Реклама / Ads
9| 11152 |17.05.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 10 май - 15 май
 

Тони Филипов, д-р

„Ако реша един ден да си почина, ще стана премиер. Ами то се оказва, че там няма никакъв ангажимент.”
Бойко Борисов, 5 януари 2008 г.

Понеделник, 10 май

Миналата седмица, във връзка с факта, че рейтингът на Цецко задминал тоя на премиера, ви споменах мимоходом, че с тази необмислена постъпка той нарушава грубо първия от „48-те закона на властта”, описани от Робърт Грийн - „Никога не засенчвайте вишестоящите!”
Но Грийн и книгата му заслужават да им отделим малко повече внимание. Прегледайте я, когато ви остане малко време. Чак да я прочетете не ви съветвам, щото тя е почти колкото тухла четворка. Грийн е един съвременен Макиавели, който без много да го усуква ни казва, че „именно умението да се лъжат себеподобните отличава човека от животното”. И именно измамата си остава и до днес най-мощното оръжие в борбите за власт. „Хората, казва той, лесно допускат една фатална грешка – да приемат искреността за честност”.
Дали и ние не правим тази фатална грешка?

Въпросът е, че ако Цецко е нарушил първия закон на властта, Бойко нарушава повечето от останалите 47. Например „Никога не бива да изглеждате напълно безгрешни”. Или пък „Не прекалявайте със стремежа да победите на всяка цена.” А също „Полезно е да изглеждате загадъчен на околните”. А Бойко к’во? Безгрешен като младенец, победител във всичко. Колкото до загадъчността, за мен си мога да кажа, че никога не ми е бил загадъчен. Още през далечната 2005 г. написахме, следвайки Камю, че той притежава простотата на понятие.
Е, ако трябва да сме напълно честен, има и няколко закона, с които Бойко е в съответствие. Например закон № 11: „Научете се да превръщате хората около вас в покорни създания, зависещи от вашата воля.” Закон №12: „Бъдете избирателно честен.” № 27: „Използвайте склонността на хората да си създават кумири”. Закон № 32: „Свирете на тънката струна на фантазията и бляновете на всички.”

Бойко до такава степен се е научил да ги превръща в покорни, че даже Командира му завидя: “Министрите на Борисов трябва да имат кураж да му казват истината, той няма нужда от клакьори.”
Щото самият Иван Костов, сигурно помните, беше събрал около себе си само критици. И който не искаше да го критикува и да му посочва грешките, направо го гонеше само на това основание...
Ако Бойко случайно прочете тази книга, или поне некой му я разкаже по-подробно, ще научи, че многото бъбряне, според Грийн, също е голяма грешка. Защото „за един министър винаги е било много по-опасно да изрече нещо глупаво, отколкото да го извърши”. Министърът трябва да говори кратко и неясно, като древногръцки оракул. Е, не чак толкова неясно, колкото царя, де…

Замисляли ли сте се, че на човек му са нужни две години да се научи да говори и 60 години да се научи да мълчи? А некои и до последно не се научават…
И Цецко би могъл да си извади голяма поука. Би му било полезно да знае, че хората често са готови да пожертват за приятелите си цялото си богатство и дори живота си, но никой не е склонен да сподели славата си с ближния.
Да не забравя да кажа, че тоя пич Грийн е еврейче. Ако това има значение, де…

Вторник, 11 май

Чета в „Новинар”, че некой си Хелмут Ниборг, датски психолог, доказал, че здравето ни до голяма степен се определя от рождената ни дата. Например за майските бебета казва, че били най-склонни към депресии и психични разстройства. При тях случаите на суицидни настроения се срещали със 17% по-често в сравнение с родените през есента и зимата.
Аз за майско бебе се сещам за др. Станишев. Боже, забравих да му честитя рождения ден. Пенсиите, поне вие сетихте ли се да му биете една телеграма?! Точно сега има нужда от подкрепа, щото нещо май са решили да му бият дузпата. Обаче той вика: „Не съм се вкопчил в поста, но няма да се оттегля доброволно…”

Представям си пък ако се беше вкопчил! Лично аз не съм склонен да го обвинявам. Момчето си дава сметка, че дойде от нищото и ще се върне там. И стиска поста като умрял ябълка, като слепец бастун стиска…
Пък президентът вика пред „Стандарт”: „Бедата е, че нямам право на трети мандат. Това в кръга на шегата, разбира се.”
Да, бе, да! Ах каква шега! Голям шегаджия тоз’ Гоце, бе! Ай що ни праи на улави! Не знаем ние как реве дедо поп, кога трябва да се отучва от варен боб…

Сряда, 12 май

Цецко почва да осъзнава каква грешка направи, дето изпусна рейтинга си из контрол и сега замазва: „В моята класация с най-висок рейтинг е премиерът.” И разказва как Борисов му се обадил, поздравил го и го уверил, че „няма да промени подкрепата си за МВР и за него”.
Самият факт, че му е хрумнало да го уверява… Разбирате, нали?
Голям гаф, голям! Ще вика и Цецко като Ицето: „Или! Или! Лама сабахтани!” (Боже Мой, Боже Мой! Защо си Ме оставил?)
Бившият социален министър Нейков вика: „Няма вариант “млад и с висока пенсия”. Прав е, няма! Високата пенсия ще се получава тогава, когато едно кисело мляко ще ни стига за две яденета. Но по-лошото е друго. Че няма вариант и учен с висока пенсия. Всеки, който си е позволил лукса да учи след 23, ще си плаща с по 1.5% на година. И тогава ще осъзнаем смисъла на думите на сина Давидов: „…който трупа познание, трупа печал”. Не печалба!

Пък в Софийски градски съд журналистът от „Скат” Георги Жеков, който в разрез с библейските съвети, не си подал и другата буза, съди Петър Стоянов. Пешето му отвинтил един шамар заради, най-общо казано, „глупост с взлом”. Ама един от онези шамари, за които Джером пише, че нищичко от него не се загубило… Бих могъл да кажа, че шамарът е бил заслужен, но все пак и ние си вадим хляба с дращене и хич няма да ни е приятно бивши политици да ни бият по муцуната. Както и да е. Споменавам този дребен факт от битието на експрезидента защото според мен той се е държал като мъж. Нещо, което не му се случваше често, не ли? Даже в средите на СДС се говореше, че разликата между Петър Стоянов и Надежда Михайлова била само в това, че тя била патка с п…, а той – п… с патка. Но както се вижда, в Пешето се е запазило и нещо мъжествено. Той Костов ги пускаше тия гадости.

Моля по-чувствителните дами да прескачат следващия абзац. Ще стане дума за една новина, която може да ви се стори малко неделикатна, но я съобщавам, понеже е важна за здравето. Още Ксенофонт учеше: „Глупак е оня, който поставя добрите обноски пред здравето. Ако те безпокоят газове, никога не ги задържай. Това много уврежда стомаха. Познавам един, който едва не се самоуби от задържане на газове.” Та „Новинар” съобщи, че измислили одеало по военна технология, създадена да неутрализира химически оръжия. Кръстили го „Одеяло за по-щастлив брак”. Защото по класическото определение на Мопасан, „бракът е обмяна на лоши настроения през деня и неприятни миризми вечер”. И ако поне миризмите се отстранят…
 
В тая връзка се сещам, че по-лани органът на СБЖ в. „Поглед”, тогава ръководен от поета Румен Леонидов, излезе с програмна статия: „Време е да преосмислим пръднята”. В която се посочваше, че цивилизованите народи вече са я преосмислили. И се отправяше призива: „Днес сме част от европейското семейство и сме длъжни да се държим като граждани на Европа…”
Струва ми се, че това е едно задължение, което не би трябвало да ни затрудни много. Щото другите ни се опряха.
Не ли?
Между другото, не че има някаква връзка с горното, но ЕС ни отне акредитацията за продажба на въглеродните емисии. С което антикризисните мерки на правителството намаляват с една, но те са 60, тъй че много важно.

Четвъртък, 13 май
Експерти от Русенския университет, ВМРО и др. организации предупреждават, че след по-малко от 40 г. българите ще са малцинство. Те и в момента били малцинство в 34 общини, а в други 41 били фифти-фифти с циганите и турците. По раждаемост сме били на 204 място в света, а по смъртност – на 19-то. Циганите били вече 4,7%, но раждаемостта при тях била 70%.
Вижте какво, това не е непременно нещо лошо. Дори може да се окаже, че има много добри страни. Например, тогава циганите ще ни плащат тока и водата, природозащитните организации ще се заемат приоритетно с нас, сигурно ще се учреди Ден на българите, Декада на българското включване. Данъци нанай, Сорос ще пренасочи парите от ромските към българските фондации, ние ще ги крадем и ще си строим големи къщи… И секс, секс, секс… Без презерватив.
След като ние 20 г. не можем да оправим държавата, ще е справедливо да отстъпим на циганите и те да опитат. Не е голяма философия да си направят набързо един ЦЕРБ (Цигани за европейско развитие на България). А може и ЦСП. Циганите се раждат убедени социалисти. (Асан, обичаш домати? Да ги ям да, иначе не!)

За да израснат циганите държавнически, предлагам да се помисли и да им се даде още сега пълна автономия - собствен бюджет, който да си пълнят с техните си данъци, собствен ТЕЦ, със собствени жици, собствено ВиК, БДЖ... Разбира се, има риск да стане като в Либерия, където американците си изселиха негрите... Но ние и така вървим натам.
В контекста на това бъдеще ми се видя доста архаична всенародната кампания за обявяването на 24 май за национален празник, която отпочват в Шумен. Дано намерят достатъчно основания, но лично ние сме скептичен. На протеста на СУ за орязания бюджет ректорът проф. Илчев каза, че държавната издръжка за един студент била с 20% по-ниска от издръжката на един средношколец. Вероятно, ако се провери, ще се окаже, че издръжката на средношколеца е по-ниска от тази на ученика в началното училище. И като крайно, ще стигнем до кифлата и ябълката, които държавата трябва да осигурява, но все не успява, щото некой ги краде… И почти съм сигурен, че не са циганите. Между другото статистиката показва, че за последните 100 г. циганите у нас са се увеличили 4 пъти. А по мои наблюдения циганията само за последните 20 г. се е увеличила над 10 пъти. Не може да се дължи само на тях.

Ще ви призная честно пък вие си мислете каквото искате. Аз на 24 май обикновено се напивам още на обяд. Мразя да чествам работи, дето ги нямаме. Като си пийнеш, ни един от проблемите на честваната обществена сфера не е в състояние да те трогне. А като съм трезвен ми става мъка. За образованието ми става мъка, за учителите, за учениците, за науката, за културата, за пенсионерите... И за мен си ми става мъка. И за детето. И за тъщата, ако щете вервайте, и за нея ми става мъка...
Празник на писмеността, на азбуката… Те половината букви изпопадаха, препинателните знаци са заменени с емотикони, главните букви и запетайките са станали досадни предразсъдъци… Погледнете вестниците как се списват и нема що да говорим повече за нуждата от такъв национален празник. Само в една статия на днешния "Новинар" можете да видите: "павильон", "кебабче", "съжелявам"... И това не в текст на некой начинаещ драскач, а на "големия" поет Тома Марков!
Един университетски преподавател получава годишно толкова, колкото членестоногите от „Левски” и ЦСКА получават месечно. Мога да дам още много примери за неинтелигентни форми на живот, които са за предпочитане, но знам, че и вие можете.

Като споменахме Алма матер, та се сещаме, че 22-годишен студент по химия в СУ станал българското лице на науката за 2010 г. и ще представи страната ни на международния финал на конкурса „Лаборатория за слава". И ще спечели, помнете ми думата. Щото, както казва поетът Краевски, на нас химията ни е в кръвта. Влиза ни още с майчината коластра.

Нашите химици - пак с награди!
Няма по-добри химици на света!
Първи сме на всички олимпиади,
щото химията си ни е в кръвта!

Древните казвали: „Ние сме това, което ядем.” И какво ядем? Какво пием? Какво дишаме? Отвсякъде ни дебнат алхимици, които превръщат неядливи продукти в ядливи. Ето и днес чета, за някакво „окрехкотено” пилешко. Инжектирали месото с нещо си и то задържало водата. Други пък надували кебапчетата с некакъв гел. Чушките и доматите били пълни с химикали, щото ги гледали по метода на бързото зреене – вода и торове. С очите си съм виждал на село как бахчеванджии-алхимици правят гнезда в една бала слама, поставят корени краставица и след това само изкуствен тор и вода. Изобщо какво ли не съм виждал. Ами вината и ракиите? Знаете ли какви магьосници работят във винарските изби? Христос ряпа да яде…
Пък по телевизора гледах Теди Москов. Реве за културата. «Това, вика, да се съкращават институции за култура, е просто глупост".

Тя и при Ламбо културата видя голям хаир, ама сега направо ще редим ред слама, ред култура, дет’ се вика.
Но проблемът е в друго. Холистичният подход ни задължава да разглеждаме народа и културата като един организъм. По времето, когато Великата френска революция почнала да си руча децата и Робеспиер на свой ред трябвало да си тръгне от историческата сцена с «главата под мишницата», Жак-Луи Давид почнал да рисува една голяма картина – «Сабинянките». С нея той искал да подтикне съгражданите си към консенсус. Месеци я рисувал и цял Париж следял с трескав интерес как напредва работата, а на всеки две седмици се издавал специален информационен бюлетин.
Искам да кажа, че когато има Париж, ще се намери и Давид и пари за Давид. Но когато народът се интересува от ДесиСлава, Азис, Евгени Минчев, Давид ще ходи гладен...

Петък, 14 май

Като гледам нагоре, много сериозно сме го дали. Чакайте да ви кажа нещо по-ведро. В Латвия пуснали презервативи с лика на тамошните политици. Производителите решили, че по-този начин ще разнообразят сексуалния живот на сънародниците си. Ебати разнообразието! Мерси казвам аз на такова разнообразие! Цял ден с Бойко, та и вечер, като си легнеш, пак той…
Не отричам, че вероятно ще има извратени българи, главно сред привържениците на БСП и симпатизантите на Гоце, които ще изпитат перверзно удоволствие да си го турят премиера Борисов на оная работа… Но не вярвам да са много.
Ако обаче се отдалечим от политическото злободневие и партийните си пристрастия, не можем да не признаем, че презервативът се явява една много точна метафора на приоритетите на сегашното управление. Основният приоритет е борбата с престъпността и осигуряването на спокойствието и сигурността на гражданите, нали така? А презервативът точно за това е измислен – да ти дава сигурност. Докато те прекарват…

Вицове… Мислили ли сте как и защо умират вицовете? Защото се превръщат в истина. Ако следите внимателно, ще видите как в близко бъдеще ще изчезнат всички вицове, които почват с „Имам една добра и една лоша новина…”
И тогава и аз няма вече да съм ви полезен. Щото ще съм зает да пускам обяви: „Заменям чувство за хумор срещу повод за смях."
Ало, пенсиите, май пак щях да забравя да ви почеша и вас. Ей, вчера прочетох, че срещу пролетната умора много помагало да си масажирате средната част на кутрето на дясната ръка. Ще се изненадате от резултата. Аз лично го масажирах цяла сутрин. И верно се изненадах. Абсолютно нищо не се случи.

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 10442 |09.05.2010 Четвърти километър . 4| 10192 |03.05.2010 Четвърти километър . 16| 12171 |26.04.2010 Четвърти километър . 20| 12422 |18.04.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads