Реклама / Ads
17| 18629 |19.12.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд 13 – 17 декември
 

Понеделник, 13 декември


Четирима били осъдени за бракониерство, съобщава директорът на Агенцията по рибарство и аквакултури Явор Недев.
Я?! Яворе, какво правиш там, бе! Ние те учихме за политолог?! Вижте какво образование им давахме едно време на студентите по политология! За всичко стават. Казвам „ние”, щото Явор ми е дипломант, магистър по политически науки, обаче на, и от риби разбира.
Прав е Бойко, при Тато беше различно. Вчера чета как пенсиониран милиционер от Разград хванал с голи ръце крадец. Респектирал го и оня замръзнал… Между другото, сега се сещам нещо. На края на романа „Пирамидата” на шведския писател Хенинг Манкел става дума за това, че на конференция в Стокхолм главният герой комисар Валандер се сприятелил с български детектив, „който споделял неговия интерес към операта”. И нашето ченге пратило на Валандер за Коледа записи на „Травиата” с Мария Калас!
Нямате представа колко горд се почувствах това като го прочетох!
Чета в „Стандарт”, че армията обявила за продан 70 хил. ката партенки, също панталони, обувки „Алпинки”, палатки „Герой” и друга военна утвар. И сега внимавайте: „Другото ненужно на армията се оказват носните кърпи, от които има за продан хиляди.”
Хиляди носни кърпички! Българският социалистически войник, подобно на Шура Балаганов, „понякога очистваше носа си с пръст, след което непременно изваждаше носна кърпичка и нежно си вееше с нея”.
Така си беше.

„24 часа”: „2011-а: пет пъти повече екоток”. И вместо през 2020 г., още през 2014 ще имаме 300 МW. „Това ще се отрази в скок на цената на тока за бита, коментират експерти.”
И д-р Филипов, без да е експерт, така коментира.
Обаче не съм бил прав, не само Уорлик е натиснал Бойко за промяна в закона за ВЕИ. „Стандарт” пише за Цветелина: „Философията й е, щом стигне върха в някоя област, да продава и да се насочва другаде. Свободните средства влага в нещо по-перспективно, в случая - ВЕИ и туризъм…”
А тя свободни средства има. Вчера чета, че си продала дяловете в СИБанкя и й се освободили още 140 млн., които явно ще вложи във ВЕИ. „С нейно участие са придобити два терена в землището на Каварна. След като перките заработят, се очаква да произвеждат 250 MW енергия.”
И банките не печелят лошо, ама не е като да ти гарантира някой за 25 г. напред четворни цени!
И някак логично идва съобщението на шефката на дирекция „Документи за самоличност” Мария Костадинова, че ще ни се позволи да превеждаме парите за нови документи по интернет само срещу левче. Вика: „Хората са прави, че един комплект за свидетелство за МПС, който струва 25 лв., им излиза 40 лв., защото за всеки документ се плаща отделно такса".
Да, прави са, но докато Цветелина беше в обслужващата МВР СИБанкя, това не можеше да се забележи.
В парламента се изпокараха, щото ГЕРБ записаха в избирателния кодекс, че бюлетина, на която има друго, освен „Х”, ще се смята за невалидна. Избирателят ще може само да накланя хикса наляво, или надясно, според идеологическите си убеждения. Но ако се изкуши да добави някой от знаците, с които обичайно „х” върви в комплект по дуварите, бюлетината става невалидна. Страх ги е, че народната любов не подбира изразни средства. На предишните избори в Ст. Загора стигнаха до бой дали е валидна една бюлетина, в която електорална единица беше изразила предпочитанията си под формата на малък член, фалос по народному.
Народът рисува хуйчета… пардон, фалосчета, не щото е извратен. Понякога човек иска да гласува, обаче изборът е от трън, та на глог… Слушах на предишните избори две ватенки в рейса:
- Ти гласува ли?
- Не, бе, да им е… майката… А ти?
- Да, бе, да им е.. майката…
Ето заради този втория се налага промяната…
Дето рече един учен от БАН, „Майната им на тия, да правят, каквото искат".
Валентин Николов, председател на етичната комисия в НС, обяснява пред „Новинар”, че нямало нормативна база, по която да санкционират депутатските безобразия. И предлага в правилника на НС да се запише: „Депутатите нямат право да използват служебното си положение или държавно имущество за лична облага, да разкриват конфиденциална информация, да внасят и гласуват законопроекти, без да са декларирали несъвместимост или частен интерес, не могат да имат поведение, което накърнява престижа на държавните институции...”
Излиза, че към момента всичко това го могат. И ще продължат да го могат. Щото, дори и да се приеме предложението на Николов, санкциите, които предлага, ще подплашат гаргите: „глоба от една месечна заплата, както и временно лишаване от право да участва в комисии и делегации до 1 г”. Ще му го накриви… Той един лобистки закон като прокара и може да забрави къде е касата на НС…
От всичките 16 ВЕРТУални депутати, повикани да се обяснят в тая комисия, само червеният Такоров се явил. Другите я отебали.
Пък под интервюто на Николов читател написал коментар: „Тоя тулуп го помня, беше келнер в „Златна Рибка” после на маслините в „Метро… Вальо Варакса...”
До вчера е говорил като Иванчо Йотата: „Вчера ми дадоха маслини от важна степен и с твърде способна цена.” Днес председател на парламентарна комисия! Въпроси?
КФН извадила собствениците на капиталовия пазар. Та там срещаме Никито Василев, виден царски министър и горд собственик на 46% от капитала на „Експат Асет Мениджмънт” ЕАД. Тази фирма е собственост на финансова къща „ Експат Капитал”. Напишете в Гуглето „Експат Кепитъл” и ще видите как са се наредили като куче в каруца - Никито, жена му, майка му, заместникът му от транспортното министерство Никола Янков, заместничката му от МДААР Девизиева, съветничката на Станишев Моника Йосифова… Ако не ви мързи, ще разберете и как Никито им е (си е) отпуснал милиони от подведомствената му ОПАК.
Да де, ама какво като разберете… Ще рисувате фалосчета по бюлетините и с това ще си останете…

Вторник, 14 декември

Френоложката Димитрина Митова гадае пред „168 часа” по черепите на властта. „Бойко има, вика, ярко изразени скули, което говори за човек, готов да преследва докрай целите си. Формата на челото му изразява добронамереност. Това, което убягва е, че всъщност е купонджия…”
„Президентът Парванов също обича веселбите. Изписано е на лицето му…”
Хубаво е, че двамата най-първи мъже на държавата са купонджии. Не ли?
Дянков имал неправилен овал на черепа и щръкнали уши, което го прави недалновиден и негоден да взема адекватни решения. Трябвало да се насочи към научна работа… Сергей Станишев също не бил за политиката... Челото му било по-скоро на философ, отколкото на политик.
Да, аз също забелязах, че прилича на философ. На дървен философ…
Глупости на търкалета. Ако не ти стиска и не ти убива на мозъка, всяка форма на черепа е добра. Разбира се, най-добре е да е правилен, объл, а не ръбелив и ямук, но каквото дал господ. Премиерът веднъж каза: „Аз не се харесвам, защото ми е крива главата. Ръбеста е. Иначе като фигура не съм лош. Можеше да съм по-суратлия. Косичка, бретонче... Разбира се, това не ми е комплекс.” (01.05.2002, "Сега")
И не би трябвало. Не е важен черепът, а черепно съдържимото. Оня ден на парламентарния контрол, ако сте обърнали внимание, Бойко отговори аргументирано на един милион въпроси. Цялата материя му беше в главата и си носеше само едно листче, където си беше записал малкото, дето не се беше събрало…
Пък на заседание на МС рекъл: "Отсега искам да чакате с метли и снегорини, като падне снежинка, да я хващате във въздуха! Ако прочета: "Снегът пак ги изненада", ще бъда много ядосан!"
Авторската суетност ни подтиква веднага да забележим дословната прилика между думите на премиера и това, което сме написали на 21 ноември 2005 г.: „Ген. Борисов се справи още с първия сняг. Той верно, че беше 2 см., но генералът ги събра снежинките още от въздуха, дето се вика.” А съвсем наскоро, когато Фандъкова каза: „Снегорините тръгват след първата снежинка”, ние й обърнахме внимание, че не трябва да ги оставя да паднат, щото става двойна работа…
Много ще се възгордеем, ако и премиерът ни чете. Или може би ще се потиснем, не сме сигурен. Щото ние наистина се стараем да пишем по-простичко, но не чак до там…
В Перник наръгали с нож шофьор на тролей, пише „Труд”. С откриването на пернишкия университет навлязоха нови хора и ще развалят атмосферата на тихия и спокоен град.
В София уволнили продавачката в бутик до НС. Отишла Фидосова да разглежда новите модели, но почнала от номерата за манекенки. Момичето учтиво я попитало: „Да ви дам ли веднага подходящ за вас номер, или ще стигнем до него постепенно?” Собственичката на бутика вика: „Не сме затрупани с работа и можем да отделим половин ден за г-жа Фидосова.”
Циганите от „Филиповци” употребили 95 000 кубика вода, което е три пъти повече от българската част на квартала. Властите са озадачени. Да я пият, едва ли. На гладно не се пие много вода. Да се мият и перат – също щеше да се забележи. Явно я крадат, но ченгета не могат да разберат с каква цел.
Звездите от „Стъклен дом” Елена Петрова и Калин Врачански са новите ни модни икони според класацията на сп. Fashion Lifestyle. Елена обаче ще престане да е модна икона. Щото съпругът й, гръцки бизнесмен, разбрал, че тя има това-онова с операторчето Светлин и май ще я пъди… А модна икона на актьорска заплата е твърде трудно…

Сряда, 15 декември


Премиерът вика: „Още година и половина ще стискаме зъби, за да има за поколенията.”
Ще има, ще има и за поколенията. Оня ден Милен Велчев писа в „24 часа”, че Тато верно построил пътища и магистрали. Но, вика, ние още ги плащаме. Та и на Бойко магистралите ще ги плащат децата ни.”
Ще плащат, нема само да купонясват! Въпросът обаче е, че има няколко поколения, които почнаха живота си със стискане на млечните зъби и ще го завършат със стискане на кастанетите. Не всички де, некои ще стискат на гол венец. Та за тях ми е малко жал. Ама какво да се прави, това са колатералните щети от прогреса.
Учени от цял свят (сред които 5 нобелари), пишат на Боко и Тетка да не закриват БАН. И им обясняват като на малоумници колко важни са науката и образованието. Например в писмото на British Academy се казва: “Инвестирането в знанието е инвестиране в бъдещето на Вашата страна…”
Да, бе, обаче ние ще инвестираме в друго! В мощи! Премиерът наскоро каза: „На мои приятели съм казвал, че когато потъна нашият кораб „Ванеса”, само един се спаси и той имаше в джоба си иконата на Св. Никола. Някои казват, че може и случайно да е, но защо не се спаси никой без икона? Господ да ни пази и помага."
Пък аз на моите приятели съм казвал историята, която научих от Цицерон. Показали на някой си Диагор, неверник, рисувани дъсчици, изобразяващи сцени с богомолци, които благодарение на молитвите си оцеляват в корабокрушение. Демек, че молитвите предпазват от удавяне. Диагор попитал: „Къде са се дянали рисунките на тия, които са се молили, ала са се удавили?”
Резонен въпрос, не ли?
Това му е от втория университет: „Покрай царя станах доста набожен - черкувайки се всяка седмица.” И с вярата, че Бог се грижи за давещите се премиерът поиска от църквата „Св. Николай” в гр. Бари да му налеят няколко филджанчета от мирото, дето го изпуска светиня му. И баш когато беше потопът, хукна лично да ги носи в Бургас. „Труд” с основание питаше що се скри? „Все пак той е премиер вече година и половина, а четири преди това бе кмет на София. Той трябва да обясни за качеството на ремонта на Южната дъга. Защо остави Фандъкова сама в калта?” Да, наистина, що я остави? Нали уж никога не си оставял магарето в калта?
Бойко завежда радостните обреди. За тъжните обреди си има други хора. Само дедо поп може в един ден да кръсти, да венчае, да опее…
Та за мощите. Божо открил в църква в албанския град Берат гробовете на учениците на св. св. Кирил и Методий св. Горазд и св. Ангеларий и сега и от тях ще докараме мощи. Изобщо ще се нафрашкаме с мощи. Като турим в сметката и мощите на Предтеча и излиза, че сме най-мощната държава на Балканския п-в.
Идеята да се разчита на вярата, вместо на разума и науката, се нарича фидеизъм. В крайните си форми (надявам се да не сме ги стигнали) фидеизмът стига до sacrificium intellectus!
Казват, че когато през 640 г. халиф Омар I заповядал да се запали Александрийската библиотека, той рекъл: „Ако в нея има само това, което вече го има в Корана, то тя е излишна, а ако в нея има нещо, което го няма в Корана – тя е вредна!” И й ударил кибрита. В БАН със сигурност има работи, дето ги нема в Библията…
В този контекст ще отбележа, че най-голям разцвет в САЩ религиозността доби при най-простия им президент – Джордж Буш. Той отричаше изцяло Дарвин и налагаше възгледа, че човекът а е продукт на “интелигентния дизайн”, т.е. на Бога, а не е произлязъл от маймуната. Но, ако си спомняте Буш и „бишизмите” му, едва ли можете да допуснете, че той е продукт на “интелигентен дизайн”. От друга страна е трудно също да се предположи, че е произлязъл от маймуната, щото той, реално погледнато, не беше произлязъл напълно…
Добре де, ами ако, само си помислете, се окаже, че сме продукт на друга цивилизация? Ами ако е прав Дъглас Адамс в „Пътеводител на галактическия стопаджия” и Земята наистина е „поръчана, платена и управлявана от мишки.” Няма ли да ви е малко неудобно, че два милениума сме се кланяли на мишоци?!
Но явно и на Бойко му минават такива мисли, макар да не допускам, че е чел „Пътеводител на галактическия стопаджия”. Вчера отпуснал на астрономическата обсерватория на в. Рожен 245 000 лв.
Прави, каквото прави, все към небето гледа…
По повод на тази щедрост, Мумията обяснил: "Най-добре е институтите да са независими второстепенни разпоредители със средства, защото е много по-лесно да се свържат с мен и аз с премиера, вместо да се чака решение на общото събрание".
Мумията и Боко са достатъчно компетентни да преценят дейността на 50 института – от литература и социология, до механика и астрономия. Същи енциклопедисти, българските Волтер и Русо! И точно както френският Гаврош на барикадите си тананика: „За това виновен е Волтер, за това виновен е Русо…“, българският научен Гаврош ще търкаля тикви пред НС и ще споменава нашите енциклопедисти в сексуално ангажиран контекст.

Четвъртък, 16 декември

Шефката на радио К2 Илияна Беновска мрачно констатира пред „Стандарт” (Намерила къде!): „Държавните институции сключват договори за огромни суми с услужливи медии, неуслужливите умират без пари. Към придворните медии се насочват и парите от рекламния пазар. Манипулират се рейтингите…”
Той и Дядо Коледа дава подаръци само на дечицата, които са слушали. Не ли? И какво още пита Дядо Коледа? Папкахте ли? Щото, ако сте слушкали, но не сте папкали, пак няма подарък. На пенсиите затова не им дава…
„Сега” разказва колко суперски бил концертът на ФСБ в НДК. Но накрая зам.-министърът на културата осрал работата: „Митко Тодоров опита да прочете приветствие от премиера Бойко Борисов. Започна спонтанно освиркване. Очевидно зрителите не искаха политика в музиката - и не я позволиха.”
С други думи, не му позволили да представи творчеството на ФСБ като успех на сегашния кабинет.
Освикването обаче е убягнало на колегите от „Стандарт”: „След като музиката заглъхна, рокаджиите бяха наградени с приза "Златен век" от МК.”
Слушкане, папкане и клатене на каук!
Но да хвърлим бегъл поглед и по света. Починал е Ричард Холбрук. Обама вика, че бил "истински титан на американската външна политика, който е направил САЩ по-силна и по-уважавана държава". По точна обаче е Хилари Клинтън: "Холбрук бе синоним на американската външна политика.”
Именно, синоним! Действителен случай. Ричард Холбрук открил училище за дипломати. На държавния изпит на първия випуск им задал казус: "Американска атомна подводница потапя единствения кораб на малка, при което половината й население се издавя. Техният държавен глава изпраща протестна нота на САЩ. Какъв трябва да бъде отговорът на тази нота?" Писали студентите, проверил им Холбрук работите и им казал: “Много съм доволен и имам само някои съвсем дребни забележки – първо, не се пише "иби се" а "еби се" и второ - "черна маймуно" е с главна буква, човекът все пак е държавен глава!”
Виц? Ама истински. И става и за бели маймуни. Излишно е да ви убеждавам, присъствието в София на воловарчето Уорлик стига…

Петък, 17 декември


На среща с посланиците Цецко се изхвърлил, че в зимните курорти у нас ще бъдат изпратени служители на МВР с 2-3 езика, които щели да предотвратяват инцидентите, обирите и кражбите. Добра инициатива, не мога да си кривя душата. Само малко се притеснявам, че трима полицаи няма да могат да охраняват всичките ни курорти.
Патриарх Максим отслужи панахида. Но не собствената си, както пророкуваше вестникът на Пеевски „Уикенд”. Дедо Максим си е съвсем добре, просто си пийнал оня ден повечко троянска сливова, та малко му се разбързало сърцето, но чак да „бере душа”…
Във Враца една пенсия, Бай Йордан Ц., влязла в супера и тайничко напъхала една щафета шпек в гащите. И на касата Бай Йордан плаща, ужка само един хляб е взел. Обаче охранителите го усетили. Сторило им се малко неестествено на пенсията гащите да са издути като на 20-годишно трудоваче. Да беше откраднал кренвирш, карначе, ловджийска наденичка, можеше и да мине, но със щафета шпек … Ало, пенсиите, айде, моля ви се, не се надценявайте толкова!
Евродепутатът и член на АБВГ Ивайло Калфин вика: „Бих нарисувал бюджета като калинка, която говори по китайско Верту”.
Ах, колко находчиво!
Сигурно кучето му се напикава от смях, когато го води на разходка и прави такива остроумни забележки…
"Можеш да се преструваш на сериозен или на умрял, но не можеш да се преструваш на остроумен."
Във Варна пуснали фойерверк „Бойко Борисов”. Избухва като червен, розов, жълт и т.н гербер. Една кутия с 25 заряда гърмяла за рекордните 3 секунди! И точно затова са кръстили тоя фойерверк на премиера, щото гърми бързо… Много е точен народът!
Всички са страшно учудени, че половината от дипломатите ни са били агенти. В по-голямата част от европейските столици в момента ни представлявали ченгета. И защо бе, господа, сте учудени, зер си мислехте че агентите са главно в ТКЗС-то?
Та това е, братя и сестри. Дето викат от Винената партия, "Животът си тече, нищо, че е твърд."
По-точно корав…

To be continued next Saturday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 15694 |12.12.2010 Четвърти километър . 24| 16151 |05.12.2010 Четвърти километър . 27| 16879 |27.11.2010 Четвърти километър (вече всяка събота) . 17| 14755 |22.11.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads