Реклама / Ads
29| 12647 |08.03.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 01 - 05 март
 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 1 март

На среща със симпатизантите от Хасково Масларова рекла: “Невинна съм, нямам притеснения и с нетърпение очаквам повдигнатото обвинение да влезе в съда, за да може всеки да представи своите доказателства".
Ей, тая не е човек, а желязо, бе! Нищо не може да я притесни! Когато от ДСБ изнесоха, че дала на мъжа си поръчка за 5 млн. лв. за доставка на горива за социални домове, тя пак така каза: „Нямам притеснения за това, което вършат съпругът и синът ми.” Но то едно е да немаш притеснения, когато си на власт, друго е като паднеш…
„Стандарт” се размечтали как Масларова става Любимец 13 в Сливенския. Щото там имало вече 12 висшистки, та тя ще е 13-та. Нещо повече, „със своята докторска степен по икономика, пишат колегите, Масларова безспорно ще бъде най-образованата затворничка. И така реалистично й описали бъдещите 10 до 20 г. , че чак страшно ти става – събуждане в 5.30, сутрешен развод, закуска, работа… До известна степен успокоително звучи, че храната била прилична – предястие, второ с месо, десерт, общо 2 622 ккал, а ако се труди и още 517 ккал отгоре.
А дано, ама надали…

На срещата Масларова раздала на мъжете мартеници с две топки.
Ехо, червените симпатизанти, айде, па догодина ще ви раздаде още нещо и ще си направите комплект…
"Дейли телеграф" съобщава, че Лидия Каранца от Лос Анджелис, майка на три деца и баба на двама внуци, преди време си поставила силиконови импланти. И добре, че така направила! Някакъв ненормалник почнал да стреля по американски и уцелил и нея в гърдите. Куршумът обаче се спрял в силикона.
Изобщо откриват се много приложения на силиконовите цици не по предназначение. Щото те по предназначение почти не се използват. Помня, когато през 2003 г. катастрофира порно звездата Джордан, се откри, че циците играят страхотно ролята на еърбеци. На Джордан й се спукаха, но тя остана жива. Подобен беше случаят и с Алисия Дювал. На нея единият еърбек й се спука само. През 2006 г. и българката Елена Маринова я спаси силиконов бюст, размер 40DD… И се заговори, че на жените със силикон ще им се позволи да карат без колани.

Ало, пенсиите, обърнахте ли внимание, че г-жа Каранца е баба на двама внуци?!
Абе, какви са тия глупости?! Чета, че един байчо на 70 г. се оплаквал в Комисията по дискриминация, че от здравната каца не му отпускали виагра без пари, а за него сексуалната активност била „белег на личното достойнство". Да, бе! То и балтонът, и вратната пържолка са белег за достойнство, ама…
Не се занимавайте с глупости, ей! Само на чиновниците в ЕС дават виагра без пари. Но, ако толкова ви влекат смешните движения, мога да ви дам следния акъл. Чел съм, че терапията с допаминови агонисти, която се прилага при Паркинсон, причинява хиперсексуалност (по дестина пъти на ден)! Та вижте там някак си се уредете с Паркинсон!
Министър Игнатов вика, че учебниците щели да се пренаписват, щото имало недопустими неща. "Имаше в читанката за 2-ри клас за някакви врабченца, които само те останали тук, за да го духат или за тоя, дето духа".
Добре де, ама не е ли верно?! Истината е даже още по-страшна – хем го духат, хем за тоя дето духа! Да не напомняме, че премиерът наричаше останалите даже не с поетичното врабченца, ами направо „тикви”!

Не че няма какво да се пипне из учебниците. Но ме е страх, че сега, като получат малко слабост от министъра, пенсионираните учителки по литература ще почнат едни пуритански дискусии… Според мен учителките по литература трябва да ги убиват като навършат пенсионна възраст. Да, наистина! Разбира се по някакъв хуманен начин, не чрез пенсията. Не за друго, а защото чрез пенсията става бавно. И те пишат протестни писма, обаждат се в радиото и телевизията – това срамно, онова позорно …

Ей, а що не сте ни учили когато му е било времето?!
По-лани се почна една такава дискусия за песента "Я стани, либе Стояне" в учебника по музика за IV клас, възпитавала у девойките манталитет на мутреси. Щото в нея песен момата изнудва либето да й купи това-онова, за да му се отдаде.
„Учим за живота, не за училището”. А животът е така устроен, че не допуска отличничка с Mini cooper. Общо взето отличничките се возят в тролея… А при катастрофа в тролея и силиконови цици не могат да те спасят. Отделен въпрос е откъде у отличничка силиконови цици…

Светът, в който живеем, или поне този, който ни разказват ежедневно вестниците, е свят на „Мистър стоте манекенки”, на „Костинбродския славей, на „Водка с утеха”, на виповете на Евгени Минчев, на плеймейтката Златка от Пазарджик… От това се интересуват хората, на това учат децата си дома. И какво, да си затваряме очите?! „Ние получаваме възпитание от три различни и даже противоположни източника, учеше Монтескьо - от родителите, от учителите, от живота. И това, което ни учи животът, обръща с главата надолу идеите, които ни дават първите две.” Затова съм против да се пипат учебниците. Защото сега не противоречат на живота.

„Стандарт” посочват като пример за голяма нелепица и писаното в учебника „Човекът и обществото” за 4-ти клас, че мандатът на президента е 4 г. Добре де, но какво ще кажете, ако ви съобщя, че и премиерът Бойко Борисов доскоро (поне до 2007 г.) споделяше този възглед? („Как да ми помогне президентът Първанов? ...Той си има четиригодишен мандат... (14.09.2007, “Тази сутрин”)
И за да разберете колко по-опасни могат да бъдат учебниците, само ще ви напомня, че царят беше взел идеята за 800-те дни от един учебник.

Вторник, 2 март

МВФ забрани тая година да се увеличават заплатите и пенсиите. Тая забрана на Дянков му идва като отговор на молитва…
Пък бизнесът и синдикатите измислили да се борим с кризата, като работим по-малко и предлагат и петък да стане почивен. От КНСБ обяснили, че идеята била успешно въведена в Малта.
Не знам, в Малта може. Но у нас едва ли нещо ще се промени, щото петък и сега си е към почивните дни. Виж, друго ще е, ако и сряда (малкия петък) стане почивен. Тогава вече ще има реален резултат.
„Стандарт” съобщава, че врачката Стоянка Митева от Хасково рекла: „Бойко Борисов да внимава на 8-ия месец от управлението си, ще има сътресения и удари под кръста! Човекът, който ще му помага, е Волен Сидеров. В един момент и Костов ще се дръпне."

Да, бе, голяма провиденческа дарба се иска, за да предвидиш, че Костов ще изработи Бойко! Няма нужда да виждаш бъдещето при наличието на такова богато минало…
Колкото до Сидеров Велизар Енчев, след като обяснява какъв всемирен подлец е Сидеров, щото обижда своя благодетел Валери Симеонов, обобщава: „Ако това е разбирането за българския национализъм, той все повече ми прилича на нацизъм. Съчетан с болезнен нарцисизъм, това е ужасяваща комбинация, която окончателно ще довърши и без това крехката ни демокрация.”

Наша милост имаше привилегията да е наблюдавал в „Монитор” в продължение на няколко години този болезнен нарцисизъм от близо. Точно за него във форума на вестника дучето беше кръстен Болен Лидеров. И когато напусна, викнахме поп да поръси и изгони злите духове от кабинета му, щото никой не искаше да се нанесе в него…
Къде са сега хилядите (сред които имаше и много образовани), които гласуваха за него? А избирателите на Лудото Яне? И в скоро време пак ще имам повод да възкликна: „Казах ли ви?!”
Макар че честно да ви кажа, ще ми се някак тоя път да не съм чак до такава степен прав. Не за друго, ами вече ще се срутим окончателно, а не си заслужава за едното интелектуално удовлетворение…
Кметът на морската столица Кирил Йорданов свиква публична дискусия за дупките. Щото варненските улици заприличали на… нема такова сирене.
Предполагам, че след дискусията няма да остане ни една дупка.
Ей, Варна, ама не може всичко да имате! Не може и това до края и душата в рая! Когато г-н кметът купи палми за 5.5 млн. лв. и Варна заприлича на Палма де Майорка, не протестирахте, а?! Сега сложете във всяка дупка по една палма и си пейте: На гол гъз, зелен бъз…

Сряда, 3 март

„Стандарт” така са се увлекли в патриотизма във връзка с празника, че написали: „Бенковска: Моля Божков да ме съди.”
Бенковска е шефката на Радио К2 и аз от едно десетина години я знам като Беновска…
Колеги, празник, хубаво, ама не прекалявайте със спиртните напитки като сте на работа!
Наздраве! България над всичко, да живей Стоичков!

Четвъртък, 4 март

Вицепрезидентът Ангел Марин обвини министър Божидар Димитров, че е турял чадър над арестувания за търговия на едро с българско гражданство гл. секретар на АБЧ Стефан Николов.
Само да вметна, че тоя Стефан бил голям тарикат. Освен дето е вземал по 5-10 евробонки, за да урежда молдовци с българско гражданство, продавал на богати благоевградски баламурници благороднически титли за по $1000 – $2000. Маса макета си купили. И сега в Благоевград имало повече барони и графове, отколкото в Гаскон…

Та за вицето. Аз бях забравил, че го има. Що се обажда? Това не му влиза в задълженията. Всъщност, той няма почти никакви задължения… Мисля, че съм ви казвал, че според мен това е най-хубавата служба. Единствената му работа е да стане сутринта и да попита „Как е президентът?" И после целият ден му е свободен. Най-много да даде на един-двама македонци българско гражданство, но може и да не даде, ако го мързи… Откакто заема поста, само веднъж имаше шанс да ни потрябва, но се размина. Когато самолетът на президента аварира във въздуха на път за Мексико.
Предполагам, че причината Марин да се обади сега е, че Дянков си направи таш…, пардон, майтап с президента Параванов в шоуто на Иван и Андрей. Те го попитаха верно ли Параванката е „млад милиардер” и Дянков рече: „Не е млад…” („Професоре, верно ли биете жена си?” „Не съм професор!”)
И сега Марин удря Божо, щото Божо е приятел на Бойко. Странно ми е обаче защо Параванката реагира така нервно на тая тема. Може да излезе, че гузен негонен…

Странно, защото аз доколкото знам, Параванов не е богат! През 2005 г. декларира 30.6 кв. м апартамент в София, 1/4(12 кв. м) от къща в Перник и 250 кв. м дворно място в с. Косача. Което го прави не просто социален, а направо социално слаб президент. През 2007 г. добави към скромните си имоти 3 дка нива в с. Иваняне за 45 000 лв., които теглил като кредит. Що му е нива, не знам. Може да планира, като му свърши мандатът, да гледа зарзават...
Та казвам, че декларативно погледнато Параванката е беден. Но пък има богати приятели. Като Краси Гергов, Георги Гергов, Петър Манджуков, Валентин Златев, Люси Стойков, Ковачки… А когато човек е богат на богати приятели и той не остава дълго беден. Помня как по случай рождения си ден на 3 март 2003 г. експрезидентът Жельо Желев получи от двама бизнесмени джип хюндай “Теракан”, с всички екстри, включително и възглавничка за водача, щото Жельо нали е малко нано, та да може да се подаде над долния ръб на предното стъкло. Този подарък може да е бил, така да се каже, отложена благодарност, пък може да си е и чисто приятелски жест.

Лани „168 часа” писа, че по-големият син на Параванов, Владимир, 28 г., купил мезонет от 213,4 кв.м и двустаен гараж в атрактивния квартал “Манастирски ливади” за къде 250 000 лв. А малко преди това с брат му Ивайло купили магазин за 80 000 лв. Предполагам, че г-н президентът няма нищо общо с тези покупки. Сигурно младежите сами са си изкарали парите. Защо трябва веднага да си мислим най-лошото?

Пък Иван Костов вика, че реакцията на Параванов на думите на Дянков била „нисък стил на политическо поведение”. И призовал Първанов да се опита да се оправи сам със собствената си съвест и да подкрепи усилията на правителството.
Да, нисък стил е, нема какво да се убеждаваме. Но дали може Костов с чиста съвест, че дори и със собствената си, да каже, че няма съществен принос този граовски стил да шества в президентството? Дали ако не беше крил досието на Гоце, Параванов щеше да стане президент? Да не се връщам и по-назад да напомням как, когато БСП нарита Виденов, Костов викаше: „Първанов е моят кандидат за председател на БСП”!

Иване, Иване… Ама да не почваме тая темата, че пак ще ни накачулят форумните му приятели…
Между другото, като ровех да разгледам какво е писано за имотите на Параванката, попаднах на статията „За един мезонет повече” на Александър Долев. (https://www.sarakt.org/mezonet2.htm). Та там пише: „ДСБ има двадесет и трима добре платени младежи, които редовно обикалят форумите и блоговете и пишат коментари в защита на Костов и плюят враговете му.”
Не знам дали е така, просто цитирам. Но си мисля, че това обяснява защо на някои места като се спомене Костов и става страшно…

Петък, 5 март

Доц. Николай Слатински, секретар по националната сигурност в екипа на Параванов през първия му мандат, вика пред Фрогнюз: „Моето убеждение е, че Първанов е вече част от вчерашния ден на България и затова аз не го виждам през моя хороскоп в утрешния ден на страната ни.”
E, не трябваше да му казвате, така развалихте изненадата!
Същият този Слатински, който самокритично е от Перник, писа веднъж за "граовските специфики - стеснения хоризонт..." и как поетът Борис Христов го посъветвал: "Ники, прогледнеш ли с едното око, бягай от Перник, че ще ти извадят и двете!" Ама то, както и да бягаш от Перник, Перник не бяга от теб. До Бояна ще те гони, ако трябва и пак ще те стигне...
Днес Параванката направи още една голяма крачка към политическата смърт. Направи това, което правят лошите момчета, когато прелъжат някое мома да правят секс, а после пуснат запис в интернет, та всички да ги видят какви пичове са...
Не знам, номисля, че скалата на подлостите се сдоби с още една степен – подло, по-подло, най-подло, параванчене, или гоцене, както ви уйдиса повече…

Иво Инджев, който е много задължен на Параванов, вика, че това било Пирова победа. Да, напълно съм съгласен. Пирова победа, за който не знае… По добре да го кажа с пример. Пирова победа е например да се върне жена ти дома и да ти каже: наистина твоят е най-голям в нашия блок. Така поне описва нещата Плутарх. („Още една такава победа — и ние сме загубени…”)
Много хитро! Кой ли глупак го посъветва! Пък може и сам да се е сетил. Но мен по ми са интересни другите двама глупаци. Главно Бойко. С какъв акъл прати Дянков да се унижава! На Дянков, според мен, трябваше първо да му направят един опреснителен курс по родинознание, преди да го хвърлят на дълбокото…
Нищо, нищо… Тоя живот е сравнително справедлив и рано или късно тая граовска подлост ще си получи заслуженото.
Георги Първанов: „Аз ще направя всичко, което е по силите на институцията, за да потърся пълна прозрачност за годините на преход. Кой какви сметки има в България и чужбина, кой какви имоти има, не само кой какви сметки има в банките, но и кой какви банки има, кой какви предприятия има.”
С други думи да се готвят Бойко и Костов на първо време…

„24 часа”: „Бойко: Президентът ми заби нож в гърба!”
Ах, недей! А ти какво очакваше?! Да ти премери гърба в педи, като Силвио?
Ножът в гърба е личностна и биографична предопределеност за Гоце. Клозетът на двора е метафора за наличието на условия за зараждането на един манталитет, който после упорито ще се изгражда на други подходящи места.
Нека си припомним. Научната си кариера Параванов започва в звеното за академична подлост – Институт за история на БКП… Имаше такива оазиси на лесен „научен” просперитет едно време и ИИ на БКП беше едно от тях. Но да не си помислите, че случайно е попаднал там! Случайните неща се случват на случайни хора, като нас. През 2007 г. в „Стандарт” описа нашироко студентския живот на Параванов. Преподавателите му си го спомняли като „скромно, даже малко невзрачно момче”. (Това беше още преди „невзрачния” да награди големия хуманист Тодор Батков с орден „Стара планина”!) Иначе бил добър студент. Само по история на България имал четворка. Обаче пък по история на КПСС, научен комунизъм и най-вече история на БКП от първи до последен курс има само шестици.
Е, познаването на историята на БКП му свърши екстра работа. Да напомням ли колко познавачи на историята на БКП станаха после превъзходни демократи?!

Другата важна школа, която Параванов завърши с отличие, е школата за политическата подлост на „Позитано” 20. „Дипломната работа” му беше, когато заби ножа на Виденов, на който беше заместник и му седна на стола.
„Защото, г-н министър… може да е малко емоционално, но аз имам едно име, което е завещано от моите родители, което искам да оставя на моите деца неопетнено.”
Името всеки сам си го прави, сам си го ползва, сам си го цапа… Всичко сам…
Апропо, кое име? Георги Първанов, или Агент Гоце?

Политическата кариера на Гоце започна, това срамежливо се премълчава, от партията на Минчо Минчев ОКЗНИ. После Минчо се биеше по главата: „Не съм Минчо аз, Мунчо съм…” И се извиняваше на българите в Кърджали, че ги е подвел да гласуват за него на президентските избори. И той самият се подвел – по това, че през 1994 г. Параванов обещавал да изтрие ДПС от политическата карта.
Е, обещано е едно, завещано – друго. Борецът срещу ДПС конструира тройната коалиция...
Много работи могат да се кажат за Параванов, но другите са по-интересни. Другите, които не могат да се кажат. За руските енергийни интереси, за спонсорите-олигарси... Това е президента, който има най-много гръмнати съветници. Това е администрацията, където има най-много бивши... Това е човекът, който отиде да тъгува с вълците в Симитлийската гора, когато изгоряха хората във влака през 2008 г. Това е политикът, който ръководеше БСП по времето на далаверата с нафтата от Саддам. Този, който защитаваше иракския диктатор и викаше, че „дневният ред на ЦРУ не може да бъде нашият дневен ред”. Отявленият противник на НАТО и европейския избор на България… „Защитникът” на АЕЦ… Бракониерът… Социалният президент… А някои добавят и сексуален…
Бих искал да уважавам държавната глава, но нямам нито една причина да го правя!
Е, в интерес на истината, ако днес Параванов е в състояние още да забива нож, то причината за това е онази „Сухаревска конвенция”, по силата на която Бойко отказа да се кандидатира за президент и Параванката спечели срещу Биберонов без хич да се напъва. Ако Бойко се беше кандидатирал, щеше да го отнесе като пенсионер типов хляб. Не казвам, че от това щеше да ни стане по-добре. Просто щеше да ни стане различно.
Какъв скенер, каква прозрачност? Гоце Прозрачния…

А дали ще научим пълната истина за онова досие, което е под подозрение, че си е загубило 36 важни страници?
Моят литературен приятел Фредерик Бегбеде пишеше на едно място: „Спомних си, че при Стария режим кралят е серял в присъствието на придворните. Защо ли тази традиция не се е съхранила до наши дни? Ако президентът на републиката сереше всяка вечер директно по телевизията, без всякакво съмнение щеше да спечели повече уважение.”
Макар че накъде повече…
To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11941 |28.02.2010 Четвърти километър . 13| 11110 |21.02.2010 Четвърти километър . 6| 11566 |15.02.2010 Четвърти километър . 12| 12256 |08.02.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads