Реклама / Ads
6| 10714 |14.12.2009 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 7-11 декември
 
Тони Филипов, д-р

Понеделник, 7 декември

Яневите девет братя останаха осем. И сега юнакът се тръшка като детенце на плажа, на което лошият чичко е настъпил пясъчния замък: „Искам си групата, веднага си ми върнете групата…”
Яне, тарикат мъж не писка. Челобитие е нужно. Покай се, дай обет за подкрепа в бъдните години и мандати и може да ти се прости. В кметската кампания през 2005 г. Минко Герджиков има недалновидността да се изправи срещу генерала. И Бойко, като спечели, му отказа "ново начало": „Казах му, не можеш да говориш един месец срещу мен, а след това да викаш аз ще ти бъда много полезен…” Но Минко наблегнал на челобитието и явно е бил много старателен, щото остана.
Янето вика: „Не е нормално в демократична държава в петък сутрин министърът на вътрешните работи да говори, че една ПГ може да намалее и същото да се случи до края на деня”.

И защо да не е нормално? Ами ако е съвпадение? Пък може Цецко да има ясновидска дарба. Така де, всеки човек има някаква дарба, бива ли само Цецко да няма хептен никаква. Възможно е също държавата да не е демократична. А може и Цецко да го е казал ей така, пък Тагарински да е чул и да се е уплашил, че ще изпусне първото място. Защото само за първия има награда. Ако се напъна ще измисля и още възможности, но ме мързи.

Вторник, 8 декември

Ново двайсет от КАТ, по-точно трийсет. Полк. Кесяков предлага скоростта в населените места да се ограничи до 30 км.
Много съм мислил. Не за 30 км., за тях после. За катаджиите много съм мислил и изобщо за хората с фуражки. Трябва да се забрани носенето на фуражка поне до навършването на 25 г. До тогава организмът расте. И фуражката възпрепятства нарастването на черепа, докато мозъкът продължава да расте (???) и му става тясно. И той затова после не седи през цялото време там, щото му стиска. Логично е, не ли?
А за скоростта мисля, че и 30 е много. В Албания съм виждал табела с ограничение 5 км. - една изключително демократична скорост, защото поставя при равни условия всички участници в движението – автомобилисти, колоездачи, каруци, пешеходците.

Фуражките твърдят с абсолютна убеденост, че като занулят бирата на водачите, катастрофите автоматично ще изчезнат. Не знам дали сте забелязали, но фуражката има тая особеност, че никога не греши.
Мен лично ме устройва. Настъпва моментът да пусна моята рационализация „Извънбордови навигатор”. Елементарна е, както, впрочем, всички гениални неща… Веднъж през 2002 г. бях пийнал, но на сабалето колата ми трябваше. Та вързах газта при карбуратора с канап, с една пръчка заклещих на полуамбреаж и тръгнахме един до друг с колата. На първа, агале – агале и в такта на артилерийския химн “Изправи се гора от стомана…” Три патрулки ме изгледаха, но не посмяха да ме спрат. Защото аз не карах, аз си водех колата вкъщи. Събрах им очите. Естествено сега всичко това съм го усъвършенствал, свързал съм го с икономайзера и бордовия компютър, приспособил съм стойка за чадър в случай, че навън вали. От първоначалния замисъл запазих само канапа. Така западняците няма да могат да ми откраднат рационализацията, щото те хал-хабер си нямат от канап и чудесата, които ние можем да направим с него.
Като свалят скоростта на 30 км., колите ще загряват много повече. И тогава ще дойде времето и на другата ми рационализация – „Хем & егс” – хем си караш, хем яйцата се варят, но нямам място за подробности. Описал съм я в първата си книга. Само ще отбележа, че от София до Гоце Делчев съм приготвял капама.

„Стандарт”: „Всеки четвърти си говори сам”. Да, вероятно е така. Станали сме нещо като психокерамика, при най-малкия допир се чупим.
Но аз, ако съм на Батков, ще ги уволня тия в „Стандарт” до един! Защо всичките да си говорят сами? Защо половината да не са с хендс фрий. Ей, вие сте орган на мобилния оператор, бе, не на Карлуково! Кой може да докаже, че тия дето си говорят сами не са абонати на МТел? Моите приятели пенсиите… Колко пъти ги съветвам да си скубят космите в ушите, ама те… Никога не можеш да разбереш дали в храсталака няма устройство. Вие виждате ли катаджиите в храстите? Аз не.
Журналистът Петър Пунчев подел инициатива да се прекръсти летище „Враждебна”. Наистина, тъпо е да ти кажат, че кацаш на „Враждебна”. Но пък от друга страна е откровено. Представяте ли си да лъжем чужденците, че кацат на „Приятелска”, София. И като дойдат тук, да разберат, че няма нищо приятелско. Да припомням ли как се открадна чантата на Ан Маггърк, балтона на Белмен… Айде, галошите на Иречек ще ги премълчим, било е отдавна.
Не, „Враждебна” си е много точно име. Има толкова други недоразумения, които трябва да се поправят. Многократно напомням, че не е нормално улицата, на която е моргата да се нарича „Здраве”. Предложих им на общинските търтеи да я прекръстят например на „Рубикон”. Добре, че поне я направиха еднопосочна, щото до лани беше двупосочна… Мързи ги да се почешат. Дай им да разширяват синята зона, че е най-лесно. Пазарджик, обхвана ли ви вече? Ще ви обхване, не се притеснявайте. А като погледнеш приходите на „Паркинги и гаражи”, учуден оставаш. В гевгир да наливаш, повече ще се задържи.

Сряда, 9 декември
Кабинетът обявява Велики петък за официален празник. Браво! Бойко си изпълни обещанието. Мисля, че ако малко го натиснем, може и цялата Страстна седмица да ни отпусне. Защото в тази седмица всеки ден е велик. Па после ще видим, може да поискаме и Задушница да стане национален празник. Тепърва ще има да ревем...
Барозу правил репетиция на новите комисари. На излизане Желева отказала да разговаря с журналистите. Рекла им: „Питайте Барозу и Кунева.” И се фръцнала сърдита. И за какво се сърди, нали ресорът и е от най-хубавите?! Да не стане сърдит поп, празна му торбата. В смисъл ресорът да престане да е даже и толкова хубав, колкото е бил…
Тия хора не са у ред. Желева май си е въобразила, че като стане зам.-шеф на ЕНП, ще му стане един вид началник на Барозу и ще може да го юрка, както Бойко юрка нея. Ще бере ядове, така ми се чини. Май нещо криво е разбрала европейската цивилизация. Цивилизацията, както ние, я разбираме, там вече не е в употребление…

Дали аз не чух добре, но ми се стори, че в „На четири очи” Желева каза, че сама си била избрала ресора. Може. Едно време проф. Мерджанов така даваше на любимите си студенти да избират – от един въпрос. Но първо ласкаво ги викаше: „Иване, ела да те скъсам!” И винаги си изпълняваше обещанието. Та искам да кажа, че е възможно Барозу да й е дал да избира от един ресор, но това не променя факта, че тя сама го е избрала…

Тагарински вика по телевизора: „Аз съм 52-годишен, хетеросексуален мъж, с 33-годишен щастлив брак…”
Пък журналистът се прави на наивен: „Защо го подчертавате това от вчера? Намек някакъв ли е?”
Не, бе, как ще е намек?! Намекът е нещо деликатно.
Да не ти посегнаха бе, Марио? И ти тогава разбра, че си попаднал в политическия „Спартакус”? Айде, що се праиш на набожен?! Наблюдатели на парламентарния живот отдавна твърдят, че никога не са виждали Яне с жена. Други отиват още по-далеч, и с мъж не били го виждали... Даже повече се криел с мъж да не го видят… Както и да е. Кой където му е сладко…

И разводът в „Атака” се развива нормално. В „Труд” голямо интервю със собственика на „Скат” Валери Симеонов, кум на Сидеров. Разправя, че Болен събрал записи на заповед за 150 хил. евро на 40 кандидат-депутати и не ги върнал дори и на невлезлите. Задълженията били подписани на офшорка на Сидеров на Сейшелските острови. (Бре как се изучи тоя! Беше скъсан като карпатски вълк, като работехме в „Монитор”!) При откриването на кампанията им бутнал по един лист в ръцете и те подписали, без да гледат. Еми кьорав карти не играе! Петър Петров от Бургас не си носел очилата, но подписал на доверие. Сега реве, че не бил допускал, че един богослов може да направи такова нещо. Да е допускал! „След съприкосновение с религиозен човек аз винаги изпитвам нужда да си измия ръцете.” Друг е въпросът, че Волен не е точно богослов. Учи за поп и в момента за втори път е във втори курс. Предполагам, че няма и да завърши. Щото човек като понатрупа пари, липсата на образование престава да му е комплекс. (Симеонов имал информация и за някои други работи: „Най-общо носене на пари в чанти, торби.”) Само бедните се комплексират от липсата на образование. Щото, дето вика моят приятел Селин, човек като е беден, трябва непрекъснато да си придава полезен вид. А без образование не става.

Ало, пенсиите, придавате ли си полезен вид? Шегувам се, бе! На вас пък кой ли ще ви се върже. Ей, не се мотайте! Щото не само, че свършват хубавите места, ами вече и никакви нема. В Австралия почнали да се копат прави. Цял живот да лежиш все се издържа някак, ама цяла вечност прав…

Абе, вие чували ли сте, че у нас копали пожарникарите прави? Като награда, че цял живот лежали. Така погледнато много българи трябва да ги копат прави. Защото за българина американската мечта се свежда до вертикално издигане от хоризонтално положение…

Четвъртък, 10 декември

Имаме новина, граждани: Паулу Куелю не е бил сътрудник на българските служби. Следете ми мисълта. Нали извадиха агентите с писалка - агент „Бор” (Тошко Тошев), агент „Сашо” (Валери Найденов)… Обаче нещо много интересно остана извън полезрението - проверката на в. „Експрес”, където и д-р Филипов си вадеше горчивия къшей доскоро. Проверени са 11 лица и няма ченге. Браво! Но най-хубавото предстои! Защото сред проверените са и колумнистите на „Експрес”: кметълът на Каварна Цонко Цонев и кметът на София Борисов. Та втората новина е, че Бойко и Цонко също не са били. За да са 11, трябва да е проверяван и Куелю, който пописа известно време при нас.

Братя от последната възраст, Дянков пак намекна, разбира се, доста неопределено, че може да има коледни надбавки. А премиерът обясни кога: „Ще дадем, но малко по-нататък, за много дълго време и много.”
Тоест, тате каза, че ще ми купи колело, много хубаво колело…
Ей, пенсиите, страшна новина имам за вас. Испански сексолози разбили мита, че правенето на секс с чорапи разваля удоволствието. Напротив, топлите крака подобрявали кръвообращението. Бързам да ви го съобщя, щото знам, че вие отбягвате секса главно от страх да не ви изстинат краката. И все пак, като се казва, че с чорапи може, то не значи, че и с шушони може.
Всъщност, що да не може. Когато може, всякак може.

Червените щели да слизат сред народа, за да си върнат загубените симпатии. А стига вече! Измислете нещо ново! От времето на народниците, от Чернишевски и Херцен, левите, като се чудят какво да правят (“Что делать”) и слизат сред народа. Те не само левите, де. И сините слизаха (СДС слуша България). И царистите слизаха. Помня, че те като заслизаха, аз помолих, ако е неизбежно слизането, сред мен да слезе Теодора Дренска, или Гергана Грънчарова. А сега кой да ми слезе? Наборчето Мая Манолова? Въпросът не е, че ми е наборче. Дето се вика, нема да я варим… А, че си има сериозен приятел. Макар, че пък някои говорят, че била скъсала с кмета Паунов… Отплеснах се.
Освен турнето, което несъмнено ще събере много овации за червените, Станишев наредил на ръководството на партията да не отказват покани за срещи с избиратели.

Според мен, те и сега не отказват. Но никой не ги кани.
Янетата викат, че Тагарински бил част от енергийната мафия. Разбрало се през последните дни и те веднага ни го съобщават. Но пак добре, щото ако не беше напуснал, енергийната мафия можеше да си седи в РЗС и ние да не знаем. А и самият Яне да не знае. Всъщност, изразът „самия Яне” май е оксиморон, не ли?
Ако в сърцето на някой от вас се промъкне необяснима скръб по РЗС, да си спомни думите на Румен Овчаров на пленума на софийското БСП: „Кой реши, че създаването и поддържането на РЗС ще ни помогне?” Това ще му подейства, като на емигрант снимката на тъща му. Лекува и най-тежката носталгия.

А, ако носталгията ви е по БСП, в „24 часа” прочетох, че на последния 47-я конгрес в една зала са заседавали активи на стойност 2 млрд. лв.” При 868 делегати, ако са разпределени по равно, значи че на калпак се падат по 2.3 млн. средно. Макар че вече и те не делят по равно… И в БСП има „калпаци”, т.нар. „рустикалната квота”, без пет лева. И вероятно повечето от тия 868 делегати са точно такива.
Шефът на Патентното Константин Манев обяснил, че 13 марки български ракии са регистрирани в ЕС. Производителите доказали, че специфичните характеристики на напитките се дължат на географските райони и затова им ги регистрирали.
Ако ме питате как така от един, айде, нека да са 2-3 вида спирт, се правят 13 вида различни ракии, да знаете, че не мога да ви кажа. Сигурно слагат и по малко гроздов дестилат. Ама не е сигурно.

Петък, 11 декември

Полицаите пак ще пушат в знак на протест срещу ниското заплащане. Нищо не се било променило за една година!
Боже, колко са глупави! То за 20 г. нищо не се промени, те се надали за една да се промени. И си мислят, че министърът е вчерашен и ще им се върже. Той, дето с жена си цял живот карат на две милиционерски заплати и пак са успели да купят шест апартамента, вила, гори, дори поляна и 100 хил. в пари!? Както казваше Рейгън, “бедността е най-доброто наказание за некадърността”. Няма кой да им повярва, че са кадърни и същевременно са скъсани като Самарското знаме. Ако го нямаше примерът на Цецо, може би, но сега вече – не!

„24 часа” съобщава, че сдружението между СИБАНК и "ВИП секюрити" спечелило търга за винетките.” Нищо не намеквам, да не ме разберете грешно. Търгът е проведен по всички правила. Иначе вестниците щяха да се скъсат да пишат. Да не повярваш…
Аз ви го съобщавам само за сведение. Защото като тръгна да обикалям от поща на поща, за да търся седмична винетка, често ми се налага да използвам устойчиви словосъчетания от ненормативната лексика, но понеже не знам кой е виновен, та ги ползвам безадресно: „Да ви… и т.н.” Сега вече напълно основателно ще се отнасям към г-жа Цветелина Бориславова. На първо време мисля да не намесвам премиера… Поне по тая линия.

Но като го споменахме… Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев потвърждава, че 12 депутати отишли при Бойко и му се оплакали, че от много работа в НС не могат да си гледат бизнеса и поискали да ги освободи.
Сиромашките. Те явно са си представяли служенето на народа под формата на чувал с пари, който ги чака на входа на НС… Вместо това сега даже и 13-та заплата им се отказва и те ще трябва по тия светли празници да ядат готови пари. А човек като яде готови пари и го боли корем. Каква я мислеха, каква излее…
Пък вчера, като си правех виртуални кушии из пространството, попадам на един плевенски сайт, който твърди, че Цецка си взела за началник на кабинета управителката на „Обредни дейности" в Плевен Евгения Илиева. Дано да е по-подготвена от монтанките на Фидоска, които на всички въпроси на депутатите продължавали да отговарят стереотипно: „Е па я не знам.”
Корнезов вика пред „Труд”: „Ние отново вдигаме “червения байрак” в защита на трудовите хора, безработните, майките и децата, на социално слабите. Социалистическите идеи са непреходни.”

Да, наистина са непреходни! И като непреходни могат да чакат. Грам не им се отрази, че четири години бяха във фризера. Пак са си като нови.
Много са нахални, а? Вместо като собственика на „Левски” Батков да си кажат честно: „Ние където можехме да се осерем, се осрахме.” Те пак ще си вдигат гащите, пардон, знамето. Българският народ го е казал много точно: много по-лесно е да се изтаковаш на метеното, отколкото да изметеш натакованото… Ама то понеже все някой друг мете след тях…
И като капак научавам, че Станишев чакал дете. Аз доколкото си спомням, един жълт вестник писа, че Цецо чака дете. Даже може и да го е добил вече. А пък друг жълт вестник пише за жена му и един мискинин от ДАНС… Та Цецо може и две да чака…

Станишев ашладисал секретарката си, Ирена Борисова. Просто момче! Много скоро ще разбере, че да се ожениш за секретарката си съвсем не означава, че цял живот ще и диктуваш… Лично мен ме учудва друго – защо не е пазил. Макар че пък, дето викал Асан, той може да е пазил, но другите да не са пазили…
Ама нека се плодят. Щото чета, че според изследване на ООН през 2050 г. пенсиите щели да са... Пардон, пенсиите сме щели да бъдем…. Не, бе, пенсиите щели да бъдат три пъти повече от младите…
Пък Доган рекъл на конгреса на ДПС: “Никога не съм си представял дори, че само с едно изкарано от контекста изречение (за порциите – Т.Ф.) ще променя парламентарния вот на други партии.” Като чул това, Станишев, който бил гост на конгреса, си сложил една от онези лимонени усмивки, които носеше в нощта на изборите…
Е, възможно е да сме надминали с малко очакванията на агата, ама баш хич да не е очаквал!? Ако го е направил без да иска, Бойко не би трябвало да му се чувства задължен.

Пък Памела Андерсън си купила брониран автомобил за 1 млн. евро. Но го върнала, защото кожата на седалките била от пенис на кит. А Памела е екоактивистка и е против да се убиват китовете и да им се седи на пенисите.
Не знам дали знаете, но на синия кит му е 2.44 м. Точно колкото показалеца на Статуята на свободата. Ама и аз едно сравнение направих… От къде ли ми дойде на акъла точно тая статуя?! Вероятно подсъзнателно съм повлиян от Нобеловата награда за мир на Обама. Но, ако е така, що не ми хрумна за средния пръст на тая статуя, ами показалеца? Боже, каква бездна е подсъзнанието…
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 13982 |07.12.2009 Четвърти километър . 9| 12222 |30.11.2009 Четвърти километър . 17| 11782 |23.11.2009 Четвърти километър . 6| 10536 |16.11.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads