Реклама / Ads
26| 13989 |18.07.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (11 – 15 юли)
 

Понеделник, 11 юли

Плугчиева разпространи списък с 81 въпроса, който бил изпратен на герберите в Русе, за да събират информация за опонентите си. И реве, че се връщали мрачните времена на ДС.
Да, бе, да! Ако акълът на ДС беше колкото на автора на тоя въпросник, комунизмът щеше да си е отишъл още след Априлския пленум. „Знание на езици - явно или скрито.” (Скрито?!) Пуши ли и какво точно? (Интересуват се дали не пуши контрабанда!) В коя бензиностанция зарежда? (???) „Има ли парични или сексуални затруднения.” „Възразява ли други да му плащат сметката?”…
Възразява, но наум… Стига бе, кой политик възразява?!
Въпросникът е толкова безумен, че ако е автентичен, може да е писан единствено от Цецко. Всъщност, той си каза: „Всеки един кандидат-кмет ще бъде подложен на невероятен натиск – чисто компроматен." Между другото, в същото изказване на въпроса верно ли има любовница, той рече: "Коя е тая любовница, защото жена ми постоянно ме пита? Няма никакви доказателства, включително данни от видеозон.”
Цецко, видеозонът по-късно, бе! „BG-Mamma” не четеш ли? Видеозон след петата седмица от таковата…
Бойко бесен за въпросника. "Точно Плугчиева, която я предлагахме да стане зам.-председател на ЕБВР от квотата на ГЕРБ… Не я е срам!”
От квотата на ГЕРБ? Стига, бе! ГЕРБ няма квота в ЕБВР! Да не бъркаш със СИБанк?
Пък Готски рекъл в интервю пред холандския в. “Ханделсблад”: “Аз съм роден в съвсем друго обкръжение, но поради стечение на обстоятелствата трябваше да върша и работа, която ми беше напълно неприсъща”.
То си личеше. Но у нас кой ли върши това, дето му е присъщо! И Цецо оня ден направи подобно признание: „През 2005 г. Цветан Цветанов изобщо не си е представял, че ще се занимава с политика.” И никой от тези, които са го познавали, не си е представял, ама на, минутка невнимание и…
Царят казал още: „Не мислите ли, че една личност, възпитавана от момента, в който е проходила, да служи и да изпълнява определени функции, има по-добър шанс да го върши добре от някой, който изведнъж се е озовал там като парашутист (казвам го с уважение).”
„Парашутист”, „казвам го с уважение”... Бойко, нали? Чувал съм, че в поздравителния адрес до Бойко след изборите през 2009 г. царят написал: „Притиснат от прекалената отговорност и дълбокия контрол по упражняването на властта, аз ви подцених!”
Ами, подцени го, да. И сега сигурно се чувства като Виктор Франкенщайн и Мери Шели накуп…
Бисеров прогнозира, че Бойко ще загуби президентските избори. Брей, тоя е ясновидец, бе! Ние, без да имаме неговата провиденческа дарба, още на 5 май написахме: „Напук на всички прогнози – социологически, политологически, пиарски, кръчмарски и т.н., ние смятаме, че Борисов няма да стане президент, ако се кандидатира. Ще стане дезертьор, при това рецидивист. Ситуацията е курт капан. Ако се кандидатира – ще се провали той, а след него и партията. Ако не се кандидатира – ще се провали партията, а с нея и той. Користното невежество, с което се управлява държавата, вече трудно се прикрива...”
Боже, колко добре съм го казал – „користното невежество”!
Софиянски си открил кампанията за кмет на столицата на пищен купон с вино, чер хайвер и цигу-мигу. Кандидатът бил приветстван от десетки стари седесари. "Разчитам на 120 000 гласа, но не вярвам да успея на първи тур”, бае си за кураж кандидатът.
Стига, бе! Не се подценявай! 10 партии те подкрепят! (И царските цепеняци се присъединили.) По десет души, те ги 100 гласа. А те не са по десет. Някой имат дори по 100. Смело може да се каже, че стартираш с 1000 гласа и нагоре.
Стефчо си спомня с носталгия: „Не съм падал под 130 000 гласа, а обикновено съм вземал между 250 и 300 хил.” Да, де, ама това беше преди делата срещу него да станат обект на обобщаване от НСИ… Много прокурори и съдии още си плюнчат пръстлетата, като стане дума за него. (Нали си представяте жеста, с който човек се готви да брои едри каймета?)
Даже жена му не отишла на откриването. Какво да говорим! Отлетяла била нанякъде. В буквалния смисъл. „Стандарт” писа по-лани, че изкарала курсовете за пилот и си купила „Чесна”. Стефчо й я купил, де. Всъщност, ако се замислим издълбоко, може да излезе, че и ние сме й я купили…

Вторник, 12 юли

Татяна Дончева получила годежен пръстен за 4 бона. Ген. Чобанов й предложил брак, май. А сега да го видя Петков какво ще каже за тишината в спалнята. Между другото, като сравнявам, Цецко посмъртно не е в състояние да направи такава прекрасна перифраза на „Сънят на разума ражда чудовища”. Няма такава ерудиция в днешната милиция…
Като споменахме Румен… Маджо му станал шеф по линия на масонството. Но това не е новина, защото именно тези йерархични отношения между двамата родиха прякора „маджоретка”!
Както и да е. За Дончева ставаше дума. Цветелин Кънчев, за когото вестниците писаха, че имал роман с депутатката от "Евророма" Милена Христова, отрече: „Единствените дами, свързани с политиката, които събуждат в мен някакъв трепет, са г-жа Татяна Дончева и г-жа Велислава Дърева.”
Дърева наистина събужда трепет, особено ако случайно е свалила оня пуловер, с който разби сърцето на Желев… Ако и да не е блондинка, тя е жена, „заради която епископът би издънил с шут витража в църквата”. Макар и по причини, различни от описаните от Чандлър…
Един харесва попа, друг попадията...
„Всеки ден”: „Неграмотната Андреа пише книга”.
Що да не напише, бе, голямата философия! Какво като е неграмотна? Те колко неграмотни написаха книги! Като я напише, все ще се намери някой да й я прочете на глас… Колко неграмотни работят по вестници и телевизии?! Колко неграмотни управляват държавата?! То грамотни човек почти не може да види вече…
Чета в „Телеграф” за катастрофа на две моторници в яз. „Искър”, която станала на „около 10 км от брега”! Направо в извънтериториалните води на Самоков! Верно, че за шопите от Искъро по-длибоко и по-широко нема, ама чак пък толкова… Няма как един язовир, дълъг 13.5 км. с обща площ 30 кв. км. да е широк 20 км. Ама кой да помисли логично…
Но да не се убеждаваме. Проучване на ЕК показва, че сме най-неграмотни в целия ЕС. Барабар с мамалигите…
Ще напише книга, що да не напише?! За всеки писател си има читатели! Боже, те й слушат песните, та…

Сряда, 13 юли

Не, не може повече така! Трябва да изясним тоя въпрос. Ще поискам среща с премиера. Ще му кажа човешки: „Господин премиер, един от нас двамата е олигофрен. (Може би с друга, не толкова груба дума.) Искам да знам, ако съм аз, да взема мерки…”
То какви ли мерки да взема, де… Най-много да ида да си прегледам челния лоб… Но трябва да се предприеме нещо, просто не може повече така.
Вчера премиерът откривал аудиторен комплекс в Пловдив и рекъл: "Какво лошо има в това, ако ни трябват 10 000 медици, ние да произведем 20 000 и те да работят навън. Няма нищо лошо така, както германците произвеждат автомобили, ние да произвеждаме медици."
А аз малко преди това спорех с един колега от Университета и го убеждавах, че Бойко е прав, че трябва да се спре изтичането на висшисти. (Щото ние, когато Бойко за нещо е прав, му признаваме. Рядко сме му признавали, но не по наша вина…) Даже му цитирах точно какво каза премиерът през май: „Редно ли е да се инвестира в обучението на студентите, а после те да се реализират в странство и без ангажимент към държавата?” И възложи на министър Игнатов да измисли как да ги вържем тук.
И можете да си представите как се почувствах, като прочетох какво казал в Пловдив. Като олигофрен се почувствах.
И продължавам така да се чувствам. Не разбирам какво ще спечели държавата, ако произвеждаме и изнасяме лекари. В един лекар, за да стане лекар, се инвестира 10 г. Не, не! Прости хора трябва да изнасяме, неграмотни. Хем те са ни много повече. Що не изнасяме цигани? В тях нищо не инвестираме. Всъщност, не, циганите не се търсят. Отвсякъде ни ги връщат. По-добре да изнасяме футболисти. Те също почти не учат… Оня ден четох за един младеж от ЦСКА, Карачанаков, който още не можел да си вземе дипломата за средно… Изпотрябвала му е диплома в ЦСКА! Пък какво ми разправяха за лидера на ГЕРБ в Гоце Делчев… Също футболист, играел в местния „Пирин”. Не точно играел, щото бил постоянна резерва. Та на едно турне колегите му го излъгали да си измие зъбите с крем „Каро”… Той дотогава не знаел, че трябва да се мият. И станало - пениш се, не пениш се… След футболната „кариера” Гамишев подхванал строителен бизнес и направил некой лев. Дет’ викаше Хенри Милър, „Понякога идиотите проявяват завидно умение да натрупват пари…» И като бизнесмен се включил в ГЕРБ.
Отплеснах се, за премиера ставаше дума. Не мислите ли, че са намерили двойник на премиера и когато той е на смяна, стават тия гафове? Някой негов братовчед. Не може един човек да говори като двама различни. Всъщност, не че не може, но не е нормално. Хрумна ми, щото наскоро пак гледах „Двойникът” с Тодор Колев в главните роли. Помните ли как бакалчето се изказваше на научен съвет от името на доцента: „Нека изучим законите на природата, за да можем да я управляваме.”
Ей, казвал ли съм ви, че докторът се е снимал в „Двойникът”? Почнах и да забравям вече… Е, не точно снимал… Има ме на едно място в гръб. Когато го снимаха в двора на СУ, докторът караше летен курс по френски. Толкова го и научи, де… Оказа се, че в Механото в Пазарджик две години са ми преподавали някакъв диалект, който никой не разбира. Та лежахме по цял ден по пейките и гледахме как Тодор Колев се разхожда из Университета по костюм и джапанки…
Този номер с двойниците е прилаган още в древен Египет. Рамзес Велики е имал двама двойници. Докато той си седял в столицата Мемфис, двойниците откривали обекти в Тива или в Танис. Щото тогава Египет бил в подем и много се строяло… Не, не е сам Бойко. Сигурен съм, че има двойник. Обърнете внимание, че понякога има червен конец на ръката, друг път няма…
Пък червените изпаднаха в протоколна безизходица. Не могат да се разберат за кандидат-президента си. 60% от социалистите искали Калфин и Евгения Живкова, но от „Позитано” били против. В президентството са малко раздвоени, щото и Калфин е техен човек, но и Гергов не им е чужд… И изобщо стана манджа с грозде.
„Групата на комунистите се събра в президентската баня. Там обаче възникна протоколна безизходица. В банята имаше всичко на всичко две места за сядане. Партиен секретар беше господин Дупие, но по общо мнение културномасовикът Дьоклош управляваше партията. При това положение възникна въпросът кой от двамата има право пръв да избере къде да седне – на тоалетната чиния, или на бидето…”
Но макар и в президентската баня, все пак Станишко ще има право на решаващия избор.
Пък Гергов рекъл: "Никога не съм бил свинар, а мениджър на огромно предприятие, което отглеждаше няколко хиляди свине". Не мисля, че бройката на свинете променя нещата. Един свинар може да гледа и 5 и 500 свине. А един човек може да бъде наречен свинар и без изобщо да гледа прасете…

Четвъртък, 14 юли

„Стандарт” посветили цяла страница на октоподчето във Варненския аквариум, дето цялата прогресивна общественост на морската столица се напъва да му измисли име. Най-често предлагали да се кръсти Цецко. Но имало и такива, които смятали, че тая акция е част от кампанията на Алексей Петров. Което ми се вижда пресилено. Прекалено сложен замисъл. Все пак Алексей, макар и доцент, си е милиционер.
От тая статия научих някои интересни неща за октоподите. Имали 3 сърца и синя кръв, а оная работа им била на едно от пипалата. (Все едно на човека да му е на ръката, представяте ли си какво облекчение…) Октоподите били най-интелигентните безгръбначни и имали склонност към обучение. „Някои от тях, пишат колегите, строят свои къщи от кокосови черупки.” Откъде намират кокосови черупки в океана, не мога да ви кажа. Сигурно от внос. Ало, пенсиите, октоподите имали също само по два зъба. Но тия гадини регенерирали, в смисъл, че нямало трайна инвалидност. Ако загубят някое от пипалата си в битка, го възстановявали за 2-3 седмици. Сещам се за нещо, само да не ви се стори много кръвожадно. Една година на село насадихме един сорт тиквички – метровки. Режеш си от нея например 50 см., а тя продължава да си расте. Аз много им харесвам пипалата на октоподите. Да ги ям де, иначе не. 8 пипала има. Чел, че могат да се научат да отварят консерви. Което значи, че не е невъзможно да се научат и бира да отварят…
Бас слагам, че не ги знаехте тези работи!

Петък, 15 юли


Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев вика пред в. "Труд": „Ангел Найденов от БСП го каза преди време - когато данайците ти правят подарък, внимавай. В парламента е пълно с данайци, предлагат ти нещо, уж съвсем добронамерено, а всъщност далеч не е.” Ангел Найденов го казал?! Може. Той Ангел сега е в духовен подем. Щото те се били залюбили с Мая Манолова от известно време. Знаете как е – човек като е влюбен, става малко поет…
Но аз имам друга хипотеза. Мисля, че това за данайците е казано много преди Ангел. Още след Троянската война, когато данайците извършили оная подлост с кухия дървен кон, в който се бил скрил Одисей… Но може и да бъркам…
Пък Вежди поканил шефа на Френския Лувър да ни гостува. Нали и ние ще правим Лувър… И вика: „В Лувъра български крак не е стъпвал, откакто има Лувър! Лувърът е построен от времето на Лудвиг 14!”
Сигурно може и Лудвик да се каже. Но мисля, че по-често го наричат Людовик XIV, Луи на галено. През негово време много културни работи са станали, но Лувър не е откриван. И при Людовик XV не е. Открит е чак през 1793 г. Но тогава и последният Людовик – Людовик XVI, вече бил скъсен с една глава…
Наскоро журналистът от Дойче Веле Сашо Андреев каза: „Не случайно той (Бойко) си взе за министър на културата квинтесенцията на некултурното нещо в лицето на Вежди Рашидов, а това е единствената позиция, на която е необходимо да има човек, прочел книги, който има някаква представа от култура…"
Не коментирам, само ви съобщавам, че има и такова мнение.
Все ги тегли към Краля Слънце гербаджиите. Не знам. Въобразяват си някакви аналогии. За добросъвестният изследовател е много трудно обаче да ги открие. В младенческите си години кралят говорел много, опиянявал се от думите си. Но бързо разбрал, че колкото повече говори, толкова по-обикновен изглежда в очите на поданиците си. А Бойко още не е разбрал. Зрелият Людовик, каквото и да му кажат, отговарял: "Ще видим...". С което повече прилича на Царя, нежели на Бойко. Е, има и някои дребни прилики. Луи превърнал най-обикновените човешки дейности в ритуали. Обаче с тая разлика, че тогава още нямало телевизия. Водещите в неговия сутрешен блок го обличали с церемония, поднасяли му чая, по-късно тоалетната хартия... Защото той акал с извинение on line, както бихме казали днес. И ахкали с умиление пред съдържанието на нощното му гърне.
Но все пак разликите са повече и по-същностни. Луи е управлявал два пъти колко тато - 72 г. Щото почнал още на 5. Пък Бойко едва е почнал и вече искат да го уволняват. Не разбрах кой.
„Монитор” съобщава извънредно важната научна новина: „Мълниите обичат мъжете”. Проучване на американски учени, проведено в периода 1995-2008 г. в САЩ показало, че гръмотевици са убили 648 души, 82% от които мъже. Причината, според американските учени, била, че мъжете по-рядко си стояли в къщи.
Да, още Паскал беше казал, че "почти всички наши нещастия идват от това, че не си седим у дома." С което лично ние не сме съгласен и ще противопоставим друг класик: „Ако изхождаме от тази теория, трябва да обявим стридата за най-добродетелното същество на този свят. Тя винаги си седи у дома и винаги е трезва.” Мъжът да не е стрида?!
Както и да е, случаят с мълниите е по-различен… Чел съм, че причината е в тестостерона. Колкото повече тестостерон има в организма на даден човек, толкова по-голям е шансът да го тресне мълния. Колкото до тия 18% жени, Джером Джером разправяше за една възрастна дама, ударена от гръм, която го обяснявала с атрактивността си. И жена с мустаки си е атрактивна, нема що да се убеждаваме. Намеквам, че тези 18% са жени в напреднала степен на маскулинизация. А ако се чудите дали хомосексуалистите ги удря гръм, ще ви кажа. Има един единствен случай, мисля, че беше в Германия. След мълнията пичът започнал да се държи хетеросексулално. Но това не значи, че тия няколко милиона волта са го накарали да преосмисли сексуалната си ориентация. По-скоро той е бил почнал да се връща в правия път и затова го е треснала мълнията… Има си някои предимства човек да е педераст. Боже, какво говоря, много предимства си има. Но премиерът е прав… „Левият уклон си е ляв уклон. То си идва на човека отвътре.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 13142 |11.07.2011 Четвърти километър . 25| 12758 |03.07.2011 Четвърти километър . 15| 12840 |26.06.2011 Четвърти километър . 23| 12740 |18.06.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads