Реклама / Ads
6| 11567 |15.02.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 08-12 февруари
 

Тони Филипов, д-р


Понеделник, 8 февруари
Ало, пенсиите, не искам да ви плаша, но „24 часа” пише: „Зима до май”. Ей, Станишеви управляваха 4 г. и немаше ни една кучешка зима, а сега още първата на дясното правителство, ако е дясно, де, ще ви измори!
Които ме четат редовно знаят, че често цитирам „Притчи Соломонови”, там където се казва: “Отдалечи ногата си от злото. Защото десните пътища Господ наглежда, а левите са развалени.” Надявах се, че моите приятели пенсиите ще разберат и ще отклонят ногата си в дясно. Трудна работа, даже невъзможна! Специалистите твърдят, че и последното ритване, пак с левия крак го правели…

Макар че като наблюдавам десните пътища в последните години, все повече стигам до извода, че Господ ги е заебал. (Прощавай, Господи, но така изглежда от долу!) Освен ако не е намислил с една тежка зима да ликвидира левите пътища, като ги лиши от пътникопоток. Неведоми са пътищата Господни…
Ей, ама много нахални червените, бе! Видяхте ли какво стана в гласуването за „Атентат на века”? Набутаха си техния атентат! Естествено с помощта и на др. Пръмова.
Абсолютни нахалници! Оня ден се изтъпанил Антон Кютев и пита Дянков що още не е изтеглил законопроекта за хазарта. Ами като не го е внасял как да го изтегли бе, льольо! Червените искат да изкарат, че правителството лобира за хазартните босове. Бос по-точно.

Истината е, че няма правителство в последните 15 г., което да не действало в полза на хазартния бос. И ще разочаровам верните фенове на г-н Костов, но ще сложа и него в кюпа. Оня ден сам си отчете грешката. Първият законопроект на царистите беше за хазарта. После червените му намалиха данъка на 10%. През 2007 г., под лобисткия натиск на Орешарски, Данчо Ментата, Милен Велчев и др., кабинетът „Станишев” внесе предложение, което по нахалството си остава ненадминато: данъкът да стане 10%, но само върху печалбата. Която печалба може да я има, но историята показва, че по-вероятно няма да я има… Дори и червените депутати скочиха пред тази наглост.
Та викам вече да си затворят голямата червена уста! Те каквото можаха направиха. Сега е ред на Бойко. С него за хазарта имаме отделен разговор. Щото на сайта на МФ виси проект, който предвижда данъкът да стане 25%, но само върху печалбата, т.е. наполовина на сегашните 15% върху оборота.
Дянков се дистанцира от този проект, даже изгони шефа на Комисията по хазарт. Но кой знае…
Ето вчера чета, че Дянков обявил война на нелегалния хазарт в интернет, който въртял 1 млрд. лв. Тая война ми се стори позната. И като ровнах малко из Гуглето, се сетих. През 2007 г., пак под претекст, че от България изтичат годишно 700 млн. лв. за интернет залаганията, Данчо Ментата обяви, че триадата ще внесе промени в облагането на хазарта. И тогава поискаха 10% върху печалбата.
Та ще изчакаме да видим как ще приключи тази сага. Лично аз смятам да си извадя сериозни изводи от това.

„Труд” съобщава: „Роми убиха три лебеда, за да ги сготвят”.
Това „за да” е напълно излишно. Естествено, че за да ги, няма да ги препарират, я!
„24 часа” е далеч по-драматичен: „Жестоко убийство: Погубиха три лебеда в защитена зона.”
Защитена зона?! Те изядоха на кралицата лебедите, та ще се съобразяват с Поморийското езеро, че било защитена зона. Англичаните се усетиха чак като ги преброиха. Щото там от XII в. лебедите в Темза принадлежат на кралицата и редовно се броят. И се установиха сериозни липси, без да е имало мор. И после се разбра, че наш катун отседнал край реката…

Пак „Труд” съобщава, че габровци вече не подарявали скъпи китки, а измислили букет, който се яде. На зелка се набождат питка хляб, едно-две кебапчета, ябълки и стрък праз за украса. Можело и на жена да се поднесе, можело и на мъж.
Може, бе, що да не може! Кой ще откаже две кебапчета с питка и ябълка за десерт!
Пенсиите, ако вие сте го измислили, ще ви простя. Щото дето викаше Махатма Ганди, "Някои хора са толкова гладни, че Бог не може да се появи пред тях в друг вид, освен като хляб." С кебапче… Но е много тъпо, да знаете!

Ей, братя от последната възраст, за да ви вдъхна малко кураж в живота, ще ви кажа нещо, което упорито крият от вас. В Средновековна Италия застрахователите вземали еднакви пари и на мъжете на 20 г., и на тези над 50. Смятало се, че след като един мъж мине 40-те, еле па 50-те, той е доказал, че животът не може да му се опре.
Да, забелязали ли сте, че пенсиите даже СПИН не ги лови?

Вторник, 9 февруари

Институтът Ipsos изследвал 24 000 души в 23 страни и установил, че 21% предпочитали да празнуват Св. Валентин с кучетата си, вместо с половинката си.
Чърчил беше казал: „Чудно нещо са животните. Кучето те гледа с обожание. Котките те гледат с презрение. Само прасетата те гледат като равен.” Кога булка ти ще те погледне като равен, за обожание и дума да не става. За майка й да не споменаваме, че се ядосвам… Чувал съм някои да възразяват: „Ако кучетата можеха да говорят, вероятно бихме открили, че не се разбираме и с тях, както и с хората.” Ами те затова са ни най-добрите приятели, щото не говорят, а това значи, че не прекъсват! Кога кучето ще те прекъсне грубо и ще ти каже: „Стига си дрънкал простотии, пиян си!” Никога. А жена ти, дори когато те слуша, пак не те слуша. Щото обратното на говоренето, казваше Мадам дьо Стал, не е слушането, а изчакването. Чака удобен момент да те прекъсне. А най-често и не чака… Освен това, кучето никога няма да те захапе без причина.
Специално за кучетата, не трябва много да ми се доверявате. Щото съм расъл в среда, където кучето задължително е от другата страна на вратата.

Агенция Франс прес, позовавайки се на свои източници, съобщава, че Барозу лично е ангажиран да разреши отглеждането на две генно модифицирани същества – царевица MON 810 на "Монсанто" и картофа “Амфлора“ на германската компания BASF. И тоя ли ще излезе корумпе? Стига, бе! Язък, че носи толкова дълго аристократично име, което вероятно само той си знае цялото…

Декларирам, че съм против тоя „луциферовски бяс”, както рече провдивският дедо поп. Но понякога си мисля, ами ако бъдещето е в генно модифицираните същества? Представяте ли си да произведат ходеща царевица?! Като хване жегата и сама ходи да пие вода. Щото на царевицата най-тежка й е поливката. И бахчеванджията само ще лежи под сенкята и ще се провиква чат-пат – р-р-р-р, беч, беч… Или пък се измислят дървета, които растат толкова бързо, че дори и царят да не смогва да ги осече всичките. А пшеница, която ражда повече от експортните възможности на цялото ДПС!?

Ало, пенсиите, британски учени разкриха причината, поради която вие правите калабалък в пиковите часове. Скуката наистина била смъртоносна. Учените установили, че тия, при които скуката е особено голяма, падали жертва на инфаркт и инсулт два пъти и половина по-често. При това положение ви прощавам, че се бутате и пречите на трудещите се да си свършат работа… Едно хубаво скандалче в магазина за 3 ст. ресто, или в рейса за едно място, или било където и да било, разсейват скуката поне за ден. Пак казвам, щом е за здравето, прощавам ви.

За малко да забравя да ви съобщя. „Труд” пише, че в полите на Витоша се открило първото частно гробище, най-модерното в Европа, с интернет до всяко място. Тъй че близките ви, даже и от Лондон, могат да ви наглеждат. Парцелът струва 7 000 евро. Предполагам, че за тия пари ще те гледат като писано яйце. Ще те преливат по три пъти на ден, а не от Задушница на Задушница…

Сряда, 10 февруари

Дали на прокурор бившия главсек на МВР Валентин Петров - Лимонадата, щото, когато си купил ведомствено жилище, скрил, че има три имота. И като на крайно нуждаещ се Румен Петков му задели апартамент в пролетарския кв. „Изток”. Румен тогава каза, че не било нормално да се очаква главсекът на МВР да живее в палатка. И му даде палат от 180 кв. за 130 000 лв. Всеки начинаещ брокер би поискал 200 хил. евро за туй апартаментче и би ги взел без да се налага да повтаря офертата, а купувачът би направил най-малко три тура за овации... Ние простите броим по 1 000 евро на зелено и често оставаме на червено. А на Лимонадата му е излязъл като в Люлин 18! Няма Люлин 18 ли? А такива цени да не би да има?
Стайнбек казваше: „Когато човек е изправен пред два вида морал, той избира този, на който е научен”. Казвам го това, та да имате предвид, че дори и да се появи нов морал, ние пак ще си изберем стария. Щото така сме свикнали: когато си на власт грабиш, когато си в опозиция – псуваш…
 
И не е от вчера така. През 1883 г. Захари Стоянов бил емигрант в Източна Румелия. И получава от жена си Анастасия (дъщеря на баба Тонка) следното изпълнено с революционен патос писмо: „Стамболов купува четвърта къща, има се надежда и още да купи. Така работят хората!”
И днес хората така работят. Хората на едни хора... Бих могъл да вметна, че Цецко отдавна е задминал Стамболов, щото наскоро купи шести апартамент, но не искам да се повтарям.
Вместо това ще кажа, че новият морал пак се отлага… Но за това си има и обективни причини. Росен Владимиров, екс областен на София, също намаза по царско с евтинджок (160 кв. за 60 хил. лв., платени с компенсаторки). И като го питаха, рече: “Вие на мое място нямаше ли да вземете?”
Това е лошото, че и ние на негово място… И комай няма българин, дето на негово място… И квичим, най-често, щото не сме на негово място…

Министър Росен Плевналиев рекъл: „ЛОТ 3 на АМ “Тракия” тръгва, ние таргетираме 11 февруари.”
Прави ми впечатление, че министър Плевналиев има по-висока от средната способност да говори с чужди думи – таргетираме, приоритизираме... Кой ли превежда на Бойко на заседанията на МС?
Плевнелиев рекъл още: „Ако “ Тракия“ стане за тези пари, аз съм убеден, че няма да има такава магистрала...“
И аз съм убеден, че няма да има! Щото нито ще стане за тия пари, нито за тия срокове. С големите евтини проекти винаги така става. Чел съм например, че операта в Сидни трябвало да бъде построена за 7 млн. австралийски долара и да се открие през 1963 г. Вместо това се открила с 10 г. по-късно и струвала $104 млн…
„Труд”: „Философ подкара с олио стара "Астра". Философът се хвали, че му горяла по 7 на сто отработен шарлан, който купувал по 25 ст. от ресторантите.

Абе, философа, не те ли е страх, че може да те подгонят кучетата? Щото те и така гонят колите, пък ако им замирише на кюфте, не дай, Боже, на цаца… И са се появили едни генно модифицирани, дето не само гонят, ами и стигат колите и ги заравят по градинките…
Пенсиите, вие какво мислите? Може ли да стане пенсия влачи рейс, пушек няма, няма, ей… Качвате се на рейса, а той случил него ден на олио, с което са пържени кюфтаци, както казва премиерът? И вие като Хитър Петър на ауспуха... Само трябва да си приготвите мек хляб…

Но стига битовизми. Да погледнем малко на културните теми. „Лейди Гага станала звезда по гащи и сутиен”, съобщава „Труд”. Като дебютирала в някакъв клуб, не я слушали и тя се разхвърляла. Веднага се концентрирали. Идентичен случай у нас. Новият директор на театъра в Разград Неделчо Стойчев-Дежо дебютирал по боксерки в комедията "Безумна нощ". Като гледам снимката на Лейди Гага и снимката на Дежо с бозовите страстоубийки (цвят, който в Северозапада наричат суросинкяво) не е същото, но к’во пък, нека опита. Добре поне, че са го епилирали, щото както съобщава „Дейли Мейл" „Само баби обичат мъже с косми”.
Пенсиите, верно ли обичате рошави? Ама то по ваше време само изхомените са се скубали…
Съвсем накратко да хвърлим едно оче какво става по света.

На президента на Ю. Африка, зулусът Джейкъб Зума пак му се родило извънбрачно, с което му стават 20. Зума има три жени, а Южна Африка има три Зорки, така да се каже. Те, всъщност, щяха да са пет, но на Зума една му умря и една той паряса. Представяте ли си наш Герги да има 3 жени. В смисъл официални, де... И 20 деца, братя, сестри, лели и лелинчовци, баджанаци... Мен ме е страх да си го представя. Но то е и невъзможно. В Южна Африка Зума има тежката дума, а у нас Герги никой не го бръсне за слива…

Четвъртък, 11 февруари

Арестували доц. Петров от УНСС, известен извън академичните среди като Трактора. Не им върви на УНСС! Втори преподавател им арестуват.
Размърда се народната милиция. Дано е на добро. В центъра почнали да глобяват пешеходците за неправилно пресичане. Засега катаджиите си затваряли очите само за 4х4 пенсиите, но и това ще е до време…
Те хубаво глобяват, ама като гледам как е изчистен снега… Нема-нема и току някоя пенсия направи двоен аксел или троен ридбергер и се приземи гъзним. Кой ръка, кой крак… В такава ситуация човек пресича където може, ако изобщо може.
Не, че ги оправдавам! Тия трепането им е малко! Оня ден едва не пратих една накъде баба. Пресича успоредно на подлеза! Направих й учтива забележка: “Господине, има подлез за пешеходците…” Оня като се еректира: “Глей си работата бе, чукундур, ти ли ще ме учиш!” Помислих да му сляза, па го зарязах. Е, не безмълвно, влязох му в тона: “Ей, дърт педал, за Орландовци ли бързаш, бе!” После много ме беше срам, но дума назад се не взема…

Гледам по телевизора двойничката на Тетка Цачева - Кръстина Стайкова, директорка на читалище в с. Труд. Ама досущ Тетка. Госпожата си изглежда перфектно за директорка на читалище. И прическата не те дразни, все пак в с. Труд не ходят като софийските фльорци всеки ден на фризьор, и дрехите, и най-главното не се опитва да говори с мъчни, неинтериоризирани казано по народному, конструкции. Та си дадох сметка, че не външния вид на Тетка ме дразни. Като директорка на читалище, щях да й отдам нужното уважение…

Ало, Банско, научавам, че сте имали клатене от 2.4 по Рихтер! И се сетих, че поетът от пазарджишкия край Иван Динков обясни веднъж: "Дори когато лежат върху жените си, българите не шават, а чакат да ги разклати някое случайно земетресение." Та затова рекох да ви питам дали сте се възползвали. Е да, кратко беше, но ние май не обичаме много дълго...

Ей, братя, като стана дума, да не забравя. Внимавайте с уредите, които не познавате. Един пич от новопазарските села намерил на жена си вибратора и решил да види какво толкова му харесват жените. Всъщност, може и да не е пич вече… И нали аджамия в тия работи, та го изпуснал дзвера и се отзовал в шуменската болница… Вибраторът му стигнал чак до стомаха, та се наложило да го режат. То пак добре, че булката е била от скромните, та си е закупила от малките. Но може би пък ако е бил от по-големите, не е щял да го изпусне. Знам ли.
Да, както казваше Съмърсет Моъм, „едва ли има човек, чийто сексуален живот не би потресъл целия свят, ако бъде огласен по радиото и телевизията”.

Петък, 12 февруари

„Финансовата бездна е единствената в която можеш да падаш цял живот и да не стигнеш дъното.” Без да оспорвам великия Бендер, ще допълня, че и в моралната бездна можеш да падаш, да падаш… По телевизора журналистката и издател на в-к „Галерия” Кристина Патрашкова, ген Наско и Едвин Сугарев дискутират ареста на Трактора. Патрашкова яростно защитава арестувания. Да не си помислите, че го защитава като издател на вестника? Не, бил просто един добър източник на информация. И освен това цял живот бил служил на родината. Слушам я как слави мирния Трактор и без да искам се сещам:
Сообщение ТАСС: Сегодня на советско-китайской границе произошел вооруженный инцидент - китайская сторона обстреляла наш мирно пашущий трактор. Ответным ударом трактор уничтожил 3 ракетных установок китайцев, после чего перешел на околоземную орбиту. Тракторист капитан Петров награжден медалю. Председатель колхоза генерал-лейтенант Иванов заявил, что если подобные провокации повторятся, на поле выдет комбайн.”
В оригинала си е Петров, да не мислите, че аз съм го преправял! И председателят на колхоза е генерал лейтенант. Разликата е, че на полето излезе Багера, не комбайна…

Пък ген. Наско има нахалството да прекъсне Патрашкова веднъж. Леле-е-й! Изсъска и моменталически зае онази поза, в която обикновено я изобразяват на емблемата на аптеките: „Не ме прекъсвайте, аз все пак съм дама!”
Няма да взема отношение по същината на това твърдение, само ще напомня, че в предаването „Огледала”, което е малко нещо като състезание за дами, Патрашкова беше победена от Евгени Минчев…

Цяла София знае, че Недялко Недялков и Алексей Петров са собственици на „Галерия”, Патрашкова продължава да се прави на набожна. „Който иска да дойде в редакцията, ще му покажа документите…” Прозвуча толкова смешно, колкото когато Желева канеше Европейския парламент в Бургас…

От друга страна сега като арестуваха Петров и всички откриха какъв бандит е бил. Изведнъж и кьоравата държава, и еднооката журналистика прогледнаха. И понеже и аз искам да притуря нещо във всенародния откривателския патос, та реших да открия, че той освен офицер под прикритие е бил и доцент и д-р по икономика под прикритие в УНСС. Щото във ВАК нямат информация туй лице някога да се е хабилитирало.

Кой професор, кой доцент… Дето викаше Марко Ганчев: “В преходните епохи за какъвто се представиш, за такъв минаваш.” Срещам веднъж един колега от Философски факултет. Ела, вика, да ти кажа нещо много смешно. Днес, вика, избрахме проф. Евгени Дайнов за доцент… Как, бе, викам, той се пише професор… Пише се, ама… И за него проверих, във ВАК наистина г-н професорът е доцент, кандидат на науките…

И Цецко прави открития: „Става въпрос за изключително добре организирана престъпна група на територията на страната, която през последните 10 г. е създала този октопод…”
През 4 от последните 10 г., ако не бъркам, Бойко беше главен секретар и колеше кучето в МВР. Политическото ръководство в лицето на проф. Петканов рядко беше в състояние де погледне трезво на министерството…
Некои в БСП се правят на потресени. Например Румен Петков: „Аз се безпокоя, че в момента ние сме партия, от която обществото няма особена потребност.”

Донт са уори, бе! Абсолютно си прав! Мисля, че обществото е достатъчно втасало и всеки момент ще осъзнае, че и за в бъдеще няма да има потребност от такава партия. И вие вече ще си идете, щото много се задържахте… Лично аз отдавна съм решил за себе си, че не се нуждая от сенилна партия, ръководена от дете-идиотче...
Ама наистина, тоя или е най-големият баламурник, който се е раждал, или … Чак не смея да си го помисля. Щото ген. Наско вика, че Сертов бил само номинално шеф на ДАНС, а конците е дърпал Петров. Татяна Дончева вика: „По времето на Станишев, единствено Алексей Петров е имал достъп до кабинета на премиера.” Румен нито потвърждава, нито отрича, че Петров е държал компрометиращи материали за Станишко. Пък „Монитор” клепа, че Петров бил зад проекта на Дончева. Дончева вика, че по времето на Костов ген. Наско е назначил Трактора като офицер. Петров бил свързан с финансирането на СДС, с Надето и Мими, а също и с гл. секретар Бойко Борисов и гл. прокурор Филчев…

Объркахте ли се? И що? Толкова е просто! Октоподът е много по-голям, сега му режат само едното пипалце… А октоподът имал 8 пипала и 3 сърца. Много интересно, оплождали се с пръста. С пипалото, де… средното дясно.
Днес в 8.30 е имало земетресение и в Благоевград. Дето викат турците, сабах секиш, алтън гиби… Некои си отеб…, други си отгледахме…

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 12258 |08.02.2010 Четвърти километър . 6| 11596 |01.02.2010 Четвърти километър . 18| 13223 |25.01.2010 Четвърти километър . 8| 13129 |18.01.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads