Реклама / Ads
25| 15650 |25.10.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд 18 - 22 октомври
 

Понеделник, 18 октомври
60% от учениците не знаели как се вади корен квадратен, а 65% не били чували за функция, пише „24 часа”. Голяма работа. Стига им да знаят, че корен квадратен „се вади много трудно”, както казваше навремето Мирча Кришан. И сигур ще им потрябва некогаш тая функция! Не знаели колко е числото „Пи”. Ами че то кой знае, бе! Аз, дето съм доктор по науките, па мога да отговоря само до 69-я знак - 3,141 592 653 589 792 338 462 643 383 279 502 884 197 169 399 375 105 820 974 944 592 307 816... Отделни учени са стигнали до трилиони знаци и пак му се не види краят...
„30% от завършилите средно и висше образование през 2008 и 2009 г. са започнали работа в търговията. На втора позиция е ресторантьорството”, добавя в-к „Сега”. Демек, учили са за магазинери и келнери. И това не е за чудене. У нас най-дълго се учи за магазинер. Като малък Иван Иванов мечтаеше да стане магазинер. В наши дни мечтата на доц. Иванов се сбъдна…
Смешни работи. И уж са виц, па са истина…

Бях малко по Италия. Гъз път да види, дето се вика. Уредена държава. Да не ви занимавам, но добре я карат, макар че и техният премиер е един смешник... Булката вика, че за тия 5 дни не ме била чула да изпсувам нито веднъж. Като стъпихме обратно на българска земя, още на летището, един бакшиш ме върна към ненормативната лексика. Един брадясал, некъпан, нечленоразделен субект… Не можел да качи багажа в багажника, щото там му била бутилката за метан, та се налагало да си го държим в скута. Надънил чалгата до дупка, газ-спирачки… Булката за малко да върне Spaghetti alla Bolognese, с които я черпих в Тревизо. И, естествено, бакшишът избра най-дългия маршрут… Е как да не споменеш родата му в сексуално ангажиран контекст!
После пускам телевизора да видя дали не е станало нещо, докато ме нямаше. Явно е станало. Щото в „На четири очи” гледам вътрешният министър Цецко плаче на екрана. Не точно плач, а пускане на сълза… Първата ми мисъл беше да не е станало нещо с Бойко. Не, Цецко тъжи за негови си работи. Янетата притоплили историята с апартаментите на господин министъра и той подробно обяснява как икономисвал, как теглил кредит, за да си купи два апартамента през 2008 г. Изобщо дълго преглъщаше и премигваше, но между нас казано, тези апартаменти останаха някак си неаргументирани от приходна гледна точка. Работил бил 26 г., нормално било да може да си позволи… Да обясни на милиционелрите, че e нормално, че и те с малко търпение някога ще си купят апартамент в „Изток”. Белким спрат да протестират…

Абе, чували ли сте определението „павеглави”? И аз не го бях чувал. Научих го от един читател и то точно навреме. Наистина, трябва да имаш паве вместо глава, та, ако си тръгнал да правиш кариера във висшите етажи, да създаваш партия, на която хем й е ред, хем й се пада да управлява, да идеш да си купиш два апартамента в най-скъпия столичен квартал, при условие, че вече имаш 4! Бат’ Бойко една риза не си е купил, откакто е станал кмет, а Цецко сакън да не изпусне кьоравото…
Като казвам всичко това, да не си помислите, че съм изкъде трактористите, галеристите и обикновените педерасти… Не! Просто когато става дума за властта, ставаме твърде чувствителен. Защото смеем да се ласкаем, че ако ние дойдем „на мандат”, както казва премиерът, ще крадем много по-малко. Щеше ни се да кажем, че хич няма да крадем, но нема да ни повярвате.
Ей, забравих да ви благодаря. Като прочетох коментарите ви под редакционната бележка за инцидентното ми отсъствие, направо се почувствах като умрял. Някъде четох за един, дето си организирал погребение приживе, щото искал лично да чуе всички хубави работи, дето ще се кажат. Пък аз без да искам си доставих това удоволствие. Та благодаря! Ще се стараем!

Вторник, 19 октомври
Новоизбраният омбудсман Константин Пенчев положи клетва пред НС. Което ме подсеща нещо.
Като слушах Цецко при Цветанка, си помислих колко ли е прост един народ, вицепремиерът на който казва „ако е на въпрос”, „спесименТ” и други не напълно интериоризирани мъчни думи. Защото, братя, само в крайните квартали казват „ако е на въпрос”, интелигентните хора никога не използват тази конструкция.
Обаче точно докато размишлявах върху този въпрос, чета разказа на омбудсмана как жена му била на пазара на "Граф Игнатиев" и там бахчеванджиите й рекли да носи много здраве на омбудсмана. Та Пенчев вика: „Тоест, те не само знаят какво е омбудсман, те дори знаят, че тя е моя жена и ме познават. Така че очевидно народът не е толкова неинтелигентен.”
Та не знам какво да мисля. Още повече се обърках като прочетох в „Новинар” един текст, взет едно към едно от сайта на СУ „Св. Климент Охридски”. Една запетайка, един пълен член не са си на мястото. Направо го написали с лексиката и граматиката на осмокласник, расъл в интелектуално ощетено обкръжение… И това е Светая светих на българското образование!

Ама знаете ли какво? Хубавото е, че затъпяваме всички заедно и едновременно. Така не се усеща толкова.

Сряда, 20 октомври

Колегите от в. „Сега” хванали всички имотни декларации на Цецко и сметнали, че трябва да е икономисал 124 803 лв. за времето от напускането на общината до заемането на министерския пост. През това време бил председател на партия ГЕРБ със заплата 1200 лв.
С други думи, Цецко послъгва като дърт циганин. Мислил си е, че ще мине и замине, никой нема да се връща назад, да му рови из миналото. Но е сбъркал, никой не е толкова бърз, че да избяга от миналото си. То рано или късно го застига…
Пък отделни граждани по форумите са склонни да му простят апартаментите, щото водел героична борба с престъпността… Не знам, сещам се какво викаше един пич: "Страхливият заек е смешен, смелият заек е още по-смешен. Достойнство запазва само заекът, сготвен със сметана.“
Искам да кажа, че природата е определила кой за какво става, но ние не винаги разчитаме посланията й.
Ало, пенсиите, какво става във вашия анклав? Вие икономисвате ли? Ей, това, че икономията е майка на мизерията, е отживелица. Точно обратното е!

Пък ако не щете да икономисвате, има и друг начин. Чета във вестника, че в Силистра кашкавал „Витоша” се харчи 6.15 лв. килото. Докато в Ловеч бил 12.50 лв. 20 кила, закупени в Силистра и изтъргувани в Ловеч, носят една пенсия. Пътувате ли с намаление? Пътувате. Вместо по цял ден да се въртите от кълка на кълка, с пари можете да си играете.
Споменах кашкавала специално, щото той придобива някои от чертите на всеобщо платежно средство. Чета вчера във Фрогнюз, че Антоан Николов раздал на журналистите във вестника си „Новинар” пакети с кашкавал, вместо заплати. Иначе не само от кашкавал може да се печели. И при шарлана има широки ценови колебания, при сиренето, при шекера също. Абонирайте се за бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, свържете се с побратимите си по другите градове, през интернет можете да хвърляте по едно око и на борсите във Франкфурт, Лондон и Токио… Изобщо развъртете парата и вземете щастието си в свои ръце.
Ама ви мързи, нали?

Четвъртък, 21 октомври
„Труд” пише, че министрите приели поправки в НК, които предвиждали затвор до 4 г. и глоба до 10 000 лв. за този, който чрез медиите обиди гейовете, възрастните, неграмотните, бедните... Според тези промени изрази като “червени бабички” вече ще бъдат инкриминирани.

Дали да не турим край на „Ало, пенсиите”? Ще се заяде някоя кисела пенсия, ще сезира Комисията по дискриминация и ние ще работим от тук нататък, за да плащаме за уронения й престиж…
Макар че аз мога много лесно да докажа, че „пенсия” тях не ги обижда. Защото не са пенсии в истинския смисъл на думата. В речника за чуждите думи пише, че пенсионер е човек, който получава пенсия. А срещу пенсия пък пише – месечна издръжка. А това, което получават българските пенсии колко издържа? Тока, водата, парното и още 5 дена. Значи се явяват по-скоро стипендианти, нежели пенсионери. Не ли?

Обаче премиерът трябва да внимава. Защото в минути на яд е изпадал в ейджистки уклони. Помня, когато по-лани откриваше детска градина в „Красно село” и лишени от демографски ентусиазъм бабета го замериха с яйца. То беше само едно бабе и само едно яйце, което дори не стигна до премиера, а се разби в подножието му, но той се вбеси и нарече моите приятели пенсиите "дърти вампири". Което и по сега действащият НК е съставомерно.
Многократно сме предупреждавали, че тръгне ли се по линията на „коректния” език, нещата могат да стигнат много далече. Както пише Джордж Карлин, няма да е чудно, ако един ден се прецени, че определението „стари” за хората от третата и последна възраст е некоректно, ейджистко и се приеме да им се казва „пред-умрели”. „Това, вика Карлин, е перфектният термин – точен и много описателен.”
Обаче тези поправки в НК най-много ще засегнат Волен Сидеров. Той вероятно ще трябва да си смени лексиката цялостно. Ето вчера рекъл: “Ние не сме партията на Трактора, нито партията на циганина, на турчина, на педерастчето с очилцата. Вече 5 г. се борим за националния интерес.” (Не се сещам на кого вика „педерастчето с очилцата”, ако някой подскаже, много ще ме задължи.)

Пък Каракачанчето вика, че докато те събирали подписката „Не на Турция в ЕС”, Волен гледал от страни. Дори не се бил подписал. Нито той, нито депутатите от “Атака”. Когато обаче темата влиза в дневния ред на парламента, той скача и се обявява за баща на идеята.
Но ако и да е само пастрок на идеята, Сидеров много се ядоса, дето ГЕРБ се съюзи с ДПС и с процедурни хватки пратиха референдума в девета глуха. “Ако ГЕРБ не ни подкрепят, ГЕРБ пада и Атака ще управлява България”.
Просовидения на гладна кокошка! Сидеров, Сидеров… Тарикат мъж не писка! Като си си дал веднъж задника под наем, трябва да си готов, че пак ще ти го искат. И пак ще го дадеш…

Само ден след тези надувки, атакистите дадоха заден. И даже Тетка Капка излезе с официално становище: „Разводът от старата седесарска песничка между ГЕРБ и "Атака" няма да се състои. Защото имаме обща кауза - да не допуснем връщането на БСП и ДПС във властта. Ще сочим грешките им, ще бием камбаната. Вярвам, че ще я чуят.”
В подобна ситуация големият хулиган Джордж Карлин казва: „Знаете ли защо, когато фермерът чука овца, той го прави винаги на края на някоя урва. За да не може овцата да бяга напред, а да се дърпа назад.”

Ново развитие по случая с апартаментите на Цецко. Шефът на НАП съобщава, че драма с парите нямало – Цецко просто бил спечелил 130 хил. лева от консултантски услуги по хармонизиране на българското и европейското законодателство. "Мисля, напъва се шефът на НАП, че господин Цветанов има достатъчно капацитет да прави тези услуги.”
Капацитет? И къде го отгледа тоя капацитет? Като шофьор? Като физкултурник? Като момчето, което разнася папките? („Цецо съм го взел като човек, дето носеше папките…”)
Цецко Хармониста! Жив да не бех!
Прав е Димо Гяуров: "Това, че Цветан Цветанов е давал консултантски услуги за синхронизиране на европейското и националното право, без да има образование, показва, че няма разлика между него и Доган".
“От 2000 до 2009 г. семейството на Цветанов е получило общо 385 000 лв., платило е 64 000 данъци и са останали 320 000 лв.”, обяснява Стефанов.

През това време семейство Цветанови е вечеряло шума, която Цецко е брал докато си е почивал от консултациите…
Тази история още доста ще мирише. Те затова руснаците имат израз: Не тро́нь говно́, а то воня́ть бу́дет!
Будет, будет… Пуст всегда будет…
Ало, Аскьово! Имам един въпрос. Какво представлява този ваш артист Стефан Цирков? Да не е некой пияница? Щото разправя едни работи за сбирката за учредяване на ГЕРБ в Хасково през 2006 г., дето ако са верни… Вика: “Зад мен седеше Павлин Паришев – Парко. На трибуната – Бойко Борисов говори. По онова време Бойко сричаше. По едно време обаче стана дума за пари. И Бойко протегна ръка, посочи фигурата зад мен и каза: "Парко е човекът с парите". След тези думи и на най-непросветените в залата им светна, че Бойко и Парко се познават“.
И понеже Бойко казва, че тия хора не ги познавал, та затова питам.

Петък, 22 октомври

В „Панорама” Бойко Василев намекна на премиера, че са непоследователни. На което той отговори: „От идването на власт, на мандат, ние намалихме с 2% пенсионната осигуровка, сега качваме с 1.8, или тотално ние сме я намалили с 0.2 %. Кое е непоследователно дотук?”
Прав е. Има много начини да си последователен. Например, като винаги си непоследователен. Тогава си последователен в непоследователността си…
Това изказване на премиера мен лично много ме успокои. Защото по-миналата седмица, на извънредното заседание на НС на Българския лекарски съюз, премиерът каза: “С парите за здраве тихомълком се плащат пенсии, защото намалиха пенсионните вноски…” „Намалиха”, демек „те”… От това изречение, както ви писах, аз се притесних, че съм получил когнитивни нарушения на паметта. Тези нарушения засягат „флуидната интелигентност” и се характеризират със затрудняване предимно на екзекутивните функции и епизодичната памет и се срещат най-вече при моите приятели пенсиите. Човек помни какво се е случило преди 20-30 г., но не помни какво е направил миналата есен. Но слава Богу, ако някой има когнитивни нарушения, не съм аз…

Гледах също и интервюто на Сашо Диков с Трактора. Работата е малко „прелъстен и изоставен”. Изказваше се като бивша любовница, която не е загубила надежда за добри алименти. Ни дума срещу Бойко. За Цецко вика: „Не може през 2006-2007 г. да сме били партньори, включително и финансиране на ГЕРБ, а в 2010 г. аз да съм "Октопод на прехода".
В „24 часа” чета голяма статия за калинките. При опасност калинката се преструвала на умряла и отделяла оранжева миризлива течност. Научих също, че калинките и мравките били големи врагове. Щото и мравките обичали да хапват листни въшки. Тоест, били на една хранителна верига.
Споменавам го, защото… Забравих защо.

В „Стандарт” чета: „1000 души зад Цветанов във facebook”. Не искам аз да казвам много ли са, малко ли са. Само ще напомня, че за кучката Мима се събраха стотици, даже десетки хиляди подписа… Разбира се, то не е сигурно и дали са 1 000. Защото били разпръснати в десет групи. Може да са и 100. Аз например, ако подкрепях Цветанов, бих го подкрепил във всички възможни групи. Но не бих, щото… Щото не бих.
Трактора вика: „Не искам, но се налага да вляза в политиката.”
Като каже някой как се налага да спасява родината и все се сещам за „Краткото царуване на Пипин IV”, там дето Пипин казва на чичо Шарл, че не ще да става крал, а пък чичо Шарл му обяснява, че не може да откаже, ако му кажат, че родината има нужда от него. Но понеже вече съм свеждал до знанието ви този цитат, сега ще напомня само края: „Ако ти кажат, че Франция има нужда от теб, загубен си. Можеш единствено да се молиш и Франция да не е загубена.”
Аз лично много ще се моля за България, ако се окаже, че Трактора ще я спасява. Ако, разбира се, не е много късно тогава…

Да ви кажа честно, от известно време чувствам, че се налага и аз да вляза в политиката. Но не точно да спасявам родината, а щото става все по-трудно човек да се издържа с писане, докато с политика не е така трудно. Не ли?
В Добрич коминочистачът бай Реджеб Сали вдигнал многократно тарифата си на основание, че Параванката го удостоил с ръкостискане. Ако обикновените коминочистачи вземали 100 лв. за комин, бай Реджеб искал 400 лв.
Г-н Стефанов, Оги! Лично ние сме се ръкували с този президент два пъти. Отделно сме се ръкували по няколко пъти и с предишните двама президенти. Помислете дали не трябва да ни третирате малко по-различно спрямо авторите, които никога не са се докосвали до държавна глава!
Само идея…

Пък народният представител от РЗС Емил Василев написал писмо до медиите: „На 22.10.2010 г. бях брутално изнасилен от съпредседателката на ПГ на ГЕРБ г-жа Искра Фидосова. Местопрестъплението беше мъжката тоалетна на НС…”
В първия момент му се вързах. Защото този Василев е същият, дето миналата седмица заби една яка тупалка в носа на колегата на Фидосова Красимир Велчев. Та е логично изнасилването да е отговор на побоя. Всъщност, Фидосова спокойно би могла и да го набие, но е решила да го накаже максимално сурово.

После, като поразмислих, стигнах до извода, че Василев лъже. Изнасилването в тоалетната е невъзможно най-малкото по чисто технологични причини, които тук не му е мястото да разглеждаме подробно. Само ще отбележим, че корпулентността на г-жа Фидосова изключва възможността да е обладала г-н Василев права.
На мястото на г-н Василев, не бих лъгал за такова нещо. Защото така се предизвиква съдбата…
Пък като обяснява, че обвиненията на един младеж, че Янето му правел sexual harassment, са долна инсинуация, Емил Василев вика: „За пръв път, и то едва през тази година, за мнимата му хомосекуална ориентация заговори политик с прякор „Пудела", за когото ми е известно, включително като негов бивш личен адвокат, че е в изключително лоши отношения с Янев, тъй като последният преди време е бил много близък със съпругата му.”
С Капка? Янето? Стига, бе, не е възможно! Тя не е такава! Цялата софийска журналистическа колегия може да свидетелства. Е, може би не чак цялата…
Самото Яне вика: „Аз съм 100% хетеросексуален и няма смисъл да се обяснявам на едни пионки, маши в ръцете на управляващите”.
Глупости! Никой не е сигурен на 100%! Оня ден “Дейли мейл” писа, че Хъмфри Богарт, дето се е женил три пъти, дето през леглото му били минали над 1 000 жени, до края на живота си се страхувал, че е гей.
Между другото, в жалбата си срещу Янето тоя младеж обяснил как бил приканван към свещенодействието: „Янев ми казваше, че ще се свържем кармично, както революционерите от ВМРО, като му глътна спермата."
Ще питам Каракачанчето при случай дали верно е имало такъв ритуал във ВМРО и дали още го има. Чел съм, че ритуалът на посвещаване при тамплиерите е подобен. По време на церемонията посвещаваният целувал водача (секретаря) по устата, ануса и пениса в знак на лоялност и бил въвличан в хомосексуален групов секс като символ на братство…
Обаче, между нас казано, тоя аргумент, че това създава кармична връзка, не ми беше идвал на акъла. Може да се използва при случай. Вижда ми се доста силен. Нема жена, дето да откаже кармична връзка.

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 15138 |11.10.2010 Четвърти километър . 18| 15080 |04.10.2010 Четвърти километър . 10| 14681 |27.09.2010 Четвърти километър . 15| 14110 |20.09.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads