Реклама / Ads
20| 14500 |20.03.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд 14 – 18 март
 

Понеделник, 14 март

Найденов кани пенсиите да следят цените на храните. Пък той щял да ги черпи по едно чайче с мед.
Пенсиите, не се връзвайте на чай! Учени от Бостън 3 г. наблюдавали 3202 пенсии над 75 г. При онези, които консумирали алкохол, рискът от деменция бил с 30% по-малък, а от Алцхаймер с 40%! Без значение какъв алкохол, стига да не е чай.
Иначе идеята да се поверят цените на професионални наблюдатели с 20 г. стаж не е лоша. Найденов вика, че я почерпил от Словения, където пенсиите озаптили цените при приемането на еврото. Верно е, но не само с наблюдение! Демократичната партия на пенсионерите в Словения е парламентарна сила, има 4 от общо 90 депутати, което е равносилно нашите да имат 10, ама те немат хич. През 2007 г., когато министър Марко Стровс спомена нещо, че тях само Матилда ще ги оправи (те така викат на оная с косата), пенсии му взеха скалпа. А у нас някои ги наричат „вампири” безнаказано…
В Хърватия пък партията на пенсионерите на бай Владимир Йордан е трета сила, изпревари даже техния Сидеров. Имат и младежка организация с 12 500 членове. Ама бай Йордан ги ръководи на военен принцип! Което може би е единственият правилен подход, доколкото пенсиите само гьостерицата може да ги обедини. А у нас к’во е? ОППБ на бай Гърбузанов, ДЗПБССГ на бай Стоименов, БНПС на бай Аяров… Да ме прощават господата, ако някой от тях все още е сред нас, ама само пилеят гласовете…
Та казвам, братя, че хаирът от наблюдаване на цените и сега не ви е непознат. Но вече е време да станете реален фактор в ценообразуването. Дайте си сметка, че тичате срещу времето! Направете партия, намерете един бивш военен за лидер (ще го познаете по зелените чорапи), турете на трикольора лозунга на бай Йордан „Аз съм вашето бъдеще!” и смело и безотговорно напред! По-лошо не може да стане. Ще отнесете другите партии като пенсионер типов хляб! Много българи в предпенсионна възраст ще ви подкрепят. Щото човек, каквото и да прави, все се пенсионира. Освен ако Матилда няма други планове, де… И Горбачов е пенсионер, и Буш, и Клинтън.
Ей, таман се сетих. Сп. “Нешънъл инкуайърър” пише, че приятелка на Моника Люински рекла: “Моника все още е влюбена в Бил.” И затова досега не се била омъжила, даже гадже нямала. „Никога, рекла, няма да се появи мъж, който да ме направи толкова щастлива, колкото Бил…” При това, ако си спомняте, те с Бил изобщо не са стигали до края. Но пък може би точно затова Моника не може да завъди гадже. Щото на никого не му се ще да целува Бил Клинтън по… Мисля, че съм ви казвал, Лайза Минети от Пазарджик точно така остана стара мома... Никой не щеше да направи тоя ихтибар на половината град.

Вторник, 15 март

Кольо Медианата вика: "Шоуто свърши, икономиката и хлябът изместват политиката”. 48% от българите едва връзвали двата края. 44% направо му били изпуснали края. И само 8 % му били отпуснали края.
Напоследък си мисля, че може би пък като му изпуснеш краищата, да ти олеква. В смисъл стресът да идва от непрекъснатите опити да ги вържеш. Ако тази ми хипотеза е вярна, в скоро време много хора ще се почувстват облекчени.
Между другото вчера ми пратиха едно видео, извинявам се, ако сте го гледали, но мен много ме впечатли. Двама депутати на ГЕРБ от Враца честитят 3 март. Николай Коцев, областен шеф на ГЕРБ: „Честит празник на всички врачани! Преди 500 г. сме се освободили от турско робство (1)... Преди 500 г. сме се освободили от турско робство (2), а сега смятам, че трябва да се освободим от оковите…”
На неграмотността, извинявам се, че ви прекъсвам, но това ми се струва най-належащо!
Проблемът обаче е, че това не е лапсус, а е по-скоро липсус, Lipsus Libri legendi. И още по-страшното е, че става дума за системен липсус в ГЕРБ. Николай Рашев: „Честит 3 март на всички врачани. Преди 500 и повече години България се освободи от турско робство…”
Даже и повече от 500!
Някои колеги от Четвърти километър го наричат ментална ретардация.
Пък „Монитор” пише, че в поправките към закона за горите се въвеждал Правилникът за движение по горските пътеки (ПДГП), който задължавал велосипедистите да дават предимство на пешеходците и да карат със съобразена скорост. Целта била да се избягват катастрофите и да се опази природата от вредни въздействия. Не можем да кажем какви са тия вредни въздействия, но ще направим запитване до вносителя Иван Иванов от СК, известен в някои среди като Мозъка, и ще ви обадим. ПДГП предписва велосипедистите да ползват пътеките „само с туристически цели, а не за пренос на товари, като минават по-напряко през гората”.
Правилно. Защото например ние знаем един пряк път от Добринище до Гоце Делчев през Кончето. И като мине по него некой с натоварено колело и обърква движението за часове…
Идиоти!
Между другото на днешния ден е роден Айнщайн: „Само две неща са безкрайни на този свят - Вселената и човешката глупост. Но за първото не съм сигурен.”
Протестите срещу цените на горива минаха вяло. Но то е нормално, на хората не им е много ясно. Властта вика, че ЕС ни натискал за висок акциз. Други викат, че проблемът не бил в акциза. Нашият бил сред най-ниските. В 12 държави в ЕС дизелът бил по-евтин, а в 5 бензинът бил по-евтин, ако и акцизът им да е по-висок. Тоест, стигаме до цените на едро, до монополиста. Той, естествено, не си признава. В „24 часа” шефът на „Лукойл” Златев вади от десет кладенеца нафта, за да докаже, че работили на загуба… Изобщо четеш и си викаш край, тия до края на годината ще си тръгнат, не могат да си позволят да губят повече. Ма не си тръгват. И хвърлят горещия картоф на Бойко: „Само държавата може да свали цените на горивата”… Ама не са познали, Бойко не е вчерашен. С едно докосване, досущ като Бербатката, го мята на лидера на Джамахирията: “Срещу кое протестират гражданите? Срещу Кадафи? И аз бих протестирал, защото всичко идва от там“.
Не ми е свойствено да се съгласявам с Иван Костов, но понякога и той се изпуска да каже некоя истина. Вика, че ГЕРБ се договаря с монополистите и събира пари за изборите. "Ще видите, вика, че точно преди изборите ще има по-ниски цени на горивата и основните стоки, но дотогава ще бъдат генерирани огромни приходи".
Дано не им излязат през носа…

Сряда, 16 март


Зографският монах Висарион пристига от Атон да представи книга, в която твърди, че Баба Ванга е магьосница. Събитието е оповестено на сайта на Патриаршията, което я прави съпричастна на този възглед. Пък оня ден митрополит Николай Пловдивски подгря събитието, като рече, че Ванга била „сатанински феномен”.
Ние не сме в качество да казваме магьосница ли е била Ванга, светица ли. Можем само да питаме на колко нещастници помогна, колко страдащи утеши БПЦ по времето, когато тълпи отчаяни се трупаха пред вратите на Баба Ванга? Николко! Дедо поп броеше каймета! Още брои!
А дедо Николай, както пише колегата Иво Дернев от Пловдив, се разхожда като „подвижна реклама на изложението Лукс Онли.” Злато, Ауди А8, часовник "Вашерон Константен"… Дано не богохулствам, ама като гледам нашите попове, стигам до извода, че бандата кадри на Господ е по-зле и от тая на Бойко. Ако това е възможно, де…
Анджак стана дума. Английският амбасадор Стийв Уилямс вика: „България трябва радикално да се заеме с изкореняване на дейността на мутрите.”
Ако не знаех, че ни е приятел, щях да си помисля, че ни призовава към сваляне на легитимната власт в страната.
Хвана ме едно заглавие на сайта на „Труд”: „5,2% поскъпване за отскок, чака се големият шок”. Зачитам: „В данните на НСИ на практика не е отразено повишението на петрола заради политическата криза в Либия.”
И тук дописката се прекъсва: „Четете повече във вестника!”
Гася компа и припкам на репа да си дочета. Ама явно не съм единствен. Десетки читатели, заинтересувани как ще ги удари инфлацията, са ме изпреварили и са изкупили всички броеве…
Те така си го представят, де. Иначе хич не е така. Как да им обясниш, че тоя, дето дава 25-30 лв. на месец за интернет, не дава още толкова, за да си дочете в „Труд”. Вместо да компенсират срива в хартиената аудитория с интернет, те наобратно. Хубаво, ще закарате читателя на сергията. Ама там той ще се огледа, ще се почеше къде не го сърби, ще бръкне в джебето с дребните и ще си купи „Телеграф”. Може да не е истински вестник, ама е 40 ст. Пък и за увиване е напълно равностоен на всички останали.
Да правят к’вото щат…
Ало, пенсиите! „Не побеляваме от мъдрост”, съобщава „Сега”. Косата побелявала, без това да се отразява в дълбочина. Просто се натрупвал водороден пероксид, който блокирал синтеза на пигмента меланин. Демек, на практика се извършва процес на изрусяване. Щото перхидролът всъщност е водороден пероксид. И колкото повече остарява човек, толкова по-рус става. Ако се самонаблюдавате, ще откриете, че често се държите като блондинки. Не ли?
Ей, чакайте да ви кажа един поучителен виц от „Стандарт”. Семейство пенсии попада в Рая. Слънчице, птичките пеят, красота. По едно време пенсията се извръща и обърсва на госпожата един бозаджийски. Що бе, Иване? Мълчи, ма! Ако не беше твойта тъпа диета с овесени ядки, още преди две години щяхме да сме тука!
Та искам да кажа да си ядете вратни пържоли и тлъстички котлети на воля. Никой не знае кое е за добро и кое за зло. Между другото, ядете, не ядете, те са ви в потребителската кошница. През 2009 г. извадиха телешкото без кости, щото се установи, че го избягвате и на негово място се тури свинският котлет. Също така, ако искате реално да участвате във формирането на инфлацията, вече трябва да купувате охладени, а не замразени пилешки бутчета. При фризьорката трябва да ползвате „комплексна услуга” (подстригване, измиване, прическа със сешоар). И да ходите с галоши. Не, това май беше преди, или след… Забравих.

Четвъртък, 17 март

Д-р Стоян Андреев, ревматолог, обяснява пред „Сега” колко тежък труд извършва работещият на компютър: „Копаещият с мотика селскостопански труженик, вика докторът, е по-облагодетелстван, защото, съзнавайки тежкия си физически труд, прави почивки.” Докато тоя с компа си въобразявал, че работата му е лека и не си почивал.
Прав е, не мислете, че нашата е много лесна. И то не са само ставните и гръбначните увреждания. При дългото седене се получава деформация на седалището, плоскогъзие, казано на медицински език. А плоскогъзието, както сме обяснявали и друг път, е като плоскоумието - веднъж като го добиеш и ти остава за цял живот. Даже е и по-лошо, защото се вижда отдалече. А с плоскоумие няма кой да учудиш в страна, пълна с духовни дюстабанлии... Част от тях даже стигнаха и до министър. А един… Както и да е.
Затова никак не сме съгласен с някои автори, които се сърдят, че депутатите учели английски с нашите пари. Да учат! По-добре ли е като този, когото едва не споменахме по-горе, да знаят само „конгратюлейшънс”? Не, нали?
Сигурно сте чували, че хората, които работят седнали, получават повече от хората, които работят прави. Това е поради огромните рискове от производствени травми. Ако се загледате, отдалече ще ги познаете. С времето придобиват евнухоидни пропорции, тесни рамене, широк таз, наченки на гинекомастия, оредяло окосмяване, особено по частите, върху които се седи, вероятно от спарването. Най-ясно изразено е това при общинските и държавни лемури. При тях задницата е хипертрофирано развита и плоска. Според нас това е евюлюционна мутация, предизвикана от стремежа видът да се укрепи здраво на стола предвид силните течения по канцелариите.
Отплеснах се, исках да кажа, че не е достатъчно да кажете „Браво, Док!”. Апропо, какво стана с оная госпожа с двете дамаджани?
Колегата от САЩ Джей Уилсън измислил интересен начин да пости. Щял да пие само бира. „Целта ми, вика, е историческо изследване, а не пиянство”. Така щял да провери дали е вярна легендата, че през XVII в. германски монаси изкарвали строгия пост само на „течен хляб”.
Историческо изследване! Ебати гяволето! Лично ние сме провеждали медицински изследвания, които доказаха, че домашната ракия ни действа твърде добре при обостряне на гастрита. Но за историческо не сме се сещали. Всъщност правили сме едно такова. Веднъж ядохме 15 дена суха храна и така опровергахме хипотезата, че Захари Стоянов е умрял от запичане, понеже по целия път до Париж ял пастърма. Но това не го броя, щото беше по идея на булката… Та смятам, че има хляб, по-точно ракия, в идеята на Джей… Тамън са и пости. А в Пазарджик варят ракия от CARDUI MARIA (бял трън), която е истинска постна ракия.
Обаче европейските лемури знаете ли какво измислили? Да слагат на шишетата надпис „Алкохолът убива!” и картинка на разяден от цироза дроб. „Парадоксалното е, пише „Телеграф”, че стратегията на ЕК предвижда да се започне от бирата.” Нема нищо парадоксално. Плоскогъзието, забравих да кажа, често води до плоскоумие. И няма значение в коя точка на света седиш. Разликата между един софийски и един брюкселски лемур е само в това, че брюкселският излиза много по-скъпо. Бирата убива?! Господ да ви убие! Ако се сложи парче черен дроб в чаша с кола, след два часа се разпада! А като работех като монтьор, с кола развивахме запечените гайки!
Проф. Донка Байкова, национален консултант по яденето и пиенето, обяснява пред „Стандарт” колко е опасен йодът: „Много по-добра бариера срещу радиацията, вика, е червеното вино с повече танин…”
Та вижте какво, това с историческото изследване може и да не ви върже. Обаче ми се струва, че ако увеличавате новините, като предават от Япония и само между другото цитирате проф. Байкова, може и да стане.
Цироза, мироза… Всеки сам си избира, така е при демокрацията. Чета в „Стандарт”: „Грип уби пациент, докато го лекували от ангина.” Едно време от каквото ни лекуваха, от това си и умирахме. Само това право на избор да ни беше донесла здравната реформа, пак не е малко. Шефката на медицинската полиция доц. Златица Петрова вика, че през последните 7 м. на 2010 г. получили 553 жалби и 73% от тях ставало дума за медицински грешки. В тесния смисъл под медицинска грешка се разбира именно да не умреш от това, от което те лекуват. И то е нормално. Здравният министър д-р Константинов вика: „Не знам кой управлява здравеопазването ни”. Пък оня ден предшественичката му рече, че Адам бил виновен за остеопорозата сред жените, щото като му поискал Господ материал да направи Ева, той дал ребро, вместо некой свестен кокал. Верно, не се шегувам. И това на фона на класическа музика и диапозитиви на картини на Микеланджело. Направо за връзване…

Петък, 18 март


Привържениците на Касим Дал учредяват движение. Избрали си за химн песента на Емил Димитров "Ако си дал". Викали й „нашата песен". Нали разбирате, искат да ни подскажат колко много е дал Касим. А дали не и взел? Толкова години беше дясна ръка на Доган… При турците, не знам дали знаете, но се яде само с дясната ръка. Щото с лявата… И сега ни казват, че ръката, с която Доган е ял, хич не се е облажила! Стига, бе, това противоречи на природните закони!
„НСО вече стреля на пътя”, съобщава „Труд”. МС приел наредба, според която гардовете на премиера, президента и Тетка имали право да стрелят по колите, които доброволно не отстъпвали предимство на кортежите.
Тая наредба, дали щото наскоро четох „Сътворението” на Гор Видал, но ми се струва заимствана от древните перси. Персийските царе Кир Велики, Дарий, Ксеркс, син му Артаксеркс също са строили много пътища, да не кажа магистрали. Но когато минавал господарят, всички падали ничком и лежали неподвижно доде мине. И ако някой не се сети да се помести навреме, там на място го таковат, хич не са си играли да му тропат по капака на колесницата…
Само малко ме притеснява, че председателят на ГЕРБ Красимир Велчев рече оня ден, че нямало да е лошо да се раздаде оръжие на „честните хора”. Може да стене комплицирано, ако кортежът на Бойко, еле па на Гоце, попадне на некой честен човек… Не ли?

To be continued next Saturday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 13896 |13.03.2011 Четвърти километър . 28| 17030 |27.02.2011 Четвърти километър . 25| 15207 |20.02.2011 Четвърти километър . 30| 14599 |13.02.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads