Реклама / Ads
39| 55575 |26.03.2012 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (19-23 март)
 

Понеделник, 19 март


В Смолян, пред лицето на чудотворната икона "Успение на Света Богородица", дедо Николай рекъл, че журналисти и медии били врагове на БПЦ и с голяма радост съобщавали на обществото, че рейтингът на църквата е паднал. Какво значи "рейтинг на обществено доверие", пита дедо поп риторически. Когато вика, Христос влязъл в Йерусалим, той имал изключително висок рейтинг, но после бил разпнат…

Прав е дедо поп. Оня ден „Труд” с огромно удоволствие съобщи, че Западноевропейския митрополит Симеон, освен агент на ДС, бил и член на БКП. И за 9-ти септември 1984 г. пратил на началниците си в ДС честитка: „Горд съм, че съм член на авангарда на социалистическата ни родина – славната комунистическа партия! - за която работя и с която живея! Скъпи другари, Честит празник!” В неделя пак „Труд” ще напише, че дедо Гавраил Ловчански признал, че някои манастири са станали свърталища на гейове, дори педофили…

Колкото до това за високия рейтинг на Ицата и разпъването, да го каже на Борисов, към момента единствено него засяга. Красимир Велчев вика: „ГЕРБ има само един лидер и това е Той. Под Той всички разбират Бойко Борисов."

Г-н Велчев, на края на такова изказване е редно да извикате едно „Чаламба”! (Така вика ибрикчията, като свърши процедурата. Ако сте заинтересован, може да отидете на https://delnicite.blogspot.com и да напишете на търсачката „чаламба”.)

А на коварния въпрос какво ще правят, ако на Той му се случи нещо, не дай, Боже, Велчев признава, че това бил единственият недостатък на ГЕРБ.

Чак пък единственият… А Цветанов? А Миро Яйцето (от щастлива кокошка)?

И докато още сме на религиозни теми. Пише ни анонимен читател: «Чудя се, дали може поне един път да се мине без 101-на препратки към секс и сране, и пак да е смешно. Пробвайте, би се получил интересен експеримент.»

Пробвали сме бе, господине (госпожо), не е същото. Вие от скоро ли сте тъдява? Да, явно сте пропуснали някои неща. Въпросът изобщо не е толкова прост. Според Милан Кундера „лайното е по-сложен теологически проблем от злото.”* Ако ви послушаме, то би означавало, че сме от онези, които категорично не приемат битието... Вижте бележката на края, да не го повтаряме и да досаждаме на хората, които четат редовно и внимателно.

Все пак ще имаме предвид бележката ви.

Ей, братя и сестри, свърши, бе! Зимата свърши, да не си помислите… Макар че като гледаме софийските улици, имаме усещането, че не зимата е свършила, а войната… (Това го взехме за малко назаем от един казак!) Дано по вас е иначе…

 

Вторник, 20 март


Вчера беше ден на министъра на културата Рашидов. В ден един подобен Радой Ралин беше рекъл онова за министъра на културата и културата на министъра. Културата (общата) на министъра верно си е за страх. Всеки що годе образован човек не просто ще го е страх, ами направо... (Както виждате, почнах да се съобразявам!) Ако си позволя да перифразирам Р. П. Уорън, на много от културтрегерите чак пра-правнуците им ще подмокрят гащите всяка година на 19 март, без да знаят защо. Такъв шок ще бъде за гените…

Пред БНТ (може би беше снощен, а може би беше ударил рано-рано едно „за пресичане на настроението”), Вежди даде едно „чудовищно” интервю. За взаимоотношенията в кабинета вика: "За мен би било менте и фалшиво, ако кажем, че никакви спорове вътре нямаме и нищо не водим. Значи този кабинет не е жив…"

Жив е той, жив е… и пъшка…

Веждичката вика, че той като "по-дърт", изслушвал останалите министри: "Те са млади, умни, хубави момчета. Споря със себе си основно."

Ох, и ние сме така... Двата си Аз-а успяваме да ги съберем на едно мнение само на чаша уиски. Иначе през цялото време спорят. Но мислехме, че при нас е щото сме номенклатура на „Четвърти километър”, дето събират строшените психогрънци. Пък министърът не е. Или не би трябвало.

"Искам, вика Веждито, да направя чудовищен концерт в Болшой театър с най-големите ни гласове - от Пендачанска до Гена Димитрова..."

На мястото на Пендачанска много бих се притеснил от перспективата да ме съберат с Гена Димитрова, Бог да прости, че я споменаваме… На 11 юни ще се навършат 7 г. откак ни напусна.

"Не може, продължава Вежди да дипли ред слама, ред култура,  храната да е единственото, заради което хомо сапиенс е създал човека...”

Да имат да вземат и еволюционистите, и креационистите! Човекът не е резултат нито на „интелигентния дизайн”, нито е произлязъл от маймуната. Човекът е самопроизлязъл. (Макар че в конкретния случай подозираме, че имаме работа с екземпляр, който не е напълно произлязъл…)

„Не може, вика, единственият смисъл да е да ядем, да пием и...”

И? Довърши де! Или ти е неудобно? То си има начини да го кажеш интелигентно. Например един виден политолог казва: Да хапнем, да пийнем, пък, ако на всичкото отгоре има и нещо отдолу, берекет версин.

Следващият пасаж от това чутовно интервю трябва да бъде изсечен на камък и турен на фасадата на МК, та да се помни какви министри и каква култура сме имали: „Ние, основното само, да, много е важно – трябва да ядем три пъти на ден. Но ние ядем три пъти на ден, за да се усъвършенстваме. Така че, вижте, и Библията почва по един странен начин. Той почва с дух и материя. На едно тяло двете ръце – духът е неговата идентичност, неговата култура, материята е неговата икономика и те вървят паралелно. Ние какво правим сега? Да лекуваме едната ръка, че държи лъжицата да лапаме с нея, другата по-нататък при по-добри времена?"

И изобщо, дет’ викат в крайните квартали , “Култура, бе, да му е.. майката!”

Но тия три яденета са малко пресилени. Ние, доколкото сме следили политиката у нас, само Гошо Тъпото е говорил за три яденета: „Основния дневен ред на обикновените хора е намирането на средства за закуска, обяд и вечеря. Едва след това идват НАТО, ЕС…” В интерес на истината, Гошо каза това, след като се върна от процедури в Нареченските минерални бани. Мисля, че беше 20 април 2002 г., събота. Запомнил съм точно, защото тогава един самолет се блъсна в круша край Търговище.

И не ме е яд за друго, но това е културният ментор на премиера. Той го води на театър, на оперета, на опера. Не, на опера още не го е водил. Представяте ли си какви знания му предава?! УжасТ!

Една поговорка казва, че всеки народ си заслужава управниците. Ако е верна и си заслужаваме Веждито, много сме зле, да знаете! Много, много зле! Но пък, от друга страна, всяко време, пишеше незабравимият Фридрих Енгелс, си ражда героите. И те са такива, каквито са му нужни. (Цитирам по памет.) Може би задачата на нашето време е да научи байчо, че не трябва да избира управниците си по свой образ и подобие.

 

Сряда, 21 март


Преди време Кольо Медианата каза на червените: „Умирайте тихо, не пред медиите!” Щото като се изтрипат публично, електоратът се обърква. Ама те предпочитат публично. И сега червеното стадо не знае след кой пастир да тръгне. А Андрей Райчев е зает да съветва Бойко и няма време да напъти хората. Затова решихме, колкото и да не ни е работа, ние да помогнем на червената бабичка да се ориентира в червената джунгла. За целта направихме една таблица – от ляво Станишев, отдясно Гоце (няма как да ги турим и двамата от ляво). И почнахме да ги сравняваме.

1. Станишев е комунист второ поколение, а Първанов е novus homo. В древен Рим всеки, който можел да посочи поне един сенатор или консул като свой предшественик, се водел с благороден произход (nobilis). А този, който прави сефтето във фамилията, бил известен като novus homo (буквално "нов човек"). Novus homo Първанов  звучи малко иронично в превод на български. В него нема нищо, което да го отличава от типажа на социалистическия функционер, формиран в годините след Априлския пленум.

У нас да си е novus homo не е укоримо, щото е масово явление. Ние също сме, да не си помислите, че се правим нещо на особен. Но имаме в долапа своя чифт цървули и колчем минем край тях, викаме: «Помним, помним...»

2. Станишев е учен (малък доктор) второ поколение по майчина линия – Параванов и като учен (малък доктор) е парвеню. Но доколкото и двамата са се подвизавали в сферата на партийната, а не чистата наука - единият е писал за униформите в съветската армия, а другият за Дедо Благоев - лично ние тази разлика бихме я елиминирали.

3. Станишев не си партнира с Бойко, само жена му. При Първанов е обратно. Жена му не партнира с ГЕРБ.

4. Станишев е евреин. Даже майка му, Дина Станишева, се била зарекла пред фризьорката си, че ще го омъжи за човек от тяхната вяра. Докато Параванов е прост граовец. (Прост в смисъла на обикновен. Но то при граовците нема обикновен…)

5. Станишев говори добър английски, руският му е матерен.  А на митинга на Франсоа Оланд в Париж говорил на добър френски… Параванов говори административен български. Не че и Станишев не говори административен български, но знае и други езици.

6. Станишев има подкрепата на третия сектор (LGBT social movements (ЛГБТ у нас), Джемини, „Куиър България”, PETA, ФЕМЕН… А Гоце (ловец и хетерофундаменталист), не може да получи одобрение от тези среди. За Центъра за изследване на демокрацията и Института за пазарна икономика изобщо да не споменаваме…

7. Станишев не поддържа такива явни връзки с комуно-чорбаджииите, като Параванов. Верно, че една голяма част от ВС на БСП са милионери, но повечето от тях са му мираз от Гоце.

8. Станишев е добре приет сред западните социалисти – Параванов не го щат на запад от Перник.

9. Станишев е еврофил и американофил, докато Параванов е русофил. Понеже вчера, 20 март, беше годишнина от началото на войната за демократизиране на Ирак, та да напомним, че тогава Станишев успя да наложи в БСП позицията, че САЩ могат да почнат войната и без съгласието на ООН. Но като ревна ретроградният им електорат… А Гоце е убеден антинатовец. Даже писа на Милошевич и му изказа своята лична и на международния пролетариат подкрепа и заяви, че приобщаването на България към Алианса е „авантюристично решение, което създава трайни предпоставки за застрашаване на националната сигурност на страната".

10. В културната област ни е трудно да направим различие между двамата. Не са редовни ни на театър, ни на концерт, за опера да не говорим. И двамата не свирят на никакъв инструмент, ако не броим това, че в гимназията на Станишев са му дали да пази тъпана. В това отношение отстъпват на Бойко, който свири на акордеон, пиано, китара (главно на тънките струни)… Книги четат, май. Като идат на Панаир на книгата и двамата пълнят по една торба. То там няма и как да не купиш, всичките те гледат…

Та това в най-общи линии са приликите и разликите между титуляра и претендента. Дано да съм бил полезен.

 

Четвъртък, 22 март


В  Анкара Борисов поздравил почетната рота с: „Мерхаба аскер!”

Който си знае езици му е лесно. Ние обаче не разбрахме защо заведе 8 министри. Според Часовете било, за да договарят продължението на „Листопад” и други турски сериали, които така се харесват на българския зрител.

Когато Стамболов през 1892 г. посещава Турция и се среща със султан Абдул Хамид, договаря берати за българските владици в Македония. През 1968 и 1975 г. др. Живков посещава Сюлейман Демирел и договаря електропровод, който свързва енергийните системи на двете страни. А Бойко договаря сапунки.

Разказва се, че след визитата на Стамболов Абдул Хамид казал на министрите си: „Ако имах за велик везир един Стефан Стамболов, щях да възстановя величието на Османската империя!”. И му дал исканите сериали, пардон, берати. Какви са били коментарите на Ердоган за Бойко, не ми е известно. Но се чу, че рекъл за културния министър: "Вежди бей е човек на изкуството и е един голям плюс на българския кабинет, който трябва да се използва." Така е, трябва да се използва, но мноооого внимателно!

Преди време турих Стамболов и Бойко един до друг и им  размених облеклото. И по никой начин не можеш да разбереш кой е живял в миналия век и кой живее в днешния.

Пък в НС обсъждат новите министри, то какво да им обсъждаш, де… И слушам Тетка Цачева как на два пъти, вместо да каже „решение за персоналните промени в МС”, рече „решение за персоналните проблеми в МС”… При някои хора истината винаги е на подсъзнателно ниво.

Кабинетът освободи Мариана Коцева като шеф на НСИ и назначи Ренета Инджова на нейно място.

От една страна, честито на г-жа Инджова. Това е много висок пост. Бих казал дори, че е вторият по важност пост в държавата. Всичко, което не може да постигне един кабинет, статистиката го постига с едно чукане по клавишите. Може да овладее инфлацията, да предизвика дефлация, да съживи икономическия растеж, да напълни потребителската кошница… Изобщо, статистиката е мощен икономически фактор, когато се ръководи от професионалист.

Но ако шефът на статистиката откаже да даде очакваните данни, без тая-оная му бият дузпата. Червените как натириха проф. Стоян Цветков? Не им харесаха данните за инфлацията и икономическия растеж и айде, чао…

Ние като приятел на г-жа Инджова ще й дадем един безценен съвет. Да гледа какво прави Лидия Йорданова в НЦИОМ и да прави същото. Лидия смело и безотговорно даде 51% подкрепа за Борисов. Така де, тия проценти да не ги вади от джоба си.

А сега е време за какво? За реклама.

…….

Но реклама няма. Като заима, точно на това място ще седи. И ще се види от десетки хиляди интелигентни читатели с добри покупателни възможности. Така де, само човек, дето си е надвил на масрафа, има време да чете чаршафите на д-р Филипов. Ама верно, не е ли така?!

…….

Дянков дал ултиматум на собственика на ГОРУБСО - Мадан Валентин Захариев да се разплати до петък. Ако не, ще му се прати пълна данъчна проверка.

Защо „ако”? Зер не е ясно, че предприятието е източено?! ОЦК и Горубсо били на загуба, едното дружество с 34 млн., другото 14 млн. Ами на загуба ще са, има си хас, като нема държава! Трайчо каза, че това са най-добрите находища, дадени са на най-ниската възможна концесионна цена, а цветните метали в пъти са поскъпнали. Не знам що се правят на улави, уж не знаят, че тоя е рейдър. "Рейдърството" е сложно доказуемо престъпление по кражба или източване на предприятие на база дупките в закона. Но той, понеже е български рейдър, та доказването даже не и трудно.

Ех Иване, ех Костов?! Ти колко си виновен, ти!

Пък Фрогнюз пише: „Огромна муха атакува милионера Захариев в студиото. Опитите на водещия Виктор Николаев да я ликвидира не се увенчаха с успех.”

Какво мислите намекват колегите с това съобщение? Помислете, де! Къде обича най-много да каца мухата? Именно. Това намекват. Защото това наистина беше една от онези мухи, които в Пазарджик наричат… Както и да е.

 

Петък, 23 март


 „Торнадо” пише, че Веждичката турил още един ред слама върху културата, който не сме забелязали. Рекъл за руската музика: „Там има такъв голям диапазон от композитори – от Достоевски до Чайковски…”

Точно така. Ние доколкото сме чел, Достоевски е написал оперетата „Идиот”. Точно в нея, в арията на княз Мишкин, се казват онези велики думи „Красотата ще спаси света.” И това наистина е възможно, но при условие, че простотията не го унищожи преди това.

Работата на Вежди стана като в оня прастар виц, дето един нашенец седял пред паметника на Гьоте във Ваймар: Хайне, Хайне, знам те аз, "Малка нощна музика"…

Г-н премиер, направете пълна ревизия на културните знания, които Вежди ви е предал. Не изключвам да ви е поставил капани, в сравнение с които Трайчовите са детска закачка. Не ни е работа, но май е време и тоя да го направите „несъвместим с усещанията” си.

Ей, този Достоевски в ГЕРБ само Фандъкова го е чела. Но и за нейните познанията не бихме свидетелствал пред редовно съдебно жури. Защото когато Бойко беше кмет, а Фандъкова зам., имаше един злополучен инцидент, за който така и не се изясни дали е следствие на лошо преподаване, или на слабо усвояване на материала. За да блесне пред Мира Бенатова, премиерът рече: „В „Братя Карамазови” е казано: "Най-добрият начин да унищожиш един човек, е да си послужиш с добре подбрани истини за него". Или пак от тази моя любима книга: "Неговата шуба ли бяха откраднали или той беше откраднал шуба?! Имаше нещо около този човек!"

А като го повтори това при Дудука, оня вика: „Доживях политик да цитира Достоевски.” Което ни амбицира да проверим. Това нещо за шубата го няма в „Братя Карамазови”. Проверихме и в „Престъпление и наказание”, щото човек като чете много и може да обърка произведенията… И там нема. Отнесохме се за арбитраж към Факултета по славянски филологии. Оказа се, че това е руски виц, идиом, широко използван, но по някакви причини Достоевски не го е включил в творчеството си.

„Когато на героя на популярния роман му хрумне да вкуси духовна храна, той отива в библиотеката и направо иска Платон или Аристотел, ръководен очевидно от някакъв инстинкт за вътрешно сродство.” (С. Моъм) У нас предпочитат Достоевски.

Както и да е. Вяра Анкова била бясна на водещата Жени Марчева, щото си траела докато Веждито редеше сламата. Според нас тя постъпи по единствения правилен начин, направи се , че не е чула. Ами я си представете, че се беше опитала да му обясни, че Достоевски е писател, а Веждито се заинати на неговата си? Тогава всички щяха да разберат каква куха лейка е. А така може да мине и за неволна грешка…

На природата…

Знаете ли какво ще стане, ако всичката простотия, дето се е събрала в това правителство, го напусне и отиде на друго място? На това другото място ще е правителството. Катар е само едно доказателство.

„Капка с блага вест за националистите”, съобщава „Стандарт”. Точно на Благовещение Капка и Малък Митко ще учредят Атака 2, която „ще отговори на обществените нагласи и нашето желание в България да съществува политически субект, който да отстоява традиционните патриотични ценности”.

За вашето желание грам съмнение немаме. За обществените нагласи е малко по-сложно…

Тоз Сидеров се оказа направо политически космодрум! Който се е докоснал до него, излита направо в голямата политика и прави собствена партия. Антон Сираков направи, Павел Чернев, Слави Бинев направи движение, в рамките на което ще има не една, а няколко партии, сега Капка и Митко. Дали крехката национална идея ще съумее да изхрани толкова субекти, а? Изобщо, ако искаме да оприличим на нещо националната идея, предлагам да е на свинемайка.

Да, една свинемайка, полегнала уморено на хълбок, а около нея се боричкат за нянката гореизброените прасенца.

Хора с акъл на едно птиче налитат да правят партия и да ни управляват. Но така е, след Бойко и Цецо всеки има право да опита.

Така де, не е ли така?!

Верно е, че политиката иска жертви, но не е задължително винаги да сме ние! Не ли?

Трябва да свършвам вече, че днес, 25 март, както ви казах, е юбилей – 10 години Тони Филипов, д-р. Мерси.

Варна, г-н Вучков, чуваме ли се? Нема такава ракия, като вашата!

Какво нещо, уважаеми читатели! Г-н Вучков прави най-добрата частна ракия, която някога сме пил, а почти не консумира! Това просто не е честно!

Айде, че ще има скромен джамсешън. Пийте и вие по едно за наше здраве! И бъдете снизходителни понякога. Нямате идея колко е трудно да се измисли една истински простотия. С умните мисли е лесно – нещо поизмислиш, нещо пооткраднеш… Но простотиите трябва сам да си ги измислиш.

 

To be continued next Saturday

 

……….

* Милан Кундера, „Непосилната лекота на битието”: „Ако съвсем до скоро думата “лайно” беше заменяна с многоточие, това не ставаше по морални съображения. Нали няма да седнете да убеждавате някого, че лайното е неморално! Неприемането на лайното е метафизично. Моментите на дефекация са ежедневно доказателство за неприемливостта на Сътворението. Или – или: или лайното е приемливо (и в такъв случай трябва да спрем да се заключваме в клозета!), или сме създадени по неприемлив начин. От това следва, че естетическият идеал, съответстващ на категоричното приемане на битието, е светът, в който лайното е отречено и всички се държат така, сякаш то не съществува.”

Да, де, ама то съществува. И буквално, и преносно...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 60315 |19.03.2012 Четвърти километър . 33| 61570 |12.03.2012 Четвърти километър . 34| 45172 |05.03.2012 Четвърти километър . 29| 43696 |27.02.2012 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads