Реклама / Ads
29| 43710 |27.02.2012 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (20-24 февруари) Понеделник, 20 февруари В „Сега” пише, че дарението от 1 млн. лв., което ГЕРБ даде от субсидията си за пострадалите от с. Бисер, било долен популизъм, правили си реклама с нашите пари, а освен това било и незаконно, ако и Сметната палата услужливо да им издаде индулгенция.
 
Верно, че си правят реклама, ама  те могат тези пари да ги изхарчат и за глупава реклама  – за плакати, тефтери, запалки… Или пък биха могли да осребряват… фактури на независимите крепители на мандата. Биха могли, по примера на Сидеров, да купят апартамент на някоя отзивчива активистка, или да ги изядат и изпият в скъпи ресторанти. Все пак е по-добре да се рекламират с 20 къщи в пострадалото село.  Така де, не е ли така? По начало даването на тая субсидия без последващ контрол е покана за корупция. Ние затова сме съобщили честно на симпатизантите на ПП „Четвърти километър”, да нема после циркове, че ако, по-точно когато, влезем в парламента, субсидията ще е за лидера и неговото семейство. Издръжката на партията ще бъде изцяло за сметка на митниците. Тази добра практика на ГЕРБ напълно ще я запазим.

Както и да е. Очаквах, че в. „Сега” ще смекчи тона към Борисов, след като отряза шистовия газ за сметка на природния. Щото, по линия на собственика Сашо Дончев, в. „Сега” е на природен газ. Дължаха благодарност. Прав е д-р Тотко Найденов, дето настоява неблагодарността да се запише сред Седемте смъртни гряха. Това казвал ли съм ви го? Как съм пропуснал… Колегата Найденов писа лани на папа Бенедикт XVI с предложение към посочени навремето от папа Григорий седем гряха (гордост, завист, гняв, леност, алчност, лакомия и похот) да се прибави още един - неблагодарност. Много е логично, не ли?! Ако неблагодарността беше смъртен грях, много неща щяха да са различни. Например, едва ли щяхме да се отнесем така с Иван Костов, който ни даде най-успешното управление, а как му се отблагодарихме? Пратихме го в историята. Обаче Иван не ще в историята, иска в управлението.

Иска, ама нема…

По повод отстраняването на шефката на здравната каца Нели Нешева, Бойко вика: „Една лъжичка катран в каца мед може да препятства консумацията й.”

Г-н премиер, народните поговорки не се перифразират! Или се цитират дословно, или изобщо не се цитират. „На една каца мед една лъжица говна й стига.” (вж. „5000 избрани пословици и поговорки”.) Какви консумации, какви препятствания?!

Колкото до Нешева, работата там е доста подличка. От сигурен източник знаем, че е пусната на пързалката от Константинов. Щото госпожата се държала като свлачище, в смисъл нема спиране. Тя изработила бившата шефка Жени Начева и й седнала на мястото, а напоследък се била сънувала и като министър. И понеже е от учредителите на ГЕРБ (а министърът е приходящ), та тя почнала да му крои кюляфа. И кюстендилският мушморок пуснал на сините една бележчица с едни числа, но максус ги объркал, за да не се разбере откъде са изтекли.

Подло! В подобна ситуация Тартарен Тарасконски възкликна: „С шпаги, господа, с шпаги… Не с топлийки!”

Курумбашев пита Найденов какво образование има младежът Харизанов, дето са го турили за шеф на „Напоителни системи”. Ама не пита като човек, а иронически: „Летят ли калинки в „Напоителни системи”, г-н Найденов?” Обаче Найденов добре го затапи: „Един от най-големите умове на нашето време и най-богатият човек на света Бил Гейтс също е без диплома за висше!”

След като прибрах с голям зор ченето си в нормално положение, започнах да мисля. Излиза, че има поне 5 млн. българи, които приличат на Бил Гейтс. И, като гледам, повече ще стават… Да беше дал за пример Волен Сидеров, който до лани също нямаше висше, иди-доди. Царя дори да беше дал, щото царят е учил само до старшинка, пак нямаше да е такава грозна хипербола...

Като казах царя… Някой ме подбъзикваше оня ден, че дълго сме писал Цар с главна буква. Да, верно е. Щото го употребяваме като прякор. Както се пише Трактора, Командира, Харизматиквата и т.н... (Харизматиква е вътрешно ведомствен прякор на Боко във в. „Сега”, още няма широка гражданственост.)  Ако го употребявахме като титла, щеше да е с малка буква – цар. Да ви питам, бе, отворковци: Как се пише Царя в „Цар Плъх”, а?! Как ви не беше срам точно нас да подозирате, че пишем мадридския шмекер с главна буква от уважение! Много се дразним така, като доде някой от някъде си по средата на творчеството ни и си мисли, че всичко знае и всичко разбира! А туй творчество води началото си от 2002 г. На 25 март ще има всенародни чествания „10 години Тони Филипов, д-р!” Да!

 

Вторник, 21 февруари


В събота имаше пленум на БСП. И не поканили Първанов. Той чакал, чакал, па им написал писмо, в смисъл, че чуждото и насред пътя се взема. Да се сеща Станишев. Според нас, червените правилно не са го поканили. Като президент, той 10 г. беше надпартиен. И трябва да мине малко време, за да почне да мисли пак в партийните категории. Така де, не е ли така?

Не е, разбира се.

Писателят Александър Томов  се жалва пред „Торнадо”: „Аз бях използван от политиците като писател, като име. Бях употребен в дадена политическа кауза. Моя е грешката и си плащам за това с пълна самота, затвореност и писане на книги.”

Ех, г-н Томов! Верно бяхте използван. Но, да прощавате, и вие вложихте известен (широко известен!) ентусиазъм, даже като шеф на СЕМ направихте някои талибанщини от престараване. И сега ще преживеете един период на пост-политическо травматично разстройство, нормално е. Мога да ви посъветвам да се обърнете към д-р Николай Михайлов. Той, едно, че е психиатър, и, второ, също страда от пост-политически травматизъм (при това от същия щам като вас – Иван Костов). Може да ви даде съвети. Основното е да се изговори проблемът. Говорете повече, споменавайте Костов по всеки повод и след време ще усетите облекчение.

Г-н Томов е написал нов роман за възкръсването на сина Божи. Така, както го обяснява, ще има проблеми с дедо Николай Пловдивски. Даже може и анатема да си докара. Но мен друго ме смути. Вика, че романът бил „исторически бестселър”. „Бестселър” не е ли определение, последващо реализацията, а не предхождащо я? Доколкото си спомням, само журналистът Георги Недоделчев си е позволявал да нарича книгата си на зелено бестселър. И така я урочаса, че…

Ревизоро вика, че имало известни успехи в борбата с контрабандата на горива, но при контрабандата на цигари по-известни били неуспехите – над 40% била. Вика, че циганите, които пласират цигарите по пазарите, печелели едва 10 ст. на кутия. Не се заблуждавайте, вика, че големите пари отиват при тях. Е, слава Богу, не се заблуждаваме. Премиерът оня ден заведе Ваньо Танов на МС, прегръща го, та да видят някои министри, Цветанов например, че има премиерската подкрепа.

Пък жената на кларнетиста проф. Илиев от шоуто на Слави, (дето оня ден ченгетата го посетили дома му и искали да му правят легни-стани, но той бил категорично против), разказва що я уволнили от полицията. „Ударих, вика, пратка на Генерала и ме махнаха от МВР... В Хасково хванахме над 7 кг. наркотици у дилър, който ни посрещна с думите: "Какво правите, бе, тази пратка е за Генерала!"

Е, генерали много. Не се знае за кой точно става дума.

Та казвам, че лъвският пай от цигарената контрабанда, което като пари може да е и половин милиард годишно, отива при Генерала. Но пак казвам, не се знае кой е тоя Генерал.

„Ирония на съдбата”: "България направи квантов скок по отношение на безопасността на храните си", отчете шефът на АБХ Йордан Войнов, малко преди двамата с министър Найденов да се продрискат, извинете,  в следствие на консумация на наденички „Стара планина” в елитен столичен ресторант.

Голям фишек излезе тая работа със стандартите. Един приятел вика, че не било правилно да се пише наденички „Стара планина”. Правилното е, вика, „наденички” Стара планина. И си е така.

В София тръгват зелени таксита. Те отделяли по-малко газове, защото колите били хибриди и можели да извървят 50 км. на батерии и после да минат на бензин. И заради тая услуга, която правят на природа, те, естествено, ще возят малко по-скъпо.

Голяма простотия! Зеленото такси кара един час на ток (50 км.) и 7 часа на бензин. Жълтото такси кара цял ден на газ или на метан. Аз ли съм прост, та не разбирам кое е по-полезно за екологията, или тука се отваря пазарна ниша за свои хора? Само питам и отговор не ща.

 

Сряда, 22 февруари


Пратиха ми линк към един блог -  https://toross.blog.bg. Там прочетох, че видният син деец, четвърти мандат депутат и шеф на ПГ на ОДС Йордан Бакалов, известен в някои среди като Металурга, написал книга „Теоретичен модел на политика за сигурност и граждански контрол в РБ”. Не познавам този Toross, но той добре познавал Бакалов. „Идваше, вика, в Пловдив, защото „не можел да си отвори имейла от Асеновград”. Беше много изненадан, когато научи , че можел да се отваря отвсякъде, стига да има компютър и Интернет.”

Истинността на горното да лежи на съвестта на автора. Тук въпросът е за книгата на Бакалов, която се явява нещо като учебно помагало за НБУ. Още първото изречение ни завладява с естествената си простота: „Политиката в най-общ смисъл е процес, при който група взима общи решения”.

Много общо бе, колега! Това определение е валидно за всяка дейност, например и за шведската тройка. Групата взема решение и почва… Но шведската тройка, с някои изключения, не е политика.

Ето още няколко цитата, които зашеметяват изкушения в академични занимания ум:

„Обусловеността отчита въздействието на ключовите фактори от средата за сигурност върху системата.”

 „Йерархичността дава определени пълномощия и налага съответните отговорности на стратезите от различните нива на йерархията.”

Има и научни дефиниции на сняг, поледица, вятър… „Снегът е валеж, който обикновено се образува високо в атмосферата от водни пари при температура 0 градуса”.

Правете сметка в какви ръце сме оставили националната сигурност!

Горките дечица! Ало, Нов български! Препоръчвам ви да поканите и Цветанов за лектор, като се освободи. То, дето се вика, във всеки един момент може да стане.

Като го споменаваме… Тия дни ще има премиера на книгата на доц. Юлияна Стоянова „Ранно езиково развитие. (От първите звукови последователности до многословни изказвания.)”

Ей, забравих най-важното. За да зубкат от словесната плява на Бакалов, студентите трябва да броят 17 лева! Новият роман на Умберто Еко „Пражкото гробище”, 500 стр. луксозно издание с твърди корици, е 25 лв. Книжлето Бакалово 17 лв.!

Да живей България! И нейната национална сигурност!

И понеже и язовирите са елемент от тая сигурност, та да споменем някои новости около Бил Гейтс от „Напоителни системи”. Младежът не само няма висше, но и полувисшето заебал. Но това е по-малката беля. От прокуратурата съобщиха, че Харизанов има влязла в сила  двегодишна условна присъда от 2005 г., която премълчал. И още две други обвинения имал - за кражба на голяма сума пари и за закана за убийство, поради което в момента бил с мярка за неотклонение "подписка”.

Тук малко ще изпреварим събитията и ще съобщим нещо, което ще стане известно от петъчния „Стандарт”. Като особено близки с Миро (те така го пишат, Миро, гаче им е стринкин: „Миро аха да изпусне бала на дъщеря си”, „Миро стиска палци на "Барса"...), написали цяла страница – „Един грешник на 33. Нашият Бил Гейтс взимал два класа за година.” И разказват със зле прикрита симпатия как почнал училище на 6 г., къде, какво учил, как невръстен започнал да се труди… Дават и на него думата да се похвали: "Не съм се дипломирал, сега си възстановявам студентските права, за да довърша и получа бакалавърска степен. Трябва ми, за да завърша започнатата магистратура по публична администрация…”

Последното изречение е достатъчно да се сезира който трябва! Младежът няма бакалавърска степен, но е записал магистратура. Ало, прокуратурата?! Мирише на Калинка!

Ей, младеж, я виж дали си си завършил основното образование, щото дипломата от 7-ми клас ще ти трябва за бакалавърската степен!

Кадрите, кадрите… Казваше оня с мустаците.

Дянков вика, че шефката на здравната каца си вършела много добре работата но паднала жертва на популизъм. Също и Гергана Павлова. Интересно! Нешева лично Бойко й поиска оставката?! Пък Павлова направо я уволни „по целесъобразност”. Ако това е популизъм, то така може да излезе, че всички сме жертва на тоя популизъм. Което не може да бъде!

В интервю пред „Труд” питат военния министър за хеликоптерната драматургия на Бойко: «Беше взето решението, след обсъждане с мен и след уверението на екипажа, че няма пряка опасност за живота на премиера. Всъщност те летяха с третия хеликоптер. Първите два бяха облетели трасето.»

С третия! Първо пробвали с два и премиерът се качил на третия! И защо беше целият театър, дето едва ли не с риск за живота си, «Господ да ни пази...» и т.н.  За да си кажем: «Какъв мъж, какъв пич!»

И сега к’во?!

 

Четвъртък, 23 февруари


Дмитри Иванов пише в колонката си в „Сега”: „В църква в латиноамериканска страна видях статуя на Дева Мария, закичена с генералски отличия. Местната мутра станала диктатор и проявила набожност според манталитета си. Чувам, че и у нас ставали такива работи. Български православен духовник завел в Рим български таекуондист… и го направил архонт. Не ми се вярва, но ще питам Любен Дилов-син, когато пак дойде вкъщи да ми донесе уиски…”

Нема какво да питаш, верно е. И не само това, ами този архиерей подучи Вселенския патриарх да го титулуват „Негово превъзходителство Слави Бинев” и да му пее „аксиос” (достоен). 

Г-н Иванов, понеже много ви уважавам, ще си позволя един съвет. Не пийте от уискито на Дилов, щото то не е негово. Дилов няма свое уиски, и той пие от уискито на Слави Бинев главно. И като попиете и вие с него от уискито на Бинев, няма да усетите как един ден ще се наложи да обяснявате като Димитър Шумналиев как Дилов ви поканил да се почерпите, а после сте се оказал сред учредителите на ГОРД. И при това ГОРД е само началото. Да! „Стандарт” съобщава, че движението щяло да е шапка на няколко партии, които Бинев смятал да развъди. Първата щяла да е готова през април. Самият Бинев вика: „Да съм премиер не ми е детска мечта. (Което е добре, щото една несбъдната мечта оставя големи травми…) Илюзия е, че в страната може да се случи нещо добро. Този човек ни носи само нещастие. Трябва да се пазим от хора със семпли качества.”

И аз това казвам. Макар че, казано от Бинев, звучи малко присмяла се кука на криво дърво… Обръщал съм ви внимание как в «Стани богат» архонтът каза: «Противоречията между богатите и социуса…” Вероятно имаше предвид социума. Ама то Дилов като ти го изфъфли, никога не можеш да си напълно сигурен как се произнася. Щото Дилов има проблем с произнасянето на пет съгласни: штлъ, штлъ, штлъ, штлъ, и штлъ.

Тогава предложихме на Бинев да иска новите думи от Дилов писмено! И изглежда е послушал, щото поне в това отношение не се е излагал наскоро.

Според нас Дилов няма да миряса доде Бинев не фалира. Когато Славчо цитира Ницше, там за бездната, дето, ако я гледаш и тя ще те погледне, поразпитахме тук-таме. И научихме, че Любо Дилов му продал тоя лаф като свой за 10 000 евро. И доста лафове от „Мъдростта на вековете” му продал…

Да се пазим, ама как да стане, като те се промушват. Ето, чета в „Сега” избрани мисли от шефката на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева. С основание колегите ни обръщат внимание, че „в тази жена определено има голям потенциал…” И са дали много доказателства. Ето едно: „Една от причините, която се отчита за неуспехите за реализиране на Лисабонската стратегия, е това, че в първоначалния етап ЕП беше малко като че ли откъснат от местната власт. Сега като задължителна стъпка преди влизане в пленарна зала в ЕП е обсъждането и обратната връзка, рефлекцията, която местната власт дава по отношение на подготвените проектозаконодателни мерки на ЕП.”

Рефлекцията!? Шапки долу! Минута мълчание!

Почвам да мисля, че изкарват някаква тайна партийна школа по ораторско майсторство. Българският, който говорят, може да е резултат само от системни целенасочени усилия.

Изобщо, както казва колегата Сотиров, „настана време нечленоразделно”… Нямате представа как съм закопнял за нормална човешка реч.

 

Петък, 24 февруари


Пенсиите, времето се затопли, няма ли вече да изпълзите от леговищата?! Ей, казаха ми, че по причина на големите студове, бая злато (руско!) се било излюпило от кубетата на „Невски”.

Братя, премиерът е отстъпчив, ако се изсипете 100-200 хил. пред НС, като нищо ще ви дигне парите. Сега е моментът, а не като се изхарчи и „Сребърния фонд”. Това не ви го казвам да се намираме на приказка само! Френски учени са създали хапче за дълъг живот от екстракти от безсмъртна медуза, което удължавало живота поне с още 60 г.  И, което е по-важното за вас, не само да забавя остаряването, но и подмладява. Щото кел файда от дълъг живот, като ще го куцате с две бастунки! И това не е некоя футурология, хапчето било вече в клинични изпитания.

Представяте ли си още 60 г. с тая пенсия?! Бас държа, че ще ви стане кафа. И изобщо, в капан сте! Знаете ли какво казва един от героите в новия български филм "Миграцията на паламуда"? „Ако, вика, нямаш 2000 лева за погребение, е по-добре да живееш.” Поне доде ги събереш. Няма да е честно да се оттеглите и да оставите опечалените да плащат масрафа. Ей, вчера четох за Първи частни гробища в Бояна. Страшен кеф е там, ама да не ви правя скомина… Цените не са ви по джоба.

Между другото, имам и още една новина. Майсторите на татуировката на Острова измислили процедура, която прикрива плешивостта, алопецията казано по народному. "Татуират" косми на главата и това придава визуална илюзия, че по принцип имате коса, но не ви кефи да е дълга и сте я обръснали. Услугата обаче струвала 2000 паунда. Станишев би могъл да си позволи, но по принцип са много пари. Не си струва. Същият ефект можете да постигнете с един пирограф (выжигалка) выжигалка выжигалка и малко търпение. Аз в казармата бях направил една Нефертити…

Както и да е. Малко боли с пирографа, ама то и татуирането не е безболезнено.

Пенсиите, четох, че в САЩ наемали хора, които срещу $150 на седмица си изписвали на челото рекламата на определена фирма. Питайте по фирмите, а може и по партиите. Едно приятелче вика: Аз за тия пари и ГЕРБ ше си напишем! Викам му, ще те скъсат от бой някъде! Боже, вика, мен за колко по-малко пари колко повече са ме били…

Прав е. Но ако си напишете „Мобилтел” или „Виваком” може и да не ви бият чак толкова…

Приключвам вече. Ще трябва да прощавам на тъщата, а то ще отнеме доста време. Ако изобщо успея, де…

 

To be continued next Monday

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 22653 |20.02.2012 Четвърти километър . 53| 72760 |13.02.2012 Четвърти километър . 30| 49195 |06.02.2012 Четвърти километър . 53| 37605 |30.01.2012 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads