Реклама / Ads
26| 12953 |27.03.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд 21 – 24 март
 

Понеделник, 21 март

Тренчев предлага да поканим 200 хил. японци да се заселят у нас. Празни къщи по селата колкото искаш, пустеещи земи също. А японците много уважавали селскостопанския труд. "Селскостопанският работник е на почит почти колкото самураите ", вика докторът.
Ако е така, в смисъл, ако са навити да копат, да вземем един милион, бе, а?! Земя верно има бол, а българинът напоследък отбягва мотиката… Като прехвърлим ангажимента по селското стопанство на японците, ние ще можем да се заемем с по-тънките работи, като електрониката например.
“Страната ни, вика Тренчев, е толкова забатачена, че без нетрадиционни решения няма да се измъкне.” Абсолютно е прав.
А като додат японците, ще донесат и нестандартни решения. Лани Маю Ямамату получи нобел, или обратното на нобел, забравил съм, задето измисли технология за извличане на ванилия от кравешките лайна….
Та за Тренчев, де. За разлика от други, които само бъбрят, докторът не престава да търси решения. Например идеята за торсионните двигатели. Подробно описание можете да намерите в първата книга на д-р Филипов, ако можете да намерите първата книга, де… Само ще напомня, за да разберете с какви сериозни неща се заема докторът, че Елцин предложи на американците съвместно да произвеждат торсионни двигатели. Но те отклониха предложението заради “безумност на идеята”.
Франсетата, подкрепяни от Канада, Великобритания, САЩ и Италия пернаха Кадафито. „Това стана точно на осмата годишнина от началото на войната на Буш-младши срещу Саддам. И при Супер Луна.”, пише „Труд”.
Едва ли е удачно да намесваме Луната в тая история, но за Ирак си струва да се напомни с няколко подпури. Джей Лено: „Администрацията на Буш каза, че ще срещнем голяма подкрепа, ако нападнем Ирак. Много хора ще бъдат с нас - „Ексон", „Мобайл", „Тексако", „Шеврон"...
Така и стана. Но понеже „истината е достъпна само ретроспективно”, в мемоарите си бившият шеф на FED Алън Грийнспън написа: „Налага се за жалост да констатирам нещо, което е твърде неудобно - войната в Ирак е главно въпрос на петрол…”
Щото това беше голяма тайна, де… Даже и на нас, дето всички ни мислят за бълбуци, ни беше ясно. 0.1% от българите смятаха, че войната е за човешки права, а 4% допускаха, че става дума за битка с тероризма. Останалите българи бяха от петролното лоби така да се каже.
Та и сега, както намекват в „Сега”, ще бият Кадафито по канчето, та да му вземат кранчето.

Вторник, 22 март


Днес не съм в настроение да казвам нищо смешно, та който е дошъл само за таш…, пардон, за майтапа, да върви на… Но не гарантирам, че и в сряда ще е смешно. Освен, ако не ви се види смешно, че премиерът се изявява като говорител на „ЛУКойл”. Но то е по-скоро тъжно. Не ли?
Оня ден, на срещата в МС за горивата, питат Златев с колко може да свали цените. Вика: "Първо трябва да формирам."
Ами формирай, бе! Много ли е трудно? Толкова за акциз, толкова за ДДС, толкова печалба, толкова за Бойко, ако има нещо за Гоце, формираш и него и готово! Елементарно е!
Пък Трайчо каза направо, че „ЛУКойл” ни цака със скъпа нафта: "Акцизът на дизела в страната е един от най-ниските, но в десет страни в ЕС цената на горивото е по-ниска. Вероятно производствената цена е висока…”
Златев подскочи. Но по-изненадващото е, че премиерът се изказа направо корпоративно.
Златев: "В момента от 7.5 млн. т, което е нормалното производство на завода, ние сме на 5.2 млн. И вместо да разнеса постоянните разходи върху 7 млн., аз трябва да ги разнеса върху 5 и естествено това оскъпява ".
Борисов: „Рафинерията е разчетена да преработва 12 млн. т петрол, сега преработва 5 млн., а експлоатационните разходи са едни и същи".
Слушах в рейса една ватенка. Вика: „Тия гаче са си плюли в устата.” Пък другата й вика: „Гаче па не са…”
И премиерът вика, че ЛУК били най-големият инвеститор и внасяли в хазната 40% от данъците, и Златев обяснява, как формирали 40% от данъчните постъпления.
Формират дръжки! Тия 40% са ДДС и акциз, които ние плащаме. А що не формират и малко данък печалба?! „Торнадо” оня ден писа, че печелят по 60 ст. от литър бензин. Така, както работят на загуба!
И така Трайчо, който се опита да защити народополезен възглед, настъпи мотиката. Щото нещата си имат история. Трайчо, ако е толко паднал от Марс, трябваше първо да пита. С питане, дето викаше една госпожа в рейса, един мъж спа с жената на моя мъж… Да попита кой охранява „ЛУКойл” и за какви пари, кой вкара Цветелина в СИБанкя и т.н.. Ако се пита правилно, може да се научи дори, че навремето, когато още не беше набрал самочувствие, че е роден да управлява държавата, Бойко рекъл пред група журналисти, че ще прави Златев премиер. Не съм бил в тази група, но ми го каза един, дето е бил.
Всъщност, това последното не го протоколирайте. То стана малко като на оня, дето викал: „Не съм спал с педераст, но съм спал с един, дето е спал с педераст…” В смисъл, че не е същото…
Та исках да кажа на Трайчо, че от така създалата се ситуация има само един изход и той не е да си трае. Но за съжаление Трайчо не може току-така да си вземе шапката. Той в правителството не представлява себе си, а едни други хора. И не може точно в решаващата битка да се прави на обиден… Щото не става дума само за нафтата. Достатъчно е само да напомним, че Златев цъфна на преговорите с "Росатом" като експерт на руснаците. Като турим до това и клетвата на премиера - „Ако направя “Белене”, ще умра спокоен” - и всичко си идва на мястото. Уж никога нямаше да приемем цена 6.3 млрд. "Като не даваш пари, какво те интересува каква е цената?"
Пък Янето вика, че имал флашка с разговор на Бойко със Златев. Крие съдържателната част, но ние от наши агенти научихме, че Златев агитирал Бойко да приеме руската цена и му обяснявал, че народът ще я плати като поп, важното било те да си направят тяхното… И му подсказал формулата „Като не даваш пари…” По-глупаво нещо от това даже Бойко трудно може да измисли. Прав е Трайчо: "Това е абсолютна обида за интелигентността на българската страна. Макар че, като гледам, има и такива, които се връзват на този номер."
За едни е номер, за други цифра с много търкалета…
Колкото до отговора на въпроса за руската зависимост, мисля, че Бойко сам си го е измислил: "Каква зависимост, когато имаш евтин ток и икономиката ти работи!"
Ще имаш толкова евтин ток, колкото ти е евтин и бензина, ако не и по-евтин… Не си спомням дали Костов не казваше същото, когато продаваше „Нефтохим” на руснаците.
Костов. Той, понеже изчерпи разумните аргументи, сега плаши с „възможен сблъсък на тектонични плочи”… Според нас няма откъде точно той да знае за намеренията на тектоничните плочи, освен ако не е метафора. Щото в преносния смисъл има опасност от сблъсък на Северноамериканската и Евроазиатската тектонични плочи. Родината някак си се случи точно на дивергентните им граници. А може да бяха и конвергентните, да не ви излъжа. Воловарчето вика, че трябва добре да помислим - дали „Белене” е икономически оправдано, дали е в полза на енергийната ни сигурност и най-важното безопасна ли е? „Ако живеех в България или в Румъния, вика Уорлик, щях да искам най-безопасната АЕЦ за мен и за децата ми.”
А най-безопасната, няма какво да се лъжем, е американската.
И от ЕС ни посъветваха да внимаваме на фона на японския радиационен фон…
Ако се чудите нашата лична позиция каква е, честно ще ви кажем – не можем да ви кажем. От една страна 227% по-скъп ток през 2020 г. ще ни дойде нанагорно. Но пък, от друга страна, оказва се, че мирният атом никога не е напълно мирен. Помним какво направи руския атом, известен с това, че е най-мирният атом в света. А сега и дисциплинираният японски атом... Не, не, още малко ще помислим.
Ало, пенсиите! Знаете ли какво установих? Че у нас само сезоните се сменят, нищо друго. Още с рождението си през далечната 2002 г., д-р Филипов ви честити първа пролет с едно стихче на колегата (да ни прости самомнението) Ивайло Диманов, което, ако не ви кажа, никога няма да познаете, че не е писано миналия четвъртък:
И този път ще доживеем до копривата.
Това е нашият народен идеал.
Като взривен небостъргач се срива
митът за тъй наречения нов морал.
Лиричният герой има предвид новия морал на Готски. Но ние мислим, че се отнася с пълна сила и за сегашния нов морал… Не случайно Бойко до лани си е държал на видно място в гостната портрет на царя. Лично Бареков ни го каза…
Брехт: “Хляб дайте първо, моралът после”. Обаче нашите политици все на обратно почват и понеже тая работа с морала е много трудна и бавна и все не се стига до хляба. И все сме капо…

Сряда, 23 март

„Новинар”: „Раждаемостта продължава да намалява, абортите се увеличават”. От 34 000 през 2009 г. на 46 000 през 2010. И това са само регистрираните, отделно имало 12-13 000 криминални, по-точно гимназиални. Д-р Тотко Найденов вика, че ограмотяването куцало. Преди 2 г. той издал учебното помагало "Здравна и сексуална култура", но от МОМН не проявили интерес…
Ало, египтолога? Знаеш ли какво правят колегите ти по света за избягване на нежеланата бременност сред учениците? Откъде ще знаеш?! Например във Великобритания ги обучават в алтернативен секс – фелацио и кунилингус. И така те отрано научават, че минутка невнимание и си татко за цял живот… Подробности не знам, но има достатъчно лемури в МОМН, да вземат и да проучат въпроса.
А у нас, в новия законопроект за средното образование, било залегнало обучение в предприемачество! И като как ще ги обучават на предприемачество? Ще им кажат ли за ролята на рушвета като основен двигател на икономиката? Ще им обяснят ли как се печели обществена поръчка? Ще им разкажат ли за предприемачите „Батко и Братко”, за Никито Василев, за ОПАК и как се укрепва административния капацитет на наши хора? А как се заменя клек на Пичковци с гори в курортите и по морето? Няма, нали? Ами по-добре да не ги объркват тогава.
Можеше да дадем актуални примери, но предпочетохме горните, щото БСП пак се размърдаха. Другарите били готови с управленския си проект в сектор „Социална политика”. Пак били готови. Ако вземели властта, щели да открият 200 000 работни места и да свалят безработицата под 8%, да отменят пенсионната реформа и т.н.
Ако…
От ония дни съм се замислил. Станишев се държи като неосъзнат последовател на Лао Дзъ и даоизма. Даоистите смятат, че тайната на управлението е в това да не се прави нищо. Даже имат специален израз - „у-уей“, който означава действие чрез бездействие. Станишев доказа, че у-уей действа и в опозиция. При пълно бездействие за година и половина БСП си върна няколко процента електорат. „Мекото побеждава твърдото, нежното побеждава грубото”, проповядва учителят Дзъ. Според нас още на личностно равнище при Станишев виждаме даоисткото разбиране за съчетаването на мекото начало ин (още и женско или лунно) и твърдото начало янг (мъжко или слънчево). Е, при Лао Дзъ има и разни работи за морала, богатството, които е естествено да отпаднат при един съвременен прочит…
Но пък, от друга страна, същото действие чрез бездействие го виждаме и при Борисов. Даже знаете ли какво, сега ме мързи, но съм сигурен, че ако се напъна, ще ви докажа, че премиерът е изучавал Лао Дзъ. Даоизмът най-общо е учение за Пътя. Дао буквално значи път — широк прав път, тоест магистрала. Освен това последователите на Лао Дзъ отричали познанието като двигател на прогреса, което също съвпада…
Пенсиите, като говорим за древните китайци, да ви питам. Знаете ли, че според тях умът на човека се намира в стомаха? Те смятали, че умът е много доволен, когато човек се уригне сито. Логично е, не ли? На гладно почти не може да се мисли. Но едва ли е необходимо да убеждавам в това хора, които най-често се оригват на бял лук…
Ей, братя от последната възраст, не се оставяйте на червените мушмороци пак да ви правят на глупаци с „ако и ще”… Щото, без да се обиждате, ама поговорката казва: Старият глупак е пълен глупак! Оти нема за кога да стане умен…
Вече не знам какво да кажа. Политолозите сме безпомощни. Оня ден ходих при декана на философски факултет. Имаме се с него още от първата студентска бригада в консервния в Казанлък. Условията го позволяваха - кисели краставички, царска туршия „Академик Неделчев” по 2.15 лв. Както и да е. Та му викам, че сега е моментът да открием една интердисциплинарна катедра по патополитология. Ще избием рибата. Мисля, че го убедих.

Четвъртък, 24 март

Премиерът изпуска дизгините на министрите си. Въпреки, че рече, че среща между Дянков и Трактора няма да има, Монката отиде лично в централата на ССИ. А след срещата Трактора има наглостта да дразни премиера: „С министъра и екипът му говорим на един език…”
Дянков се среща с Октопода, Трайчо ругае „ЛУКойл”, Младенов денонсира премиерската позиция за Либия, Найденов бави субсидиите и хич му не дреме, че идат избори. Цветанов направо го подслушва… И със Станишко се подпичкваха, ама на него му отиваше, а Бойко става смешен.
Според нас, премиерът трябва да престане да се държи като паун в размножителния период. Видя се вече, че не му се подчиняват, а не може да ги уволни. Щото зад всеки има някакво мощно лоби. Не знам дали сме прав, но ни се струва, че единственото подходящо поведение е на оная крал от „Малкия приц”, който заповядваше на поданиците си да правят това, което те искат. Ако например ти се прозява, той заповядва да се прозяваш, ако не ти се прозява – да не се прозяваш. "Ако заповядам на един генерал да се превърне в морска птица и той не се подчини, генералът няма да бъде виновен. Виновен ще бъда аз." Тоест, няма как Трайчо да се прави на фен на руското лоби, когато е сложен от западното…
Лошото е, че тия противоречия се виждат и отвън. Много тъпо се получи, дето мнението на премиера Борисов влезе в противоречие с мнението на външния министър Младенов. Но пък от друга страна, мнението на премиера, казано при Бареков, влезе в противоречие с мнението на премиера казано на следващия ден и нещата се уравновесиха…
Бойко като каза, че това в Либия е „авантюра” и битка за петрола на Кадафито, ние бяхме готов да го похвалим. Отдавна ни се щеше да му кажем за нещо браво. Щото досега се бяхме фиксирали върху интелектуалният му образ, а там няма много за хвалба. Но добре, че не избързахме. Дето се вика, не хвали премиера днес, ако можеш да го похвалиш и утре.
Пък Монката Паси припомня колко пророчески се оказали думите, които казал на Кадафито: „Много ще се радвам, ако един ден България пледира и за членството на демократична Либия в НАТО.”
Тоя е направо пророк, бе! НАТО отиде чак дома му да го кани Кадафито за член… Изобщо Мони Паси е голям мислител. И на него трябва да се даде нобела за общото зарядно, не на Гергана. Тя това никога не може да го измисли. Много е инвентивен, няма какво! Когато трябваше да се намерят аргументи да се включим в „Шок и ужас”, Пасито ги намери: “С позицията си за Ирак България изпълни завета на Левски, че след като освободи нашата държава, ще освободи и други народи”.
И най-странното е, че тогава не се отвори земята да излезе Апостола и да им каже, че това са „лайна с говна”. Сори, цитат.
Знаете ли до какъв извод стигам? Няма никакви богове. Ако имаше, все поне един щеше да слезе при тия безобразия, които вършим толкова време вече. Не ми се връзва някак Бог да ни подсказва нещо в Япония, а ние през това време да му правим на инат в Либия. И той да не побеснее… Прав е Ерих фон Деникен. Дошли са некакви от друга Галактика, дали са ни малко акъл, хвърлили са малко семе за подобряване на породата и са си заминали… Само нашето ограничено съзнание е склонно да търси някакъв цялостен съзнателен план. А то план няма…

Петък, 25 март


Днес д-р Филипов чества своя девети рожден ден. Девет години, откакто чухме камбаните на „Ал. Невски” да бият, когато не бият… И разбрахме, че от тук нататък никога вече няма да бъдем единодушен по никой въпрос…
Гледам в някои постове се прокрадва мнението, че малко сме го бил претупал миналата седмица. Може. Но, както ви казах, докторът е в Сатурнова дупка. Ама турете си и вие ръката на сърцето и се закълнете, че никога нищо не претупвате! Да, бе, то затова държавата е на тоя хал, щото не претупвате! А, от друга страна, ние сме зависим и от простотиите, които се случват. Отстрани може и да изглежда, че всеки ден се случват грандиозни простотии, ама не е така. В смисъл, точно така е, но не всичко се поддава на осмисляне.
Айде, че нещо почнах да ви се обяснявам като Бойко.

To be continued next Saturday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 14510 |20.03.2011 Четвърти километър . 20| 13910 |13.03.2011 Четвърти километър . 28| 17058 |27.02.2011 Четвърти километър . 25| 15219 |20.02.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads