Реклама / Ads
9| 15681 |12.12.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд 6 – 10 декември
 

Понеделник, 6 декември


Муфта, аванта, гювеч, кьораво, далавера… Как мислите, случайно ли имаме толкова много думи за едно явление? Да не би щото се среща често в средите на нашия народ? А как мислите, дали ако тия от Лидъл можеха да идат, нямаше да се наредят на ВЕРТУалната опашка? И аз така мисля.
Така. След като нямаме противоречия относно генералната съвкупност, можем да преминем на представителната извадка. От 38 поканени на кур капана (не ме поправяйте!) се отзовали 16. К’во се отзовали, направо са се хвърлили като вдовец на хоро… 8 от ГЕРБ, предвождани от Лъчо Мозъка и Геновева.
"Бойко вика: "Аз се срамувам!". „Като че ли кака му ги е подбирала тези депутати, а не той лично”, коментира недружелюбно „Сега”. Геновева обаче вика: „Не се срамувам.” Ми да, тя, ако можеше да се срамува, нямаше да иде, да не кажа, че вече щеше да е напуснала НС заради конкурса на дъщеря си и някои други работи.
До вчера крадяха тоалетната хартия, днес „Верту” за 6 000 лв.! Как се учат толкова бързо, бе! Всъщност, то това не ще учене. Лапането е условен рефлекс. Още Павлов го е доказал. Като светне лампичката „Безплатно” и депутатът отваря уста.
Евалла на колегите от „168 часа”, направо им напипаха G-точката! Като чул за какво го канят, атакистът Кирил Гумнеров рекъл: „Щом е безплатно, пишете с големи букви, че ще дойда!” („Опасно е да си искрен, освен ако не си и глупав.”) Ивайло Тошев: „Предложението е впечатляващо. С удоволствие ще бъда на линия”. (Уф бе, Иване, от една дума ма нави…) Пък Лъчо Мозъка отишъл половин час по-рано, сакън да не изпусне кьоравото. (Те му викат Мозъка не за да го ласкаят…) Румен Такоров (БСП): „Отзовах се на поканата от любопитство.” (Някои така станаха педерасти, уж да опитат и им харесало…) Плевенският резесар Дарин Митов вика, че щели да продадат апаратите и да дадат парите за благотворителност… (Ако тук текстът се е размазал, то е щото изпуснах една сълза. Опа, още една…) Този тарикат се е записал в 49 групи за приятелство с други държави.
Между другото, тези 16 депутати общо са членове на 215 групи за приятелство. И веднага показвам защо. За Мароко заминава парламентарна делегация, водена от Тетка и зама й Шопов. Делегацията се състои още от председателя на групата за приятелство с Мароко Четин Казак и зам.-председателките Йоана Кирова и Курнелия Нинова…
Изчанчва се българинът като стане политик. Молепсва се от болестта на величието и изведнъж му се привижда, че историята вече е отворила страниците си за него. Просто битието му изпреварва съзнанието. Ако че теоретично е невъзможно.
Кисинджър казва: „90% от политиците са отговорни за лошата репутация на останалите 10%.” У нас отговорните са 99%, а единият процент може да се дължи и на стохастичната грешка. Затова не се подвеждайте, че от 38 поканени са се отзовали само 16. Нека първо да изясним индивидуалните причини за неявяването. Щото например зам.-пред. на НС Анастасов много му се щяло да иде, но трябвало да замества Тетка и да води заседанието. Но секретарката му се обадила да попита, дали не може тя да отиде и да му вземе подаръка! А пък на БСП им подшушнали за капана и затова никой не клъвнал. Иначе и там от всеки депутат, двама са муфтаджии.
Братя, ще ви го кажа като на интелигентни хора: няма да мине без гьостерица! Щото, докато тия се редили на ВЕРТУалната опашка, НС прие с 68 на 25 гласа колибарския данък. Уж щяха да облагат най-богатите, но нещо се обърка и въведоха данък за най-бедните. Винаги така става. Ако сте гледали “История на света” на Мел Брукс, ще си спомните как сенаторите водеха една дискусия за бедните, която завърши с общото мнение: “Бедните да го духат!” Та вече ще се облагат и имоти, които са оценени колкото стара вектра - до 1680 лв. Тоест, за тарикатите, дето живеят на кирпич. Отделно към кирпича ще бъде въведена и такса електромер за тарикатите, които пък икономисват ток.
С к’ви работи се занимаваме баш на Никулден…
Ало, пенсиите, забравих ви, бе, злото да ви забрави! Но вие не сте забравили, че на Никулден се яде риба, не ли? Ей, знам страшна рецепта за барамунди с манго на тиган. Но да не ви правя скомина... Абе, тия шарана го дават, гаче ли на биберон са го гледали! Майната им. Можете да направите плакия и без шаран. Което си е постни домати, де… Но с повече чубрица не личи.
Ей, ама то може да е и за добро. „24 часа” изровили, че в календарчето на Св. Синод, пишело, че на Никулден е забранено риба. Дедо Йоникий Сливенски го измислил. Обаче дедо Николай Пловдивски вика: „На територията на Пловдивската епархия разрешавам и благославям консумацията на риба на Никулден.”
Никога не съм помислял, че ще доде ден да съжалявам, дет’ съм напуснал Пазарджик, Пловдивска епархия, ама на, доде. Сега за една порция шаран с ориз ще трябва да бия 100 км.
Ей, братя, ако злото ви забрави така, както Бойко, гарантирано ви е да живеете баре до 2017 г. (По-този начин, деликатно ви напомням, че може би чак тогава ще има увеличение на пенсиите. Може би, нищо не обещавам!) Сега обаче бързам. Друг път, на спокойствие, ще се занимавам с вас.

Вторник, 7 декември

„Борисов: „50 г. ще ме помнят българите”, пише „Сега”.
Дано! Ама народната памет е нещо твърде съмнително. Във форума на в. „Сега” един пич разказва поучителна притча. Един валия ревностно се грижел за областта. Построил пътища, мостове, чешми, джамия, имарет... Обаче веднъж, по време на молитва, както се бил навел се изпуснал. Много се засрамил, не можал да понесе резила и напуснал града.
След 20 г., остарял и променен външно, се върнал и започнал да разпитва кой е направил моста, джамията, имарета... Никой не знаел. Тогава запитал дали не е дело на един валия, който е управлявал преди двайсетина години. Никой не си спомнял името му. Само един се обадил: "А-а-а, да не би да питаш за оня, дето пръдна в джамията?"
Та искам да кажа, че я магистралите, я Калинката…
„Срамната седмица”, коментира „Труд”: „Бойко Борисов се срамува от своите депутати... Здравният министър се срамува от горнооряховските лекари... Земеделският министър се срамува от Калина Илиева...”
Верно срамна. А пък тая история с бебето в Горна Оряховица направо ме потресе. Бойко вика, че не трябвало да ги съдим само заради езика, щото той познавал „фантастични лекари, които заради всекидневието си имат циничен изказ, въпреки че са хуманисти”. Не знам. Но това „В кофата ли да го давим?” не ми прилича на изблик на хуманизъм.
Що бе, братя българи? Що сме такива изроди - всеки на работното си място…
А пък, недай Боже, некой да поразбогатее малко. Познавах един тъпанар (с прискърбие ще отбележа – журналист), който изненадващо поразбогатя. И си купи БМВ. Джиткаше из столицата и смяташе, че всички му дължат предимство. Ако някой не успяваше да му освободи навреме бързата лента, първо свиреше като кога човек бърза за Пирогов, а после отваряше прозореца и хвърляше по нарушителя на неговия личен пътен правилник пълни кутийки с бира. Като го попитах защо го прави, ми отговори, „убеден в правотата си като капак”: „Да се научат да уважават богатите!”
"Може и да има звяр, може би самите ние..."
Ние, ние. Повечето от нас. Да не кажа всичките... И Повелителят си е от нас и като нас…
Тъжни работи.
Е, стават и някои весели. Ченгетата хванали голмайстора на „Левски” Гара Дембелебе да шофира фиркан, направо се бил направил между назе и добитъка, дет’ се вика. Гонзо твърди, че не бил карал пиян, просто охраната на заведението го помолила да мръдне колата, че пречи. И той я мръднал няколко километра.
- Направете пет крачки напред! - Швейк направи десет.
- Аз нали ви казах - рече лекарят - да направите пет крачки.
- Не съм за няколко крачки - рече Швейк.”
Другото смешно е, че ЕП ще приема регламент, според който полицията в страните от ЕС се задължава да информира арестуваните за обвиненията срещу тях и за правата им на език, който те разбират. Европейските лемури май не са съвсем наясно какво точно са решили. Щото те си викат, какво толкова, 23 езика са. Да де, ама не са. Щото ако хванат криминал от Сливен (а те първо на такива ще се натъкнат) ще трябва да му прочетат правата на сливенски ерлийски. Ако пък е от Факултето, ще трябва да му кажат в какво го обвиняват на софийски ерлийски, или на софийски калдерашки. Пък за румънските цигани си трябва преводач на влашки калдерашки, за сръбските цигани други, за чешките, за унгарските… И това, макар че е непреодолима трудност, все пак е по-малката трудност. По-голямата е, че трябва да му предявят заповедта писмено! А те, едно че нямат писменост, друго, че не могат да четат… И става дявол на магаре…
Проблемът, който поставям никак не е малък, но за сметка на това ще нараства лавинообразно. Щото нещата с циганите се развиват по план. Само днес вестниците съобщават, че в с. Рудник циганка на 24 г. за малко да изгори трите си деца, на възраст 1,2 и 3 г., а във Видинско 100 малолетни са станали майки за 2 г.

Сряда, 8 декември


„Телеграф”- синият депутат д-р Ваньо Шарков държал чадър над д-р Миролюб Кожухаров от Г. Оряховица. Докторът бил общински лидер на СДС. Пък Димо Гяуров му давал юридически съвети – да не си дава телефона на ченгетата. Явно затова сините реват като шотландско пони за полицейския произвол…
Обаче аз друго не разбрах. Как се оказа така, че полицията има готови СРС-та точно за тия доктори? Или има за всички доктори? Или, не дай Боже, има за всички българи?
Докато сме още в региона… В Търново тираджия монтирал дома си тайни камери и тръгнал на път. И доде стигнал Калотина оня, дето му пие уискито и му такова жената, се домъкнал: „Спонсорчето замина ли?” При това той я бил снабдил, мръсницата, с всички уреди за вграждане, така да се каже… Та като го нема, да не скучае и да се обслужи сама. Но за какво го разказвам това? Просто исках да ви обърна внимание как тираджията се е досетил, че е тъпият ъгъл на семейния триъгълник и да си извлечете и вие поука. Направило му впечатление, че по кръчмите разни непознати се надпреварват да го черпят, гледайки го с роднинска топлота и симпатия. Та наблюдавайте ги тия неща и ако почнете да получавате уважение, което не заслужавате, замислете се дали жена ви не ви го е заслужила.
Като стана дума за изневери, та се сещам за Дянков. Той тия дни отскочил до Грузия. Там навремето Язон е дирил Златното руно. В делегацията му, както знаете, бил и Одисей. Та когато през 1187 г. пр. Христа Одисей се върнал на Итака, намерил маса баджанаци, които се били навъртели покрай жена му, докато той търсел руното... Винаги така става. Един мъж като се хвърли да печели пари и жена му... Точно същият беше случаят с принц Кирил и Росарио, ако помните…
Станишко рекъл на събранието на ПЕС във Варшава: „Управляващите ограбват българите….”
Млъкни бе, нахалник! Много бързо забравихте атентата в църквата "Св. Неделя"! И „Батко и Братко”, и Масларова, и… да не ги изреждам.
Анджак стана дума. Гледам на страницата на Фонд „Научни изследвания”, че договорът за проект № РНФ01/0114, сключен през 2008 г. от Андрей Райчев с МОН за създаване на система за съхраняване на данни от електорални проучвания, е отчетен успешно. Парите са усвоени, макар да не бяха хич малко. 1 млн. лв. бадева! За нещо, дето начинаещ програмист ще го направи за няколко хиляди... И освен това, те го имат готово. Щото явно не си държат техните данни в чекмеджето...
Та тия работи обясняват от къде Станишко черпи илюзии: „Доверието към управляващите се топи като пролетен сняг, същевременно подкрепата към БСП нараства.” Затова народът вече не вярва на социолозите. Щото са... Наум ги наричам с една дума, "която може да се каже за много жени, но която възпитаните хора изобщо не употребяват".
И жалко, щото много ми се искаше да я употребя и в европейски контекст. Като прочетох, че служителите на оная кукувица, баронеса Аштън, ще получават 150- 200 хил. евро годишно и 15 седмици отпуск!
Мамка ви бюджетоедска! А безплатна свирка в пет не щете ли, бе?!
Щете, как не… Тия от ОЛАФ не са ходатайствали за Калинка за тоя дето духа. Всъщност, точно за дето духа…

Четвъртък, 9 декември


„Новинар”: „Освен че е смешно, е и жалко… Показва и интелекта на депутатите ни – да не знаят кой е Клаус Барби…”
Те само това да не заеха… Ако мъничко преиначим Бай Михайловски: „Да кажеш: глупав депутат – туй не е сарказъм, а просто плеоназъм.” Демек, преразход на изразни средства, само депутат стига… Като гледам по снимките от лъжепромоцията Лъчо Мозъка как се дуе от първия ред, барнат като на сгоден циганин брат му, та се сещам и за друга мисъл на Бай Михайловски: „Тоз омразник знае хубаво да се облича, на пасквил, подвързан елегантно, той прилича”.
Ако не бяха ботите… Все пак беше 15 градуса. Па и да не беше, пак е длъжен да е с половинки…
И народът го вижда това. От Кюстендилското село Жиленци пратили делегация от трийсетина души да разгледат НС. Експертизата на жиленци е категорична: „Прости и неграмотни хора ни управляват, заради това сме на този хал…”
Да бяха от Пазарджишко, да кажеш интелигентни хора, високи им са критериите, а то… Журналистите, ако искат да кажат, че народът е прост, дават за пример средния кюстендилец! Те така ги учат и във факултета: „Пишете така, че да ви разбира и средният кюстендилец!” Демек, просто, много просто…
И те верно пишат от просто по-просто.
В коментар озаглавен: „Не лекари, а псевдохора”, „Телеграф” коментира: „Въпросните медици не само не заслужават да се наричат лекари, а не заслужават да се причисляват дори към човешкия род… псевдохора… душевно извратени създания…”
Ей, по-полечка! Преди да остракирате лекарите се заслушайте в собствения си език и речник. И учудени ще останете колко малко той се различава от чутото в СРС-тата. Няма да понесе хартията всичко, което съм чувал през годините по редакциите. Например един точен цитат от създателя на в. „Телеграф”: „Кой го ебе тая Българска Коледа, та си я праснал на първа страница, бе!” И още много подобни работи съм чувал: „Колко трупа има? Само два? Не, не е за първа, разкарай го!” „Стига сте писали за проблемите на кьоравите бе, кьоравите не са сред нашите читатели!”(Което си е така, ако трябва да сме честни…) „Тая новина да се накървави!” „На тоя да му се скъса задника! Другият ще го шибате, докато се сети да се обади в рекламата…”
Мога да продължа, но се страхувам да не излезе, че журналистите са не получовеци, ами направо четвъртинки…
И мани, че си ги говорят по между си тия работи, ами ги и пишат. Заглавия в „Телеграф”: „Андреа дърви Кубрат с нови цици”… „Няма значение дали си бъркат в носа или в гъза”. Което, освен другото, е и дълбоко погрешно, щото не е като да няма значение…
Най-лошото е, че ги четат главно пенсиите, заради скромната цена. А да се развращават пенсии е по-перверзно дори и от това да се развращават тийнейджъри.
Ставам досаден като трезвеник на маса, ама си спомням как „Телеграф” ни съветваше да сме благодарни на лекарите: „В това да занесем букет цветя, кутия хубави бонбони или изискано питие няма нищо лошо.”
Което отново е погрешно и ни обрича на пълна липса на лекарско внимание. В Пазарджик при социализма един доктор беше написал на вратата: „Цветя не ядем, бонбони не пием!” До диабет го бяха докарали и отделно дето всеки ден ходеше до цветарския магазин на канала да конвертира цветята в парични знаци при унизително нисък курс. Заедно с циганите, дето събираха китките от гробовете. Една цветарка ми разправяше, че имала случай един букет да ходи три пъти до болницата и два пъти до гробищата, докато го бракуват, щото съвсем извехнал…
"Вестникарската граматика учи как да хромиш на два крака, как да хвалиш себе си, да хулиш другите, как да говориш, за което не знаеш, как да критикуваш, което не разбираш, как да ласкаеш силните и как да лъжеш всичките…" (П. Р. Славейков)

Петък, 10 декември


И накрая една научна новина. Социологическо изследване, проведено между 5 и 8 декември показало, че 55% от българите си харесвали задниците. 30% не ги харесвали, но се били примирили. И само 15% считали, че се налагат предсрочни избори.

To be continued next Saturday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 16130 |05.12.2010 Четвърти километър . 27| 16861 |27.11.2010 Четвърти километър (вече всяка събота) . 17| 14737 |22.11.2010 Четвърти километър . 21| 16781 |15.11.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads