Реклама / Ads
31| 36178 |19.12.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (12-16 декември)
 


Понеделник, 12 декември


Да почнем с празниците. „Дейли мейл” съобщава, че на пазара в САЩ пуснали прахче срещу махмурлук "Blowfish". За 15 мин. премахвало мъчителните болки и неразположението, телото ти преставало да се тресе като листо. Догодина щяло да се появи и във Великобритания на цена 1.90 паунда. Обаче за едно лечение трябвали 2 прахчета. Като го сметнах по курса на деня - 8.74 лв. Което не ми се връзва. Да изтрезнееш излиза малко по-скъпо отколкото да се напиеш. За 8 лева можеш да вземеш 0.75 л „Ямболска” и да се направиш тотална щета, дет’ викат застрахователите … Можеш да се направиш и по-евтино, но тогава ще трябват три прахчета. Забелязали ли сте тая зависимост? Колкото по-евтино се напиеш, толкова по-скъпо ти излиза изтрезняването.

Така е, лошо е устроен този свят… И за малките радости пак големи пари трябват. Макар че да пребориш махмурлука хич не е малка работа…

Ей, българоамериканците, проверете! Ако тоя ляк верно помага, страшен бизнес можем да врътнем! Милиони лежат в него! Сега като се заредят едни празници… И те не толкова празниците са ни важни, колкото следпразничните утрини. Веднага ще пуснем телефон за спешна доставка по домовете и с пари ще си играем, не да дращим глупости по цял ден… Сериозно говоря! Лично ние, като го смятаме,  от Стефанов ден, който ни е патронен, та до Бабин ден, ще имаме нужда от 11 до 12 дози. Значи само от мен могат да се изкарат 90-100 лв. А такива като мен знаете ли колко са?! Като извадим децата, малка част от жените, тънката прослойка въздържатели, малко пенсии с лекарска възбрана и всичко останало влиза в таргата. Или беше таргет?

Ало, пенсиите, и за вас има научни новини! Учени от Уисконсин експериментирали с мишки и с маймуни и установили, че гладът удължава живота. При мишките 30% намаление на калориите довело до 40% увеличение на продължителността на живота. Също и при маймуните. Гладуването забавяло стареенето и развитието на болестите, свързани с него – рак, диабет, сърдечни болести. Е, част от маймуните, подложени на диетата, умрели, но пък тия, дето оцелели, живели почти два пъти по-дълго.

Абе, братя, забелязахте ли оня ден по „Панорама” Дянков, като споменаваше нереформираните сектори, включи и вас? „Нереформираните сектори като зърнопроизводители, железници, пенсионери, полиция и военни протестират срещу реформите.” Нямам представа каква реформа му се върти в чутурата, но не очаквам да е нещо, дето ще ви зарадва предколедно...

 

Вторник, 13 декември


На днешния ден през 1941 г. България обявява война на Великобритания и САЩ. Това е последната война, която сме им обявили, ако не броим едно съобщение в БТА от 2002 г. Тогава държавната агенция съобщи, че Свинаров, Паси и Димо Гяуров обсъждали “включването на България в коалиция за удар срещу САЩ”. Ама доде пихме по едно, и войната беше отменена, продължи всичко на всичко 13 мин.

Пак на днешния ден, но през  2002 г., ЕС дава на България дата за приемане. Боже, какви трепети, какви вълнения бяха, помните ли? Коя дата ще е, кой ден, дали няма да се падне в петък, не дай Боже след обяд… Пък дали ще е на 1.01. 2007 г., или ще се смилят да ни приемат още на 31.12. 2006 г.? Мотаха ни до последно, уж че не сме подготвени. Което се оказа верно, но те тогава нямаше откъде да го знаят…

И днес, като се замисли човек, вече пета година сме в ЕС, а нищичко не е помръднало. Ни пари ни дадоха, ни държавата ни оправиха…

„Из делниците на един луд”:

13.12.2002 г. : „Царят казал пред „Ню Йорк Таймс”, че е обещал само да направи всичко, което зависи от него, за да подобри живота на сънародниците си. Като си тръгне, ще каже: “Направих всичко, което зависеше от мен, ама то почти нищо не зависеше…” И ние ще трябва да си извадим пръста от носа.”

Не съм бил прав. Не си го извадихме. Намерихме си друг Спасител…

13. 12.2004 г.: „Шуменка си облекчила нетърпимите болки от шипове в рамото с “Камфор силициликум”, с който се лекуват ставните болежки на кравите. Струвало само 1.70 във ветеринарната аптека. Помагало и за ревматизъм.

Докъде докараха народа! Мамка му-у-у…”

В това отношение нещата отидоха още на по-зле. Оня ден четох за един пич, забравих от кое село, който си счупил ръката, но нямал пари за рейс и се самогипсирал с теракол и рабица. Та после, доде му свалят теракола, на две места му счупили ръката…

13. 12. 2007 г.: ”Кеворкян пише в „Труд”: „Как да опазим нашите политически първенци от телевизионните поцелуйковци? Ето например моят приятел Бойко целият е олигавен от целуване.”

Така си е. Даже виц се роди, че отишъл на лекар и той му открил, че няма задник. Излизан му бил. После му присадили, но той го отхвърлил. Не помня кой кого всъщност…”

В това отношение нещата дръпнаха много напред. Тогава некои лижеха и по любов. Днес всички лижат професионално. Нали видяхте оня, дето плашеше селяните, че ще им реже гумите на тракторите? Не му споменавам името, щото те така се размножават…

13 декември 2013 г.: „Бойко Борсов: Трябват нови регулации и правила на медийния пазар, за да има прозрачност и яснота на финансирането на медиите, особено когато става въпрос за средства, идващи от банки, в които има пари на ведомства и държавни компании…”

Шегувам се. Засега това го казва Станишев. Но помнете ми думите, ще го каже и Борисов, когато падне от власт и приятелските медии го почнат.

13.12.2014 г. „Стандарт”: „7% по-евтино парно за софиянци 2014 г.” Тогава щяла да бъде въведена новата модерна турбина в ТЕЦ "София", което щяло да увеличи производителността с 5%, което пък щяло да намали консумацията на газ с 10%, което пък означавало, че парното ще поевтинее с около 7-8%. Ако цената на газа остане същата…

Ако… Ами ако вземе та падне?! Например два пъти, а що не и три?! Направо не ми се мисли…

 

Сряда, 14 декември


„Новинар” съобщава научно откритие на японски лекари: „Пеенето под душа прави хората здрави и щастливи.” Но преди да ви кажа за това велико откритие, ще спра за момент, за да се възхитя от едно заглавие на колегите: „Пътищата в страната са предимно сухи, на места мокри.”

Баа мааму! Такива като нас само мърлят професията!

Та за пеенето в банята. Японците викат, че помагало срещу стрес. Наистина е доказано, че хората, които пеят под душа, са щастливи. Но те не са щастливи, защото пеят, а точно наобратно, пеят, защото са щастливи. Ние много отдавна сме забелязали тази зависимост, дори сме писали по този повод: „У нас тези, които пеят под душа са много повече от тези, които са чели Теофраст”. Защо Теофраст ли? Е, това е загадка. Който пръв се обади на Тонифона (0885 233 691) с верния отговор, ще получи право да почерпи д-р Филипов 2 ракии в заведение по негов избор. Айде, нека са 3, докторът не е за една ракия… Тук стана малко като Швейк, дето му заповядали да направи пет крачки, пък той направил десет: „Не съм, вика, за пет крачки…” Ако ви се струва малко нахално предложението ми, ще ви кажа, че ако сме в Америка, трябва и хонорар да ми предвидите. Даа! Например, ако някой американски богаташ иска да вечеря с  Опра Уинфри, трябва да се бръкне $50 000. Не съм Опра Уинфри? Щото пък вие сте американски богаташи…

Пък НСИ съобщава, че „Поскъпването на живота забавя темпо”… За да го настигнем, сигурно. Щото напоследък животът взе голяма преднина пред нас и, дето викаше един пич, не е ясно вече кой кого живее. Та цифрите показвали, че през ноември инфлацията била само 0.3% спрямо октомври. Да, де, ама средногодишната ще е къде 3%. Като турите 2,4% за 2010  и 2,8% за 2009 и ще ви се изясни защо продължаваме да сме последни в ЕС по покупателна способност (ПС). Нашата ПС била едва 44% от средната за ЕС. Даже Румъния имала с 2% повече. Многократно сме писали, че този термин – ПС, е дълбоко неточен за родината. Паднеш ли под 50%  от европейската ПС, логично е да се казва неспособност (ПнС). По същия начин трябва да се говори и за непроизводителност на труда, за енергийна неефективност и т.н… Тогава ние автоматично ставаме първи. И премиерът ще може гордо да каже: „Да се извините на Дянков! България е първа по ПнС!”

Най-добър стандарт на живот имало в Люксембург, където ПС била 271% от средната за ЕС… Което пък е другата крайност. Дай Боже всекиму!
Но това не е изненада, за който следи нещата. През 2003 г. Пирита Сорса,  представител на МВФ у нас, рече: “Стигате ЕС след трийсет години”. По същото време други източници съобщиха, че стигаме нас си, а не ЕС. Чак през 2026 година сме щели да достигнем доходите от 1989! И прогнозираха, че през 2010 година ПнС ще е по-висока от 2003 г. Тогава това ни изглеждаше напълно невъзможно. Ама на, възможно било… Жалко, че навремето не сме си записал кой е направил тази достойна за Нострадамус прогноза.

Понеже споменахме премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Оня ден рече по повод кризата в еврозоната: "Ние всички знаем какво трябва да се направи, но не знаем как да бъдем преизбрани след това".

Егоисти! Само за себе си мислят! Странно, че въпреки това, населението им живее толкова добре! А нашият премиер мисли точно наобратно: „Вършим черната работа на Първанов”. В смисъл, че Бойко като провежда непопулярни реформи, а после Параванката наготово ще стане премиер. Повод за този горчив размисъл на премиера стана съобщението, че агенция Moody”s, ни посочила като пример за финансова стабилност.

И въпреки това холандецът продължава да ни прави сечено за Шенген. На Бойко оня ден му писна и им каза: Кат не щете, ако щете! Всяко зло за добро. Ще си икономисаме маса пари.
Обаче „Сега” обясняват, че причината била друга. Подготвял се регламент, който да постави всички външни граници под общ контрол и да намали риска от пробиви, създаван от някои корумпирани национални власти. Тези власти си правели сметката, че като станем външна граница на Европа и отпаднат вътрешните, за контрабандата ще се отвори целият европейски пазар. Ама нъц! И затова работата станала „Всяко зло за добро”. „Очертава се вероятност, пишат колегите, Бойко да изтърве питомното, докато гони дивото.”
Което си е точно така. Оня ден в рейса една ватенка много точно формулира тая Хамлетовска дилема. Моля дамите да прескачат следващите редове.  Така, ако сме само мъже вече, ще си позволя да го кажа. „По-добре, вика, п…. в ръката, отколкото к в г…”
Шегувам се, бе! Сложих многоточие само за да ви изпитам, щото ви знам какви сте. Ватенката каза: „По-добре пиле в ръката, отколкото кокошка в гората!” Ако сте си помислили друго, проблемът си е ваш.

 

Четвъртък, 15 декември


Бойко качил министрите на рейс и ги закарал в Пловдив да правят изнесено заседание на МС. Което е плагиатство, щото е правено на няколко пъти по царско време. При това тогава нямаше още криза. Ако имаше, оня дърт демагозин щеше да ги закара на собствена тяга…  Всъщност, истината е, че Бойко искал да идат с влака, но нали сега имат известно неразбирателство с жепейците, та се отказали…

Докато министрите заседавали, на площада пред общината се събрало известно количество протестиращи, които викали "О-став-ка! О-став-ка!" по повод пенсионните реформи. Обаче Бойко ги взел за жепейци и рекъл: "За 10 месеца - 161 000 дни болни, затова протестират и затова няма да се срещна с тях!"

Обаче Московски му рекъл: „Шефе, тия не са от мойте!”  „Така ли? Нищо, и на тях да им…” (по разказа на в. „Сега”) Колегите не казват какво да „им”, но от книгата на колегата Бакалов научих, че любимата фраза на премиера била: „Ще ги шибам през гащите!”

От Пловдив премиерът взел отношение и по продължаващите палежи на коли. Полицията не можела да залови пироманите, защото НК бил калпав: "Няма член в НК, по който да го обвиниш, трябва да го задържиш в момента на палеж, затова с Цветанов коментирахме законодателни промени". Органите хванали трима с шишета запалителна течност, но ги освободили. Единият щял да си пали печката, другият -закъсал за гориво…

И сега вероятно ще се въведе специален режим за пренасяне на запалителни течности. Който иска да пренася, предварително ще взема разрешение от служба КОС, или от пожарната. Дано режимът да е само уведомителен, а не разрешителен. Мен лично не ми пречи веднъж на две седмици да пускам по един мейл на службите: „Днес смятам да пренеса едно запалителна течност за печка „Flammat” от „Бриколаж” до Редута…

Но при сегашния НК полицията е безсилна, а пироманите стават все по-нагли. Снощи в Студентски град подпалили 4 коли още в 19.30. Което много ядосало шефа на столичната полиция комисар  Валери Йорданов: „Ако някой търси предизвикателство с полицията, е попаднал на точните хора". Което ми прозвуча малко като казано от комисар Сан Антонио: „Ако ги предпочитате меки, аз съм вашия човек…”

А населението спи по балконите в тоя студ. Бойко обвинява журналистите. Но аз мисля, че и той има вина. През 2003 г., когато беше гл. секретар на МВР, полицията излезе със съвети към населението, в които се казваше, че ако ви нападнат нощя на улицата, няма смисъл да викате “Помощ, помощ!” Никой нямало да ви обърне внимание. Обаче ако се изцепите “Крадат кола-а-а-а”, де-що има собственици на прогнила ламарина ще накацат по прозорците да видят да не тяхната. Също така мобилизиращо звучало да се вика на пожар: „Гори кола! Гори кола!” Казвам, че полицията подсказа къде най-много ще го заболи населението. И нищо чудно, че някой е запомнил и сега се възползва.

По форумите иронизират направо да се разстрелвал всеки, който ходи с бензинова запалка. Нещата наистина могат да стигнат до там. И то няма да е от ограниченото мислене на Цецо и Бойко. Не, този път няма да е. Просто това е световна тенденция. Оня ден четох в „Монитор” за прогнозите на една американска консултантска компания, която обслужва Конгреса на САЩ, за това как ще изглежда светът през 2030 г. Ръстът на престъпността щял да накара правителствата да затегнат наказателното законодателство и да въведат доживотен затвор и смъртна присъда за доста по-леки престъпления, отколкото сега. Ние просто в момента сме случили на управници с провиденческа дарба…

Между другото, в тая прогноза има и други работи, които звучат ужасяващо. Например самоубийството щяло да стане социално приемливо. (В момента само самоубийството с труд е социално приемливо.) А през 2030 г., поради пренаселването, обществото щяло да гледа с добро око на всеки, който си иде доброволно…. И дълголетието щяло да се възприема като краен егоизъм. Ало, пенсиите, извадихте голям късмет! Не ли?

Но най ме впечатли друго. През 2030 г. съотношението между мъжете и жените щяло да бъде 40:60 и мъжете щели да станат обект на сексуално преследване. Мамка му! Даже и да доживеем до 2030 г., даже и да станем обект на преследване, даже и да бъдем стигнати… Ей, наборчетата, нема да се предаваме! Д-р Бостанджиев вика: "Не е задължително възрастните да осъществяват класически полов акт." Пък в «Стандарт» друг доктор обясни преди време: "Всеки уважаващ себе си любовник трябва да се научи да използва ръцете си толкова добре, колкото и когато се храни с тях."

Не ме питайте дали може да си ги облизвате, както при хранене! Не знам. Беше ми неудобно да питам...

В Пловдив кабинетът решил също да наложи пълна забрана за пушенето в заведенията. Нека! Лично ние като седнем да се черпим изпушваме за два часа толкова цигари, колкото иначе за цял ден… А, както казва Брук Шийлдс: "Пушенето убива, ако си убит, ще изпуснеш важен момент от живота си". Това изказване нарежда Брук на трето място в класацията за тъпизми, изречени от американските знаменитости. Първото място е за губернатор Шварценегер: "Мисля, че гей браковете са нещо, което трябва да съществува между мъж и жена." В първата петица са още, Бритни Спиърс, Кристина Агилера и т. н. Та може би да сме малко по-толерантни към нашите… мислители. На тоя фон дори един от най-… , добре де, той освен това е и един от най-известните българи, Стоичков, бледнее: "Спортът в Пловдивския университет се развива на висока висота…"

Казвам, че проблемът е общочовешки. Навсякъде хората, които могат да мислят, са много по-малко от тези, които могат да говорят… А трябва да е обратно. Сега и който има какво да каже, и който няма, всеки бъбря. Той много хубаво го беше казал на пренума на ГК на БКП миналата седмица Мичо Райковски: „Моля изказващите се да се вместят в рамките на 5 мин., а ако някой има наистина какво да съобщи, да го направи за 7 мин.” Обаче, доколкото разбрах, никой не се възползвал от седемтях минути…

Айде и да изкарате добре Рождество Христово. Абе, знаете ли, че проучване на румънските социолози показало, че 55% от мамалигите вярвали в Дядо Коледа? Тия хептен са се вдетенясали! Какво ли не прави сиромашията!

Пък вчера Весето Седларска ми пише по скайпито: „Знаеш ли как се казва майката на Бойко Борисов? Не, викам, откъде да знам! „Казва се, вика, Бойкородица.”

Логично е, не ли?

 

To be continued next Monday

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 33771 |12.12.2011 Четвърти километър . 27| 34054 |05.12.2011 Четвърти километър . 17| 34843 |28.11.2011 Четвърти километър . 16| 25638 |21.11.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads