Реклама / Ads
14| 12497 |04.04.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 29 март - 02 април
 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 29 март

„Новинар” съобщава: „Евгени Минчев пие уиски от сребърен фалос”. И го дали и на снимка мискинина му с мискинин пазарджишки!
Колегите пишат как „светския ни елит” се събрал на откриването на пиано бар - Бони, Камелия, ДесиСлава, Теодора, Алисия, Джина Стоева, Ирен Онтева, Евгени…
Ако това ни е елитът, тогава правилно и дереджето ни е каквото е. С такъв елит една нация толкова може да постигне.
Колкото до тоя със „сребърния”… Знаете ли как се кълнат селянките на пазара в Пазарджик? „Синът ти да се ожени, Евгени Минчев за снаха да ти доведе…” Това по селата е по-страшно и от най-страшното.
Не съм хомофоб. Даже смятам, че когато младите се обичат, полът е без значение. Но се дразня на такива като Минчев. Ти му подадеш пръст, то ти награби целия… ръка.
Не бих ви занимавал с него, но в случая той е само метафора за обърнатите стойности в нашето общество.
Знаете ли какво правели в древността, като имало чума? Пращали децата далече в гората... Затова, може да ви се стори непатриотично, но ще посъветвам децата да бягат от това блато, в което някакви празноглави миски, рано открили социалната ценност на сексуалния живот са „елит”, където Азис е най-слушаният певец, хюмнето Евгени Минчев е светски лъв, президентът е агент Гоце, премиерът е... Пък и да не е, така изглежда. Лудото Яне е народен трибун, Болен Лидеров е патриот... Където тези, които четат книги, стават магазинерки, а неграмотни околийски курви правят републиканска кариера с дрес код епидермис...
Бягайте, деца! Не слушайте патриотите и глупавите им песнички "Тука съм, не съм избягал"... Бягайте и се върнете едва когато чуете, че е умрял и последният свидетел на Априлския пленум. Но и тогава не ви гарантирам нищо. Подозирам, че ние, българите, имаме много стар конфликт с провидението и сме обречени вечно да се трудим "върху опакото на съществуването"...

Вторник, 30 март

Ако чуете на първи април да вият сирените, не се стряскайте.
Станишеви извъртяха лани много кур…, пардон, мръсен номер на Бойко, като приеха в Наредбата за ранното предупреждение при бедствия системата да се тества задължително два пъти – на 1 април и на 1 октомври. И сега Бойко ще трябва да надува сирените в Деня на лъжата. Ето какво съм написал лани на 31 март: „Мисля, че тази провокация няма да мине. Бойко ще направи така, че първи април да е на втори април. А може да направи и така, че всеки ден да е първи април...”
Ако не бях сигурен, че ще си го помислите, щях да ви обърна внимание, че прозорливостта ми граничи направо с ясновидство. Не е ли всеки ден 1-ви април?
Кеворкян се възхищава в „Труд” на Бойко: „Повечето играчи са сериозно разколебани и понеже отлично схващат, че медийното състезание с Б.Б. е обречено. .. Вижте го какво направи при срещата си с лекарския съюз…”И какво направи? Дето би рекъл Швейк, „Едно голямо лайно направи…” Къде били докторите, когато се загробвали парите в АЕЦ „Белене” и „Цанков камък”, що дремали! Оня ден попита и милиционерите същото. Изобщо, ако не ставаше дума за българския премиер, щях да кажа, че говори глупости с непосредственост, каквато съм забелязвал само при пълната посредственост. А той къде беше, когато царят реши да реанимира Белене? Не беше ли главен секретар на МВР? Не мислите ли, че така погледнато с основание ще вие сирената на 1-ви април?
Изследване на „Алфа рисърч" показва, че българите все по-малко четели. 92% предпочитали да гледат телевизия. Пиенето на кафе с приятели било на второ място. Раздумка с тъщата дори изпреварвала четенето на книги, което е едва на пето място. Доц. Кьосев от СУ вика, че било много тревожно, че хората, които не четат, участвали много по-активно в изборите. И по-тревожно ще става, като се има предвид, че всяко четвърто дете било неграмотно. Още много пъти ще си избираме спасители…
А при социализма как купуваше народът книги! Не казвам, че всички ги четяха, но купуваха… Един се ожени, щото като отишъл на годеницата в дома им, на рафтовете цялата световна класика. Пък тя излезе проста като гъдулка… Но какво пък, то и Наполеон окачил „Мона Лиза” на Леонардо в спалнята си, за да скрие една пукнатина в стената…
Финансистът Андрей Пръмов вика: „Хаос е ефектна дума, но не е точната за случващото се. Точната е безхаберие. Хора, на които народният вот е вменил отговорността да управляват определени сектори и политики, не си дават сметка за опасността. Компетентността им е толкова ниска, че не могат да осъзнаят самия факт, че не са компетентни.”
Демек толко са прости, че не разбират колко са прости.
Но, според Пръмов, има и добра новина: „Това, което ни е сполетяло, аз го разглеждам като природно бедствие. А бедствията са разрушителни, но краткотрайни.”
А дано, а дано… Дето се вика, какъвто се е задал дълъг, дано поне не е дебел…
Пръмов ни съветва да се запасим със суха храна, с батерийки за фенерче, пари в брой и търпение. С търпението и другите работи няма проблем. Ние имаме такава висока култура на търпението… Само с парите в брой не знам…
Разбира се ние знаем кой е Андрей Пръмов и колко подло се отнесе Бойко със съпругата му г-жа Кунева… Но с тия думи може да ритне трудовата книжка и на кака си Уляна… Па може и по-голяма беля да й отвори. Ще й влезе една ревизия…
Според мен верно е голямо бедствие Бойко, но за сметка но това няма да мине толкова бързо, колкото си представя Пръмов. Смятам, че тая година ще е много тежка. Лошата новина е, че 2011 ще е още по-тежка. А добрата новина е, че 2011 г. ще е по-лека от 2012. За изработването на тая прогноза малко откраднах от Орешарски. Но нали като крадеш от крадците, дяволът се смее…
И авторитетното EU Observer коментира в песимистичен дискурс: „Правителството на популисткия български премиер започва бързо да губи подкрепа поради икономически затруднения, неспазени обещания и все по-остри критики.”
И в този труден момент, когато премиерът се чуди какво да прави, некои го занимават с глупости. Чета в „Стандарт”: „Добрич моли Бойко за университет”. Вероятно в Добрич си представят нещата като да им се открие универсален магазин, мол по народному… Или си викат, щом може в Перник, значи може навсякъде… Да де, ама Гоце не е от Добрич. Което, предвид на предстоящия капичмънт, би трябвало да радва Добрич.
Пък Мартин Димитров вика: „Сряда ще е хубав ден за българската демокрация. Ако парламентът подкрепи искането за импийчмънт на президента, ще скъсаме с ДС.”
Е, то не е трудно да скъсате с ДС, но дали ДС ще скъса с вас? Те през годините колко хора искаха да скъсат с нея…
В цялата тая шибана ситуация има и една добра новина за премиера. Кучето му Лазар станало победител в категория „Развъдна двойка” на изложбата в Пловдив. „Труд” отразили по достойнство новината. А другото куче на премиера – Йорго, станало първо в клас “Победители”.
Бойко много държи на кучетата си. Дано не прозвучи грубо, но на тях държи даже повече отколкото на хората си. Когато се изпълни детската му мечта и го направиха генерал, как мислите отпразнува? Отиде с приятели в кръчма? Не. „Като ме направиха генерал, вечерта отидохме с Цветелина в Банкя... Бях взел много хубаво месо. Нахраних хубаво кучетата. Изкарах ги в полето да се изтичат в снега. Така ги нахраних - да разберат как генерал храни!”

Сряда, 31 март
„Труд”: „В "Пирогов" приети трима, паднали от високо”.
Те всъщност четирима паднаха, но засега Нанев не е потърсил медицинска помощ. Колко пъти писах, че тая история с тамифлуто е една голяма далавера?! Ако Нанев беше министър на място, щеше да обясни на Бойко, както направи полската министърка на здравето, че пандемията е измислена. Щото Бойко не е длъжен да разбира и от пандемии. Той не е длъжен от нищо да разбира. И, ако трябва да сме честни, придържа се плътно към правата си…
Не е длъжен и от акцизи да разбира. Румен Петков вика: „Приходите от акцизи са спаднали с 15 %. Такава контрабанда не е имало от времето на югоембаргото.” Лично аз не давам доверието си на Петков, откакто излъга за белите чорапи. Но и шефът на митниците Танов потвърждава: „Никой не може да каже какъв е делът на контрабандата на цигари в страната.”
Ами изглежда, че е много голям, щото при нас ги продават в плодзеленчука. На мястото на Бойко режа тиквата на баламурника Дянков и връщам старите цени… И д-р Филипов обещава да си пуши пак БТ за 3.60, макар, че сега му дават „Виктори” на три…
„Господин Т.”свикал оня ден по спешност Комисията за журналистическа етика в печатните медии, за да дирят сметка на Доган за писмото му до „Мадам В.” И членовете на комисията се обединили около мнението, че независимо от частния характер на писмото, в него се съдържали ясни намеци за наличието на корупционни практики сред журналистическата гилдия като цяло, което накърнявало доверието в медиите. И затова предлагат на Доган в „разумен срок” да подкрепи твърденията си с доказателства, ама документални доказателства, не доноси. Дано си пази фактурите…
А на журналистите Комисията препоръчва да не допускали подмяната на същинския дебат в обществото, който бил за повишаване на нравствената хигиена на политиците.
Демек да се замаже всичко, както с Коритаров, както с Бареков… Ами това е същият дебат, бе! Ако журналистите не лижеха задниците на политиците за пари и облаги, друга щеше да е нравствената хигиена и на едните и на другите.
И баницополучателят се обади да скастри Доган: „Считам, че отношението на Ахмед Доган към журналистката от в. "Труд" Валерия Велева е недопустимо. Журналистите са за това, да пишат, да имат своя позиция, а на съвестта на медията, в която работят, лежи дали това е вярно или не…”
Като стана дума за съвест. В един хотел в планината собственикът беше сложил табела: „Ако при тази тишина и този чист въздух все пак не можете да заспите, сърдете се на нечистата си съвест.”
Като стана дума за планина… То верно, дето викаше Казандзакис думите са като черешите, дръпнеш една, тя повлече други. „Стандарт” пише, че в Гоцеделчевското село Делчево имали недостиг на вода и затова предлагали на гостите си вино, наместо вода. Па то като идеш там вода не ти трябва, бе! Честно ви казвам, нема такава красота! Бил съм два пъти в Янчината къща. Като си седнеш на барбекюто на двора, целото гоцеделчевско поле ти е в краката, чак до Родопите. Меткаш мръвки на барбекюто и поливаш с вино – колкото поеме. Вода да ти потрябва най-много да си измиеш ръцете от блажното… От оня въздух и махмурлук не хващаш. Вода… Вода мога да си пия и в София.
Ей, размечтах се…
Но да се върнем на медиите. Оня ден чета, че "Ню Йорк Таймс" започва да излъчва в интернет сайта си видеозапис на ежедневните си планьорки, та да виждат читателите как се избират темите.
Представям си „Монитор” например да почне да излъчва планьорките си. Всъщност, какво да си го представям, аз си го спомням.
Дежурният се прави на наивен:
- Какво ще правим с хонорара на Доган?
- Ще го турим на първа страница, иронизира го единият главен редактор. (В „Монитор” за всеки случай има двама главни редактори”.)
-Ще пишем ли за делото на Алексей Петров и новите обвинения?
- Какъв е тоя Алексей Петров, бе?! Колко пъти ще ти се казва, че няма Алексей, има Трактор. Трактора го правите голямо заглавие на първа и вътре още една страница. Шефчето ще се изкефи.
- Да пишем ли, че Батков продава „Левски”?
-Тури си го на кура Батков. Ако искате напишете един коментар и му скъсайте гъза! Искам коментар и за оня куц педераст Янев. Я там Тропата да му разпори и на него дирника. Да напише нещо как на Велика сряда Юда предал Христос… Батето е набожен, ще го хареса.
- Да пишем ли за изследването на „Алфа Рисърч”, че половината от децата са неграмотни?
- Тодоре, кой го ебе тая работа бе!? Не ни занимавай с глупости!
И т.н. и т.н. Това е само една примерна, но много близка до действителността, планьорка. Извинявам се за лексиката, но исках да добиете автентична представа. Щото вие сигурно си мислите, че планьорката е нещо като симпозиум. И си говорят на „моля”, „извинете”, „бихте ли бил…”

Четвъртък, 1 април
Ало, пенсиите, „Стандарт” съобщи, че измислили инхалатор с вкус на шоколад. Вдишваш от флакончето и все едно си ял.
Братя от последната възраст, спешно събирам екип и ви обещавам, че за следващия Великден ще пусна инхалатор с вкус на агнешко. И ще можете да поядете (да подишате, де) всеки път, когато ви се прииска. После ще направим и с вкус на карловска луканка, бански старец… Нали разбирате, че за вас това ще е освен финансово, също и, така да се каже, едно дентално облекчение…
Обичам ви, бе, слабост сте ми! Сън ме не хваща да мисля как да ви облекча живота. То добре, че не остана много… Да мислеше и правителството за вас толкова… Решили да замразят пенсиите на вдовиците и хората над 70 г. За вдовиците ще се въздържа. Чудя се доколко е редно да си умориш мъжа и после да му харчиш пенсията на спокойствие. Щото не знам защо, но в живота все така става – на оназ тежко болната жена й умира мъжът. Но за парите на библейските старци съм съгласен. Първо, тия са чакали 70 г., могат още. Така де, не е ли така. Бойко си е прав за него си. Това е електорат, който с Бога го дели. Може и да гласуват след 4 г., но може и да са възпрепятствани. Щото няма какво да се лъжем, колкото по-дълго е живял човек, толкова по-голяма е вероятността да престане. Няма никакъв политически резон да се харчат пари за тях.
Яне и неговите седем братя провалиха капичмънта. От ГЕРБ викат, че било услуга към БСП. Според мен реалният бенефициент са Бойко и неговите безхаберници, които се чудеха как да се измъкнат от тая сложна констелация, в която сами се набутаха. Обаче ме е яд, че ни вземат за бълбуци – „Ах, как щяхме да свалим Гоце и да скъсаме с ДС, ако не беше този подлец Яне...” Щяхте да му накривите на Гоце… мандата. Хората виждат, бе, не са кьорави! Смятам, че никак не е патриотично да изкарваш един прост народ още по-прост.
Сидеров се изказа остро. Вика, че да говорят БСП и ДПС за морал и законност, “е все едно Джак Изкормвача да води лекция за серийни убийства”.
Кога човек си е прост… Това е все едно Джак да води лекции по коремна хирургия бе, льольо… Като се изказваш, изказвай се! Иначе като цяло обсъждането мина в дружески дух. Когато говореше Искра Фидосова от БСП на два пъти много и пляскаха. Госпожата рече: „Уважаеми колеги, повече от седмица в условията на диалог синдикати, работодатели, българското правителство, правителството на премиера Станишев, водят конструктивни разговори ... (ръкопляскания в КБ)... на премиера Борисов водят конструктивни разговори и обсъждат... (ръкопляскания в КБ.)
Не стана както предполагаха от БСП - „Гласуваш за Бойко, получаваш Костов”. Стана още по-добре: „Гласуваш за Бойко получаваш Станишев”. До такава степен се вживяха за всичко да е виновен Станишев, че ще почнат вече и успехите си да му преписват. Ако ги имат, де…
На Разпети петък депутатите излизат в 12-дневна ваканция. Да си починат, щото се преумориха…. И като се върнат ще намерят чисто нов фитнес в НС. Огнян Стоичков вика, че намерили спонсори и залата им излязла без пари. Дано, ама от опит знам, че спонсор не значи без пари. Даже едно такова без пари най-често излиза… То е като при секса, платеният винаги ти излиза по-евтино.
Иначе някои хора в НС наистина имат крещяща нужда от фитнес. Сигурно ще си помислите, че имам предвид г-жа Фидосова. Не. Даже препоръчвам да я държат далеч от фитнеса, защото при сегашното й изобилие от външен вид е в състояние да поломи уредите. На нея препоръчвам на първо време малко да намали фитнеса с кюфтаците и да прави по една коремна преса като начало. И да провежда само по две диети, нищо, че с три се наяжда по-добре…
Така шеговито искам да подскажа на премиера, че не е само Нанев. Да види как седят нещата с новата дограма на НС…
Как мислите, ако направят операция срещу Фидоска, дали ще я кръстят „Лапачката”?
Четохте ли, че 50% от американците били втасали да изберат педераст за президент? Преди последните президентски избори точно 50% бяха готови да изберат негър. И го избраха. Е, ние немаше как да им подражаваме, щото немаме негри. (К’во стана с Лусио Вагнер?) Но педерасти имаме бол… Не знам, да пази Господ.
Ама то и по-лоши работи има по света… Кметът на Париж Бертран Деланое хем е хомосексуалист, хем е социалист… Всъщност, това едва ли може да ни уплаши, това сме го играли май вече… Добре де, ама той дали наистина? И докога така? Ни може да се омъжи, ни да се ожени. Чета, че и Рики Мартин си направил каминг аут, а нашите се крият като… Тяхна си работа, но си мисля, че ако се приготвим и ние за педераст-президент, няма да знаем кой да предложим.
А ние ще се приготвим. Мисля, че е много логично след мъж като Бойко и на нас да ни се прииска някой не толкова мъж.
Чета в „Стандарт”, че ченгетата подслушвали какво си говорят октоподите в ареста. И ги чули да казват: „Бъдещето на България е свързано с Цветанов и Борисов, и то е точно такова, каквито са те.”
Боже, никога, за миг дори, не съм си помислял, че ще падна толко ниско да споделям общи възгледи с бандити! Докъде ме докараха… А ако ви интересува как изглежда бъдеще, което прилича на Бойко и Цецко…
Ами не изглежда добре.
Ама айде, гледайте си празниците, па после ще мислим.

Петък, 2 април
В Бяла Слатина една фирма решила да изнесе машиностроителния си завод от циганската махала по причина на непрекъснатите кражби. Обаче като влезли в завода да товарят машините, там ги чакали хиляда цигани, въоръжени с камъни и дървеи, които ги прогонили с думите: "Ние 20 г. крадем желязо оттук, няма да позволим да ни посегнете на хляба". Изпратената полиция също била прогонена.
Дето се вика, навикът е втора природа. А когато и първата е същата… Поне 20 г. ще трябват да ги отучваме. Но не те са ни големият проблем. Щото има едни хора на най-високо място, които също като циганите викат: „Ние крадем вече 20 г. и няма да позволим да ни посегнат на хляба.” И верно не позволяват.
И накрая едно съобщение, понеже непрекъснато получавам запитвания какво става с партия „Четвърти километър”, да не съм се отказал. Как ще се откажа, бе! Точно сега, когато условията са от най-добрите! Ще стане! Нужно е още малко народът да свикне със социологическите методики на управление и сам ще ни повика на власт. Аз все пак съм дипломиран социолог, а няма като Бойко тепърва да усвоявам тезауруса… Ние ще издигнем повседневната социология на премиера на научно ниво. Ще повишим, както би казал философът Доган, „наукоемкостта” в политиката. Е, това, естествено, ще повиши и финансоемкостта. Но не много…

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 11892 |29.03.2010 Четвърти километър . 12| 10828 |22.03.2010 Четвърти километър . 13| 11503 |15.03.2010 Четвърти километър . 29| 12660 |08.03.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads