Реклама / Ads
6| 11606 |01.02.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 25-29 януари
 
Тони Филипов, д-р

Понеделник, 25 януари
Сашо Диков по телевизора вика, че Бойко спешно трябвало да изгони безхаберниците, като Тетка Цачева, Лъчо Мозъка…
Прав е! Трябва да се направи цяла кампания за гонене. Оня ден един написал докладна до Цецка да му се извади виза за Белгия! Как е постъпила Тетка Цачева с тази молба, не мога да кажа. Възможно е да я е резолирала, но е възможно и да му е отказала.

„Стандарт”: „Жената на Уорлик кацна в Сърбия.” „Жената на Уорлик” е г-жа Мери, новият посланик на САЩ. В четвъртък мъж й, г-н Джеймс Уорлик, кацна в София. Така мирът на Балканите ще зависи изцяло от мира в семeйство Уорлик. Разузнаването ни трябва спешно да ги проучи. На първо място от кога Джеймс из мерид ту Мери. Това може със значителна точност да подскаже до каква степен се мразят. После трябва да се проучат конкретно табиетите им. Карат ли се, не дай, Боже, да се и побийват…
Дори да е прекрасен бракът на Джеймс и Мери, това не изключва малки войни, чупене на чинии и друга посуда. Което в мащабите на две държави, си е едно голямо чупене…
Да не си помислите, че ме е страх от война със Сърбия. Били сме ги и пак ще ги бием. Една победа срещу сърбите под ръководството на главнокомандващия Параванов ще му повдигне рейтинга, което е добре дошло, предвид на новата партия „Ку-ку и Пипе”, която щял да прави със Слави. Щото ние неизменно ще се разочароваме от ГЕРБ и трябва да ни се приготви нещо друго. Пък, ако сърбите ни бият и ни вземат например Трън, Кюстендил, Брезник… няма да ми е мъка. Какво ли са дали толкова на българския генофонд?! Да не кажа, че са взели…

В едно семейство никога не можеш да прецениш от къде може да се появи некой „casus belli”. Сещам се за Уйлям Монтгомъри, който през 1993-96 г. беше посланик в София, а после в Белград. Един ден г-жа Монтгомъри нахлула в кабинета на секретарката му Биляна Йович, която не му била само секретарка… Бой, крясъци, скубане… Морските пехотинци от охраната едва ги разтървали... Не казвам, че ще стане така. Само намеквам, че няма да е прецедент.
Посланик Уолрик започна мисията си в София с Вазовото: „И ний сме дали нещо на света…”
Дано г-н Уорлик ни върне възрожденската вяра на Дедо Вазов в Америка. Когато Иванчо Йотата рече: “Млъкни бе, дивак!”, Хаджи Смион го смъмри: “Господине, бъди американец, благородно.”
В некои среди днес не виждат особено благородство в съвременна Америка. Когато почна истерията със свинския грип от нашето МЗ признаха, че щатските дипломати им подгрели жиците да питат взети ли са мерки. Демек, купихте ли "Тамифлу" (разработка на фирма, в която Ръмсфелд и други видни американци имат дялове).

„Труд” съобщава, че станало ясно, че истерията е дело на големите фармацевтични компании, с подкрепата на СЗО. От тази измама те се нагушили $10 млрд.
Е, не навсякъде е станало ясно. Кабинетът има решение да направи нова поръчка за ваксина, ако не се лъжа, за къде 10 млн. лв. Франция и Русия си искат парите назад. А полският министър на здравето Ева Копач категорично заяви: "Аз няма да действам под натиск! Ние няма да поръчаме нито една ваксина …” Което показва, че поне едно правителство в Европа не е било изнудено или подкупено.
Но не е нашето.

Вторник, 26 януари

Гарелов описва с патетика, достойна за Пиндар, как Бойко се появил от небето с хеликоптер сред гръцките фермери и им рекъл: “Ето, искали сте да се срещнете с премиера на България. Дошъл съм на крака. Казвайте.”
„Като знам колко си падат гърците по юначеството, вика Гарелов, мога да си представя с какво възхищение са гледали в този момент на българския премиер.”
Изобщо не е заради юначеството, което, разбира се, не мога да отрека. Не всеки смее да се качи на хеликоптер! Слизането на Бойко с машина от небето не е просто юначество, а един гениален PR ход. Бойко им се явил като бог от древногръцка трагедия. Еврипид например, като заплетял много сюжета и не знаел как да го завърши, пускал един бог с кран - "Deus ex machina", който набързо оправял работите. Гърците не били виждали през последните 2500 г. бог да слиза с машина и останали приятно изненадани.

И „Стандарт” набляга на юначеството. В коментар „Къде го стяга чепикът Костов?” колегите пишат, че реакциите на Костов „придобиват рекетьорски привкус и приличат на опит за извиване на ръцете на Борисов. Как точно ще реагира премиерът дори само на намек за подобно нещо, може да се досети всеки и без да е учил психология.”
И как ще реагира?! Да, наистина, как ще реагира на извиване на ръце по темата хазарт от страна на Костов? „Ако правителството промени облагането на хазарта в полза на бизнесмена Васил Божков ще загуби подкрепата на СК. Щото нищо, че е Костов, това извиване е народополезно. И аз като един заставам зад Костов. Моля да ми се зачете където трябва.

Ало, пенсиите, верно ли киснете по цял ден в бингозалите? Четох, че ако не сте били вие, тоя хазарт щял да умре. А аз всеки ден ревем за вас като вдовица за… Мъка ми е, че сте бедни и гладни, а вие да си хвърляте парите на комар! Как не ви е срам!

Сряда, 27 януари
Във връзка с ракетната атака на талибаните срещу военния ни министър, ми звъни един приятел от Външно, много притеснен. И ми разказа колко му се радвали на новия си началник. Даже курбан дали за избавлението му.
Когато избраха Фидосова за председател на правната комисия, чух един депутат от ГЕРБ да казва: „На нов началник и на малко прасенце никога не се радвай. Особено ако новият началник прилича на голямо прасенце.” Не му го казах на моя приятел, не исках да го обезкуражавам… Пък и те след Желева и на Гошо Тъпото ще се зарадват.

Във връзка с изказването на Бойко пред Часовете, че РЗС е проект на БСП, Лудото Яне напомня, как от лоялност към БКП, Бойко отказал да се деполитизира. Янето заплашва, че ще каже “много неща за топлите връзки на Борисов с комунистите”.
Не знам какво има предвид, но ако аз трябваше да доказвам тая връзка, веднага щях да посоча изказването на Румен Петков в Плевен: „В лична среща с министър-председателя получих неговите уверения, че АЕЦ "Белене" ще се изгражда.”
Да ми помогнете, че не мога да се сетя, в какво му качество се среща с него Бойко. Да не беше трезвеник, щях да имам поне теоретична версия…

Абе, вие наясно ли сте с Белене, щото аз не съм напълно. Един вика едно, друг - друго… Да вземат учените от БАН да се изкажат къде ни е интересът. Щото си мисля, че съвсем случайно е възможно националният ни интерес да съвпада с този на Параванов. Обаче учените се занимават с простотии. Проф. Фотев вика пред „Труд”: „Настоящият директор на Института по социология е гангстер. Той в кабинета си е блъскал и ритал предшественичката си. Това е човек, който на научен съвет се аргументира, като хвърля по професори предмети и псува.”

Бях решил да подкрепя подписката на колегите за спасяване на института, но сега съм малко поколебан. Така де, не съм сигурен, че имаме нужда от методологически напътствия, за да се ритаме и псуваме. Ние и така го можем.
Кеворкян в „Труд” се закача приятелски с Бойко: „Мисля, че повече не бива дори изобщо да говори, хората го възприемат като монумент.”
Да не говори, ама е невъзможно. Забелязал съм, че Бойко изразходва много повече енергия да мълчи, отколкото когато говори. Лично Параванката помоли преди време: „Някой да каже на Бойко, че има право и да мълчи.” Но не се намери толкова смел човек.

А сега от политиката да минем на друга, сродна тема – секса. Д-р Филипов, няма от къде да знаете, е написал през далечната 1988 г. монография: „Секс и политика при социализма”. И мога да кажа, че оттогава политиката почти никак не се е променила. Настъпиха някои промени в секса. Като например масовото навлизане на пенсиите в него.
Майкъл Дъглас, класическа пенсия по БДС, признал, че на виаграта дължи успешния си брак с 25-години по-младата Катрин Зита-Джоунс. Пък испанските медии съобщават, че е създаден и „Синът на Виагра”, който вдигал самолета за 15 мин. Единственото му странично действие, което е забелязано, е запушване на носа. Но това в някои случаи може да мине дори за предимство.

Обаче у нас жените още имат предубеждение към тия хапчета. Нали сега всички са пощурели по екологията. Според мен това не е като при краставицата да й се променя вкуса от препаратите...
Ако има рискове, те са от съвсем друго естество. Лани в Грамада две дедета 4х4, Борис С. на 74 г. и Данчо Д. на 86 г., се биха заради жена, или каквото там е останало от нея. След яростно рапиране с бастунките, младостта, естествено, победи. Любовен триъгълник с два тъпи ъгъла! Вместо да си спретнат една тройка и с общата си възраст от поне 230 г. да кандидатстват за "Гинес", те като кучето - ни го яде, ни на друг го дава...
Побойникът Борис С. вчера го осъдили на 1.5 г. условно и 700 лв. глоба.
Та казвам, да не се злоупотребява с виаграта.

Бойко се появил при Меркел със същия екип, с който оня ден беше на интервю при Сашо Диков. Дали това означава, че оттогава не се е преобличал? Ето затова съм против премиер - бекярин!
А как обясни в лекцията си пред отбрани хора в централата на „Кондрад Аденауер” борбата с престъпността, дето Цецо ходи с един багер да копа по ливадите! Даже на Цецо му се изопна лицето, както когато на зряла дама внезапно й се скъса копчето на сутиена…. Щото, дето викаше Айнщайн, нещата трябва да са възможно най-прости, но не повече. А западните дипломати се подхилкваха по начин, който изобщо не ме накара да се чувствам горд.

Четвъртък, 28 януари
Във вторник Кеворкян нарече „Галерия” "парцал”, а издателя му Алексей Петров „тостолоб , който се подава от подмолието на тинята си”. И Патрашкова отговаря по достойнство. Кеворкян се цанел за главен редактор със заплата 30 000 лв., но не го огряло и сега си отмъщавал. Дето викат брадарушките, за каквото и да си говорим, накрая винаги става дума за пари. Или за арменци, което е същото.
Вън арменците!
Пардон, вън Ерменков, исках да кажа. Мартин Еванджелиста поискал Бойко да разтика някои от лемурите на БСП и ДПС от високите бюрократични етажи. Като например Таско Ерменков, шефа на АЕЕ.
Че какво му е на Таско? Освен дето му викат Ташко. Щото я кара работата малко… на малко име… Но то нищо не зависи от него. Помня какви мерки ни препоръча в разгара на царското управление: тенджерата да се пълни догоре, във фурната да се слага не по-малко от кило и половина месо, бойлерът да се монтира изправен... (щото много българи го предпочитат диагонално)... Но по причина, че финансовите министри на НДСВ и БСП не позволиха да слагаме по толкова много месо наведнъж, тези мерки не дадоха очаквания ефект.

Това Ташко според мен му тръгна от Любо Дилов. Щото той нали не може да казва само пет съгласни – штлъ, штлъ, штлъ, штлъ и штлъ. Което ме подсеща за друго… За което пък се сетих от друго… Но да карам подред.
Кметът на Чирпан, който иначе е втори мандат, направил вълнуващо откритие - улица на името на конгоанския вожд Патрис Лумумба. После направил още едно откритие (“Дзерджински”) и още едно (“Космодемянская”)...
Но ако това е все пак заварено положение, чакайте да ви кажа в Червен бряг какво стана по-лани. „Група граждани” писа на кмета: "Убедени сме, че градът, в който е расъл, учил и живял Пеко Таков, трябва да има улица на неговото име."
И вече има.
Мамка ви червена, недоубита… Обаче не! Сред подписалите се е и Любен Дилов-син. Чак не повярвах на очите си! Дилов и Пеко Таков! Прегледах два пъти списъка да не би случайно и Волен да е подписал, ама не е.

Петък, 29 януари

След силния натиск на обществеността, МОСВ отстъпи и прие повечето от предложенията на еколозите за промените в закона за ГМО.
Не съм приятел на това правителство, от ембрионалната му възраст още не го харесвам. Намирам го за некомпетентно. Но именно в тази некомпетентност, колкото и да е парадоксално, виждам най-голямото му достойнство. Поради липса на увереност в действията си, то отстъпва пред всеки трима души накуп. И народът бавно и полека се учи, че като протестира, нещо постига. Щото досега бяхме свикнали, че колкото и да протестираме, те си правят каквото си искат. То ние протестирахме главно наум, де… Ако Бойко се задържи на власт 4 г., гражданското общество (ГО) така ще укрепне, че след това и Костов да дойде, ще трябва да се съобразява с него.

Много демократи се изредиха да ни управляват, но накрая един милиционер с тоталитарен рефлекс (ако някой рече да спори, ще го затрупам с цитати!) ще даде небивал тласък на ГО. Историята обича да си прави такива иронии. Промяната в НК и специално това, дето ще ни съдят по един донос, ще ни даде възможност да направим още една стъпка към ГО. Един приятел ми каза, че негов приятел му казал, че даже Гестапо изисквало по три независими доноса, за да заведе дело. Не, че у нас е голям проблем да се съберат три доноса…
Само едно не разбрах, защо за Желева Бойко не отстъпи до последно. Цялата общественост се пита, а отговор няма.
Ами като няма – няма…

Д-р Узунов съветва в „Стандарт”: "Алкохолът е враг номер 1, ако ви предстои излизане в студа. Чаша червено вино или напръстник ракийка действат благотворно на организма, но едва като се приберем у дома.”
Може и след това, но то в никакъв случай не пречи на преди това. И освен това, ако решите да пиете с напръстник, на всяка цена го вържете със здрав конец. Та ако го глътнете, да можете да го извадите. Не че и иначе няма да го извадите, но е по-неприятно.

Вижте, не ги слушайте докторите! Пиенето само по себе си не е вредно. Великият Рабле казваше: „По-често можеш да срещнеш стар пияница, нежели стар доктор”. Вредно е нередовното, несистемното пиене. То е същото, като несистемното четене. Така се раждат полуинтелигентите. Така се раждат и ония “празнични” пиячи, които са в състояние да развалят всеки празник. Затова добре си подбирайте компанията. Защото, няма какво да се лъжем, с какъвто се събереш – с такъв ще се напиеш!
Като стана дума за полуинтелигенти… Образователната комисия реши научната степен голям доктор да отпадне и да остане само малкият доктор. По този начин се взема от по-богатите духом и се дава на по-бедните. (Това е само хипотеза на автора).
Лани бях намислил да си продължим научното развитие, така де, 18 г. вече седим малък доктор... И отидох в сайта на МОН да видя какво изисква законът. А той си същият като при Тато:
Чл. 16. (1): "Дисертационните трудове трябва да бъдат насочени към решаване на научни проблеми, свързани с нуждите на социалистическото развитие..."

Осъзнавате ли за какво става на въпрос, както казват нехабилитираните българи? Така погледнато, от всички, защитили дисертация през последните 20 г., единствено лидера на НДСВ Хр. Христова е получила научна степен законосъобразно. За защитения през 2003 г. труд на тема: "Социологически аспекти на работническата младеж".
Отказах се, естествено. Но не само заради закона. Точно по това време препрочитах „Затворникът” на Вонегът. Та той цитира едни данни за честотата на сексуалния акт в зависимост от професията. За пожарникарите се казва, че правели секс по 10 пъти седмично, докато университетските преподаватели се задоволявали с веднъж месечно. И тогава осъзнах, че само невежеството ме е бутало да давам мило и драго, да стана такъв преподавател… Да стана пожарникар хич и не ми мина през акъла, тогава на тая професия се гледаше… Абе, не се гледаше просто.
Само мимоходом ще отбележа, че в „451 градуса по Фаренхайт” Бредбъри не случайно е поверил унищожаването на книгите на пожарникарите. И дори относително прогресивния пожарникар Гай Монтаг изгаря стотици книги, преди да почне да се съмнява в правотата си…
Отпадането на големия доктор е логичен акт. Бойко какъв доктор е? Малък. Доган? Малък! Иван? Малък. Станишев… Да се сещате за голям доктор в политиката?
При царя тази промяна не беше възможна. Щото царят беше учил само до сержант и нямаше отношение към тия работи. Между другото и „Атака” не ги засяга. Волен учи за поп, втори курс, а син му Митко докара правото до под кривата круша… И к’во? Папата ги посрещна като пълни висшисти.



Гледам го Волен на снимката как се усмихва, гаче ли папата му бели банан. Понеже сме му следили отблизо цялата ненаучна кариера, та отговорно можем да кажем, че този яростен противник на икуменизма, много се е променил. Били са времена, когато под методическото ръководство на Петьо Блъсков, Волен е писал по цели страници срещу папата. Когато Йоан Павел II заидва, Сидеров написа опус за „новия кръстоносен поход на Ватикана на Изток”. И призоваваше да го приемаме не като духовен водач, а като частно лице, гражданинът папа един вид. Наричаше го „немощния (не толкова физически, колкото духовно) старец”, а Ватикана - „мрачна империя, „конкурент на "Коза ностра”…
А сега му носи икони… Нищо, той Бог види. Ама какво се чудя, той какво ли не нарече Бойко пред изборите, пък сега му крепи… мандата. И като си помисля, че всичко това го прави от патриотизъм… Наистина, след Волен нищо в областта на патриотизма не звучи невероятно.

Не знам, може би малките доктори трябваше да се махнат. Премиерът се похвали преди време, че е защитил дисертация само за две години. Два грама академичност да имаше, нямаше да се хвали. В СУ-то даже с преписване не можеше за 2 г. Само източници, откъдето да препишеш, да намериш, си иска много време… Щото в науката има критерии. Ако преписваш от един автор е плагиатство. А, ако преписваш от много автори, е научно изследване. Та искам да кажа, че трябва да си много повърхностен, за да си въобразиш, че ще изучиш една наука в детайли, та и научни приноси ще дадеш, за две години. А ще бъде малко пресилено да допуснем, че в предхождащото обучение в пожарникарския факултет е получил солидна подготовка по психология.

Това е нашето мнение. Но вие сигурно сте забелязали, че то системно се разминава с мнението на премиера. „Много хубава дисертация стана - изследва връзките между ум, сила, гъвкавост, сега се изучава в полицейската академия, нея ползват и в Института по психология към МВР.” („Градски вестник”, 23 юли 2009 г.)
Ако верно се изучава, успехите на полицията в последните години стават съвсем закономерни… Това един мой приятел нарича „епистемологична арогатност”.

Махането на големия доктор съответства на новите тенденции във висшето образование. Научавам се, че в Юридическия факултет в специалност "Право на ЕС за неспециалисти" преподавателите вече четели лекции на плейбек, или на синбек, не разбрах точно…
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 13251 |25.01.2010 Четвърти километър . 8| 13169 |18.01.2010 Четвърти километър . 9| 12453 |11.01.2010 Четвърти километър . 5| 10746 |05.01.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads