Реклама / Ads
15| 12841 |26.06.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (20-24 юни)
 

Понеделник, 20 юни

В девненското с. Падина студентка по МИО попитала премиера: „Какво трябва да мотивира младите и образовани хора, за да останат в малките населени места?"
И той отговорил: "Аз съм против това изкуствено мотивиране. На мен, сирака, кой ми е помогнал или толерирал, за да вляза в политиката, а след това да стана кмет и премиер?"
Не симпатизирам на Бойко, но това за сирака като го прочетох и тежка буца ми заседна в гърлото… Така, едва да сдържам сълзите, ми е ставало за последно като гледах „Беднякът милионер”. Хем, нали, знаеш, че онова е художествена измислица.
Всъщност, то и това е измислица, макар и грозна, нехудожествена. Премиерът вече трудно излиза от роля…
„Онзи ден, като ме направиха генерал, вечерта отидохме с Цветелина в Банкя при баща ми. Майка, Бог да я прости, не можа да ме види такъв. Но татко много се радва, и сестра ми също. Бях взел много хубаво месо. Нахраних хубаво кучетата. Така ги нахраних - да разберат как генерал храни!” ("Труд" от 23.01.2002)
Значи бащата е жив. Майка му наистина е починала, но през 1998 г., когато клетото сираче е било на 38 г. Остава под сирак в случая премиерът пак да има предвид, че комунистите са убили прадядо му и той е израснал без прадядо.
Няма до коментирам повече тая пошла лъжа, защото силните епитети ще ми трябват за следващите думи на премиера: "Ако си активен, винаги ще си намериш мястото. Има безработни, да, но ето, търсят се толкова много овчари. Агнешко месо и зеленчуци се купуват и навън…"
Кой мрънкаше, когато написахме „Бягайте деца, бягайте от тази страна на фалшиви герои и истински престъпници”? Във времето, когато децата по света се раждат с джойстик в ръка, българският премиер им бута гега! И въпросът ”На мен кой ми помогна…” застава пред нас със страшна сила! Кой, кой помогна да изтикаме тая тиква на върха?! И пак ще кажа: По-просто нещо на по-видно място досега не сме имали!
Иначе това „който е активен…” е донякъде вярно. И при социализма който беше активен, живееше добре. Активен борец… Чета за един активен, Камен Петров, на 66 г., с три офшорки на Сейшелите, всяка с капитал $100 хил. долара. На него депутатите от „Атака” са подписали поръчителство за кредите по 150 хил. евро, а не, както лъжат вестниците, на Сидеров. Единствената връзка с Волен е, че Камен Петров работел като портиер във в. „Атака”. И бил вуйчо на Капка, но това не знам дали е важно вече, защото ренегатът Камен Петков каза, че сега до Волен имало друга жена, не Капка.
Ало, пенсиите, вие повечето сте сираци, но както виждате, това не е оправдание! Човек като иска и в пенсионна възраст може да бъде активен. Абе, чухте ли, че кандидатът на БСП за кмет на София Кадиев поведе гей парада. И жена си завел, да не си помисли некой нещо. Лошо! Чел съм, че 50% от американците били втасали да изберат педераст за президент? Да пази Господ! Много ме е страх, че след мъж като Бойко на българина ще му се прииска да го управлява някой не толкова мъж… В смисъл пак мъж, де, но не чак фундаменталист.
Пък Цветелин Кънчев вика, че България ще има циганин за президент, но още било рано.
Ще има, ще има! Но споко, нещата ще стават бавно и няма да усетим, както се вари жаба… Ние още лани подготвихме точна прогноза по години и който желае може да си я припомни в края на текста.*
Но рано или късно ще стане. Чета, че Н. Пр. посланик Уорлик бил в Сливен, прегръщал малки циганета и рекъл, че „циганите заслужават да бъдат интегрирани”. Заслужават, спор няма! По-възрастните помнят, че при Тато бяха интегрирани. И тогава циганин с мотика не беше рядка гледка. И като притъмнееше, минаваха през центъра на Пазарджик в свински тръс… И пак може, но днес Европа няма да позволи.
„Баби режат жп релси, продават ги за скрап”, насилва истината „Стандарт”. К’ви баби, к’ви релси, бе! Първо на първо, бабето не е рязало релси, а е отвивало болтовете на релсите, при това през един. И второ на второ става дума само за едно бабе! „Това е само една от случките, и то куриозна, касаеща кражбата на метали за отпадъци”, пишат колегите. Ами като е само една, що турихте туй заглавие, от което излиза едва ли не, че пенсиите са превзели бизнеса на индобългарите? И то точно сега, когато се надат на некой лев отгоре! Подло, колеги, много подло!
Ей, братя от последната възраст! Знаете ли какво открили австралийски учени? Открили, че сминдухът, дето го туряте в боба и шарената сол, бил мощен афродизиак и увеличавал сексуалната активност най-малко с 25%. Но! Да увеличи означава, че трябва все пак да е останала някаква налична активност, за мая поне… Казвам го, да не тръгнете сега да ядете само циганска баница и да се лишавате от питателна храна за нема нищо… Щото туй „Лазаре стани!” и Лазар става, го има само в евангелието. Ама то май се отнасяше за съвсем друго нещо. Всъщност, що да е друго, все за съживяване на мъртвец…
И още нещо да ви кажа. Учени от Бристол открили, че лимонадата води до пристрастяване. Честен кръст, не ви лъжа! Това е много полезно да го съобщя на рустикалната квота от моите читатели. Щото ги гледам на село как в тая жега пият по цял ден червено вино с лимонада и не мога да им се начудя. И бях готов да си помисля, че са алкохолици. А те били лимонатици. Затова човек никога не трябва да прибързва с обобщенията.

Вторник, 21 юни

В Бургас общинарите от група “Независими” на Валери Симеонов, поискали Божидар Димитров да се направи почетен гражданин на Бургас. Щото популяризирал постиженията на Бургас и неговите трудови хора. Обаче от СДС възразяват, че е наглост агент на ДС да бъде почетен.
Общинският съветник от СДС-Бургас Вълчо Чолаков рекъл: „Работата му в областта на културата е нищо повече от вършене на служебните му задължения като директор на НИМ. Това означава всеки от нас да бъде обявен за почетен гражданин, стига да си изпълнява служебните задължения.”
Да, това означава. Стига да си ги изпълнява. Толкова малко останаха тия, дето си ги изпълняват, че сигурно няма да сбъркаме, ако ги почитаме…
Но наистина, агент почетен гражданин не бива. Което не значи, че не може. Софийските общинари единодушно обявиха явочника Христофор Христов за почетен гражданин. Даже в сайта на общината пише, че докладчици са Фандъкова и Андрей Иванов. Христофор, освен явочник, е известен и като доживотен председател на БСП „Младост”, сол т… пардон, приближен на Румен Овчаров и шампион по заменките на имоти в София! И почетен! Това ако не е свинщина, не знам кое е! И герберите като един гласували – „от уважение”. Не знам, но почнат ли така да се уважават, намислили са нещо голямо да крадат. По сайтовете описват Христофор като много добър медиатор в общинската далавера.
Пък отзарана по телевизора Лъчезар Иванов, наричан от някои не без основание Мозъка, вика: „Законът не ми забранява да консултирам”. Така е. Законът не забранява. Може би моралът, но само ако го имаш… Чудя се и на консултираните. Да дадеш 120 бонки на Мозъка, дето интелектуалната му аура се усеща от 300 метра!
"Не правете, вика Мозъка, асоциации с Доган, аз съм лекар и съм оторизиран да върша това, което мога." И си извади грамотата за здравен политик на 2009 г., дипломата за доктор, студентската книжка – да се види, че е бил отличник… Само кръщелно не носеше, за да удостовери, че всичко това е той…
Васил Василев от Съюза на работодателите вика пред „Новинар”: „Интересно защо не се коментира, че най-големи облаги от увеличението на минималните заплати ще имат партиите. Тяхната субсидия ще нарасне…”
Не е прав. Вие сте свидетели, че ние издигнахме слабия си гласец, обяснихме, че за един получен глас партиите досега вземаха 12 лв., а като се вдигне МРЗ ще вземат 13.50. А че „официалните” медии си мълчат, верно, мълчат си. Но те за всичко си мълчат, не само за това. Търсихме баре един гневен коментар за това, дето премиерът призова младите висшисти да стават овчари, но не намерихме. В друга държава щяха да го дигнат на балон, университетите щяха да се съберат под прозореца му да викат „У-у-у…” А у нас тишина… Чета в Испания протести срещу банките. При това техните банки са направо като благотворителни дружества пред нашите. Във Франция протест на шофьорите, защото премахват знаците, които предупреждават за радари. За протестите в Гърция да не споменавам. Ако г-жа Янева, кумичката на Цецко, беше магистрат в друга държава, отдавна щяха да са я изнесли с бюрото, ако и да нямала конфликт на интереси. А то има не конфликт, ами направо война…
Г-н Василев вика също, че тоталитаризмът се завръщал през икономиката: „Всеки глупак, вика, сега може да предложи нещо, което управляващите ще приемат, а то после ще донесе безброй вредни последствия за икономиката и страната. Но този глупак няма да понесе никакви санкции за своята простотия.”
Ако говорим за един и същи глупак, напълно съм съгласен. Ние ще се хапем по гъза след година-две, а на глупака нищо няма да му се случи. Освен дето повече няма да го изберем. Но той каквото и да направи, ние пак няма да го изберем. Това ни е хубавото, че поне не ги повтаряме глупаците…

Сряда, 22 юни


„Стандарт”: „Летим от София до Канарските острови”. От май месец всеки четвъртък Боинг 737 на "Еър Юръп" излита от София за Лансароте.
Супер, супер! „Я подай ми, мила мамо, синьото елече, че ме вика, че ме мами оня път далечен…”
Беше през един мрачен майски ден, времето едно такова, направо ти иде да се гръмнеш… Небето се заклопило, отникъде лъч не пробива. Тежки облаци се блъскат във Витоша и падат уморено в двора на Костов. Мрачно и потискащо. Аз седя вътре и чета вестници, от които ми ставаше още по-мрачно и изведнъж пак ми се прищя да се махна от тая география, от нейната история, политика, климат… Написах в Гуглето „най-добър климат на планетата”. И така разбрах, че Канарските острови са мястото, където бих искал да живея. Температурата на водата е 17-20 градуса през цялата година, а на въздуха между 21 през януари и 26 през юли. И с една хавайка и два чифта бермуди изкарваш годината. Сметнах, че със същите пари, които се дават в София за парно през януари, месецът може да се изкара на Канарите. Разбира се с доста лишения. Но то и тук го караме с доста лишения… Пенсиите, а? Какъв чудесен повод да хвърлите балтона модел „Десетгодишнината на Девети”?
Другото такова място е островът на Казандзакис - Крит. Температури от 17 до 30-32 градуса, малко повече вали, ама малко само. В сайтовете за имоти намерих даже една много хубава къща с басейн на брега на морето за 160 хил. евро. Звъннах на агенцията, цената подлежала на коментар. Казах им, че почвам да събирам пари и те бяха склонни да ми я запазят известно време. Но като им обясних, че ще събирам неизвестно колко време и те се разочароваха…
Размечтахме се… Като оня пияница, дето се бил облегнал в рейса на една грозновата госпожа. И тя му направила бележка: „Господине, вие още малко и ще легнете върху мене!” Па той й рекъл – „Опа-а-а, размечтахме се…”
Да се върнем към грозноватата българска действителност. „Правителството официално отложи вдигането на доходите за 1 септември”. Правилно! Колкото по-близо до изборите, толкова по-добре. БСП кога дигнаха пенсиите? Не, че им помогна, де… На първи юли и назаем да им ги дадат, пак до 23 октомври ще са забравили, че дължат нещо.

Четвъртък, 23 юни

Министърът на транспорта Московски предлага да падне ДДС при покупка на всички видове автомобили. Тази идея може да ви изглежда лобистка, но бъркате. Провокирана е от ужасяващата катастрофа на АМ “Тракия”. Московски вика: “Убеден съм, че министър Дянков на драго сърце ще подкрепи каквито и да е мерки, водещи до подобряване на сигурността на гражданите.”
Браво, Московски! Ама не мислиш ли, че е добре първо да се свали ДДС върху лекарствата. Щото от катастрофи умират стотици, а от липса на лекарства стотици хиляди! Или върху хляба и някои основни храни. И сигурно ще ми се смееш, но бих предложил и на книгите да се намали… Щото, вервай ми, нищо добро не може да произлезе от прост, болен и гладен с нова кола.
Всъщност, за лекарствата може и да не съм прав. Щото оня ден четох, че през 2010 г. сме изкупили медикаменти за къде 2 млрд. лв. Доц. Николай Данчев от МУ обясни, че най-голям дял се пада на хапчета за язва, киселини (ГЕРБ), гастрити, запек и диария. Та може би с ДДС-то върху храните да се реши от само себе си и тоя проблем. Прекаляването с кисело мляко например води до хронична констипация.
Ей, не бива за щяло и нещяло да взимате лекарства. За много работи има хомеопатични средства, за други акупунктурата помага. Например за диарията. На 8 пръста под коляното и на един пръст външно от ръба на пищяла се намира точка „Ст 37”. Достатъчно е в продължение на две минути да натискате с палците върху двата крака и диарията ще спре. Удобното е, че можете да се лекувате и когато имате „контракция” така да се каже… Даже тогава е най-удобно, щото сте седнали.

Петък, 23 юни

„Без гении в патрулките”, ексцентричничи „Стандарт”. Доскоро в МВР приемали на работа с IQ 90 и нагоре, но напоследък свалили на 75. "Вземат се предвид особеностите на българската популация”, обясняват психолози от ведомството. Да ви преведа ли, или разбрахте и без мен, че популацията, тоест ние, изпростяваме и затова не е възможно, пък и не е нужно, полицаите да имат IQ 90. Предполагам, че тази редукция се отнася и за другите области на нашия живот – например управлението.
Не случайно казах, че колегите ексцентричничат. Защото авторът започва статията по следния начин: „Как от "семплия" Джордж Буш с IQ 75 да се превърнеш в гения Клинтън?” Няма да кажа как, щото става дума за това как да измамиш теста, а може и премиерът да чете. Верно е, че Буш беше много прост. Той е единственият жив човек, който е успял да падне от сегуей. Но коефициентът му е 91, а не 75. И на баща му беше татъка – 98. От което излиза, че Америка 12 г. се е управлявала от хора с интелект по-нисък от тоя на средния кюстендилец, поне както го измериха по БНТ. Това го съобщавам за некои, дето опищяха орталъка, че едва ли не България ще загине за четирите години на Бойко. Няма, споко! Макар че пък между двамата Буш беше Клинтън, който имаше IQ 138. А след Буш Джуниър пък е Обама със 148. Искам да кажа, че в САЩ ги редуват – прост, умен, прост, умен, а ние не ги редуваме…
Изследване на учени от СУ показва, че всеки втори българин смятал за правилно да се употребяват глаголи като "ходиме", "говориме", "пушиме" и т.н. Т. нар. мекане се приемало за правилно от 52% от пълнолетните българи. При това положение, няма друго положение! Избрали сме си да ни управлява точно който трябва...
Почистиха паметника на Съветската армия. Супермен, Капитан Америка, Жокера, Роналд Макдоналд… отново се превърнаха в обикновени руски войници. Не знам дали е истина, но колежката Русева чула, че във Външно се получила протестна нота от Н. Пр. посланик Уорлик, че се заличават американски национални герои.
Пък в Скопие вдигнали огромна статуя на Александър Македонски. 13-метров Санде на кон върху още 10 метра постамент. Тамошната преса писа, че, понеже конят се е изправил на задните крака, та Санде бил високо в облаците и не му се виждало лицето, а само "мадинята на Букефала".
Византийците газ пикаят. И с основание. И Плутарх да подхване човек и Псевдо-Калистен, онез македонци са били елинско племе. А днешните, сори, са българско…
Разправяли са ми колеги от Скопския университет, че там най-лесната университетска дисциплина била “История на Македония” – 10-15 г. около Сашо Македонски (щото тоя пич нали умрял рано, едва на 33 г.), после от 976 до 997 г. (Самуил) и след това скачаш направо в XX-и век… По-малко за учене по тази дисциплина са имали само неандерталците, на които целият учебник по история бил 1 стр. (плочка по тяхному). Но македонските историчари не спят, търсят и откриват. Македонската дипломация също не дреме. Даже преди няколко години бяха излъгали американците та бяха качили на сайта на Държавния департамент една справка, в която пишеше, че Република Македония е създадена от Александър Македонски. И понеже византийците скочиха, та от Вашингтон почнаха да се оправдават, че ставало дума само за история. Ами да, де! На този ебан полуостров всичко е история, само история и нищо друго! И големият проблем на македонците е точно в това, че всички си имаме история, а те имат само география… Засега. Щото докато си измислят историята, ще си загубят и географията. Албанците се плодят повече и от нашите цигани.

To be continued

*През 2025 г. ще излезе първият филм, в който циганин седи на „Дондуков” 2 и раздава „Стара планина” и „Кирил и Методий” (пласмасови). И в САЩ първо на кино вкараха черните в Белия дом, та народът да свикне. Филмът може да се казва „Аероплангелес Екто”, като „AIR FORCE ONE” с Харисън Форд. 2031 г.- първа чисто индобългарска кандидат-президентска двойка. (Чисто е само етническа категория.) 2033 г. - първи индобългарин президент, избран на предсрочни избори. Щото последният българин му е направен импийчмът заради новогодишното обръщение към „българската нация”. 2036 г. - БНТ въвежда 5 мин. новини на български и т.н.
Но ще има и някои хубави неща. Още през 2030 г. CEZ и Е.оn ще са си тръгнали, щото токът ще е безплатен. Или ако не е съвсем безплатен, няма да е повече от 1 рубла за мегават час…
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 12741 |18.06.2011 Четвърти километър . 32| 14005 |11.06.2011 Четвърти километър . 33| 11948 |05.06.2011 Четвърти километър . 28| 11479 |29.05.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads