Реклама / Ads
24| 20373 |25.09.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (19 – 23 септември) (Юбилейно! 100 пъти д-р Филипов във Фрогнюз! Някой трябва да почерпи.)
 

Понеделник, 19 септември


В статия в „Труд”, Любен Генов напомня как след Ньойския договор столичани се събрали под балкона на Дядо Вазов, падали на колене и плачейки запели “Покойници, вий в други полк минахте”. Дедо се показал на балкона и също заплакал…  Та Генов вика: „Водачите будители, а не политическите угодници могат да са спасители”.

Може би…

Казват, че българинът не обичал богатите си хора. Да, и тях не обича. Но напоследък се убеждавам, че народът не обича и интелигенцията си, даже май я мрази. И, естествено, не й вярва. В интерес на истината, не без известни основания. Ако днес например, покрусени от овластената простотия речем да поплачем на някое патриаршеско рамо, дали ще намерим на кое? Наскоро прочетох в „Стандарт”, че наш писател, жив класик, е член на Съвета на директорите на голяма фирма, която строи част от АМ "Тракия" и столичното метро. Не че е неморално, но е смущаващо. Пък картините на най-уважавания у нас художник били откупени на зелено от бизнесмен с меко казано съмнителна слава. Един от най-видните ни артисти подгъзва на един професионален ренегат… Журналисти, социолози, политолози и вся остальная… Тъжна работа! Будителите са го ударили на гечинмек, както казваше бай Захари. Трудно е да ги различиш от политическите угодници…

Цецко си посипва главата с пепел: „Действително бе допуснато като грешка от моя страна, че използвах пример, който не бе уместен в тази конфигурация на хора, които присъстват, да бъде споменат, защото след това имаше такава интерпретация и такова художествено обогатяване на всичко това, което съм казал."

Иванчо Йотата (“Вчера ми дадоха маслини от важна степен и с твърде способна цена.”) ряпа да яде!

И народът си вика брей, я къв учен мъж, бу адама чок челеби… (на цигански не знам как е).

„Бе допуснато като грешка от моя страна…” Вместо едно простичко: Сбърках. Па конфигурация, па интерпретация, па художествено обогатяване и т.н. неинтериоризирана лексика. С една дума, става дума за нещо, за което не би трябвало да става дума, когато става дума за управлението на държавата…

Пък Плевнелиев, пише „Сега”, разказал, че имало и друг опит да го корумпират. Още в първата му седмица като министър в кабинета му влязъл някакъв гражданин, на който той даже името не разбрал: "Влезе някакъв човек, каза: ваш интерес, наш интерес. В момента, в който каза "наш интерес", той беше изгонен". Надявам се, че „Сега” цитира точно, щото е важно. Прескачам въпроса как така разни хора влизат по министерствата като в Аврамов дом и минавам по същество. Направих малък следствен експеримент. Взех едно бюро, турих два стола от двете му страни, и написах две табели: „Ваш интерес”, „Наш интерес”. Оказа се, че когато гостът говори, под „Наш интерес” се разбира интерес, който е чужд на домакина. В полза на домакина е „Ваш интерес”. И стигнах до извода, че въпросният просител е бил изгонен в момента, в който е поставил въпроса за интерес, чужд на домакина. За да приемем това изгонване като антикорупционно поведение, то е трябвало да стане когато просителят казва „Ваш интерес”, това е поканата за корупция. Обратното е нормално, всеки бизнесмен е в правото си да заяви какъв е неговият интерес. Или бъркам?

Виждате ли колко е опасно да си неграмотен!  Да не различаваш например притежателните местоимения наш и ваш…И ще кажа нещо важно, запишете си го: Не пълният член и запетайките са най-важното. За българската демокрация най-важното е децата отрано да научат притежателните местоимения!

Пък вчера, на 20-тата си национална конференция, СДС показа новото си лого – възмъжал лъв. Лъвът вече е пораснал, има буйна грива и два зъба.

В първият момент тези два зъба малко ме смутиха. Но после си дадох сметка, че те са едно намигване към електората от последната възраст. Хитро!

На конференцията Мартин Еванджелиста рекъл: „България не може да се управлява от премиер, който харесва Тодор Живков”. Глупости на търкалета! Как да не може, като е факт. Не бива, но това е положението, Минке…

 

Вторник, 20 септември


Спасяването на редник Плевнелиев продължава. Тетка Цачева като Мег Райън. Е, почти… „Плевнелиев, вика Тетка, е коректен и фин човек, който няма инстинкт за самосъхранение.”

Моля? Сигурна ли сте, г-жа? Щото аз още от най-ранните си години съм свикнал да мисля, че човекът не би оцелял без инстинкт за самосъхранение. Той даже не би могъл да възникне, ако трябва да сме честни. И не само човекът го има тоя инстинкт. Говедото също го има. Нали ви писах за оная крава в Германия, дето избяга от кланицата? Между другото, предала се е и са я помилвали. Мухата също има. Да сте видели муха да каца на гореща ютия например? Не, нали? Щото има инстинкт за самосъхранение. Отсъствието на тоя инстинкт е патология, най-често свързана с тежък суицидалитет... И ако Плевнелиев наистина няма инстинкт за самосъхранение, то той е опасен - за себе си, а като президент и за нас.

Доста е Цецко и Тетка да са ти приятели и немаш нужда от врагове!

"Сигурна съм, каканиже Тетка, че от този лимон, който беше захвърлен в лицето на г-н Плевнелиев, той ще съумее в кампанията да направи лимонада".

Дано да съумее. Ние наистина гледахме само отстрани, но останахме с впечатление, че лимона, който му хвърлиха, е веднъж вече яден, ако ме разбирате. И не знам дали става за лимонада…

Надявам се да не преувелича, ако кажа, че на ниво висока интелигентност в ГЕРБ няма голяма навалица. Цецко вика по радиото: „Аз казвам, че когато седиш на два стола, винаги падат на земята!” Кой бе, Цецко, пада? Столовете ли?

Но не може да се очаква повече. Цецко от четвърти клас е по спортни училища, после ВИФ. За ВИФ се знае, че там само един изпит се взема с глава – челната стойка…

Но ако това са поводи за смях (и малко срам сред по-чувствителните), казаното от премиера е направо повод да проявим чувство за самосъхранение. Рекъл в Добрич: „Ако продължите да ме дразните, ще подпишем за шистовия газ на инат!” Думи на изключителен държавник. Нещо подобно беше казал Чърчил. Или да не беше султанът на Бруней…

Това изказване е на километри от здравия разум. Думата е самозабравяне! Взе са направо за четвъртата ипостаса! И хич не му иде на акъла какво може да стане, ако той ядоса тия, дето го ядосват.

И какво толкова са го ядосали? Някакви младежи вдигнали плакати „За чиста Добруджа, без шистов газ” и „Не на шистовия газ”. Представям си, ако му се случи нещо, каквото нерядко се случва в цивилизована Англия, да го замерят с яйца… Не, излъгах ви. Не си го представям.

Демокрацията е първо начин на мислене и тогава начин на управление. Нема как човек, който бъка от тоталитарни рефлекси, да управлява демократично. Но, дето се вика, най-интересното предстои. В автобиографията си Чембърлейн, пише: „Кариерата на всички политици, освен ако не е прекъсната в щастлив момент от развитието си (в нашия случай той мина – бел- Т.Ф.), завършва с провал, защото такова е естеството на политиката и човешките отношения.”

А колко по-такова е у нас… Само още малко да поувехне харизмата и ще видите какви метаморфози ще настъпят в тоя благ народен човек. 

Сигурно на част от вас, които не споделят мнението ми за настоящата власт, им звуча като човек, който има фиксации на тема Борисов и ГЕРБ. Не, просто много мразя селските тарикатлъци. Може би щото съм расъл на село и добре ги познавам. Питат го журналята какво мисли за това, дето холандците се заканиха, че ще влезем в Шенген, ама друг път, а той вика: „Вижте какво игрище направихме”. Обаче тоя път туземците събрали кураж и му обърнали внимание, че това игрище е построено с общинските данъци, демек с техните пари...

Ало, пенсиите, какво правите бе, мушмороци? Имам две научни новини за вас. Свързани са с екзистенциалните нужди на човека, а донякъде и на пенсионера. Първата касае храненето. Във Великобритания се готвят да въведат нов индекс - "Да живеем добре с по-малко пари". И в тая връзка провели изследване на хранителните продукти по следните критерии: дали са здравословни, модни, дали изглеждат добре, вкусни ли са, миришат ли хубаво, предизвикват ли желание за покупка и дали цената е удовлетворява купувача. И се оказало, че на първо място безапелационно застанал кромидът.  Сьомгата и говеждото останали в дъното на класацията. Та исках да ви дам малко самочувствие. Така де, не трябва да се потискате прекалено, че ката ден се оригвате на бял лук. По притеснителна е цената му. При Цура в нашия магазин е 1.20 баберека и 1.50 по-добрият. Ама то, като го преровят стотина души, и хубавият става като баберките…

Пак британски специалисти установили, че сексът наистина е здравословен. Но! Щото има едно голямо „Но”. Даже бих казал непреодолимо. Учените изчислили, че на 31-вата минута половият акт започва да има благоприятен ефект (за диабетиците на 45-тата). Едва тогава хормоните почвали да синтезират „оръжия” срещу свободните радикали. Затова учените съветват да се прави секс по-рядко, но да е по-продължително.

Колко по-рядко? Лани веднъж, тая година по-рядко…

Не, това е пълна щуротия. 30 минути! Човек трябва да си носи книжка за четене, инак ще пукне от скука, ако, разбира се, не пукне преди това от инфаркт.

Не, не! Карайте си както си знаете…

 

Сряда, 21 септември


Вземайки пример от премиера, ние се извиняваме на Тетка Цачева. Това за лимонадата не била го измислила тя. Оказва се, че тази блестяща метафора е хрумнала на самия кандидат-президент при срещата му с братчедите в Гоцето: “В крайна сметка този случай ще доведе до обратно на търсения ефект - лимонът ще стане лимонада, а аз много обичам лимонада!” Ролята на Тетка в случая е, че повтаря като папагал. Ама и тя, сиромашката, какво да прави. Има случаи, когато мълчанието е политическа смърт… Ако трябва някой да помълчи, това е премиерът. Той малко злоупотребява с говоренето. Гоце беше прав (Боже, как ми се откъсна от езика?!), че някой трябва да му каже, че има право да помълчи. Конституцията му го дава.

Иначе като че ли щетите от „гафа” на Цветанов вече са ограничени. „Православните” медии дават своя принос. В това отношение много ме впечатли интервюто  на Йова Апостолова в „Стандарт”. Пред читателя се възправя един наистина много жизнерадостен, изключително позитивен кандидат-президент. И за да не остане никакво съмнение, авторката на две места изрично е написала в скоби „Засмива се”, веднъж „Смее се” и веднъж „Замисля се”.

 Браво, моме! Усъвършенствай този подход. Той дава възможност да усетим настроението на респондента. Помисли дали не може да се добави тук-таме „Почесва се”, „Бърка си в носа” и други специфични колорити. Това последното само ако наистина го прави, не бива да се лъже читателя.

Бях готов да се закълна, че това интервю е дело на Валерия Велева и щях да сбъркам. Явно баданаренето е заразно.

Пък „Сега” съобщава, че муниципалните лица, които бяха първопричината на скандала, отново са в листите на ГЕРБ и то на избираеми места. Орлин Иванов е на 7-а позиция, а Радослав Тошев на 17-а. Което значи, че са невинни. Или бъркам?

Е, нищо, един път и аз да сбъркам…

Пък Параванката сънува революционна ситуация (РС). Забелязали сме, че политиците, които напуснат властта, са много по-склонни да надценяват революционната готовност на масите, отколкото тези, които сега идват. Просовидения на гладна кокошка се нарича…

Чак РС няма. Щото, за да има РС, така както др. Ленин я описва, е необходимо да са изпълнени три условия: 1. Горе не могат. 2. Долу не искат. 3. Предприема се нещо по въпроса. А у нас е по-скоро като разговор за времето – всички говорят за времето, но никой нищо не предприема. (Тук малко съм пооткраднал.)

Та казвам, че ситуацията най-много да е полуреволюционна. Тези отгоре наистина не могат. Но на тези отдолу не им дреме. А, за да се получи цяла РС, са важни тези отдолу. Когато те не искат, не е от голямо значение дали тези отгоре могат. Сваляни са и можещи. Костов например. Някои казват, че той бил най-можещият. Ние лично никога не сме казвали така…

Както и да го гледаме, няма РС у нас. РС е една измислица на др. Ленин, която отваря пътя на волунтаризма. Изобщо Ленин е бил един шмекер, който  цялостно подменя парадигмата на марксизма, ако ми позволите да се изкажа като политолог, какъвто в същност съм. Това го казвам не за да се хваля, а белки престанете да ме питате по медицински въпроси. Ще уморим някоя пенсия и ще стане беля. Не голяма беля, но все пак…

Пък и каква РС, когато властта е в народа? Гражданинът от село Банкя е интелектуална и манталитетна квинтесенция на своя народ. Повече от това народът не би могъл да бъде на власт. И едва ли тоя народ, ако и да е скъсан като карпатски вълк, ще въстане срещу собствената си власт.

Пък и РС предполага някакво насилие все пак. А у нас нещата са по-скоро както каза Доминик Строс-Кан: „Проникване имаше, насилие – не”.

И изобщо, връщаме се към онова време, когато правехме всичко напълно доброволно и по препоръка на народната милиция…

 

Четвъртък, 22 септември


Да ви е честита Независимостта, братя и сестри. Макар че то каква независимост… Чета, че в Южния парк ще турят бюст-паметник на Роналд Рейгън и алея щели да му кръстят. „Рейгън, вика общинарят Владимир Кисьов, е един от световните демократи”.

Сега е от демократите, да. Но хич не беше отдавна времето, когато същият този световен демократ ни беше най-големият враг. По-възрастните помнят, че на входа на Тутракан имаше голяма табела: „Рейгън - враг номер едно на Тутраканска селищна система!” И сега на този враг № 1 ще му туряме бюст! Ма ще го преглътнем. Ние преглътнахме паметника на американските пилоти, дето са бомбардирали София, та Рейгън няма да преглътнем, дето наистина е голям политик, ако и да е бил карагьозчия като Ламбо… Пък и вече  израсна ново поколение, което не знае, че ние сме дигали паметник на др. Брежнев. Да, в градинката срещу Университета.

Така ще е вече. В същото време руската мечка реве, че, ако спечели Плевнелиев, енергийните й проекти ще забоксуват още повече. Матушката се лишавала от „ключов съюзник в България”, от „важен инструмент за влияние в София”, вайка се  „Комерсант”. Но не вярвам заради това Цецо да прави сечено на Росен, нали ужка и двамата са изкъде американците. Абе, знаеш ли ги кой изкого е вече…

Между другото, важният инструмент ще става дядо. Първородният му син Владимир чака мъжко чедо, което обещал да кръсти на дядото - Георги, Гоце по шестому. Да им е живо и здраво! Не е задължително да прилича на дядо си. Туй, дето гените вървят през коляно (ний също сме го казвали) не е доказано научно...

Стилист Капанов прави разбор на външния вид на политиците. За Волен Сидеров вика: „Той и съпругата му си правят прическата в моите салони. Към косата му забележки нямам, но трябва да омекоти излъчването си. (Омекотил го е, пуснал е плакат, на който се усмихва.)

Сидеров при Капанов! Много кифленско това, бе! Не ли?

Между другото, проучване на агенция ЕСТАТ показва, че всеки втори българин живеел в лишения. Най-богати били поддръжниците на СДС и ДСБ - 16% от симпатизантите им нямали финансови затруднения. След тях се нареждат герберите – от тях 15% си били надвили на масрафа. Най-бедни били избирателите на Янето, 45% от които имали големи финансови затруднения. На второ място са атакистите -  37% едва свързвали двата края, или вече ги били изпуснали…

Капка ще става общински съветник. Турена е на второ място в листата, след кандидата им за кмет Пехливанов. Значи ще влезе, колкото и да им се е сринал рейтингът, поне двама ще вкарат. Можеше един от това семейство да остане извън политиката. От кумова срама поне… Макар че от трети източник чувам, че Волен е хванал кривия път. Свързват го с г-ца Гаджева, бившата приятелка на син му…

Но да се върнем на стилиста. За Трайчо вика: „Сто пъти съм му казвал, накрая някой го посъветва неправилно да си маже косата с лак и той се зализва горкият... Сигурно в банята се подстригва, когато сутрин тръгва за работа, с ножичката за нокти на жена си. Наскоро се засякохме на един прием и му казах: Трайчо, ела да те подстрижа, защото с това бретонче на нищо не приличаш. Е, махна го. Сега изглежда малко по-добре и го позализва, лошото е, че с лак.”

С лака за коса на жена си! Тц, тц, тц… Толкова гелове има, фиксатори разни… И не са милиони. Мойта Цвети ми предписа един оформящ лусион „KEUNE – Steel glaze styling” само за 11 лв. Понеже имам едно хронично щръкване около десния рог. Едно време, като немаше козметики, майка ми го приглаждаше със сапуняшка, или захар. Но при захаросването е неприятно, че много те кацат мухите…

Обаче пък за Тетка Цачева какво е рекъл, направо я е разкулачил: „Страшно нещо! Не се намери човек, който да й каже на тази жена как да се облече. Събрала е цялата палитра на селските черги върху себе си... То са гайтани, то са шевици, то са дантели, джувки. Добре, че един от моите фризьори й прави главата в НС, та изглежда добре поне в главата.”

Да, ние също сме забелязали, че главата й е добре. Отвънка…

Пък Силвио Берлускони, малко международни новини да дадем,  таковал като магаре, ако и да е на 75 години без няколко дена. В разговор по телефона с някакъв бизнесмен, който му доставял обектите, Силвио рекъл: “Снощи пред вратата ми имаше опашка от гаджета, оправих 8, но останалите 3 не можах”.

Нашият нека да седи в Бояна сам като куче! Ако си мисли, че народът ще му признае… Друг път.

Пък „Ди Велт” съобщава, че един ученик открил четири човешки пръста в бурканче мармалад. Някой ще има да си ги търси…

Английски земеделец поставил световен рекорд в дисциплината „Кромид лук”. “Мейл он сънди” се фука, че 67-годишният пенсионер Питър Глейзбрук от Нюарк отгледал лукова глава, тежаща 8.150 кг. Бай Питър държал също рекорда при картофите (4.989 кг.), пащърнак (6.41 м) и червено цвекло (5.9 кг.)

Ей, пенсиите, виждате ли какво правят чуждите пенсии?! А не като вас, дето сте се хванали с тоя пусти канабис…

 

Петък, 23 септември


Няма петък! Главоболие, мотане на свят, треперене на телото. Искам да кажа, по-добре да нямаше петък… Но най-лошото е, че, сигурен съм, утре ще го търся петъка…

Бъктъм от празници!

To be continued

 

Забележка:Ние, д-р Филипов, съобщаваме на заинтересованите лица, че имаме останали отделни екземпляри от втора книга на „Из делниците на един луд”. Заявки на мейл dr.tonyfilipov@abv.bg, или на GSM 0885 233 691

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 18624 |19.09.2011 Четвърти километър . 18| 18505 |12.09.2011 Четвърти километър . 16| 19548 |05.09.2011 Четвърти километър . 31| 17217 |29.08.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads