Реклама / Ads
22| 32799 |03.01.2012 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците/празниците на един луд (26 декември – 1 януари)
 

Понеделник, 26 декември

Шефът на Комисията по борсите и тържищата рекъл, че търговците на дребно бримчели цените, щото потреблението се свивало. Но, това, рекъл, е световна тенденция. Да, да, световна е… Навсякъде за празниците свалят цените, в Бегето наобратно. Обяснявали сме го тоя феномен. В Бегето всеки знае, че болен се такова на легло, беден – на празник. Кога друг път ще хванеш пенсия да купува суджук? Тези странни пазарни субекти рядко интервенират извън пазара за млечни продукти. И ако ги изпуснеш на Коледа, ще ги чакаш чак на Великден. Демек, от тия 30% от населението не може да се печели с оборот. Друг въпрос е, че българинът мрази да печели от оборот, смята го за хамалогия.

Но всяко зло за добро. Свинското поскъпнало! Нека! Червените меса са вредни, както знаете. Но не знаете как подло удрят на най-неочаквани места. Да! Свинското и алкохолът забавяли движението на мъжките сперматозоиди, а то при тях скоростта е всичко. Бразилски учени го открили. И открили също, че зърнените храни им действали изключително добре на подвижността. Добрутро! В Северозапада още от Възраждането казват: „Най-обичам леба и да е…” Щото са били наясно, че, ако искаш да ти тича конят, си трябва зоб.

Пенсиите, вашите трябва да са като куршум, а?

Пък земеделският министър рекъл, че държавата нямала орган, който да контролира цените по време на празниците. Щото за делниците има, де… Та затова наблягали на контрола на качеството. Което също е важно. Оня ден четох в „Труд”, че министрите дарили продукти на Дома за стари хора в Драгалевци. Едно бабе разгледало дарението и се фръцнало: “Този кашкавал няма да го ям! Изтекъл му е срокът на годност.”

От персонала на дома я завели при доставчиците: „Те я увериха, че всичко е наред и че са подготвили изрядна стока, тъй като знаели, че ще има и журналисти на събитието.”

Бабето, че не е в центъра, не е. Но и на доставчиците им е изпила чавка акъла! Говори ли се така, бе?! Значи, ако нямаше журналисти, можете да пробутате на пенсиите тригодишен пармезан!

 

Вторник, 27 декември

Група доценти от интелектуален кръг „Ценности на бъдещето” написали в „Новинар” 10 съвета към Плевнелиев. Общо взето разумни работи. Обаче, не с всичко сме съгласни. Например, те тръгват от грешна предпоставка - Плевнелиев бил „човек на бъдещето”, „образован, съзидателен и видимо интелигентен мъж”. А ние сме надзърнали и оттатък видимото и не останахме доволен… Като за инженер верно е интелигентен, но не повече.  Освен това някои от съветите на доцентите са доста закъснели. Като например да не позволява да ни занимават с неговото детство, юношество и личен живот. Вече ни занимаха и то много надълго, включително се стигна и до предишните му животи, когато е бил жена, ирландска овчарка, някъде по време на войната между Джеймс II и Уилям III и преди картофения глад. Доцентите го съветват също да не фамилиарничи с разни журналистчета, артистчета и главно певачки, а да се държи като държавна глава. Което също е след дъжд качулка, щото той вече заяви: „Следващите 5 г. искам да бъда на "ти" с целия български народ!"

Но като цяло съветите на доцентите са добри. Да не се прави на много набожен, да не целува ръка на поповете, да не се обявява за социален или какъвто и да е друг тип президент. („Това само по себе си е глупост.”) Да се откаже предварително от всякакви класации. Да не се сприятелява и да не прави свои съветници „публично известни крадци и престъпници”. Да не раздава „Стара планина” на Сульо и Пульо.

С две думи са му казали да не бъде Първанов. „Предлагаме Ви, пишат доцентите, да ходите на театър и изложби, а не на махленски мачлета и особено на лов. Последното е занимание за парвенюта и заговорници.”

Нема как да сбъркаш протагониста. Кой не знае, че Гоце е парвеню и заговорник? Но в случая е важно, че това всенародно знание получава академична санкция.

В разрез с това широко възприето вече мнение за отиващата си държавна глава, Мая Манолова вика: "Няма кой да бие БСП, ако Първанов и Станишев заработят в една посока."

Според нас има хиляди причини, поради които това не може да бъде. Станишев е от червена коза яре, отгледан е като тамагочито на партията. А Гоце е самоделец (self-made man) от Сирищник. Станишко знае езици, а Параванката е монолингвист като Бойко. И на двамата това им е голям комплекс. Във Фейсбук се появил втори профил на Гоцето, ужка фалшив, в който пише, че знаел 4 езика. Кой се хване, хване… Пък Бойко оня ден, като го питаха каква природна дарба иска да притежава, той малко се замисли, щото нали, почти всички ги притежава. Но после се сети и каза: „Да съм полиглот като царя, това е уникално богатство.” А като го питаха коя черта в себе си не харесва, каза: „Добротата”. Което дава право мимоходом да обобщим, че начело на държавата стоят добри хора. Плевнелиев каза, че е много добър, сега и Бойко. Тетка Цачева не съм я чул да казва, че е добра, но то на нея си й личи…

Ей, четохте ли, че държавната телевизия в Северна Корея излъчила кадри на десетки свраки, които „оплакват” починалия „Любим ръководител Ким Чен-ир”? Ако го бях прочел преди две години, нямаше да повярвам, че е възможно. Но днес съм по-склонен…

Отплеснахме се.  За Станишко и Гоце ставаше „на въпрос”. Станишев го тегли на Запад, Параванката очите му все към Матушката. Параванката е хетеросексуален до степен да го подозират, че бърка социален със сексуален. Докато Станишев не го подозират. По-точно, подозират го, но не точно в това.

Тъй че само от това повърхностно сравнение се вижда, че няма как да заработят в една посока.

Др. Манолова, прочетете „Книга за джунглата” на Киплинг. От там ще научиш, че в една глутница може да има само един Алфа, само един водач. Че само той има право да ходи с навирена опашка, а другите само с подвита и т.н. Ама то трябва да се чете. Човек само до време може да се оправдава, че е от Кюстендил…

Оня ден се навършиха 8 г. от атентата срещу българската база в Кербала, където загинаха 5 войници и 30 бяха ранени. Та по тоя повод Н. Слатински, екссъветник на Гоце, пише, че атентатът се очаквал, имало предупреждения, но „българската държава в лицето на своите висши политици и военни, не си мръдна задника”. Главнокомандващият само си подготвил речта, в случай, че има жертви! Представяте ли си?! Ама какво да се чудим?! Кога изгоряха хората във влака, той отиде „да тъгува” в Симитлийската гора…

Боже какъв студ хвана! Дето вика един Стоян, даже адвокатите не смеят да си извадят ръцете от джобовете.

Ей, ама Веждито хитър като листна въшка, бе! Бях готов да се басирам, че няма да успее да закара Бойко на опера, ама го закара. Е, засега само до пред операта… Рекъл му: „Шефе, има лента за рязане в Русе…” И нашият като чуе лента, хич и не пита повече. …

Айде и, ако нещо, не обвинявайте непременно себе си. Наш физик, при това трезвен (както изрично отбелязват колегите от Фрогнюз), съобщил, че Земята не само се върти, ами се и клати! А като се клати Земята, естествено и човекът се клати. Не ли?

 

Сряда, 28 декември

Главсекът на МВР Калин Георгиев вика, че мераклиите за МВР се увеличили. В София 707 души се борели за 72 места. Пък за някакви други 121 места се явили 1161 желаещи. И все млади, с желание да работят.

Според нас този наплив е временен и се дължи на начина на рекрутиране на сегашния управленски елит. Съвсем неочаквано МВР се оказа най-прекият път към властта. Дето се вика, то и затова така се вика, де, направо през просото… Погледнете що милиция, що нещо по върховете…

Ще отмине и тая мода.

Главсекът вика още, че проблем пред милицията оставали домовите кражби. Но той се решавал само по един начин: „Концентрирането на полицейски сили. Когато работихме по подпалвачите и  наситихме цяла София с полиция, статистиката на извършените престъпления бе  близка до нулата.”

Точно така! Концентрация до ниво „милиционер-роднина-милиционер-роднина”. Но тоя подход, макар и много ефикасен, бил много скъп. Поради което главсекът препоръчва всенародна бдителност. „Ако, вика, аз съм пенсионер, който страда от безсъние, стоя до прозореца, видя,  че някой тича долу с коктейл "Молотов", защо да не се обадя на полицията.”

Да, бе, как никой не се е сетил?! 2.5 млн. агенти зад пердетата, нищичко няма да им убегне. Само трябва да им се намери по един прибор за нощно виждане...

Ама, г-н Георгиев, те дебнат не на прозореца, ами на шпионките. Да! Имахме една такава във входа. Една вечер, без да паля лампата, се доближих до шпионката и като изревах “бау”… После й извиках линейка. Не си бил пенсионер, не ги разбираш тия работи. Ама нищо, де… Като гледам Бойко как емна Дянков, две думи непремерени ще кажеш и ще седиш по цяла нощ на прозореца да броиш кой минава и какво носи… Доста е да стигне до него, че журналиските ти викат секс символ! Само той има право да е секссимвол, па и всякакъв символ…

Обаче, да ви кажа, малко предумишлено ми се видя избухването на Бойко спрямо Дянков. Набирал му от преди. Много ми заприлича на едно място от „Златния телец”. Когато Остап се вбеси на Паниковски и Шура Балаганов и им рече: „Да вървим в градската градина. Ще ви направя сцена при фонтана.”

Планирана работа, искам да кажа…

Ама и Дянков, може много да е учил, ама е просто момче. Въобрази си, че кара рейса. И, ако не разбере, че е само пътник, наистина е пътник.

Иначе не мога да не призная, че премиерът е много наясно как се държат мишки в чувал. Чувалът трябва непрекъснато да се тръска, за да не могат мишките да го прегризат.

Четвъртък, 29 декември

На ямболци им дигат таксата за боклука от 1.33 промила на 1.99. Що не 2.00 направо? Хем по-лесно за смятане, хем и като пари е същото. Щото кметът им Славов явно се мисли за голям хитрец. Психолозите са обяснили, че простият народ е склонен да мисли за 1.99 като за едно и нещо, а не като за две без малко. Тарикатлъци, които не отиват на един народен избраник.

В Разград обаче не си играят на психологии. Дигат таксата от 2.00 на 2.7 промила. На Видин им се разминава. В последния момент кметът Гергов изтеглил предложение за вдигане на таксата от 1.2 на 2.1 промила.

Абе, Дунава дали замръзна?  „Стандарт” писа из ония дни, че в Свищов нивото било много ниско и тамошните се надявали при първия студ реката да замръзне, та да се стушкат по леда чак до румънско. Толкова им е акълът! Не си правят сметка, че като замръзне и румънските вълци ще додат да търсят храна при нас. Щото то животно, де да знае, че и у нас няма храна. Ама не са само вълците. Всичко може да доде от Румъния. Знаете ли например, че там педерастите били 20%? Да! Ивелин Йорданов, първият симпатизант на БСП, който официално си призна, че е ляв и политически, и сексуално, го каза преди време. И като замръзне Дунава…

Обаче въпреки студа, жители на Добрич пак щели да излязат на протест срещу шистовия газ. От комитета "Добрич против шистовия газ" викат, че ще протестират до налагане на пълен мораториум за проучванията и добива на шистов газ.

Лично ние не сме капацитет по тая тема и не смеем да кажем къде свършва екологията и къде започва енергополитиката на Кремъл и Вашингтон. Но ни направиха силно впечатление думите на бившия амбасадор Пардю: „Шистовият газ е само една възможност, която предизвиква спорове както в България, така и в САЩ. Има сериозни екологични въпроси и ако трябваше да посъветвам България, бих й казал да бъде много предпазлива. Да не бъде първата, която ще скочи в този бизнес…”

Ама то българин, ако не е пръв, все едно, че изобщо не е… Кой призна пръв Македония например?

Като казах Македония, та се сетих за Алекс Алексиев, съветник на Филип Димитров. Дмитри Иванов писа: „Алекс Алексиев от САЩ лобира за шистов газ в България. Много бил добър проектът. Лъже като дърт циганин.” И верно лъже. „Няма, вика, нито един доказан случай, в който сондиране за шистов газ да е повлияло на водата. Това е истината.”

Жалко! Този Алекс Алексиев е син на големия български художник, карикатурист и хуморист от Пазарджик Райко Алексиев. След Девети комунистите го арестували и затворили, заедно с още много интелектуалци, в дома на слепите (каква перверзна фантазия!) Където го пребили до смърт! А през 1945 г. го осъдили на смърт посмъртно! Та всичко да е законно! Гуньо Гъсков не му простил карикатурите на Сталин...

Но, дето се вика, децата не отговарят за постъпките на бащите си…

 

Неделя, 1 януари 2012. (Не питайте що се губят три деня. Не знам.)

Честита Нова година, братя българи! Големи промени предстоят! И всичките ще са към добро. То нема вече и накъде към по-лошо. Така че няма причина да сте оклюмани! Давайте го по-бойко, така да се каже!

„Труд” пише, че Бойко, като се събудел сутрин, първата му работа била да каже: „Боже, ти напред, аз след теб”.

Ако Той върви в стъпките Му, тогава е съвсем логично ние пък да ставаме сутрин с думите: „Бойко, ти напред, ние след теб!” Логично е, не ли? Това е един вид аутсорсване, ако използвам тая любима на премиера дума. Между другото, усвоявайте бързо чуждите думи! Инак скоро ще престанете да разбирате премиера. На последното заседание на МС за 2011 г. употребил „дерогация”. И колкото и странно да се стори на некои, абсолютно на място. („Унгария е искала дерогация за 27% ДДС, при таван 25% в Европа.”)

Но затова след малко. Да довършим ЧНГ-то първо. Едни сънища бях засънувал тия дни, така се притесних… Сънувам, че Новата година пристига тържествено във Франция, Париж, Шанз-Елизе… Навсякъде свети, лъскаво, красиво… И тя решава да си остане там, хич да не идва в мрачна България… А ние седим и чакаме. И пием. Пием един ден, тя не идва, втори ден, тя пак не идва. Трети ден пием… (Това всичкото става на сън, в живота рядко можеш да отделиш толкова време!) И тогава си помислихме, че тя може цяла година да не дойде и ние да седим и да я чакаме. И да пием. Цяла година! И тук, от радост ли, от мъка ли, не мога ви каза, се събудих… Новата година беше дошла, даже един ден беше минал вече…

Знаете ли какво? Махмурлукът не може да се лекува, може само да се отлага. Аз го отложих за след Банго Васил…

А може би вече остаряваме… Макар че това е единственото от удоволствията, за което човек никога не е прекалено стар… Е, разбира се, има разлика. С годините човек помъдрява, почва да осмисля нещата... Да ви кажа ли няколко сентенции, които лично за вас сме измислил през годините? Добре. Оптимистът е добре почерпен песимист. Човек е толкова голям, колкото е голяма чашата му. Работата не е пиене, та да свърши. С какъвто се събереш – с такъв ще се и напиеш! Може да ги ползвате без да ме цитирате.

Много пием ние, българите. И много пушим. Сещам за главния герой на Гришам от «Камерата». Той беше осъден на смърт, но беше решил, че няма да се остави на правителството да го убие и пушеше по четири кутии на ден. Не знам що точно тоя паралел ми дойде на ум...

Иначе правителството прави каквото може. Бойко казал за „Стандарт”: „Самотата ми помага. Защото мога да си работя по всяко време, без да се съобразявам с жена, деца, тъщи… Да, самотата е кофти в личен план. Но пък толкова съм обсебен от желанието да успеем, че то компенсира другото…”

 

„Из делниците…”, 3 януари 2002 г.: „Царя пак работил по празниците. Вчера от Бистрица направо в МС с куфари преписки. Толкова се труди тоя човек! Без два куфара папки не тръгва за никъде. Що така нищо няма на ачика…”

От тогава имам известна нетърпимост към големите работари.

Като споменах царя та се сетих за един закон на Паркинсън: „Наследственият принцип с нищо не е по-лош от изборния. При първия идиотизмът на наследника е генетическа случайност, докато при втория – историческа необходимост.”

Случайност, случайност, ама… В „ Антиистория славянобългарска” Георги Константинов пише: „Един английски дипломат в София още в 1945 г. бе подхвърлил: „За съжаление каквито ви са монархистите, такива са ви и марксистите…“

После стана обратно: Каквито марксистите, такива и монархистите. После (демек сега), пак обратно…

И не ми остава нищо друго, освен като автора на Антиисторията и аз да кажа: 1331 години българска държава! — докога?

Ей, не остана място да ви напиша за този знаменателен последен за 2011 г. МС и по-специално речта на премиера… Следващия път. Тук само ще кажа, че „никога не бях научавал толкова много изведнъж”.

 

Съобщение: Понеже непрекъснато има някой недовидял да ни обвини, че щадим отделни политици (демек симпатизираме им), та въвеждаме нова, задължителна рубрика: „И на тях да им…” В нея ще изреждаме „контекстуално” всички политици, които не сме успели да изредим в текста. Та днес споменаваме: Иван Костов и политическата му семка, Мартин Еванджелиста, Лудото Яне, малкото останало от политика Сидеров и, естествено, партията, правителството и Св. синод…

На всички да им… е честита Новата година!

To be continued next Monday

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 33700 |28.12.2011 Четвърти километър . 31| 36183 |19.12.2011 Четвърти километър . 22| 33776 |12.12.2011 Четвърти километър . 27| 34060 |05.12.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads