Реклама / Ads
15| 11775 |09.08.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 02 юли - 06 август
 


Понеделник, 2 август
Други ден в Пловдив фолкпевецът Константин щял да поставя световен рекорд за най-много хора, които клякат едновременно. Според мен тоя рекорд вече е поставен, но не ми се иска да политизирам едно чисто културно събитие, каквото са концертите на „Пайнер”. Боже, как се кляка в момента… Изобщо гаче ли са се върнали времената на „кой не кляка е червен”. Само клекналите журналисти да се преброят и рекордът е готов. А като гледам по форумите, и доста читатели има. И аз имам некои, които… Пък може и да не са толкова много, но да компенсират с активност. Костовите как създават илюзия, че са хиляди, а са два-трийсе души…
Атакистите специално така са клекнали, че… Сега се сещам нещо. В животинския свят съжителство, подобно на това между ГЕРБ и Атака се нарича протокооперация. Орнитологът Атанас Лалев от резервата "Сребърна" разправяше преди време как птицата червен ангъл снася яйцаята си в дупката на лисицата. Лисицата я пази от враговете й, а ангъчът се отплаща, като я пощи. Между другото този ангъч, освен дето хубаво пощи, е и много добър пазач, защото кряска много неприятно. Румънската кралица навремето е използвала две такива птици вместо кучета-пазачи.
Разбира се, ако се осветли малко повече, връзката „ГЕРБ-Атака” може да излезе и коменсализъм (com mensa, лат., разделяне на трапезата). При него единият вид (коменсал) извлича полза от връзката с гостоприемника си, комуто нито вреди, нито донася полза. Но засега не се забелязва ползата за Атака, даже напротив, загуби голяма част от електората си. Но ако Атака не печели, то не значи, че и Сидеров не печели!
Премиерът рекъл, че държавата е готова да осигури значителен финансов ресурс, за да заведе дела и да си върне собствеността върху царските имоти. Тук се сещам за друга птичка. Стамболов обичал да разказва притчата за малката птичка, която се покачила на гърба на орела? И той се издигал, издигал и тя с него. И когато той каталясал, тя подхвръкнала от гърба му и продължила да се издига. С тая притча Стамболов имал предвид как довел на царя дедо му от виенските шантани и го закрепил на престола, а накрая Ферчо му бил шута… Сега вероятно би се почувствал отмъстен.
В първото си обширно интервю през 2001 г., когато издаде царя на НСО, Бойко рече: „Познавам много хора и такъв няма. Голям капитал за нас... Всичко, което прави, е достойно да го записва човек и да се опитва да му подражава… За мене той е велик. Той е уникален и за света…”
Благодарността е бреме, отмъщението е удоволствие, учеше Тацит. „Със сълзи го молих, но те избраха Петков…”
Е, сега Петков да му спасява имотите!
В същото интервю Бойко казваше: „Целта никога не ми е била да ставам държавен чиновник, да се редя за заплата.”
„В края на краищата човек има някакви разбирания, за да живее добре и ако по някакъв начин заживее още по-добре, въпреки разбиранията си, по-умно ще е да промени тях, а не живота си, добруването си.”
Червените пак се качили на връх Бузлуджа. Станишев им говорил: "На някои пожарникари можем да кажем, не се гаси туй, що не гасне!" Пък комсомолците направили прогноза, че през 2030 г. честването на 20 г. от падането на ГЕРБ от власт щяло да съвпадне с предсрочното освобождаване на Бойко Борисов от затвора.”
Дето рече веднъж Малкият Иванчо, червените изкачиха много върхове. Даже върха на нахалството изкачиха...
Върховете са затова, за да се изкачват. „Когато попитали Тенсинг защо е трябвало да изкачи Монт Еверест, той отговорил: “Защото Еверест съществува”. („Лавина”)
В събота Петьо Стоянов се изкачил на връх Перелик, където щял да се провежда за екоконцерт. Та там споделил, че през април отложил преход в района на Рожен, щото го предупредили, че по пътя му има мечка с малки. И Пешо не че се уплашил, напротив. „Доста мислех, вика, да кажа: който го е страх от мечки, не ходи в гората, обаче все пак реших да ги послушам.” Вика, че си имал изградена система за сигурност срещу мечките. „Знам, че когато се ходи в гората, трябва да се вдига шум. Затова пея, говоря - това е сигнал за мечките и те се отдалечават.”
От крясъци и силен шум дори хората се плашат. Вестниците пишат, че в Лондон в един дом нахлули крадци. И папагалът така се разкрещял, че те избягали. Напълно е възможно. Ако папагалът е крещял например „Рекс, дръж!” като нищо ще избягат.
Абе, братя, ами че той Пешето същата туристическа стратегия прилагаше и в политиката! Не ли?!
Бракоразводните адвокати са много хитри, да знаете!

Вторник, 3 август

Жена отрязала въжето на алпинист и той една не се пребил. И това не по баирите некъде, а в урбанистична среда, в морската ни столица Варна. Алпинисти правели изолация на блока, когато госпожата клъцнала въжето на един и той по чудо не паднал от четвъртия етаж. Госпожата се вбесила, щото й вдигали шум. Но това е нищо. През 2008 г., пак във Варна, един нервак кръцна въжето на алпинист на 8-я етаж! Добре, че оня пич имаше подсигуряващо, иначе гушеше босилека... И тогава причината беше, че гражданинът се ядосал, че му стръжкат по време на сиестата.
Оня ден четох интервю на бившия премиер и дългогодишен съдия Димитър Попов („За Бога, братя, не купувайте!”) Изказваше се в полза на смъртното наказание и твърдеше, че българите с радост биха го приели за тежките престъпления. Според мен българите ще приемат смъртното наказание дори и за по-леки престъпления, като вдигането на шум…

"Чалга ечи, квартал стене
сам пует у къщи...
Пък комшиите пиени
сучат снаги кръшни.
Цяла нощ коси си скубя,
псувам (хем ми й чужду)
и цедя едвам през зъби:
Що нямам оружие!...
Пък пред Народния театър едни музиканти си свирели, хората им се радвали… Обаче от съседната кооперация не им се радвали. И ги взели на мушка с въздушна пушка. Вестниците пишат, че под подозрение е поставена баронеса Гендович. Ужас!
В Созопол вчера отворили реликвария и вътре верно имало от мощите на Йоан Кръстител - 6 фаланги от пръстите, част от петата, зъб и част от челюст и още няколко дребни костици.
„Стандарт” се пъчи: "Созопол става Ерусалим II", писа "Стандарт" в четвъртък, след като проф. Попконстантинов направи уникалното си разкритие. Заглавието не е случайно, нито е журналистическо изхвърляне - то напълно се потвърждава, обяви вчера проф. Божидар Димитров.”
„Созопол става втори Йерусалим”, припява и „Монитор”.
Може, може...
Оня ден от Германо-българската индустриална камара връчиха на премиера идеи за 101 промени в законите, които щели да превърнат условията за бизнес в България в копие на немските.
Но ние мислим, че освен немски закони си трябва и немски народ. Та същото е и с Йерусалим. По принцип можем и Швейцария да бъдем и всичко, но… не можем.
“Защо бе, майка му стара, защо толкова злоба, бе! Ей т'ва не мога да си обясня при този шибан народ, при тези шибани колеги. Защо го правят?! Ние, българите, сами ще се изядем наистина!”
Ако кокалите на Предтеча беха изкопани край моето село и некакви си почнеха да ми усукват и аз така щях да реагирам. И хич нямаше да спра до шибани… Но за съжаление край моето село копат само корени от ланшно зеле… Ама има и по-зле. Чета в „24 часа”, че в с. Веселиново, родното на първия ни президент Желев, бил единственият паметник на коч у нас…
„Труд” пише за Венета Василева, дизайнерката на Тетка Цачева. Венета не може да се нахвали с Тетка – „много приятен за контактуване, много харизматичен и слънчев, но всъщност премерен и делови човек. Съчетава важни за политика качества. Тя се съобразява с мястото, на което се появява, и с изискванията в НС…”
Обаче накрая колегите се изс… на метеното. Похваляват дизайнерката, че сътворила по модел от руско списание от 1978 г. „панталони, които крият неприятните бричове и мощното дупе.”
Не казват, че този панталон за Тетка е измислен, но то и нема нужда…

Сряда, 4 август
Лято, жега, орките във ваканция, новини почти никакви. И понеже вестниците празно не търпят, пълнят с научни съобщения. Рускинята Татяна Кожевникова вдигала с вагиналната си апаратура, пардон, мускулатура, 14 кг. Пък американецът Хорст Шултц хвърлил семе на 5.71 м.!
Учени от университета в Абърдийн установили, че комарите хапят предимно високите мъже и дебелите жени. Тези гадини обичали да летят на около 2 м. А дебелите дами излъчвали голямо количество топлина, влага и аромати, които привличали животните. Е, нещка и Сидеров да види некой келепир от това, че не е дорасъл! Жал ми е за Фидосова…
„Стандарт” съобщава: „Хит е невидимото бельо”.
Питали Радио Ереван има ли еволюция при бикините, а арменците рекли: „ Да, по-рано, за да видиш задника, отваряш гащите, а сега за да видиш гащите, отваряш задника.” С извинение…
Друга новина е, че животновъдите тъпчели животните с хормони и от това можели да ни пораснат цици. „Стандарт” е още по-категоричен: „Месо с хормони променя пола. Френските месари масово се били изметнали! И у нас безконтролно блъскали животните с естрогени и андрогени. От първите на мъжете им порастват цици, а от вторите на жените косми и други работи…
Така погледнато соята, рогата и копитата в кебапчетата ми се струват по-малкия проблем. Не ли?
Става точно както викаше един пич по повод рекламите на препаратите, които ефективно почистват кървави петна. „Мисля си, че ако цялата ти риза е в кървави петна, прането не ти е най-големият проблем.”
Нямате представа как се притесних от тия естрогени. Щото много обичам месо.
Та искам да кажа, че не съм единодушен за стандарта, който се въвежда за кебапчетата. Но, като гледам и колегите не са единодушни. Карбовски пише в „Стандарт”: „Кой казва, че това правителство не прави нищо!? Стандартът, въвеждан за кебапчето и каймата, е като слънце и въздух за всяко живо същество.” Карбовски напоследък сериозно клима на страната на „великата шаячна правда”. Оня ден написа: „Истината е, че полицията не бие достатъчно. Политически коректното говорене не търпи такива изрази по медиите, но това мислят навън хората.”
Хора разни…
Та за кебапчетата де… В „Труд” Кеворкян е на противното мнение: „20 г. всевъзможни пушилки - и накрая реабилитация на социалистическото кебапче. Да се готви кюфтето. Идиотщини. И щели да кръстят кебапчето “Стара планина”, остава президентът Първанов да му даде и орден “Стара планина”. И защо не, след като въпросното кебапче е свършило повече работа от доста от неговите досегашни избраници.”
Не знам, не знам… На всичко кандисвам, само цици да не ми пораснат!

Четвъртък, 5 август

Днес жена ми има рожден ден. Седя и се чудя. От една страна съм склонен да се прибера трезвен. Но пък от друга страна не й е кръгла годишнина...
Викам й вчера: „Какво искаш да ти купя за рождения ден.” А тя вика: „Не съм решила още.” Ами, викам, ще те оставя да помислиш още една година тогава...
Като крайно се прибрах трезвен. Почти…
Във Варна пребили арменския поп отец Саркис. Инцидентът с 31-годишния свещеник станал в неделя след полунощ в дискотека "Ароганс". Какво е правил дедо поп по туй време в дискотеката, не мога ви каза. След полунощ там стават такива небогоугодни работи, че ако само веднъж ги видите, никога нема да си пуснете децата. Но за радост, доколкото този израз тук е уместен, биячите вероятно са арменци, а не българи. Българите традиционно гледаме на арменския поп както се гледа на апелативен съд, като на висша инстанция, и на него се оплакваме, когато никой друг не иска да чуе жалбите ни.
Като казах апелативен съд… Състав на Софийския пуснал четирима от обвиняемите „Килъри” под най-леката мярка - подписка. Само тоя с калашника оставили, щото го имал незаконно. Иначе експертизата доказала, че не било стреляно с него. Същият състав пуснал и обвиняемите от операцията „Всичко коз”. И тя май правена малко на без коз…
Цецко подскочи: "Държавата е безсилна пред съдебната система.”
Няма да пледирам по същество, защото не съм наясно с действията/бездействията на ченгетата по случая. Но изразът „Държавата е безсилна пред съдебната система” ме смущава. Държавата, в модерното разбиране от Лок и Монтескьо насам, е съвкупност от три власти – законодателна, съдебна и изпълнителна. Освен това, както казваше Волтер, „по-добре е да рискуваш да остане ненаказан един виновен, отколкото да осъдиш един невинен”.
Но такива мисли трудно намират убежище в некои милиционерски глави…
Да не си помислите, че съм изкъде магистратите?! Да не ги знам какви са корумпета една голяма част от тях… Между другото в Иран по-лани осъдиха трима магистрати на бой с камшик заради корупция. По 74 удара с камшик на калпак, на дупе по-точно. Ние ако почнем да бием...
А прокуратурата как се изметна! Забравиха се и прокурорите-хотелиери, и всичко и сега сме в първите редици на борбата с корупцията и престъпността! А уж със стари курви нов бардак не ставал! Става, става! Всичко от маман зависи!
Сега нещо по-ведро. „Новинар” цитира Хю Хефнър: „По-лесно се живее със 7 жени вместо с 1”.
Да, бе, сигурно! Дори и да елиминираме седемте месечни неразположения и да не вземем предвид седемте тъщи, пак не мога да се съглася! Представете си само, че трябва да изслушате въпроса къде са парите, зададен по седем различни начина! Аз не бих могъл.
Макар че и тъщите не са за пренебрегване. Един приятел така отказа пиенето. Един път се набуфкал и на врата го посрещнали две тъщи… Депутатът от левицата Курумбашев вика, че управлението на ГЕРБ било „Очи-пълни, ръце – празни”. Банално на пръв поглед, ако не познавате контекста. А контекстът е, че Курумбашев в момента е на море с жена си, тъща си и трите си деца. А наоколо монокинки, монокинки…
Личното ни мнение е, че на море води тъща си само човек с лоши помисли!
Не, не, истината е точно в обратното. Трябва да си намериш жена, която има три сестри.
Турският премиер си назначил за съветник Али Юксел, който имал три жени и сега щял да си взема четвърта. Първата му жена се хвалела пред вестниците, че той се отнасял към трите си съпруги по еднакъв начин. „През нощта той ни редува, не прекарва две поредни вечери с една и съща”.
Специалистите казват, че за една ерекция е необходимо много системи в тялото на мъжа да функционират правилно. Кръвоносната система трябва да е в изрядност, за да доставя кръв до пениса, нервната система трябва да предава сигнали, хормоналната система трябва да доставя тестостерон, за да се получи правилната химична формула. И да мобилизираш целия този ресурс четири пъти в седмицата! Ужас!
„Стандарт” съобщава, че парите за пенсии падат от 7,13 на 7 млрд. лв. В същото време промяна в размера на сумите за старост не се предвижда.
Ало, пенсиите, на вас говоря, не се оглеждайте! Пенсионерите сте към 2.3 млн. Средногодишната пенсия е къде 3000 лв. Получава се така: 2 300 000 по 3000 = Х по 3000. Значи, за да излезе сметката, „Х” трябва да намалее, или бъркам?!
Рядко бъркам в сметките, да знаете!
В „Труд” питат зам.-кмета на София Любомир Христов за улиците и дупките. Обяснява, че започнали да „цифровизират” дупките. Не съм специалист, но смятам, че е далеч по-лесно да се борави с една цифровизирана дупка, отколкото с аналогова.
Поправете ме, ако бъркам.

Петък, 6 август

Като преглеждахме печата отзарана, пак ни впечатли коментарът на „Стандарт”за съдебната система: „Неадекватността й се оправдава директно с демокрацията. Не можело невинни хора да лежат в затвора. Резултатът е, че се налага да живеем с виновните. Цената на демокрацията трябва да се плати с несправедливост - това ни се обяснява днес.”
Не, печатът не се нуждае от преглед, българският печат верно иска хоспитализация и сериозно лечение.
И ние сме автор популист, не го крием. Докосваме понякога нежните стуни в душата на народа – политици, цигани, педерасти… Но има теми, с които дори авторите-популисти не си позволяват да се заиграват. Няма лесен начин за справяне с престъпността, нито бърз. Този, който го обещава лъже! Няма извънредни мерки само срещу престъпността, те винаги се обръщат и срещу цялото общество!
„Ако беше както едно време - на третия час тези хора щяха да влязат в затвора...” (Бойко пред "Стандарт", 15.02.2003)
Така е, да! Няма демократична процедура, която би издържала сравнението за бързина и ефективност с тоталитарното правораздаване. И въпреки това не ми се ще да е като едно време!
Още през 2002 г. премиерът, тогава главен секретар на МВР, призна: „Виждам, че вече крушата се друса. Съдът не излиза от устата на журналистите, което ме радва и аз непрекъснато им подавам теми, за да има приказка.”
И още им подава и те поемат…
„СКАНДАЛНО! Пуснаха "Килърите" и "Всичко коз", пише "Монитор". "Два позора за Темида в един ден", громи "Телеграф"…
Само в „Новинар” май се шегува: „Превеждат 10 тона доказателства и ги пращат на Европол и американците.” Но може и некой серсемин просто да е объркал томовете с тонове… Не, че, ако Бойко каже, нема да преведат и 10 тона… Те и журналистите се ошашавиха от това да вадят от всяка новина позитив за правителството. Ето вчера „Стандарт” пише в заглавие: „Повече пари за здраве”. А още в първото изречение се отмята: „Догодина няма да има повече пари за здраве.”
Малей, колко сме сериозни днес…
Но какво да се прави, това са темите, които „вълнуват” обществото – кокалите на Темида и мощите на Предтеча.
„Стандарт” съобщава: „Нови реликви на о. Св. Иван ще търсят министрите Симеон Дянков и Божидар Димитров.”
Ще търсят, ще търсят. Комарницки намеква в „Сега”, че Бойко им наредил да намерят и черепа. И като нищо ще го намерят.
Между другото, Божо направил траките на трътки. Били неграмотни парвенюта, също като съвременните мутри. Вместо да строят пътища, сгради, да творят книги, те трупали съкровища, или направо ги крали от гърците. Ние, вика, не сме траки. И им противопоставя средновековната българска книжнина и архитектура…
Верно е, че не сме траки, но пък те и съвременните гърци немат общо с елините, ама им експлоатират културата. Турците в Ефес са ми вземали до сега три пъти по 10 евро. Зер те са го строили. Да ме питаш и мен що всеки път като ида в Турция и разглеждам Ефес! Вероятно щото много ме кефи екскурзоводът като разказва за подземния тунел, дето свързва библиотеката с публичния дом. Както и да е, аз за друго цитирам Божо. Вика: „Преди дни говорих със Симеон Дянков и Тотю Младенов, че като излезем от кризата, след около 2 г., ще имаме недостиг на 150-200 хил. работници.”
Анландън мъ? След около 2 години!
Ще вадим мощи по цели нощи… Докато „цялата държава бъде окончателно напъхана в реликвария на глупостта” (Люба Русева).

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 13030 |01.08.2010 Четвърти километър . 22| 12704 |26.07.2010 Четвърти километър . 15| 12764 |19.07.2010 Четвърти километър . 13| 11304 |12.07.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads