Реклама / Ads
39| 24356 |17.10.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (10-14 октомври)
 

Понеделник, 10 октомври


Бойко още е в пражката турболенция… Курнинова го емна на парламентарния контрол: "Моля, кажете, освен екзотичната ви идея, с която хвърлихте в потрес европейските лидери, друго нещо имате ли като идея в главите за оправяне на държавата?"

На което той деликатно отговори: „С цялото ми уважение към този парламент, към вас като народни представители, но няма да ми говорите така! Ма няма да ми говорите! Мое се карате на мъжа си, на любовника. На мене няма да ми говорите така! Аз съм толкова възпитан и етичен с вас, изтърпявам тези питания…”

И демократичен. Изтърпявам! Трогателно демократичен! Някъде между абсолютната и конституционната монархия…

И Костов взе отношение: „Борисов, вика,  търси лумпенизирани слушатели сред електората”. До него достигнали два вида реакции на премиерските думи - едни били в потрес, а други смятали, че Борисов се шегува.

Ма много се шегува, бе! И шегите му все едни такива… Дето вика Харуки Мураками, нашит неуспял фаворит за Нобел за литература, „Ако се изобрети автомобил, който се движи с глупави шеги, той би могъл да стигне доста далече.” Иначе не би могъл. Иначе вече е стигнал…

Ако Костов е прав, защото вие знаете, че ние винаги поставяме това под въпрос, за което някои от вас горещо ни упрекват, та ако е прав и ГЕРБ спечели, ще излезе, че лумпените са повече от нормалните и те ни избират управляващите. Което не би било откритие. Нали това е демокрацията - да спечелиш на своя страна по-голямата част от глупаците. Или бъркам?

След обстрела на НС с домати, народната любов ескалира до по-сериозни форми. Джон Смит от Нова Зеландия, алиас Иван Пейчев от София, хвърли няколко димки, но бързо беше неутрализиран.

Пък пред блок в кв. „Витоша”, в който живеят предимно депутати от ГЕРБ, бил намерен куфар с 8 кг. тротил. Предполага се, че е работа на бивш военен, щото куфарът бил застлан с брой на „Народна армия” от преди 1990 г., а в единият му ъгъл седели изправени чифт зелени чорапи…

Тези актове на любов към парламентаристите напълно кореспондират с последната таксация на електоралния дивеч, проведена от НЦИОМ. „Стягането на редиците при управляващите, напъва се „Стандарт”, е довело до прилив на доверие към парламента (с 6% в сравнение с юли) и към правителството (7%).” Според нас това увеличение е постигнато в откровен разговор между принципала (НС в лицето на Тетка Цачева) и шефката на подведомствената НЦИОМ (Лидия Йорданова). Най-вероятно в присъствието на лице от „Личен състав”… Щото и рейтингът на Тетка подскочил с цели 5%. Което с чисто социологически средства не може да се постигне.

Ей, таковаха й майката на тая наука социологията!

 

Вторник, 11 октомври


Пол Маккартни се ожени. На 69 г., възрастта, в която ние се ориентираме към приключване, сър Пол започва отначало с трета булка.

И неговото, и нашето, е социологически обосновано. Това е положението…

Ало, пенсиите! „Кабинетът се зарича да постигне дефицит в бюджет 2012 под 1.5%”, съобщава в. „Сега”. Смятам, братя, че има разумен шанс някои от вас още да са актуални, когато родината, под мъдрото ръководство на Борисов, единствена в ЕС занули дефицита и продължи напред…

Съжалявам, но на вас се падна да сте новите мъченици. Между другото, чета, че тамплиерите поискали вчера 14 000 старозагорци, убити в храмовете при опожаряването на града от турците, да бъдат канонизирани. „Тяхната гибел, вика Ралчев,  е саможертва на олтара на българката църква.”

Дали благодарните потомци, в името на които вас ви правят курбан на олтара на макроикономическата стабилност, ще рекат някога, че сте заслужили канонизация? Веднага ще ви кажа – не! Овцете не ги канонизират. Ако щете ми се обиждайте!

Пък Калфин щял да търси „национално съгласие срещу бедността”. Тоя па! Ако има тема, по която цялата нация да е съгласна, то това е бедността бе, алоу!

Има нещо гнило около тоя човек, да знаете! Евродепутат, зам.-председател на комисия в ЕП, жена му чиновник в ЕК и, ако го изберат, ще зарежат нетен приход от 15-20000 евра, за да висят тука на 3-4000 лв. заплата. И защо? За идеите па партията? Надали… За нещо друго е, ама не се сещам какво.

Пък д-р Михайлов рекъл на едно място, че Калфин и Плевнелиев били инвалиди първа категория, с придружител. Не бих спорил. Калфин определено живна, откакто му назначиха асистент…

„Взимат чашката на кметовете до вота”, съобщава кореспондентът на „Стандарт” в родния град на доктора Борислав Петров. Партийните централи пуснали тайно окръжно до своите кандидати да спрат алкохолните изцепки. Щото „някои от тях, пише Борето, превърнали предизборните си събрания в Одисееви празници и завършили с пеене на революционни песни…”

Браво, Боре! Голема школа е това Пазарджик. Само въздуха да му дишаш и нема нужда да четеш нищо…

Написах в Гуглето „Одисееви празници” и на първо място знаете ли какво ми изкара? „Взимат чашката…”,  „Стандарт”, тоест дописката на Борето. Което аз тълкувам, че словосъчетанието „Одисееви празници” се използва за първи път в човешката история от в-к „Стандарт”. Докато за Дионисиеви празници излизат хиляди страници. Даже за Дикоилиевите празници в Монтана ми излиза, но „Одисееви” не.

Нема ли редактор, нема ли коректор, наблюдаващ броя?! Не вярвам чак пък всичките да са от Пазарджик…

Като споменахме Дикоилиевите празници, та се сещам, че те са възстановени от Людмил Сандов, кандидат за кмет на Монтана от ГЕРБ, по време на предишното му кметуване през 1991-95 г. от името на СДС. Всъщност, ако не знаете, той прекръсти бившият Михайловград на Монтана. Та снощи ми докладваха агенти, че на предизборно събрание в града Искра Фидосова се клела, че ако Сандов не спечели на първия тур, тя щяла да скочи гола във фонтана в центъра на града.

Ало, Монтана! Ако сте пичове, ще дадете на България това небивало зрелище! Тя го заслужава! Всъщност, и двете го заслужават… Предполагам, че тогава Мартина Вачкова ще ни се стори като бухенвалдска концлагеристка. Отпушете шахтите на канализацията, профилактирайте коритата на реките и деретата и гласувайте смело и безотговорно!

На пазара пуснали цигари, които сами гаснат, ако в продължение на минута не дърпаш. Това, ако помните, беше инициатива на комисар Меглена Кунева за предотвратяване на пожарите из гори и ниви, а също и в креватите. Може и да се предотвратят, но си представям как след такава цигара горкият пушач едва успява да си извади гащите от… Пушачите се сещат за какво намеквам.

Но стига политика. Да видим някои по-лежерни новини.

„24 часа”: „Хладилник сам поръчва продукти”. „Самсунг” представили хладилник, който има връзка с интернет и сензорен екран, от който да се поръчват продуктите веднага, след като свършат.

Браво! Голяма новина! В смисъл пораснала. По наши сметки е къде десетгодишна. Ето какво сме писали през далечната 2002 г.: „Японците измислили самозареждащ се хладилник. Включваш го в мрежата и той праща информация в супера какво няма. Не е за нас. Ако българските хладилници почнат да дават информация какво няма, ще се запуши Интернет. На първо време нашите да съобщават какво има. Кренвирш, яйце, връзка лапад… Но и това не е най-доброто решение. Трябва хладилник, който, като си прегледа съдържанието, на дисплея да дава направо рецепта. Това е най-трудното при продуктов дефицит…”

Та искам да кажа, че щеше да е новина хладилник, който извърши всички горепосочени дейности и накрая сам, без ние да го подтикваме, праща SMS на премиера, че въпреки всичко сме добре и го поздравяваме.

Всяка четвърта жена не понася свекървата си и смята, че тя й се меси във всичко, контролира я и се заяжда с нея, съобщава „Сега”. А останалите три са готови да я понесат, на ръце ако трябва, да носят, да носят… Като за последно. Не съм бил снаха, ама подозирам, че чувствата са същите, каквито и един зет може да изпита…

В благоевградското село Покровник една снаха така бързала да понесе свекърва си, че за малко да я отнесе жива… Бабата нещо не шавала него ден и тя решила, че е умряла. Веднага викнали поп да я опее, турили й снимката по всички стълбове из селото. И добре, че докторът отишъл да подпише смъртния акт и случайно установил, че бабата има пулс…

Валери Божинов и Николета се оженили. А бившата съпруга на Божинов Алисия се загаджила сериозно с бившия любовник на Николета – Ники Михайлов. Малко почва да става като в „Дързост и красота”. Помните ли как Стефани викаше на Ерик: "Но скъпи, Брук е спала вече с всички мъже в семейството..."  (Националния отбор...) Интересно след някоя година гледането на „Листопад” накъде ще избие… То затова е казано – изкуството имитира живота, пък животът имитира телевизията…

Пък в Норс Бивър, щата Пенсилвания, се откраднал железен мост, 15 м. дълъг и 6 м. широк. Местните власти предполагат, че съоръжението, което струвало къде $100 хил., е отмъкнато за скрап. Не изключвам циганите да са открили Америка.

 

Сряда, 12 октомври


Димитри Иванов пише в „Сега” за една случка с министъра на културата Рашидов. По-точно припомня я, щото и друг път я е писал: „Вежди направи статуя на изправен лъв пред банката на Илия Павлов. Илия каза, че е хубава статуята на лъва, само че лъвът няма пишка. И Вежди направи пишка на лъва.”

Правилно! Така постъпват големите творци.

През 1504 г. Микеланджело завършил скулптурата на Давид с прашката, която му възложил кметът на Флоренция Пиеро Содерини. И, както си е редно, Содерини пръв отишъл да я види. Тоя се смятал за голяма работа. Поогледал статуята, казал, че е много хубава, но й намерил и дребен кусур: носът на Давид бил ненужно голям. Микеланджело не възразил, че става дума за еврейски нос, а не за римски. Вместо това взел тайно шепа ситни камъчета, качил се на скелето и почнал ужка да пили носа Давидов, като периодично пускал по някое камъче. От долу не си виждало какво точно прави, щото носът Давидов е на 5 м. височина. Накрая рекъл: „Ще го погледнете ли пак, сеньор Содерини?” Погледнал го баровецът и рекъл: „Да, сега е по-добре, сега Давид е като жив.”

Всъщност, както го разказах, излиза, че големите творци не постъпват точно така…

Както и да е. Само забравих да отбележа, че Микеланджело е бил едва на 29 г., а не дърт пръч като Веждито…

И докато сме на изкуствоведски теми. Оня ден Веждито обяви, че премиерът бил майстор на скицата, безспорен талант. "Силвестър Сталоун, вика, рисува, прави изложби и продава по 50 000 евро една картина. Защо премиерът да не рисува, ако му се рисува? Аз съм го виждал да прави много хубави скици, особено на заседанията на МС".

Той си рисува на заседанията на МС, а ние си мислим… Всъщност, то си е наш проблем какво си мислим... Ама вижте го колко е прост. Веждито имам предвид в случая. Що не го сравнява с Гяуров, който също рисува, ами го сравнява със Сталоун?! Това ми прилича малко на оная антиреклама за ароматизаторите. Дето малкото келешче вика на майка си: „Мамо, всичките ми приятели искат да акат у нас!” Голям келепир, нема що… Никогаш нема да си сложа такъв ароматизатор!

А самият Силвестър е на една пряка, дет’ се вика. Те нали сега са се събрали екшън пенсионерите да снимат в Бояна… Та Бойко отишъл да ги види. Най-шекерлия е разказът в „24 часа”, за това ще следваме него. Арни рекъл на нашия: „Вие трябва да играете във филма, трябва да снимате някоя сцена…” После добавил: „Премиерът ви е много интересен.”

На нас ли го казваш?!

Пък Бойко предава разказа малко по-обстоятелствено: “Каза ми, че с тази физика и постижения в каратето бих могъл да се справя. В бойните сцени ще съм по-добър от всички, пошегува се министър-председателят.”

Да, бе… Премиерът притежава онова чувство за хумор, което възпрепятства средно интелигентния човек да се смее с него и го принуждава да се смее на него. С една дума голям шегоубиец. Ама и тия от „24 часа”… Ако така продължават работите, следващото поколение журналисти ще са високи най-много по 1.10 м. и  хич няма да трябва да се навеждат...

Премиерът вика още: „И Арнолд Шварценегер, и Чък Норис, и Силвестър Сталоун ще си отидат с добри впечатления оттук. Когато ги споделят с други, ще се знае, че не сме само страната, която е убила папата.” Ама така ли се знае? Че сме го убили? До скоро викаха, че само сме го ранили…

На прощаване подарили Бойко меча на Конан Варварина. Ние много отдавна сме отбелязали, че на англосаксонците “бългериън” им звучи почти като “барбериън”. Явно и срещата с Бойко не е успяла да разсея заблудата …

 

Четвъртък, 13 октомври


Бащата на валутния борд Стив Ханке вика пред „24 часа”: „Борисов е прав, като иска намаляване на европейските пенсии. Не е нужно човек да е гений, за да направи този извод." То в случая освен че не е нужно, не е и възможно… Обаче Стиви, нещо не си разбрал бе, пич! Той не поиска просто намаляване. Той поиска деноминация, премахване на една-две нули от техните пенсии. С което те на практика ще се изравнят с българските и ще престанат да са пенсии. В речника за чуждите думи пише, че пенсионер е човек, който получава пенсия. А срещу пенсия пък пише – месечна издръжка. Нужно ли е да викаме Мира Радева или Кънчовците, за да разберем колко издържат дребните суми, които се подхвърлят на българските пенсионери? Не, нали? Тока, водата, парното и още 5 дена. Ей, пенсиите, вие не сте пенсии, вие сте нещо друго. Но не знам какво точно…

Не бащата, майката на валутния борд да ме убеждава, че Бойко е прав, пак нема се съгласим!

За дебата не ми се говори. Нищо ново не научих, освен, че моят кандидат не беше на тоя дебат. Той моят към момента го няма на никой дебат, де… Калфин изглеждаше по-подготвен във всяко отношение. „Всяко отношение” в случая не е комплимент. Щото Калфин, пак да напомним, е вносител на най-крупните заменки, направени по времето на кабинета „Станишев”. Той е докладвал и заменките около Камчия, от които се е възползвал братът на Станишко. Така каза Миро. Та „всяко отношение” значи и в това отношение.

Пък Плевнелиев ми заприлича на оня интелектуалец, дето отишъл да прави бележка на мутрата, че музиката е на мах… Не можа да отговори по достойнство на арогантността в стил  на Калфин. Щото Калфин на моменти се държа като Манолова и Курнинова на куп…

Когато Росен каза, че е горд, че последните 20 г. не е участвал в политиката, Калфин рече: "Не знам защо тогава искате да влезете в политиката". И Росен вместо да го ковне, че е дошъл да изрине гюбрето, пак се смотолеви…

 

Петък, 14 октомври


Изследване на БСК показва, че едва 30% от работещите  у нас заемали позиция, която отговаря на образованието, компетентността и уменията им. Те били най-добрите служители, тъй като те хем се справяли с работата си, хем можели да се развиват. Други трийсетина процента нямали подходящо образование и компетенции за работното си място, но си го заемали. Те, естествено, не ставали за чеп за зеле. Но най-интересна е третата категория трудещи се. 38% заемали позиция, за която били свръхквалифицирани. Но и те не ставали за работа, щото нямали мотивация, все били недоволни  - от реализацията си, от заплащането… Познават се по дежурната реплика: „Не съм учил 5 г.,  за да…” Това най-често са инженер-зидари, доцент-шофьори, социолого-кофражисти и други някои хибридни професии, за които по принцип не се изисква висше образование, но се води предимство при равни други условия. Както и западните езици… В смисъл, че ако за мястото кандидатства и циганин, винаги ще предпочетат доцента. И като слушам, че ЕС изисква до 2020 г. висшистите у нас да се удвоят, тези 38% сигурно ще нараснат до над 50%. И тогава надписи като този, който си беше турил един софийски бакшиш („Вас ви обслужва дипломиран инженер”), ще висят на всяко второ такси. Не си измислям. Ако срещнете жълта кола с номер  СА 43 42 ДВ, спрете я и ще се убедите. Но не се качвайте, щото инженерчето е направило такива магии на апарата, че ум ще ви зайде. Например като стъпи колата на калдаръма към Редута, апаратът видимо се разбърза. Викам му ало, какво става бе? А той знаете ли какво ми вика? Знаеш ли, вика, какво им става на ябълковидните болтове от това друсане? Аз, вика, дисертация съм писал за това. И ми цитира една дълга формула… Може и да ме метна, ама дипломиран инженер, к’во да му кажа?!  Забелязали ли сте манията на инженерите да се пишат „дипломиран инженер”. Гаче може да има недипломиран инженер…

Пък в един вестник, забравил съм кой, по-лани видях една обява: Строителна компания търси ландшафтен дизайнер за работа с булдозер…

Та какво се оказва: при 38% от трудещите се образованието и знанията са артък, на 32 % са ексик и само на 30% са таман. При това положение, и това положение ни е много! Да…

Пък д-р Михаил Околийски вика: „Всеки пети човек у нас е с психични отклонения”. Тук всеки симпатизант на ПП „Четвърти километър” трябва да стане на крака и да извика: „Много сме! Силни сме!”

И още повече ще ставаме. Цялата система работи за нас. Лудостта и нормалността са математически, по-точно статистически понятия. Резултатите от изследванията на психолози и психиатри показват, че ние вече сме по-честотния вид, тоест, вече ние сме нормата, а нормалните са отклонението…

„Лудият с димката обвинен в хулиганство”, съобщава „Труд”. Но още в лийда на дописката сменя диагнозата: „Пияният мъж, който хвърли две димки пред парламента…”  Вижте как се подменя истината! Искат да втълпят, че лудият е бил пиян и по тоя начин да омаловажат протестното му действие! Подлеци!

А пък Софийска районна прокуратура му  повдигнала обвинение за „хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм”. За което наградата според НК  е до 5 г.  

Значи димките вътре не са цинизъм и тежко хулиганство, а димките вънка са?! Брей дее...

Пък Масларова била на път да получи оправдателна присъда. Свидетели изобличили като измамник оня, дето й носил торби с пари пред х-л „Плиска”. (Естествено, че ще е измамник, кой честен човек ще тръгне с торба пари по рейса?!) А и той се отметнал от показанията си. И така тази кражба на милиони, извършена с особена дързост и цинизъм, ще остане ненаказана.

Да, вярно е - „крадците изживяват мечтите на честните хора.”

На 18 октомври в Народната библиотека се открива изложба по случай 130 г. от рождението на писателя Димитър Подвързачов, литературен баща на цяло поколение български класици - Дебелянов,  Лилиев, Йовков

 

Обичам те като жена
със хиляди чаровни прелести –
о, бедна, хубава страна
на алчни допотопни челюсти.

о, малка, хубава страна

на изпращелите държавници.

...
о, малка, хубава страна

 на общогражданско мълчание”.

 

За да има държава, трябва да са налице три условия: територия, население и правителство. От трите работи, да ме прощавате, само територията е безспорна.


Важно съобщение! Благодарение на любезното съдействие на куриерска фирма BSP вече можете да получите втората книга на д-р Филипов навсякъде по родината без да давате стотинка за куриерски разходи. Само срещу 10 лв. книгата пристига в хола ви, или на друго указано от вас място. Заявки на: dr.tonyfilipov@abv.bg или на 0885 233 691

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 22140 |10.10.2011 Четвърти километър . 26| 20694 |03.10.2011 Четвърти километър . 24| 20355 |25.09.2011 Четвърти километър . 21| 18597 |19.09.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads