%, ябълките с 6.7%... Само свинското с малко е поевтиняло, но толкова малко, че не се усеща…
Но се усеща друго… Не знам премиерът дали го усеща, но на изборите май ще го отнесат като пенсионер типов хляб…
И накрая една добра новина. „Труд”: Българин стъпва на Марс през 2025 г. Последният? Блазе му…

Петък, 8 април

Джоузеф Конрад казваше: „Някои хора не могат да бъдат герои, някои герои не могат да бъдат хора”. Оставям на вас да разпределите ролите. С ясното съзнание колко трудно домашно ви давам, щото герои няма. Това е „новела без герой”… (Vanity Fair: A Novel without a Hero).
-----
*Елементален – човек с елементарна менталност – „Сега”

To be continued next Saturday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 13357 |10.04.2011 Четвърти километър . 17| 13967 |03.04.2011 Четвърти километър . 26| 12956 |27.03.2011 Четвърти километър . 20| 14510 |20.03.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads