Реклама / Ads
34| 26981 |31.10.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (24-28 октомври)
 

Понеделник, 24 октомври


„Стандарт” съобщава, че миналият петък, минути преди да започне денят за размисъл, полицията в Благоевград арестувала пияна 52-годишната г-жа Екатерина, която се „нахвърлила върху полицаите със стихове на Христо Ботев”. Стана ни много интересно с кои Ботеви стихове можеш да се нахвърлиш на полицаите до степен, че да ги предизвикаш към арест. Оказа се, че госпожата е цитирала „В механата”, ама не цялото, а само последния куплет:

Ще да пия на пук врагу,

на пук и вам, патриоти,

аз вече нямам мило, драго,

а вий... вий сте идиоти!

И по-точно не целия последен куплет, а само последната строфа. Толкова помнела, толкова цитирала. Но няма съмнение, че е от Ботев… Съобщавам ви го, та като попаднете в подобна ситуация, да можете да се позовете на великия поет.

Затова не ни дават да пием в деня за размисъл. Щото стигаме до някои неудобни за властта изводи.

По повод на изборите ми се ще първо да изразя респекта си към населението на град Монтана. Благодаря, Монтана! Време настана, пълнете фонтана! България цяла сега вази гледа! Пуснете код оранжево, населението да се подготви и действайте.

Дори и да скочи Фидосова гола във фонтана, както обеща, то не може да причини някое чак пък унищожително бедствие. Но ще останете в историята завинаги!

На много други места обаче избирателите като че не бързат да си сменят кмета. Например във Варна. Да не би да изпуснат питомното… Казвал ли съм притчата за оня китаец, който ял за пръв път свинско печено, когато му изгоряла кочината? И от тогава, всеки път като му се преяждало свинско печено, все я палел. Намеквам, че човек трябва да пробва и други начини… Ей, Варна, ако и в секса сте толкова иновативни, сигурно още се размножавате мисионерската само. Шегувам се, бе! Знам, че не е така. Но не ме питайте от къде знам…

С президентския вот нещата се усложняват. Част от социолозите смятат, че разликата между Плевнелиев и Калфин може да се стопи, на другата част много им се иска. Но ние, честно казано, не го вярваме. Първо защото Костов призова избирателите на  ДСБ да гласуват за ГЕРБ на балотажа. Това е добре, защото накрая може да се окаже, че на Плевнелиев точно тоя половин процент не му достига. А то може да стане и цял процент, ако и СДС ги подкрепи. Между другото, по повод резултатите на СДС Сънчо Стойчев каза по телевизора една смешка - че сегашната действителност много приличала на тази преди 10 ноември: и тогава нямало СДС, и сега няма. И много се смя…

Като казах Сънчо, та се сетих за брат му Андрей Райчев. (Тука, с извинение, стана малко като оная приказка: „Га фанах, са сетих… К’во праи сестра ти?) Та Райчев рече по телевизора из ония дни: „Ние се разделихме на класи. Долната класа решително ще се опитва дълго време, няма да може, да вземе всичко отново…”

Не можем да се въздържим да не възразим на тази грозна лъжа! Ако сме се разделили на класи, щеше да има класова борба. Историята на всички класови общества, учат класиците, е история на класова борба, тя е движещата сила на обществото. Да забелязвате нашето общество да се движи? Не, нали? Значи няма класова борба. А класова борба няма, защото за да има класова борба, класите трябва да се организират в партии. У нас, както и друг път сме отбелязвали, стана обратно – партиите се организираха в класа. И сега сме 5% богати и 95% народ на различна степен на маргинализация. Което ни доближава до олигархичния тип държава, която не е точно класова. Но и това си има хубавите страни. Щото това, дето му викат средна класа - дребната и средната буржоазия - тези исторически опортюнисти, у нас ги няма. Тая средна класа винаги е била прът в колелото на революцията. И като я няма нея…

Опа… Размечтахме се… Да се върнем на Костов, който е реалност. Засега. Докато той ужка подкрепя Плевнелиев, Медиапул рекламира Калфин. Все едно „Дума” да рекламира Плевнелиев. Абсурд! Не ли?

Сидеров наобратно, не ще да чуе да подкрепи ГЕРБ. Сърдит е. Всъщност, това, че народът нашамари Волен и Лудото Яне, не е малко постижение. Не можем да искаме всичко наведнъж. Та Сидеров направо блюва змии и гущери… Вика, че Плевнелиев бил “сервитьор”, “салонен управител”. Бих могъл да опровергая тия квалификации, ако обстоятелствата не ги потвърждаваха. На пресконференцията на ГЕРБ Плевнелиев почна да се обяснява как те с Марга са надпартийни: „Голям плюс за нас е, че не сме представители на определена партия.”  И Бойко кипна пред лицето на тая неблагодарност и така го накастри, че чак на мен ми стана неудобно, ако и да съм от другата страна на… екрана. „Почвам, вика,  да се дразня в желанието всички да се изкарваме надпартийни. Кой щеше да е Плевнелиев, ако не беше министър?” И Росен, който по-добре от него знае кой щеше да е, се умърлуши като препикано мушкато… С една дума, беше му обяснено, че ще е независим само в оня смисъл, че нищо няма да зависи от него…

Много тъпо стана. Плевнелиев ги каза тия думи подучен от експертите, за да се неутрализират от малко-малко страховете на хората, че всъщност избираме Бойко за президент, а Росен само ще му топли мястото. Но честолюбието Бойково не издържа… Виждал съм доста суетни хора, но тоя води хорото. „Гарантирам ви, че от другата неделя, когато Плевнелиев и Попова отидат в президентството, ще им се обаждам само по работа… Знам да пазя дистанцията и да си пазя институциите.”

Да си пазя институциите! Щото са ми мираз от тате…

Нищо не разбирам вече, да ви призная. Навремето Кенеди се беше пошегувал: „Колкото повече глупости правя, толкова по-популярен ставам.” Бойко нема нужда да се шегува…

Следващата реплика знаете ли коя ще е? „Моят народ…” Всъщност, той, като стана кмет, опита да вика „моят народ”, но някой му обясни, че е малко смешно да викаш на шопите народ. Но вече няма пречки.

Другата алтернатива е малко по-зловеща. Има мустаци…

Когато малък човек получи голяма власт…

Но да не ви развалям напълно изненадата.

 

Вторник, 25 октомври


За изхода от президентските избори било много важно къде ще отидат избирателите на Кунева. Обаче тя се затаи като сукнян молец! Нали "Гласът на хората има значение"? Или вече нема?! Мецни баре две думи на избирателите си за кой да гласуват, пък те ще си решат!

Вместо Кунева се изказа атомният социолог Юлий Павлов. Според неговият „Център за анализи и маркетинг” (и фелацио - Сидеров): “Половината от избирателите на Кунева, няма да гласуват на втория тур, а другата половина ще гласуват в съотношение 3 към 1 в полза на Плевнелиев”. Браво! Да ги посочи и поименно и никога повече няма да се усъмним в тоя социологически гений!

Социолозите може да са всякакви, но са много толерантни. Във всяка друга научна общност един такъв бракониер като Павлов ще го изхвърлят с шутове. Същите социолози са ми обаждали как Павлов ги прозвънява наред, после прави средно аритметично от техните резултати и все познава. И докато водеше живот на социологически коменсал (като малките рибки по корема на акулата) и се хранеше, без да вреди особено, е разбираемо защо на никой не му се занимаваше с него. Но той напоследък взе да продава социология на едро и е редно някой да си наруши рахатя и да го перне през нахалната уста.

Занимавам ви с него, щото всеки ден блика от страниците на Пъпковите вестници, а отделно обикаля и телевизиите като цветарка и лъже простия народ, че победата на ГЕРБ е сигурна. А на простият народ това му стига – да му се каже кой е „вагонът с оркестъра”.  Човешко е, на никой не му се ще да е от страната на булката…

 

Сряда, 26 октомври


В селата Старопатица и Дондуково кандидати за кметове взели по 100% от гласовете. Понеже там кушията била с един кон само. Което ме връща с умиление към предишните години, когато ние на село редовно стигахме 100%. Само една година за малко да не ги стигнем, щото Баба Цонка Данданката падна в деня на изборите от дюлята и получи комоцио, но партийният секретар лично занесе урната дома им и тя даде своя глас за народната власт. Когато има само по един кандидат, хората някак си се концентрират…

Пък в пет села имало кандидати, които останали само с по един глас, собствения си. Нито жена им, нито родата им гласувала за тях. Но, дето се вика, един – един, а хич? Щото и такива има – в три села имало кандидати, които взели по 0 гласа. И те самите не си вярвали. Ама и по-срамни работи са ставали. На общинските избори през 2003 г. 13 партии не получиха нито един глас. И лидерите им даже не бяха гласували за тях!

Почти същият като горните каръци резултат (пропорционално на мащабите) получи и кандидатът на ОДС в столицата. Софиянски спечели удивителните 2 658 гласа.

Куц циганин да бяха издигнали, повече щеше да спечели. Говорителят Дилов вика, че единствената им грешка била, дето не оттеглили кандидатурата на Софиянски. Да, да… Дето възкликнала Айшето, изненадана в рейса, не е въпросът да го изваждаш, ама защо го тургаш?! Извинявайте, тая простотия съм ви я казвал. (Ама то аз толкова простотии съм казал досега, че мога пет години да се повтарям, без да се потретя…) Софиянски не беше нужно да го откопават. Трябваше просто да вземат слогана му от по-предишните  избори – „Вие ни познавате…” Малко самоирония немаше да навреди...

Почва да се изяснява от къде са дошли гласовете за Трактора. По-голямата част от тях били на затворниците в Бобовдолския. От 36 гласували 19 били за него. Осем подкрепили Кунева, трима Калфин и само един Плевнелиев. Явно ГЕРБ не е популярен в затвора. Засега. Като се има предвид реалната тежест на партиите в обществото, излиза, че и БСП не е представена достатъчно в тоя тип заведения.

Плевнелиев вика: "Ще бъда президент на регионалното развитие и пътищата, ще дойда по регионите и ще се срещам с хората." Това обещание изцяло отговаря на Чл. 92. (1) от конституцията на РБ: „Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява РБ в международните отношения.” А също и на другите изисквания на Чл. 98 до Чл. 104…. Има само една опасност - да не попадне под ударите на Чл. 97, (1) –„Пълномощията на президента се прекратяват предсрочно при трайна невъзможност да изпълнява правомощията си”… Щото докато се шматка по пътищата, ще си заебе основната работа…

Пък премиерът вика на дедо поп: "Ние също много разчитаме на това, че ни водите по верния път и най-вече, че Началникът ни помага.”

„Не ме интересува дали Бог е на наша страна. Голямото ми желание е ние да бъдем на Божията страна, защото Бог винаги е прав.”( Линкълн). Турих тоя цитат до оня цитат, та ако не ви мързи, да размислите каква е разликата между един набожен човек и един прозелит. („Покрай царя станах доста набожен - черкувайки се всяка седмица…”)

Е, вярвай в бога, но си връзвай камилите… Фотограф на в. „Сега” снимал депутата и районен координатор на ГЕРБ Станислав Иванов как влачи из ОИК-София тежък чувал и го отнася в неизвестна посока. Ето това, викат колегите, означава да изнесеш изборите на гърба си.

В Перник пък репортери засекли схема, чрез която левелерите пазарували цигани преди балотажа.  Давали по 2000 лева на тартор, за да им осигури 50 цигански гласа. И това имах предвид по-горе, като казах, че на някои места БСП не са представени достатъчно…

 

Четвъртък, 27 октомври


Ало, пенсиите! Демаскирани сте, де гиди дърти комуняги! Васко Совата направил социално-демографски разрез на избирателите на основните претенденти. Зад Плевнелиев застанали млади хора, със средно и висше образование. Сред избирателите на Калфин пък преобладавали жените (Ламбо), пенсиите, турците и ромите - общо взето, целият матрял. "Монитор" го обобщава по на едро: "Висшистите за Плевнелиев, пенсионерите зад Калфин". Което е един изкуствен кливидж. Реалните кливиджи са „прости срещу учени”, „млади срещу стари”, „селяни срещу граждани”… За последния не съм сигурен, защото у нас селяните нямат естествен враг… Но, според нас, не може да се каже дали младите и образованите харесват Плевнелиев, или просто не желаят да стиснат десницата на левицата, без дълбинно проучване.

Пенсиите, да сте живи и здрави, аз и червени ви обичам! Щото знам, че вие не от добро почервенявате. Даже се чудя как още не сте станали анархисти. Обаче знаете ли какво прочетох някъде? Че Ламбо се похвалил пред студентите си, че се кандидатирал само да подлъже бабичките да гласуват за БСП, после щял да си подаде оставката и да си гледа киното. Пък на друго място пише как викал на Калфин „завалийката”. („Когато започнахме, завалийката Калфин имаше много нисък процент!”) Та станал голям скандал, Параванката лично им медиаторствал… Клюки разни.

Както и да е. Бъдете каквито искате. Дето се вика, важното е да бъдете, щото много престанаха… Ей, да се пазите, че гриповете са тръгнали – и Бризбейн, и Прът... Ний паднахме жертва вече на Пръта. Сега пишем и бришем… носа. Но като кихнете сефте, не припкайте веднага за антибиотици. Опитайте нещо хомеопатично. Ето аз например какво лечение проведох. Първо взех една ракия, от тая, дето прати Иван от Варна. (Иване, не бързай да пращаш пак, имам още!) Със сезонната салата, естествено - зеле с много моркови. След това добавих 3 вратни пържоли 20 на 20 с една бутилка мерло. По принцип в такива случаи вземаме каберне, но тоя път кой знае що взех мерло… Накрая разтворих един фервекс (Adults) и на няколко пъти си пръснах в носа отривин. Щото горните ми дихателни пътища са станали направо плавателни. Мислех след фервекса да взема едно уиски, за възрастни, но се оказа, че съм си го взел предната вечер всичкото... Но вие, ако имате, вземете. Лекарите могат и да не одобряват моето лечение, но на мен вече ми дава резултати. Верно, не се шегувам! Сериозен съм като пенсионер, кога си чака рестото.

Ей, Варна, този Иван вика, че, ако се изкъпел ваш Киро, щяло да остане мръсна вода и чист комунист. Ама много мръсна вода. Верно ли, че обещал палми из целия град? Ей, изпуснахте момента поне да поискате, така и така ще троши милиони, ами да вземе плодни - финикови, бананови, кокосови… Всъщност, кокосови не, те са много опасни. Писал съм ви за „кокосовия травматизъм” на Соломоновите острови…

Да ви имам избора с извинение!  Как беше другият, аптекарят? Магарешки? Нема значение, вие се сещате. Весела Томова от „Афера” вика, че било публична тайна, че се занимавал с амфетамини. Но и да не се занимава с амфетамини. Помислете си възможно ли е да желае доброто на хората един аптекар? Той потрива радостно ръце и аплодира Брисбейн и Прът, призовава ги да не спират до горните дихателни пътища, а да преминат смело в пневмонии… Щото и от фервекс се печели, ама от антибиотиците повече.  Не ли? Да, бе! Той тия пари, дето ги пръска по избори, откъде мислите ги взема? Никога не бих гласувал за аптекар. И за травматолог не бих гласувал… Тия пък от октомври почват да се молят за поледица („Счупеното носи късмет!”)… Изобщо трябва да се ориентираме към професиите от сферата на услугите, към хора, които са свикнали да ни правят кефа – таксисти, сервитьори, масажистки… Защо не и проститутки?!

 

Петък, 28 октомври


Ало, Пенсиите! Испански сексолози стигнали до извода, че една четвърт от "засечките" при мъжете се дължали на неправилната поза при сън. Най-опасно било да се спи по корем. Органите, в това число и Органът, се притискали от тежестта на тялото и малките артерии се запушвали. Затова препоръчват да се спи на страни. Но имало и един номер, с който може да се вдигне мъжката потентност – да се спи с вдигнати крака. Това повишавало притока на кръв в… където трябва. Сексолозите викат да ги вдигате само до 10 градуса. Но, според мен, може и повече. Щото колкото по-високо са ви краката, толкова по-топло ще им е. А на вас краката са ви ахилесовата пета, така да се каже. От физиката, надявам се, поне това помните – че топлият въздух се издига нагоре. В тоя смисъл, не сме съгласни, когато някои хора казват, че сегашната власт била въздух под налягане. Трябва да се каже горещ въздух, за да се отбележи и факта, че се издига…

Анджак стана дума, та да ви кажа. Ако намалите температурата с 1 градус, от 20 на 19, ще спестите 6% от енергията. Следете ми мисълта по-нататък внимателно! Ако намалите с 10 градуса, ще спестите 60%! Много е важно да знаете, че ако въздухът е овлажнен до подходяща степен, дори и ниските температури се възприемат като нормални. Тъй че моят съвет е да поддържате плюс 4 градуса (което на практика ще ви икономисва всички разходи) и да пръскате непрекъснато с пулверизатор из стаята…

Този съвет съм го давал през 2004 г., но като се има предвид силното текучество във вашите среди, едва ли е останал някой да го помни. А може да е много полезен в предстоящата зима. Щото премиерът вика за бюджет 2012: „Следващите поколения ще ми кажат: "Благодаря, бате Бойко, за това, че съм стискал и затягал коланите". От което разбирам, че на вас няма да ви се даде ни най-малък повод да сте му благодарни.

За изборите каквото и да кажем, има риск да сбъркаме. Когато четете това, всичко ще е ясно. Както би казал поетът, нощта е бременна (гедже гебедър) с президент…

Абе да свършва, че вече взех да ги сънувам тия избори. Верно. Снощи сънувам, че правя социологическо изследване с 50 ст. Ако падне стотинка – Плевнелиев, ако падне коронка – Калфин. И дали много силно я хвърлих, щото нали на сън човек не може да се контролира добре, но тя не падна. Остана във въздуха. Събудих се вир вода… Да ме питаш защо!

 

P.S. Не ми е присъщо да се отмятам от думите си. Но като чувам резултатите от изборите по места и в центъра, оттеглям думите си от миналата седмица. Не уважавам чудовищния избор на моя народ. Прекалено чудовищен стана! Полицейщината, дебелащината, формената простащина никога няма да бъдат моя избор. И колкото и да се насилвам, не мога да го уважа. Съжалявам.

 

P.S. В чест на грандиозната победа на ГЕРБ, тоест на Бойко Борисов, даже Гуглето си смени логото. Така мисля, де. Що иначе ще натурят тия тикви?

 

 

Важно съобщение! Вече можете да получите втората книга на д-р Филипов без да давате стотинка за куриерски разходи. Само срещу 10 лв. книгата пристига в хола ви, или на друго указано от вас място. Заявки на: dr.tonyfilipov@abv.bg или на 0885 233 691. Идат празници и нема друг толкова интелигентен подарък, който можете да вземете на цената на шише каменарка. Па и за себе си да вземете, нема да сгрешите. Да не се изхвърлям, но това е най-голямото удоволствие, което можете да си доставите облечени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 23263 |24.10.2011 Четвърти километър . 39| 24358 |17.10.2011 Четвърти километър . 46| 22141 |10.10.2011 Четвърти километър . 26| 20695 |03.10.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads