Реклама / Ads
27| 34054 |05.12.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (28 ноември – 2 декември)
 

Понеделник, 28 ноември


Премиерът уверено напредва в класацията „Футболист на годината”. Вика, че ако го изберат, щял да приеме наградата с радост: "Не е като с художниците или там, ако песнопойци дойдат или подобно. Единствено за "Футболист на годината" няма да проявя скромност."

Спомняте ли си какво ви написах от ония дни? Че ако през 2009 г. Борисов имаше възможност да избира между премиер или футболист на годината, днес може би щяхме да живеем при друг обществен строй. А турете ръка на сърцето и кажете, че не съм бил прав! Само малко се притеснявам да не би феновете да си правят таш…, пардон, майтап с премиера. Дано да не е, щото ще е много грозно да го подиграят в най-съкровеното му желание… За себе си не съм единодушен. Ще ми се и аз да гласувам за премиера. Но пък, от друга страна, на пето място в класацията е Васил Лукаев от „Шипка” Драгор. А Драгор си е почти Ивайло, родното на д-р Филипов. Двете села са на една географска дължина (24.33 E), само в географската ширина има разлика от 0.016 N. Та може би да загърбим тия 0.016 N и да гласуваме за Васко… Баре Спас Делев да бием, премиерът и без нас ще спечели…

Пък един приятел от федерацията по тенис ми сподели, че се хапели по гъза от яд, дето не са се сетили да го направят тенисист на годината. Според мен, няма що да се ядосват, догодина. А Краси Миланова ми пише: „Здравей, докторе! Къде да гласувам за ББ като № 1 в художествената гимнастика?” Откъде да знам бе, госпожа?! Аз да не съм 112! Добре де, ще проверя и ще ви кажа. Според мен не го пишете за всички уреди, а само за това, за което е доказан специалист - ленти и бухалки.

 „Новинар” пише: „61,4% от българките са висшистки, докато сред мъжете са само 38,7%. Това става ясно от изследвания на ЕС относно пазара на труда.”

Ей, мислете малко бе, невежи! Ако са 61.4% от жените и 38.7% от мъжете, това означава, че 50% от българите са с вишо, дет викат оттатък ускорителя! Да, де, ама само преди месец министърът на просветата каза, че били 23.2% и до 2020 трябвало да станат 36%. От 23 на 36% все някак ще се справим, но от 50 на 36% бая трябва да се потруди властта. Тя се труди, де…

Мъка, мъка… Не знам как се получава, но повечето журналисти успяват да се опазят от всякакви знания по математика… И не само математика. Изобщо съвременният журналист е човек, който не разбира от нищо, но пише за всичко. Просто се чудя на някои хора как имат кураж да четат здравните страници на вестниците и да им слушат съветите. Според нас, ако се води статистика, ще се окаже, че от правописни грешки са си отишли повече хора, отколкото от лекарски.

„Стандарт” представя книгата "Проект "Дълголетие", в която некои си Фрийдман и Мартин обобщили резултатите от изследване на дълголетието, започнато през далечната 1921 г., и стигнали до „смайващи резултати”: „Продължителността на живота е най-точният индикатор за здравето, изтъкват авторите…”

Верно ли така изтъкват? Тия са гении, бе! Ако още малко се напънат и ще стигнат до извода, че здравето е основен фактор за дълголетието! Лично ние сме чели много лонгитюдни изследвания, но нито едно не се е отличавало с такава задълбочена простота. Изводите на другите са някак ненужно усукани. Например едни автори твърдят, че за да стане човек дълголетник, трябва много добре да подбере предците си. Други автори отбелязват, че за да доживееш до 100 г., трябва да пиеш всеки ден по едно кафе в продължение на 36 500 дни… Трета група автори, привърженици на “anti-aging“ медицината, твърдят, че за да живее дълго, човек трябва да се откаже от хубавото ядене, пийването, цигарите, от сладкото, от соленото, от киселото… Изобщо от всички ония работи, заради които си струва да се живее дълго… Пък Джон Ланчестър казваше на едно място (знам точно на кое, но няма що да ви обременявам с ненужни знания), че „дълголетието може да бъде форма на инат». Мога и други изследвания да ви цитирам, но нито едно от тях не е бръкнало толкова надълбоко, че да открие пряката връзка между дълголетието и здравето. Ако, разбира се, това откритие не са го направили колегите от „Стандарт” без да искат. Щото и това е възможно.

 

Вторник, 29 ноември


Ало, пенсиите! Оня ден имало пленум на ГК на БСП. Овчаров обобщил ситуацията: "Не можем да бягаме и да се крием от това, че организационните ни структури не са ефективни, голяма част от хората в тях са на възраст, на която не може много да им се разчита".

Как да им се разчита?! Току вземе некой та гушне босилека два дена преди изборите. А партията е разчитала на него. Нали съм ви казвал, че от избори до избори къде 400 хил. си отиват без да предупредят. А, ако се случат и берекетлия години, и по 500 хил. Ние в ПП ”Четвърти километър” затова ще въведем авансов членски внос, та и да ни напусне некой изненадващо, поне с парите да не ни завлече…

Между другото, да ви кажа, че една фирма в Сан Франциско започнала да произвежда дървени вратовръзки. $ 40 парчето.  100% екологични и най-важното - продавали ги вързани, така че тая грижа отпада. Веднъж вързана и повече не се грижиш… Защо ви го казвам ли? Ами не знам точно… Струва ми се, че е стилно всичко да е изработено от един материал.

Ей, братя от последната възраст, появила се е нов вид измама. Предупреждавам ви, щото умрете да се записвате в "идиотския списък". Засега само в щатите, но като се има предвид колко напреднаха комуникациите и как индобългарите масово навлязоха в IT сектора, до месец ще се появи и у нас. Във Флорида трима тарикати обикаляли пенсиите и им обяснявали, че във връзка с някакъв нов закон тоалетната хартия щяла да бъде спряна от производство… И ги прилъгвали да си закупят папир за 70 г. напред! Милион гущерчета направили от тая работа.

Съобщавам го, щото мисля, че и сред вас има такива, които допускат, че още 70 г. ще с…, пардон, живеят.

Понеже споменах ППЧК. Братя, немайте съмнение, че ние сме бъдещето! Дори управляващите вече го признават. Вежди Рашидов го каза по телевизора: „Ние полудяваме. Искам да ви кажа, че ние сме народ, който бавно полудява. Съжалявам... Много ми е тъжно, когато ви казвам това нещо.”

Нищо тъжно няма! Даже напротив. Ако ме извините, че ползвам един речеви обрат на г-н културния министър, ще кажа: „Хората трябва да разберат едно нещо и те го разбират, разбира се” -  бъдещето е наше! И изобщо, както би казал д-р хонорис кауза Стоичков, ние се „развиваме на висока висота, въпреки липсата на подходящи теренни условия"…

Христина Рафаилова написала анализ в „Новинар”: „Ако задникът ви няма работа, да дойде да пълни дупки в НОИ”. Хубав анализ, с метафори за Моцарт, Салиери и синдикати. Но така и не разбрах заглавието. Нелогично ми е. Като си занесеш задника в НОИ, от това задниците там няма ли да станат с един повече? И съответно и дупките? И какво значи „ако задникът ви няма работа”? Пенсиите, възможно ли е такова състояние. Питам вас, щото ако някой знае, това сте вие.

Пък друг автор в същия вестник задава риторичния въпрос: „А ако сме дорасли футболистът на годината да е аматьор?” Боже, ние дораснахме премиерът на републиката да е аматьор, та за футболиста на годината ще му мислим! Пък и видяхме професионалистите какво направиха. Дет’ беше рекъл некой, Ноевият ковчег е направен от аматьор, а „Титаник” – от професионалисти. И? Още Марциал учеше: „Добрият винаги е начинаещ.” Защото не е обременен от никакви знания и опит.

В тази връзка искам да ви обърна вниманието на един факт, който може да е останал скрит за вашето внимание. Първото място на премиера в класацията се дължи на това, че промениха регламента. По-рано футболистът се избираше от журналистите, а тая година от феновете.  А феновете - това е народът!

„Природата никога не прави грешки: ако ражда глупаци, значи желае това.” Останалите трябва да се примирим…

Често ви цитирам разни умни мисли, ама да знаете, че и аз много не им вярвам. Например Франсоа Рабле е казал: „Всеки човек струва точно толкова, колкото той сам се оценява.” Така погледнато излиза, че имаме безценен премиер, което на практика не излиза баш така… Та исках да кажа, че с умните мисли трябва много да се внимава.

 

Сряда, 30 ноември


На 6 октомври, оня ден дет’ се вика, премиерът каза: „Нищо не ме кара да вдигам сега възрастта за пенсия на най-бедната държава и на най-болните хора в ЕС. Не сме се отказали от пенсионна реформа, но това е въпрос на преговори, на един сериозен дебат в обществото…”

Вчера пред НС се посъбра малко народ, вероятно за да се почне дебатът. Малко, малко, ама отдавна не бяха се събирали 10-15 000 да правят овация на правителството. И управляващите, както се правеха курназ, набързо изтеглиха законопроекта за преправяне.

Фидосова вика: „Не приемаме да се ползват наименования, че ние под натиск сме отстъпили... Движи ни интересът на българските граждани."

Това не е наименование бе, госпожа! Това е твърдение. При това вярно твърдение. Наименование е Монтана например. Не, всъщност, и Монтана е твърдение… Ако българските граждани не бяха си докарали интереса чак пред НС, нямаше да ви задвижи… Бойко си мислеше, че като заплаши народа, че ще се оттегли и народът ще се натакова от страх. Ама народът не се натакова. Щото на народът не му се работи. Народът може да даяни на студ, на пек, на глад дори, без да протестира, но на работа не ще… Всякакви увеличения ще преглътне, но не и на пенсионната възраст. Просто да се чудиш! Ще кажеш, че като се пенсионират, българите почват един живот… Чел съм някъде, че японецът, като навърши 60 г., му правят един банкет, обличат го в червена мантия и го освобождават от задълженията на възрастен. И той тръгва по света – да го разглежда и фотографира. Щото японските пенсии държат над 40% от спестяванията в страната. А нашите какво държат? Държат си…

 „Труд”: „Държавата ще насърчава четенето”. Културното министерство готвело Проект за национална стратегия за развитието на култура. И една от основните цели в него била да се насърчава четенето. Подкрепяме с две ръце! Ето днес чета, че дори Ваня Пенева, Мис България 2011 г., рекла пред „Торнадо”: „Ужасена съм! Българите четат по половин книга на година.” И си е за ужас! Щото това са най-опасните хора. Не случайно Тома Аквински е рекъл: "Timeo hominem dimidius libri " – Бой се от половинкнижника!(Извинявам се евентуално за латинския, ама съм го учил в Механото…)  И няма значение дали тази половин книга е Библията, или „Оцеола”…

Но книгата и четенето няма как да се подкрепят с проекти и стратегии, сиреч, с голи приказки. Много отдавна сме обърнали внимание на културните институции у нас, че при 6-7 лв. бутилка ракия и 10 лв. книга, няма пазарен субект, който да избере четенето. Ако има две по десет, може да даде едното за книга, ама рядко някой има две по десет, та че и едното да му е излишно… Ще повярваме, че властта наистина иска да четем, когато се свали ДДС-то за книгата. Не е нормално книгата за четене и книгата за брисане да се облагат еднакво!

Пък Нона Караджова какво измислила! Водата да се пусне на две скорости. Който потребява над определено количество, да плаща повече! От древността до наши дни водата се използва по две основни направления: за пиене и за миене. (Ние българите наскоро открихме второто!) Така че тази мярка първо ще удари чистофайниците, а също и трезвениците. Иде ми да си помисля, че в тая работа има пръст Винпром „Пещера”… Те къде ли немат пръст…

Че се разхищава вода, разхищава се, не спорим. Вчера излязоха данни на британски учени, че за една минута под душа отивали 17 л. вода. За едно къпане - 62 л. Според британците най-дълго се пличкали тийнейджърите. Мисля, че не е така. Най-дълго се пличкат пенсиите. Да! Те пуснат душа и забравят… И почнат да се питат: „Абе, аз пуснах ли душа?” И пак го пуснат… И така по няколко пъти… И тя водата си тече.

Братя, ще се повторя, но при вашата памет това едва ли е проблем: Не е важно как ще се измиеш, важно е как ще се избършеш. Сутрин с една леко навлажнена носна кърпичка забърсвате лицевите пространства. Допустимо е на две-три седмици да приложите тая процедура и към цялото тяло. И толкова! Всичко друго е от Лукавия… Мислите ли, че Христос се е къпал в пустинята? Да, бе! И в тая връзка да ви съобщя, че изключително популярният във Фейсбук шуменски поп Васил съветва: "Изкъпи се на свещи, научи се да плетеш". Помислете, дедо поп не ги казва тия работи случайно!

Понякога си мисля, че огромният резерв за икономии е на друго място. На „Софийска вода” и се губели 60%, а на някои места по родината се губели до 80%. Но за да се оправи това си трябват инвестиции. А тия хора са дошли тук да изкарат некой лев, не да ни оправят инфраструктурата…

 

Четвъртък, 1 декември


Какви иронии си прави животът! В сряда Диана Ковачева, изпълнителен директор на българският клон на „Трансперънси Интернешънъл" се закле за правосъден министър. А в четвъртък от организацията съобщиха индекса за 2011 г., според който България е на първо място по корупция в ЕС с индекс 3.3.

През 2008 г., времето на крадливата тройна коалиция, индексът е бил по-висок – 3.6. През 2009 г. е бил даже 3.8. Дето се вика, на къде отиваме може би?! Върнали сме се на златните времена на Иван Костов. През 1999 г. е бил 3.3, колкото сега. Това е положението!

И в тоя контекст някак много нелепо ми прозвуча новината, че в Проектозакона за резерва се предвиждало учениците в девети и десети клас да изучават предмет „Защита на отечеството”. От кого ще го защитаваме отечеството? От гърците и турците? Глупости на търкалета…

Истината е, че няма отечество! Откраднаха го! Има територия, но то не е същото. Еми тогава собствениците да се грижат за собствеността си. Нас защитата на отечеството не ни засяга.

 

Петък, 2 декември


„Дума” ликува: „България - първенец по корупция в ЕС". Що се радвате бе, маскари! В тая оценка дял има и откатът от червеното управление! Зер забравихте как и защо Европа ни спря финансирането?! И, ако искате да знаете, това не е точно корупция, а усещане за корупция. Ковачева превела на премиера какво означава Corruption Perceptions Index и той го обясни популярно на хората: "Не е направено изследване в 20 фирми, примерно в 10 е имало корупция или в толкова министерства - еди-какво си, а на усещането на хората. Сиреч, питат фирми в бизнеса и те казват - усещането за корупция го има. Всъщност и мен да ме запитат, и аз може би ще кажа да, усещам, че в някои от системите има корупция…”

Да, така е, но не съвсем…  Доколкото истината е непознаваема, човек се ръководи от усещанията си за нещата, не ли? Пипнеш-изгориш се-пуснеш. Лапнеш-горчи-плювнеш… Сещам се за оня действителен случай, дето Нане и Вуте влезли в басейна на градската баня. И Вуте се оплакал, че има усещане, че една рибка му е влиза отзад. Пък Нане му рекъл: „Дръж се естествено! В басейна рибки нема…” Според други източници му рекъл: „Плувай, плувай, тука риби нема…” Разбирате ли колко измамно е усещането? Вуте усещал, че му влиза рибка, а истината е, че го прекарвали!

Но, въпреки това, усещането е което движи и западните инвеститори. Те, като получат усещания, че в басейна има рибки, събират си дърмите и изчезват… Тук истината няма нищо общо.

Практиката показва, че повишаването на индекса с 1 пункт повишава притока на капитали с 0,5% от БВП на страната, а средните доходи с до 4%. Но ние с цели пунктове никога не сме се придвижвали. През царско и в първите две години на триадата бяхме мръднали малко нагоре (4.0- 4.1), но от 2007 г. даваме назад и днес сме в долна мъртва точка. През цялото време сме били много корумпирани, но толкова корумпирани не сме били! Напусто останаха надеждите ни, че борците срещу организираната престъпност и корупцията от ГЕРБ ще ни направят като Дания и Финландия, където индексът е 9.5. Което значи, че имат корупцийка само колко за дамазлък…

В книгата си „В сянката на Борисов” колегата Бакалов обяснява как Цветелина купила с джобни пари 49.99% от Българо-американска кредитна банка (БАКБ). За 100 хил. евро взела активи, оценени на 376 млн. евро.  Никито Василев предлагал за БАКБ 7 млн. евро. И от БНБ му разрешили да я купи. Обаче шефът на БНБ Искров нещо се изметнал. Привикал ирландските собственици на банката и ги посъветвал да се откажат от тия 7 млн. и да я продадат на ЦКБ (банката на ТИМ) за… 1 лев (50 евроцента). И ирландците получили усещане… После ЦКБ (ТИМ) внезапно се отказва от офертата си. Но пак не идва ред на Никито, ако и да дава 7 млн. Голямата награда отива при Цветелина за сума, каквато приблизително Сидеров е похарчил за апартамент на Деница Гаджева.

И сега, според нас, ирландците ходят по света и обясняват как имат усещане, че България е корумпирана страна.

Може би да ми възразите, че БНБ е независима институция? И ще бъдете прави. Но и смешни. Също толкова смешни ще станете и ако почнете да ми възразявате как Бойко и Цветелина са се разделили.

Не слушайте какво ви говорят! Доверете се на усещанията си! Усещанията са тези, които ни предпазват от прекарване.

И още две думи от премиера, щото той тия дни се лее… Щях да кажа като дизентерия, но се сетих, че това вече го е казал Хенри Милър… „Много разчитам, вика, на синдикатите да не прекаляват с дърпането на дявола за опашката. Има много лумпени в държавата, които в един момент ще излязат, ще почнат да мятат, да се бият с полицаи, ще ескалират напрежение…”

Да, има много лумпени! Ако ги нямаше, Сидеров, Янето и сам Борисов щяха да гледат политиката като пешеходци, дет’ викаше Величеството. Е, за Бойко специално, не гласуваха само лумпени, а и… Сега не се сещам как се наричат хора, които гласуват за една мутра с надеждата да ги оправи. Вероятно се наричат наивни, или може би отчаяни… Ще помисля още малко…

„Специалистите по Древна Гърция казват, че хората по онова време са смятали, че собствените им мисли не им принадлежат. Когато им хрумнела някаква мисъл, те вярвали, че тя им е изпратена от някой бог.”

Ако това е верно, искам да видя за малко тия богове, дето праща мислите на нашите управляващи. Ей така, само да сменим някоя и друга дума… Не може първата глупост, която ти хрумне, да я пращаш на хората! Специално искам да видя тоя, дето праща на премиера!

 

To be continued next Monday

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 34843 |28.11.2011 Четвърти километър . 16| 25638 |21.11.2011 Четвърти километър . 17| 27518 |14.11.2011 Четвърти километър . 49| 27960 |07.11.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads