Реклама / Ads
26| 20717 |03.10.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (26 – 30 септември)
 


Тони Филипов, д-р

 

Понеделник, 26 септември

Пишат ми читатели: „Докторе, отказа ли се от ПП „Четвърти километър”? 

Как ще се откажа, бе, да не съм луд?! Сега, когато започнах да усещам ползата от файдата? Никога! Станишев що се не отказва? Или пък Гоцето. Забелязвате ли как Гоце все повече се нерви, като гледа, че последните песъчинки в политическия му часовник изтичат? Ще му липсва до смърт. Щото е хубаво! Бойко още първия мандат не е изконсумирал, вече си прави устата за втори…

Не, не съм се отказал, просто приспивам вниманието на властта, пък има и още някои работи да се довършат. Вчера писах на няколко по-будни съученици от ТМТ „Крум Велков” в Пазарджик да си припомнят добре всички големи работи, които е направил младият д-р Филипов. Това от Плевнелиев го видях. Пък оня ден от Бойко се подсетих да пиша и на другарката от детската градина да види да си спомни там к’вото може. Каквото склерозата позволи, де… Има и някои неща, които трябва да се заметат. Дребни работи, да не ви занимавам…

Нема отказване! Хубаво е да си лидер. Ето вчера от фризьорския салон под нас научили, че ще ставам лидер на партия и веднага ми предложиха услугите си. Ей, да ви питам, някой правил ли си е фотоепилация на брада и мустаци? В смисъл, дали ще си икономисам бръсненето? Изчислено е, че в бръснене се губят 3350 часа, или 418.75 дни. Що да не ги икономисам и да ги отдам на родината? Така де, не е ли така?

Между другото, гледам от две седмици на сайта на в. «Сега» седи една актова фотография на премиера. Малко бабанка, но иначе добре изглежда. Но не ми е ясно защо опозиционният «Сега» я държи.

И почнах да я изучавам тая снимка, да я сравнявам с други голи снимки на премиера. И знаете ли какво се оказа? Че я държат, за да видим, че премиерът се е епилирал. Да, оня реснач, който може да видите на по-старите му снимки, тотално е липсан. Жалко. Булките го харесваха, щото е първичен, а той си бяга от имиджа. Метросексуални с лопата да ги ринеш...

Да се върнем на благините от лидерството. Иван от Варна ми пратил 4 л домашна. Обаче Иване, пратил си по човек, дето, не, че му немам доверие, но ще бъде чудо ако ги донесе и четиритях! Казвам го, ако някой рече да прати нещо по-едро, да избира добре преносителя. Пари по хора изобщо не пращайте! Пък друг Иван, от Карлово, скулптор, иска да ми направи бюст. Доколкото знам, от живите политици само Мони Паси има бюст. Пък един, той вече не е Иван, дойде от Америка специално да ми каже: «Само от мен, вика, имаш 15 депутати!» И всичко това още преди да сме регистрирали партията. За парламентарните избори ще стане, гарантирам. Учете «Кой сега е №1?» Макар че, като гледам Сидеров, по-малките номера по-добре иждивяват…

Румънският президент Траян Бъсеску вика, че като държавен глава поема отговорността за това, че страната му не е била приета в Шенген.

У нас не разбрах кой я пое. Четох, че Бойко забранил на министрите да говорят по темата. И вероятно това е препятствало на Цецо или на Никито да я поемат.

По историята в Катуница, не знам какво да кажа. Полицията, прокуратурата, НАП и агенция "Митници" щели да разследват имотите и бизнеса на цар Киро. Дето и кучетата знаят, че от десетилетия бълва тонове фалшив алкохол, дето името му е другото име на ментето, но ние ЩЕ разследваме!

Шенген ли?! През крив макарон ще го гледаме. Даже през юфка.


Вторник, 27 септември


Голям спор се отваря етнически или социален е конфликтът в Катуница, прерастнал в протести из цялата страна. Според нас става дума за криминален конфликт в етнически контекст. Един чисто криминален повод отключва отдавна потискани етнически напрежения. Но поводът няма голямо значение. Тя и френската революция започва с възгласи «Да живее кралят!», па е завършила със скъсяването му с една глава...

Катуница трябва да бъде обект на два различни разговора. Единият е за безнаказаността на новобогаташите. Дали ще е цар Киро, дали ще е някой местен турски феодал, или българска мутра, няма значение. Вторият разговор е за циганите. За циганите като граждани на републиката. Не може една пенсия да си къса от залъка, за да си плаща ток, вода, парно, че и алименти за циганите, а на тях всичко да им е безплатно, освен гласуването, което им е с пари. Но този разговор е дълъг и трябва да се води на спокойствие, без емоцията на настоящия момент.

Лично ние имаме мнение за циганите, но няма да го излагаме, защото не ни се ще да променяме мнението, което Европа вече си е изградила за тях. Тя сама ще си го промени. Тук само ще кажем, че не изключваме кражбата да е културна референция на голяма част от етноса (Вж. статията ни „За манталитета на мангалитета”). Но, да се има предвид, че става дума за дребната, битова кражба. На нас поне не ни е известен случай цигани да са откраднали еврофондове. Докато едни президентски спонсори… но да не политизираме.

Между другото, името „циганин” почва плахо да си връща гражданствеността и да подменя пластмасата „роми”. Що бе, колеги, що ви трябваше толкова години да си кълчите езика и накрая пак да дойдете на нашия? Нашия език, да не си помисли некой друго… Само глупци могат да си помислят, че ново име прави нов етнос…

Но културните референции на един етнос могат да бъдат стимулирани или ограничавани в зависимост от средата. А какво прави средата у нас? Навярно помните как на парламентарните избори през 2005 г. Доган обеща на циганите в Столипиново, че ако гласуват за ДПС, ще им опрости сметките за тока. И агата взе мандат в махалата. А помните ли Мирчо Циганина, пръв авер на Доган и Емел Етем, дето източваше резерва, защото разкешваше на ляво и на дясно (в политическия смисъл)? При него работеше за последно кандидатката на ГЕРБ за еврокомисар Румяна Желева. А помните ли как, когато циганите направиха партия “Демократи-роми за силна България” (ДРСБ) , Костов им отиде на приема в парк хотел “Москва”, където се беше събрал почти целият Наказателен кодекс? И Иван седя редом с Жоро Черния, дясна ръка на Киро Японеца и зам.-председател на ДРСБ, Бранко Циганина, следствен за 1 тон хашиш, Кондьо, следствен за трафик на проститутки…

А помните ли, как цар Симеон „случайно” се видя” и горещо се ръкува с цар Киро? И се прави на етнодемократ, та им ходи на Банго Васил и кова магарето на циганетата с крупната сума от 14 лв… Все известни факти, но като ги събереш на куп, придобиват друг смисъл.

Пък в петък някой си Алипи Деянов ще разкаже как цар Киро го накарал да си оттегли кандидатурата в полза на СДС. Извикали го в синята централа в Плевен, където били Рашков, Костов, Йордан Соколов и Теодоси Симеонов. "Какви условия ще поставите, г-н Рашков, за да оттеглите вашия човек?", рекъл Костов. Разказвачът не чул условията, но по това, че Рашков после го нарекъл "Злато мое”, предполага, че не са били съвсем скромни.

Президентът рекъл в Катуница: „Гневен съм за това, което се случва тук!" И също бил гневен, че цар Киро не бил плащал данъци от 10 г. На този добродетелен гняв местните отговорили с въпрос: Къде са били институциите през цялото време?

Институциите са си бъркали в носа, естествено, не безплатно.

„Из делниците на един луд”, 2 декември 2004 г.: „Цар Киро пуснал обява: “Уведомление. К. Рашков и А. Рашков (принц Ангел Рашков – бел. Т.Ф.) уведомяват всички заинтересовани за инвестиционното си намерение да узаконят производството на спирт.”

Какво ще кажете, а? Те такава наглост нема никъде!

Всъщност, изсилих се малко. Късането на опашката на гущера беше не по-малко нагло. А казвал ли съм ви, че статията, с която Илия Павлов оповести, че гущерът си къса опашката, е писана от Георги Кадиев, червеният кандидат за кмет на София, който изпита най-силно добродетелно възмущение от общинските корумпета, рекетирали Плевнелиев ? Не може да не съм ви казвал, забравили сте.

Пък премиерът вика, че още преди десет дена били почнали проверки срещу цар Киро. Някой по-мнителен би се запитал как така точно преди изборите са почнати. И дали не са имали за изначална цел да мотивират Рашков да направи по-сериозен електорален принос за победата на властта? Но ние не сме чак до там мнителен и няма да се питаме...

Според нас, да прощават патриотите, но антициганският патос е едно любезно изместване на темата на същинския разговор, което напълно устройва политиците. Защото и всичките цигани да сварим на сапун, няма да ни стане по-добре. Ще продължат да ни лъжат и ограбват. Само един пример. Докато Катуница чернееше в траур, на пищен митинг БСП представяше кандидата си за кмет на Пловдив Георги Търновалийски, протеже на олигарха Гергов и регионален шеф в НАП-Пловдив по времето на Станишев. Дали би могъл г-н Търновалиев да обясни защо цар Киро не е плащал данъци? Същият въпрос може да бъде зададен и на наследника му от ГЕРБ. И на предшественичката му г-жа Мента Стоянова.


Сряда, 28 септември


Ако позволите, братя българи, да ви задам един тестов въпрос: Как се казва циганин, който кара самолет? Не бързайте, помислете, отговорът не е от лесните, особено в тази натопорчена ситуация.

Цецко вика: „Към настоящия момент не се налага да си прекратявам отпуската.” Като агитатор на ГЕРБ бил много по-полезен, отколкото като министър.

Има такъв момент. Нещата в управлението на държавата са така поставени, че ако някой не пречи, с основание може да се смята за полезен. Обаче Цецо поема огромни рискове. Щото като се види ползата от липсата, до оставката е само една крачка… Сидеров вече си направи устата. И ако трябва да сме честни (добре, че не винаги трябва), който и да дойде след Цецко, няма какво повече да обърка. Пък и преди Цецо МВР два мандата се управляваше от пияници… Но пък, от друга страна, ще е неудобно „неуправляем пътник” (Луфтханза), магистрален… как да го кажа, бандит е малко силно, да е вътрешен министър.

В „Сега” интервюирали ексминистър на МВР Михаил Миков:

Репортер: Румен Петков каза, че за периода, в който управляваше тройната коалиция (2005-2009 г.), фабриката на Рашков е била под постоянно наблюдение. До каква степен успяхте да ограничите незаконната му дейност?

Миков: Ако ме питате дали е имало политически чадър по времето на тройната коалиция над Рашков и останалите рашковци в България, ще трябва да ви разочаровам - не е имало.

Верно? Стига, бе! Ние пък що си спомняме за една „Справка” на службите от 2007 г., резолирана „За г-н Станишев. Лично!”, в която се говореше за укрити разработки за едни големи български рашковци, които смотали 1.2 млрд. лв. ДДС с фалшиви бандероли от Турция.

Та в тази справка пишеше: „Налице са данни за предадена на Румен Петков от същата фирма огромна сума пари като спонсорски акт, по-голямата част от която е задържал за себе си.” Въпросните рашковци „са сред спонсорите на миналогодишната предизборна кампания на ГЕРБ – 200 000 лв., връчени лично на Бойко Борисов от … един от собствениците на фирмата.” И т.н. и т.н.

Някои разправят, че въпросната фирма е реалният купувач на „Булгартабак”. Но ние каквото не знаем, не го разправяме.

Та цар Киро е пионерче спрямо тези и някои други български рашковци.

В тази справка се споменава и един висш служител на МВР, известен като Бутилката (на кого ли е бил приятел Бутилката?) „родово свързан с Калдарашите”… Пък цар Киро случайно се счита за лидер на кардарашите…

И главният прокурор не знае за чадър: „Няма данни, които да говорят, че над Кирил Рашков има политически или прокурорски чадър. Преписките срещу Рашков са сравнително малко, а само една е прекратена."

Преписките са малко, но чадър няма! Което ме кара да мисля, че тук има някакво недоразумение. Всички са се втурнали да търсят чадър и затова нищо не намират. А то може да не е чадър. В смисъл да е тента, палатка или друго по-голямо приспособление. Не ли?


Четвъртък, 29 септември


Цар Киро е арестуван заради закани за убийство. Пък в НАП–Пловдив открили, че не бил плащал данъци от 2004 г. и Окръжна прокуратура му организирала набързо досъдебно производство…

Както каза г-ца Михайлова от в. „Труд” преди време, жалкото е, че всичко у нас се прави не по принцип, а по повод. Ако НАП, прокуратура и МВР в Пловдив си бяха свършили работата по принцип, нямаше да се налага сега да се вземат спешни мерки по тъжен повод.

Премиерът вика: „Етническият мир е единственото, което гарантира просперитета на тази държава, всяко друго действие обрича България на неуспех.”

Така е. Но трябва да има правилно разбиране на етническия мир и от двете страни, не само от българската. Не може да има етнически мир, ако циганите го разбират като право да обират бостаните и да крадат  кокошките на българите, а те да си траят. Не така ги е виждал работите Апостола: „Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчина, и за евреина, и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българина. Така ще е в наша България!

„Само, ако припознаят законите равно с българина…”

Но не се получи така в нашата България…

„Дейли телеграф” съобщава, че корупционен скандал тресе Руската църква. Поп Михаил от Казан имал два джипа („Мерцедес” и БМВ) и лимузина „Мерцедес”. Отделно апартаменти и сериозна сума кеш. Дедо поп се фукал с швейцарски часовник за 70 000 евро, телефона за 14 000 евро и гардероб на италиански дипломат. Като прочетох, си помислих, че от „Дейли телеграф” са сбъркали и това се отнася за дедо Николай Пловдивски. Щото всичко съвпада. Но после си дадох сметка, че дедо Николай, верно има джипове, но няма лимузина „Мерцедес”, а „Ауди“. „Мерцедес” има игуменът на Бачковския манастир. А, също и часовникът на дедо Николай е „Вашерон Константен“ и не струва чак 70 хил., а малко по-малко...

„Социологът” Юлий Павлов пак хвърлял на боб. Плевнелиев щял да събере най-много гласове и на балотажа да отвее Калфин. 30.8% от избирателите били заплевнени от кандидата на ГЕРБ, както е модерно да се казва по форумите.

Тотална измама. Вервайте ни, барем през плет сме виждали социология. Цветозар Томов вика, че отказите за попълване на анкетата били над 50%. Това тотално опорочава извадката, а от тук и представителността на изследванията. Допустимата замяна е  5%. То по начало хич не трябва да има, но до 5% можем да си затворим очите. Но за 50% не можем. А защо 50% отказват да попълват анкетите е друга тема, много дълга – страх, безразличие, безнадеждност… И изобщо, ако сте социолог в момента, най-добре е да излезете на проветриво място и да наплюнчите пръста…

Калфин вика:  “Ние вървим по път за никъде, някой трябва да каже, че царят е гол.”

Това е едно твърдение без евристична стойност. Доста хора почнаха да усещат, че „царят” е гол, по-точно бос. То няма и никаква практическа стойност. Щото лично ние помним, как през 2002 г. Станишев викаше: „Царят е гол!, па после направи коалиция с голия цар. Предизборни приказки.

Не знам дали, щото се е разчуло, че царят е бос, или по други причини, но оня ден на мача в Смолян босият имал неприятно изживяване – освиркали го. И го наричали с оная дума, която обозначава едновременно женско поведение и мъжки характер. Голям срам. Което обяснява защо не се появи на бенефиса на баскетболиста Георги Младенов в Красавицата (зала „Армеец”). Говори се, че бил поканен да удари първа топка, но отказал. Щото организаторите не могли да му дадат гаранции, че няма да бъде освиркан. И те с основание не могли. В речта си по повод бенефиса големият баскетболен и обществен деятел Тити Папазов почнал да благодари наред. Благодарил и на премиера, че ги е пуснал да проведат мероприятието в Красавицата. Гаче ги е пуснал в хола си в Банкя... При споменаването на името Му се чули спонтанни освирквания, заглушени от единични ръкопляскания…


Петък, 30 септември


Утрепахме и тоя месец. А дано синоптиците бъркат и Господ даде една от Станишевите меки зими…

Пенсиите, не се оглеждайте, за вас ми е думата. Абе, какво правите?! Чета, че 70-годишна госпожа от никополското село Николово въртяла платена любов с 26-годишен. Даже не любов, ами направо секс. (Между другото, ние и затова бяхме против да се вдигат вдовишките пенсии.) И тоя келеш направил записи и изнудвал госпожата за 2500 лв, иначе клипчето в мрежата. Подлец!

Лично ние не сме склонен да упрекваме госпожата. Само тя си знае какъв огин я гори. Па и парите са си ваши, можете да си ги харчите за к’вото си искате. Само имайте предвид, че в. «Сега» разкрива по дедуктивния метод, че пенсиите няма да се дигат догодина. Дянков отказвал да вдигне тавана, а пък таванът бил свързан с най-голямата пенсия, пък тя била свързана с нам си к’во… И като крайно излиза, че Дянков пуска предизборни фишеци, че се „мисли”. Не, не се мисли. Мислело се за други работи. Например за увеличение на тока с 23% от 2013 г. заради изискванията на ЕС за мръсните емисии. Мислело се също и поскъпване на парното, газта и топлата вода. Даже това вече се измислило…

Ей, братя от последната възраст, и все пак по-добре правете секс, отколкото политика. Като политически субекти сте гола вода. Чета в „Стандарт” изявление на некой си бай Кисимов, гл. секретар на Българска асоциация на пенсионерите (БАП). Абсолютно е изветрял! Вика: „Заради недоимъка и липсата на възможности българските пенсионери сме на последните места в Европа по материално състояние, интелектуална достатъчност и манталитет.”

Лелей… Ако аз ви кажа, че сте интелектуално недостатъчни, нема да ме погледнете!  

Ама БАП  щяла да промени всичко: „Започваме провеждането на конкретни секторни политики по основни приоритети.”

Гаче слушам Тетка, или Фидоска. Ей, много сте прости, да знаете! К’ви приоритети, к’ви секторни политики?! Приоритетът е един и е ясен. Колкото до политиките, някъде наистина им викат секторни, но на повечето места са парцелни…

Рашидов препоръча на политиците да канят симфонични оркестри на предизборните митинги: “Оркестрите имат нужда от средства... По-добре да ходят на митинги и да изкарат допълнително средства по този начин”.

Страшна идея, артък даже! Не знаем как е по вашите родни села и паланки, уважаеми читатели, но ние се опитахме да си представим как на мегдана в родното ни с. Ивайло акостира симфоничен оркестър. И нашите съселяни – Данданите, Скакалците, Лазаровите, Кавалеристите, по-нататък Вълците, Врътигите, Раците, Цветанските... – всички пременени с фракове или  рединготи, с бастунче и цилиндър, се отправят към мегдана, за да чуят примерно мадригали и мотети от Палестрина и Аркаделт! Ми трудно си го представяме. Вероятно поради това, че Пазарджик нямаше филхармония, нашите уважаеми съселяни нямат изградени навици да слушат такава музика. Викат и цигу-мигу и я шаткат още с първите акорди на увертюрата. И все пак ние сме умно село. К’ви диви села има…

Аз, ако съм толкова прост, ще си мълча. Всъщност, ако съм толкова прост, дали пък ще знам?

Седнал ректорът Илчев да говори на студентите: „Ще ви убеждават, че знанието няма значение. Не им вярвайте, че простащината побеждава интелекта. Не им вярвайте, че в бъдеще ще се слуша някой си Пешо или Велина, а не Бетовен. Не им вярвайте, че книгата си отива. Не им вярвайте, че е важно портфейлът да е пълен, а главата може да е празна!”

Хубаво го е казал, поетично даже. Но, скъпи студенти, за предпочитане е да вярвате на очите си. Даже добронамерен анализатор като нас не би се наел да твърди, че в момента побеждава интелектът…

To be continued next Monday

 

P.S. За малко да забравя. Та как се казва циганин, който кара самолет?

Казва се пилот, всичко останало са расистки предразсъдъци.

 

Забележка: Ние, д-р Филипов, съобщаваме на заинтересованите лица, че имаме останали отделни екземпляри от втора книга на „Из делниците на един луд”. Заявки на мейл dr.tonyfilipov@abv.bg, или на GSM 0885 233 691.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 20373 |25.09.2011 Четвърти километър . 21| 18624 |19.09.2011 Четвърти километър . 18| 18504 |12.09.2011 Четвърти километър . 16| 19548 |05.09.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads