Реклама / Ads
15| 12763 |19.07.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 12 юли - 16 юли
 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 12 юли

Павел Шопов от Атака обвинява левите, че използват комарите, за да се върнат отново на власт. Той имал информация, че кметът на Руси нарочно бездействал, за да излезе, че Дянков е виновен, дето населението е изпоядено.
Струва ми се пресилено, че БСП може да се върне на власт, яхнала комар. Не ли? Освен това, БСП са сериозна партия. Те като излизат в опозиция, излизат за осем години поне.
„24 часа” писа, че при социализъма сме внасяли от Русия водни кончета, които се хранят с комарите и техните личинки. Много мъдро! Всеки вредител си има естествен враг и най-ефикасната борба е в това да се намери той. Чел съм, че когато в края на 50-те години на миналия век се решило да се строи курортът „Златни пясъци”, от цялата страна събирали и пращали вагони с таралежи. Щото тогава местността била змийско гнездо и таралежите го прочистили.
Та искам да кажа, че дори и БСП да решат да се завърнат, яхнали комарите, Бойко ще противодейства. Той точно навреме си оправи недоразуменията с Путин и не вярвам руснаците да откажат няколко партиди водни кончета в добавка към „Южен поток” и Белене. Още повече, че точно гьолът в Белене е един гигантски развъдник.

Ало, Руси, докато чакате премиера да внесе водни кончета, можете да заимствате опита на немските туристи. Тия, вместо да дават по 8-9 лева за „Аутан”, вземат опаковка витамин В1 за левче и изкарват курорта. В1 съдържа вещества, които се разтварят в кръвта и й придават специфичен мирис и вкус, от които комарите бегат.
То не е въпросът и само Руси и Дунава. И по морето е пълно, и тия гадини могат да ни съсипят туризма, ако случайно ние не успеем да си го съсипем сами. По-миналата година като бяха нападнали туристите, до тоалет не можеха да идат. И те, нали са лигльовци, реват, протестират, та нашите се принудиха да ги излъжат, че еколозите не позволявали да избиваме комарите, щото нашата биосистема била зависима от тях и други такива… И англичаните кимаха съгласително. Щото те, нали знаете, по цели нощи седят край магистралите да вардят жабите като пресичат. Идиоти! Ние, не англичаните….

А сега от Руси да прескочим в друг център на българската просвета и култура - Пазарджик! Абе, градски, знае ли някой къде е оня пич, дето крадеше хорското бельо от просторите с помощта на обучена котка? Мисля, че се казваше Ванката, от Чиксалън. Хвърля я на простора и тя слиза с “Триумф”, “Ъндербра”... Само маркови избираше. Питам, щото британският „Метро” съобщава, че Питър и Бриджит Вайсментел от Саутхемптън лани намерили един котарак и го прибрали. Обаче се оказал клептоман и то точно на бельо. Оня ден го предали на полицията от страх съседите да не ги вземат за долни фетишисти. Напълно е възможно това да е котката на Ванката. Не може да има втора такава. Когато го хванаха през 2002 г., той я обяви на търг с начална цена $1000. Според мен некой индобългарин от Токайто я е купил, а после е отишъл на гурбет в Англия. От полицията в Саутхемптън твърдят, че Оскар е на видима възраст 12 г., което също съвпада.
Ей, голяма работа сме в Пз, да знаете!

Във връзка с бъдещите президентски избори Иван Костов дал заявка, че би станал кандидат на десницата, ако му предложат. Рекъл, че хората трябва да престанат да се икономисват, в момент, когато се търсят отговорни личности за отговорни позиции.
Мисля, че някой трябва да събере кураж и да съобщи на Иван Костов, че в следващите 100 г. нема сценарий, според който той да стане президент или премиер. Като казвам това, пледирам да ме разберете правилно. Моето твърдение е аксеологически неутрално. Демек не се изказвам за достойнствата и недостатъците на Костов, а само за търпимостта на обществото спрямо неговата личност…

В живота човек като умре, му се прави погребение и всички разбират, че е умрял. Трябва и в политиката да стане така. Щото често някой умира политически, но понеже няма съответната церемония, не го разбира. И продължава да се държи като жив. Което превръща политическия живот в нещо като Задушница…

Ало, пенсиите, вие икономисвате ли се? И защо? Допускате, че е възможно да си потрябвате? Стига, бе!

Вторник, 13 юли

„Галерия” написала: „Любен Гоцев изчезна заради Маргина”. Обаче Гоцев се обади по радиото. Вика: „Галерия” пише измишльотини”. Сефте.
От думите на Гоцев обаче разбираме, че крушката си има опашка: „Ако е имало нещо вярно, то е било много отдавна, сега вече нещата са повече или по-малко изяснени.”
Имаше, имаше. Помня, че през 2006 г. , когато гръмнаха Доктора, генерал Гоцев „излезе на дюшек”, както казват италианските мафиоти. В смисъл известно време не си спа дома. После и финансистът Никола Дамянов си отиде от тоя свят. Той пък доброволно, от инсулт. И както и да го гледаш, на Гоцев хем му беше ред, хем му се падаше…
Пък „Стандарт” повдига завесата над друга мистерия – кой изруси Тетка Цачева. Атанас Рошлев, ученик на стилист Капанов.
Не мислите ли, че да ти се казва фризьорът Рошлев е голямо предизвикателство? Една колежка лани отиде на профилактичен преглед при мамолог и вика, представяш ли си, докторът се казваше Бучков. Е, викам й, пак добре, че не се е казвал Рачков… Стават такива иронии. Например в „Новинар” от години рекламират ясновидката Мария Мъглова. Има психиатър Ментешев, адвокат Лъжинов…

Както и да е. Тетка ходила на откриването на конференция "Математиката в индустрията". И рекла: „Математиката беше първата моя любов, аз й изневерих в по-късните си години, но съм дълбоко благодарна за онова, което ми е дала като ценностна система.”
Боже, дали е възможно Тетка да е чела Насим Талеб? Математиката й изградила ценностната система! Почти както той казва в „Надхитрени от случайността”: „Математиката е средство за мислене, не за смятане.”
Между другото, отново ви го препоръчвам горещо този автор. „Глупаците късметлии, казва той, не хранят и най-малкото подозрение, че може да са глупаци късметлии…”
С това нямам предвид Тетка. Не би било джентълменско. Бих могъл да имам предвид някой над нея, ако бих посмял. Но май не бих…

Стилиян Стоянов, председател на зърнопроизводителите, вика, че навсякъде из Добричко църквите се огласяли от горещи молитви дъждът да спре и слънцето да изгрее, щото иначе ще погуби хляба.
Потопът е съвсем закономерен. Защото триадата управляваше на принципа след нас и потоп. (За този извод ползвам данните, изнасяни периодично от премиера Борисов!) Добре, че, сме плуралистична политическа система и имаме някаква демокрация, та да ги сменяме. Не, че нещо Бог знае какво се променя… Той затова един политолог нарича подобни на нашата системи „безпомощен плурализъм”. Но поне сме предпазени от крайностите, до които стигна Зимбабве, където социалистите се задържаха на власт. Инфлацията им станала 213 млн. процента! Няма грешка! Очаква се да стигне и милиард. Сега пуснали банкнота от 50 000, с която може да се купят три хляба. Защото доскоро ходеха с камион пари до хлебарницата.

Сряда, 14 юли
Ники Големанов се вайка в „Труд”, че в езика ни навлизали ненужни чуждици - асистенции, експертизи, нотификации, апликации… Вика, че на един свинар в Монтана екоинспекцията предписала срок “да класифицира отпадъците и да направи план за управлението им”. „Какво искат от човека? Да засекрети свинските л...на и да пише как ще ги управлява? Защо не му кажат да почисти?”
А, де!
Та Ники вика, че този набъбващ “новоговор” бил „белег на една 130-годишна печална особеност на българската политика, а именно неукротимият напор на полуграмотността към позиции във властта.”
Така е, колкото по-прост е един човек, толкова по-убеден е, че може управлява държавата. И, то е естествено, на прост човек му дай сложни думи. Хиляди примери мога да дам само от последните 20 г. Но що да се връщаме толкова назад във времето. Мисля, че ако спомена само „морфологията на боклука” и „аутсорсинг”, ще разберете за какво става „на въпрос”.
То не е мъчно да се изказваш сложно. Мъчното е с прости думи да кажеш сложни мисли. Ако ви кажа, че управлението на Бойко е дискреционно к’во ще разберете? Или пък да ви говоря в дискурс основните кливиджи в обществото?
Не, българинът не обича да му се изказва некой усукано. От усуканите работи българинът обича само сръбска усуканица. Което ме подсеща какво се казваше в „Мечо пух”: „По-приятно е да разговаряш с някого, който не използва дълги и трудни думи, а предпочита кратки и лесни думи, като например: „Какво ще кажеш да хапнем?"
Бившият депутат и известен варненски гинеколог Иван Козовски вика: „М-р Борисова върши само глупости. И тази няма да изкара много, така да знаете.”

Това съвпада напълно с прогнозата на д-р Филипов, изразена още когато Бойко я намери на кръстовището край Търново. И, същевременно се разминава на 100% с тази на премиера. Той каза, че здравната реформа е един от секторите, в които има няколко месеца забавяне на реформата, но "новият министър много усилено работи". Аз мислех, че има забавянето с няколко десетилетия, но щом са само месеци, може и да се оправим…
А дано… Д-р Николай Михайлов ги наказал едни в органа на Дачков… „Цялата конструкция, наречена ГЕРБ, е интелектуално и естетически беззаконна, даже уродлива, а е такава по силата на прототипа. Изтървете ли „народа”, става лошо. Екипът на „Бойко” е съставен от сродни души и от лицемери в поза на доброволно самоунижение. Национално отговорни сини отрепки. Как си представяте „човек с всичкия си” по тези места?”
Еми, не си представяме...

Обаче доктор Михайлов казва и нещо по-важно: „Питате как се лекува популизма? Популизмът се лекува с глад. Дойде ли глад, популизмът умира. И друг се ражда...”
Или както казваше един мислител от родното село на д-р Филипов, „ни са бой са”, ще се оправим…
Шегувам се, бе, къде ти из пазарджишките села мислители…
Не се познавам с д-р Михайлов, но ако някога се запознаем, ми се иска да го питам как умен и начетен човек като него, че и психиатър, се върза на номерата на „драгалевския полуинтелектуалец”.
Петър Хранов, координатор на ГЕРБ в Красно село, написал отворено писмо – „Сбогом, ГЕРБ!” Напуска гражданите, защото: „Не видях равнопоставеност и демократичност. Не видях далновидност и благоразумие. Не видях надежда. Не видях бъдеще. Не видях разум… Оттеглям своето доверие от способността на тази партия да изповядва и отстоява истинските демократични принципи. Съвестта ми не ми позволява да нося отговорността за неминуемите негативни последствия в близко бъдеще… Не вярвам на ловки словесни еквилибристики и удобни статистики, вярвам на това което виждам и чувам.”
Защо бе, Петре, защо трябваше да изручаш един гьол жабета, за да откриеш нещо, което беше видно с просто око още от първото вестникарско интервю на „протагониста”? С много просто око!

Четвъртък, 15 юли

„Стандарт” съобщава: „Пенсионерите свещени крави”. Става дума, братя, че ще можете да работите доде сте живи, а не, че ще лежите на сенкя, както правят истинските свещени крави в Индия. Не се подвеждайте по заглавието! Единственото общо между кравите и вас вероятно ще е в хранителния режим – листна маса от всякакъв вид. Гражданите подготвяли промени в КСО, според които работодателите нямало да имат право да уволняват хора, натрупали нужния стаж и възраст. Единствено професорите и доцентите щели да бъдат пенсионирани принудително на 65 г. Което е правилно. Щото професорите, еле па доцентите, много се изпотяват. После пият морни вода и хващат воден плеврит. И излизат в едни дълги болнични… Освен това много често развиват старчески сатириазис и, вместо да си гледат работата, по цял ден гонят студентките.
Както и да е. За толкова пари, толкова работа. Да си гонят студентките, те са безобидни, дори и когато ги стигат… Да се върнем на „свещените крави”. Знаете ли кои са единствените пенсионери, които наистина са свещени крави? Европейските чиновници. Тази година ЕС ще даде 1.21 млрд. евро само за пенсии. Средната годишна пенсия на евролемурите била 70 хил. евро. Което значи, че някои взимат и по 120-130 хил. Отделно колко пара засмукват при самото пенсиониране! Че даже и по 5 000 евро им дават предварително за погребение… Затова смятам, че ЕС никога нема да се разпадне. Интересът на чиновниците го диктува.

На днешния ден въстаниците в Париж превземат Бастилията, с което се слага началото на Великата френска революция.
Обаче цялата история с Бастилията, поне както е описана в "Речник на историческите заблуди", излиза малко бутафория. Първо, Бастилията изобщо не е била някаква мрачна тъмница, а луксозно заведение главно за провинили се аристократи. Всеки затворник си донасял мебели от дома и си обзавеждал килията по свой вкус, даже и слугиня си довеждал. Храната била на ресторантски начала. Затворниците се разхождали на свобода, а в килията се връщали само да пренощуват. Точно както Митьо Очите си изкара „лишаването” от свобода. Там Волтер пише най-хубавите си съчинения. Полежали са си Ларошфуко, Бомарше...

Второ, конкретният повод за щурма е опитът на краля да уволни финансовия министър, реформатора Жак Некер. (Как мислите, ние бихме ли се дигнали на бунт в защита на реформатора Дянков? И аз така мисля.)
И освен това, когато на 14 юли народът влязъл в Бастилията, там били останали само седем души: четирима фалшификатори на пари, двама психично болни и един педофил. Охраната на затвора била от инвалиди, които при първата пушка се разбягали и никакво превземане не било възможно. Въстаниците за всеки случай отрязали главата на коменданта Лони, щото, като материалноотговорно лице, отказал да им даде съхраняваното там оръжието без разписка…
После знаете какво станало – революцията изручала децата си, последвала реставрация… След революциите винаги следва реставрация. А понякога има реставрация и без да е имало революция. У нас реставрацията изруча не само децата си, но и внуците, и правнуците си. Или поне бъдещето им…

Петък, 16 юли
Вчера по Нова ТВ Витомир направи телефонно интервю с премиера Борисов. И по време на интервюто на телевизора висеше снимка на премиера със спортен екип и набола брадица. И това страшно го издразни: „Можехте да ми турите, вика, снимка, на която не съм на футбол и небръснат!” И те веднага лепнаха една, на която се е барнал, без преувеличение, като на сгоден циганин брат му.

Г-н Премиер, това е груба подмяна на вота на хората! Те ви избраха такъв - с тридневна брада, с кожена тужурка… Неглиже и от вън, и от вътре. И с този си избор казаха не на бръснатите до синьо лигльовци с костюми, на каквито се нагледахме през тия 20 г. Освен това, г-н премиер, между нас да си остане, но на вас костюмите ви седят малко като поръчани по интернет.
Навремето СДС-то как ги избрахме? Помните ли какви мърльовци беха? Та Сегела като дойде им рече, че поне ръцете трябва да си мият редовно. Но като взеха властта, първата им работа беше да подменят народния вот – обръснаха си брадите, смениха пуловерчетата и лекьосаните дънки със скъпи костюми… И на следващите избори народът естествено не ги позна…

Дръжте се естествено, г-н премиер! Не е време за смяна на имиджа! Хората ви повярваха такъв, какъвто сте си.
Като стана дума за вяра. Вестниците съобщават, че за храмовия празник на митрополитската църква “Св. Марина” в Пловдив пристигна чудотворната икона на Света Богородица от Йерусалим и ще бъде изложена за поклонение от 16 до 21 юли. Иконата е извършила много чудеса, особено помагала за изцеление на болните. И сега много болни ще отидат да се помолят за здраве. И много здрави ще се помолят за берекет. И всеки ще остави лептата си и ще се подпомогне църквата. Всъщност, не гарантирам. Щото…
През 2007 г. в София, да чуят оплакванията на софиянци, дойдоха чудотворните икони на Богородица (Бачковската, Троеручица и Осеновица). През шестдневно поклонение в „Александър Невски” се извървиха 150 хил. поклонници, от които се събраха само 14 000 лв. Което значи, че един поклонник е оставял средно по 9.3 ст. Дедо поп вика, че не били 150 хил., а само 40. Което рязко вдига лептата на 35 ст.
Да, да! Българите, верно са пинтии, ама не чак дотам, че да смятат, че Троеручицата ще им направи чудо за 9 ст.! Толкова и ще е чудо! Ясно е като бял ден, че в изповедалния полумрак на църквата някаква тайнствена четвърта ръчица се е протягала край Троеручицата и е прибирала едрите банкноти.

Когато Йоан Дамаскин за пръв път турил третата ръка (сребърна) на Божата майка, той едва ли е подозирал, че 15 в. по-късно това ще се превърне в метафора на битието на някои източноправославни, като българите например…
Какво правят Божиите наместници, освен да си броят кайметата и да си описват имотите? Но то не е от вчера. „Не гледай какво прави дедо поп, а го слушай какво говори...” Щото ако го гледаш… Владиката Николай например. Носи часовник "Вашерон Константен", за два-трийсет хил. евро. За автопарка му да не говорим. А в Светото писание е казано: „Ако имаш два джипа, дай единия на ближния си!”
Що така некои, да не кажа всички, Божии слуги по нашите земи имат нетленна страст към тленните неща?
Дедо Боже трябва с малко повече внимание да си подбира кадрите. Щото кадрите… Не, това беше друго...

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 11304 |12.07.2010 Четвърти километър . 11| 11704 |05.07.2010 Четвърти километър . 15| 10383 |28.06.2010 Четвърти километър . 11| 11743 |21.06.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads