Реклама / Ads
12| 12232 |07.05.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (2-5 май)
 

Понеделник, 2 май

„Тропически бури и 32 градуса през май”, вещаят синоптиците. Я, тия 32 градуса не са ли същите, дето ни бяха обещани за края на април? Тц, тц… Преди хората са познавали времето много по-точно без да имат съвременната техника. Комшията, шоп от Бухово, ме е учил как да познавам дали е на дъжд като гледам Витоша. Ако, вика, Витоша се вижда ясно, значи ще вали. Ако, вика, не се вижда – значи вече вали… А синоптиците и когато вече вали не познават…
„Мозъкът се раздвижва при среща с шефа”, съобщава „Труд” научна новина от американския институт за психично здраве. Добрутро! Не само мозъкът се раздвижва. Раздвижват се и ръцете, също и краката. Изобщо цялото тяло на човека се раздвижва. Щото поначало трудът е форма на нервност, предизвикана от близостта на началник.
Американските научни новини у нас са брадясали вицове. Като оня, дето питали един колко човека работят в тяхната фирма. С началника, рекъл, 5. А без началника? Без началника никой.
Тая „новина” пряко кореспондира със следващата. От НОИ извадили данните за трудовия травматизъм. На пето място здравеопазването със 138 травми, на четвърто е образованието със 143, на трето - сухопътния транспорт със 162, на второ строителството с 203. И сега, ако познаете кой сектор води с най-много трудови злополуки, ще черпя. Най-много трудови злополуки са регистрирани в администрацията – 214! Не се съобщава какви точно. Вероятно повечето са свързани с неовладяна проява на трудов ентусиазъм при внезапна поява на началник. Не мога да си представя какви други трудови травми може да си причини един лемур, дето цял ден се мести от кълка на кълка…
Анализ на Белчо Цанев в „Стандарт”: „Улицата, вика, не може да определя цените на горивата. Това е категоричният извод след безславно приключилия пореден протест у нас… Цените в пазарните икономики, към които се числи и българската, се определят от търсенето и предлагането!”
Изводът на Белчо е, че някой използва протестите с предизборна цел, а правителството „няма „абсолютно никаква вина за цените на горивата”.И съветва да не купуваме гориво, а да тръгнем пеша.
Може би и да почнем да орем с Белчо и Сивушка, а Белчо?!
Такива белчовци са ми най-черни. Щото мразим да се пише без да се чете. В САЩ главният прокурор започна проверка дали няма манипулация на цените на бензина. Лично Обамата го съобщи. Щото там бензинът станал $ 3,84 за галон, 1,36 лв. за литър. А какво ле ще направят другарите американци, ако им стане 2.47 лв. за литър ($ 6.8 долара за галон)? Пазарна икономика?! Хайде да не сме по пазарни от тях! Не за друго, а щото е смешно. Дали, ако се сметне, няма да се окаже, че внесен от Америка бензин излиза по-евтин от произведения тук от рафинерията на „ЛУКойл”?
"Осем наши депутати ще се превърнат в монаси", съобщава "Монитор". Щели да придружават Найденов до Света гора и 4 дни да живеят в екстремен за светско лице аскетизъм, задоволявайки се с "хляб, сирене, кашкавал, плодове и зеленчуци".
Стига простотии бе! Четири дена се изкарват и на подкожна лой! Спомням си за един експеримент, който „24 часа” направиха по-лани. Накараха депутатите Владо Дончев, Иво Атанасов и една имаше Туткова ли, Тоткова ли, забравил съм, да опитат да изкарат един месец с минималната заплата. На Дончев му артисаха два лева. На Тоткова не й стигнаха 5 лв., но то щото й се наложило да купува лекарства за главобол. А Иво Атанасов даже беше дал и пет лева на един оркестър… Та за некакви си 4 дена…

Вторник, 3 май

Днес е Международен ден на свободата на словото. От агенция „Блиц” взели интервю с Коритаров. Като цяло добре ги е казал работите за състоянието на българската журналистика. Но накрая се изтаковал на метеното: „Малко са журналистите, които имат “лице”. Като Бареков. Той се е доказал като журналист, има свой облик, различен и интересен. Малко са медийните бункери, в които има свобода. Моята „Свободна зона” и „Гореща точка” на Бареков – за други не се и сещам.”
Бареков, дето така припкаше към Банкя с букет гербери, та превари дори баничарката Велева? Не, точно той не е лицето на журналистиката, друга нейна част е, но няма да я назова, за да не ставам вулгарен. Някои от читателите ми се дразнят. Бедни ми, бедни, Коритаров! Как можа да ти дойде наум, че човек с ибрик в ръка има сурат!
Проблемът на тая професия е, че освен талант, изисква също и малко морал. Не казвам, че Бареков има талант. Казвам, че няма нужния морал…
Пък изпълнителният директор на "Репортери без граници" Оливие Базил вика: „Положението със свободата на словото в България остава много, много сложно.”
Наистина. Сложността идва от това, че медиите в България са напълно свободни, но журналистите не са…
Сред тревожните симптоми г-н Базил нарежда: „Има изкупуване от доста неясни купувачи на важни вестници като "Труд" и "24 часа".
Тук сме длъжни да възразим. Ораторът явно не знае, че собственици на тези вестници са Любо Пъпката и ортака му Донев, които на нас са ни толкова ясни, че нема накъде… Все едно да кажем, че не ни е ясен собственикът на „Новинар” – Антоан Николов. Е как да не ни е ясен?!
Изобщо гледам ги тия хора и си мисля за репликата на Великия комбинатор към милионера Корейко: „Интересен човек сте вие! Всичко ви е наред. Чудно, с такова щастие — и на свобода.”
Реплика, напълно адекватна и за собственика на „Монитор” и „Телеграф” Пеевски…
Но нещата ще стават още по-мътни, ако е верно, което пише органът на Блъсков, че "Труд" и "Галерия" щели да се ашладисват, да си разменят дялове. Сигурно е верно, краставите магарета пред девет дерета се надушват…
Пък „Сега” пише: „Социолог обяви Фандъкова за непобедима в София”. Колеги, какъв социолог е Юлий Павлов, бе! По професия е физик, а по занимания е комбинатор, като брат си, но по-бездарен. От другите социолози знам, че той ги прозвънява редовно, ужка да си свери данните, а после си прави средно аритметично от кой к’вото му каже. Тъй че г-жа Фандъкова да не лежи на тази социологическа кълка, щото напоследък другите социолози са се сговорили да му дават грешни данни. То не че имат верни, де…
В „Болканлийкс” пуснали една грама на заместник посланик Сюзън Сатън от януари 2010 г., в която Бойко е наречен „микромениджър”. Честно казано, не знам какво точно означава, но не ми изглежда комплиментарно. Може и да бъркам. В грамата се казва, че Бойко се старае, но има голям проблем с бандата кадри. Като цяло обаче, оценката е положителна: „Борисов запази трансатлантическата ориентация и предостави пълномощия на най-проамерикански настроените членове на кабинета си (включително вицепремиерите Цветанов и Дянков и военния министър Младенов…”, пише в документа.
Това го съобщавам главно на вниманието на Волен Сидеров. Господин Сидеров, ето ги кои са американските мекерета! Тия са на ведомост в американската амбасада, обърни им внимание!
"Въпреки силно ограничения бюджет, пише г-жа Сатън, той увеличи българското участие в Афганистан и намери пари за българо-американски центрове за обучение". Освен това подкрепил ПРО и приел затворник от Гуантанамо.
Това пък го съобщавам на вашето внимание, за да сте наясно, когато американците кажат „конграчулейшънс”, за какво става на въпрос…
И докато сме на американска вълна… Американците съобщиха, че лидерът на „Ал Кайда” Осама бин Ладен е убит. Пак е убит. Може. Ако изобщо е съществувал, крайно време беше вече да го убият. Не твърдя, че Осама не е съществувал. Просто се чудя, че най-мощните разузнавателни централи го търсеха безуспешно 10 г.
Журналистът от сп. "Тайм" Тони Карон разказва: „Като заминавах на почивка в Южна Африка през декември 2001 г., моят редактор ми възложи да напиша предварителна статия за смъртта на Осама бин Ладен, защото си мислеше, че докато си отдъхвам на плажа в Кейптаун, той вероятно ще бъде убит. 10 г. по-късно най-сетне дойде ред на отлежалия текст…”
Пък говорителят на германското правителство объркал Осама с Обама и рекъл: „Обама е виновен за избиването на хиляди невинни”. Което не е съвсем така, щото Буш например е много по-виновен. И баща му на Буш… И много други се объркали: Fox News, BBC, CNN…
Не знам какво да мисля, макар че в цялата тая история от нас едва ли се очаква да мислим. Говорителят на Белия дом Джей Карни съобщи, че Бин Ладен не е бил въоръжен, но е оказал съпротива. Вероятно с хапане, ритане, драскане… И се почнаха едни уговорки… „Вероятността, че убитият е бин Ладен, е 99, 9%”. Пък вечерта преди да нахлуят тюлените, сякаш напътстван от Аллаха, Осамата записал „обръщение, което скоро може да бъде публикувано”. За всеки случай не се уточнява дали е аудио, и видео… И дали от страх да не вампиряса, но американците го погребали в морето на третия час. Потопили, де. И пуснаха снимки – преди и сега. Ама на сегашната изглежда така, гаче го е рисувал Пикасо. Пабло Диего Хосе Сантиаго Франсиско де Паула Хуан Непомусено Криспин Криспиано де ла Сантисима Тринидад Руис Бласко Пикасо и Лопес, ако трябва да бъдем съвсем точни.
От Холивуд вече се стягали да правят филм. Имало малък проблем само кой да играе ролята на Осама. Терминатора се освободи, но той, както и Брус Уилис, няма да се остави на някакви си 20-30 тюлена. Това е нелогично. Освен пак Ди Каприо. Той малко карък пада…
Но да погледнем на нашите си работи, доколкото са ни останали. Кабинетът „Борисов” направил изнесено заседание в пещерата „Леденика” край Враца. Всъщност, до заседание не се стигнало. Бойко ритал мач и не отишъл в пещерата. С което малко се разваля хубавата метафора. Той може и точно затова да не е отишъл. Колкото и да се прави на намахан, Бойко има някои адекватни саморефлексии…
Пък първомайският митинг на БСП хич не можа да прерасне в Ден на гнева. На Станишко му се роди първата в живота му щерка и той не можа да бъде сериозен, та камо ли гневен… Представяте ли си, цялото партийно ръководство е помагало в семейното планиране на лидера, та да се роди малката госпожица баш на първи май?! Стара партия е БСП, нищо случайно не става там. Не като Цветаница да го изтърси по никое време… Макар че не изключвам Бойко да измисли някой хитър ход да си припише заслугите.
„Въпреки че беше насрочен "Ден на гнева", на площада не се забелязваха хора без партийни билети”, насилва събитията „Стандарт”. Гаче партийният билет се закача на ухото. Партийният билет е в сърцето, бе! На които не им е в сърцето, им е в джоба…
Единият от двамата автоджамбази, дето го простреляха при акцията за крадените джипове, бил от пазарджишкото село Винокрадец. Лично кметицата Благоева му била учителка навремето. Вика, че бил много добро момче, дори бил дружинен председател.
Класически случай на опорочено детство!

Сряда, 4 май


„Труд”: „Вдигнаха депутат във въздуха”. Не е к’вото си мислите! Вдигнали го с делтапланер и после го върнали на земята. В буквалния смисъл го върнали, де, в преносния не е възможно. Но и това не е било съвсем лесно, защото депутатът е бил Анатолий Йорданов от ГЕРБ, който определено не е от леките мъже.
„Стандарт” успокояват, че нефтеното петно в яз.“Доспат“, било изцяло почистено. Поинтересувах се за причините на това петно. Щото, както те го бяха описали, то приличаше на бедствие - 70 кв. м., колкото среден апартамент. И отделно били замърсени „около 60 см от крайбрежната ивица”. Та мойте агенти ми донесоха, че се установил произходът на петното. От хотел „Панорама” сменили мазнината във фритюрника, но понеже не я били сменяли от Нова година, та затова се облажил целия язовир…
Пък Цецко разправя, че с магистрали, чужди инвестиции и повече усвоени европари кабинетът ще върне емигрантите, които избягаха от страната в началото на прехода. "Убеден съм, вика, че българите, които изпитват носталгия от това, че са напуснали родината си, ще им се даде възможност да се върнат и да работят тук."
Възможно е, има начини. Сещам се какво направил Одисей на острова на лотофагите. „Изпратих трима от моите спътници да разузнаят какъв народ населява острова. Лотофагите ги посрещнали любезно и им поднесли сладък лотос. Щом хапнали от него, спътниците ми забравили родината си и не желаеха да се върнат в Итака; искаха да останат завинаги на острова на лотофагите. Но ние насила ги закарахме на корабите и там ги вързахме, за да не избягат от нас. Незабавно заповядах на моите спътници да хванат веслата и колкото се може по-скоро да напуснем острова на лотофагите. Страхувах се и други да не хапнат от сладкия лотос и да забравят отечеството…”
Малко трудно ще навържем един милион, но не пречи да опитаме…

Тук предлагам, братя, да спрете и да починете малко. Ще ви се напълни главата с изречения. А до края има още доста. Може и за утре да си оставите, не е заек да избяга…

Четвъртък, 5 май


Слушам отзарана две ватенки в рейса да дискутират защо Обама сложил вето над посмъртните снимки на Осама. Едната вика: „Как да го покажат, като не си прилича…” Пък другата вика: „Как ще си прилича, като те са го събирали с лопата…”
Не знам, всичко е възможно…
Цецко сподели по телевизора, че ГЕРБ вече са готови с кандидатурите си за президент: Бойко, един мъж и една жена. Опа-а, така, както го казах, излезе, че Бойко не е мъж… Бойко, още един мъж и една жена. Жената вероятно е Фандъкова, за мъжа под подозрение е Плевнелиев.
Близкото обкръжение на Бойко било решило той да се кандидатира, та да издърпа и много от гражданите за кметове. И да стане работата вся власть гражданинам…
За премиер щяла да бъде поканена Кристалина. Българите много харесват Кристалина. Щото е в чужбина…Ако си дойде, ще манат да я харесват. Обаче понеже тя не е луда да приеме, та вероятно премиер щял да стане, да пази Господ, Дянков.
На пук на всички прогнози – социологически, политологически, пиарски, кръчмарски и т.н. ние смятаме, че Борисов няма да стане президент, ако се кандидатира. Ще стане дезертьор, при това рецидивист. Прав е Костов – ситуацията е курт капан, няма изход. Ако се кандидатира – ще се провали той, а след него и партията. Ако не се кандидатира – ще се провали партията, а с нея и той. Това е краят на големите тарикати – накрая успяват да прецакат и себе си. Користното невежество, с което се управлява държавата, вече трудно се прикрива... Тъпото е, че, ако досега си знаехме, че след царя винаги идват комунистите, сега ще установим, че и след пъдаря пак те идват…
Но не е страшен Борисов. Него все ще го преживеем някак. Дето казал оня ветеран от Сталинград, "пережили блокаду, переживем и благоденствие"... Пък и то не остана много. Страшното е това, което идва след Борисов – разочарованието, апатията, безнадежността…
Но всичко това са така да се каже „идеалистически” разсъждения. Истината е далеч по-груба: някой трябва да спасява кожата – и преносно и буквално.
Четете Алексей Петров, иже нарицаем Трактора. Само една мутра може да влезе в черната кутия, пардон, черепната, на друга мутра и да разбере какви мисли са намерили убежище там. Между другото, в „Новинар” му взели интервю. От една удобно изместена гледна точка, Тракторът вика: „В един момент, приблизително шест месеца след изборите, в сега управляващите възникна идеята, че трябва да се облагодетелстват от властта, това беше причината Алексей Петров да бъде отстранен, за да не пречи на това.”
Пък като го питат вестник „Галерия” негов ли е, вика: „И друг път съм казвал, че с хора от вестник „Галерия” имам невероятно близки отношения, например с господин Явор Дачков.”
А-у-у, Дачков, да не си обърнал табелата? Ако некой мъж каже, че има с нас „невероятно близки отношения”, ние ще потънем в земята от срам, дори е възможно да съберем смелост и да си посегнем…
Странна метаморфоза претърпя този син някога трибун. Всъщност, що пък да е странна… Не знам дали знаете, но финикийците са измислили буквата „О”. Първо измислили финикийските знаци. И като им видели силата, възкликнали: „О-о-о!” И решили да го изразят със специален знак. Между другото, финикийците са имали високо развита култура. Да не помислите, че са били некои мутри, дето само от пари са се интересували. Не, просто са писали на много нетрайни носители, затова нищо не е стигнало до нас…
Казвам ги тия работи само като констатация, без да влагам оценъчни елементи. Човек в един момент се уморява да бъде беден. Още повече, ако професията го задължава да общува с богати цървули, които не могат да му стъпят на малкото пръсле… Точно в такъв контекст Коритаров не издържа и поиска 3 млн. от Валентин Златев. Подведе се, че Златев дава по линия на ДС. Щом дава на Гоце, ще даде и на Алберт… Ама той не даде и като крайно Коритаров се докара до там, да се мазни на Бареков, белки го измъкне от кабеларката. И сигурно Николайчо ще прояви състрадание към проваления взяткаджия, зер и той е изпадал в подобна ситуация…
Пак казвам, никого не съдя. Тоя живот се живее с пари. А по-хубавия от тоя – с много пари. Другото са измислици на поетите… „Кой би могъл да бъде беден, ако е обичан?” Глупости на търкалета. А кой би могъл да бъде обичан, ако е беден?
И сме бедни, и се мразим. Няма значение как го обясняваме. От „Икономист” пресметнали почивните дни на народите и заключили, че ние, българите сме най-бедни, но и най-мързеливи. А може би – най-бедни, защото сме най-мързеливи. Водим хорото в Европа с 13 официални празника. Отделно сме ползвали средно 20 дни отпуск и 22 дни болнични, демек почиваме 55 дни в годината. Като турим тук и 104 съботи и недели и стават 159 почивни. Срещу 206 работни. Ще се направим на разсеяни и няма да вадим петъка, деня на майстора, а също и срядата – малкия петък… През ден работим, искам да кажа. А ако добавим и доказания факт, че и през един работим…
Но това не са нови работи. Банкерът Буров го е казал преди много години: „Казват, че българският народ бил трудолюбив. Народ, който има по календар 169 черковни и официални празници, не е трудолюбив. Черквата в България, колкото и добро да е направила, разврати този хубав наш народ, направи го хайлазин... Тя му е.. майката. Тя го накара да празнува мишин ден, бабин ден, Зарезан, Свети Силвестър - и все не се работи. Все се пие и се почива…”
Но не бойте се! Има и добра новина. Буров обяснява, че трудолюбието не е вътрешна потребност. То има други стимули, които, според нас, в момента са налице: „Глад, страх от утрешния ден, жажда за пари - това са пружините, това са моторите, които тласкат шайбата на трудолюбието.”
Та като са налице моторите, ще потръгне колата…
Братя от последната възраст, напоследък малко ви позабравих, злото да ви забрави. Ще ви питам нещо, но ако ви се стори много интимно, не ми отговаряйте! Ексфолирахте ли? Сега е моментът, съветва „Труд”, да направите едно цялостно пролетно изстъргване на мъртвите клетки по цялото тяло. Може да свалите кило-две, които ненужно ви тежат. Ей, погледнете си петите, плачат за пилинг! И не само петите. Така че хващайте кесето и не се жалете! За лицето препоръчвам да си вземете от некой дърводелец трици. Това, дето коконите му викат „козметичен скраб”, са едни прости дървесни трици, с ароматизатор. Разбира се, ако сте си надвили на масрафа, може да си купите ексфолианти. Всякакви има – с марахуя, с манго, с ряпа… Лично ние ви препоръчваме с маслини и йогурт, познати миризми…
Като съм почнал да ви съветвам, да карам до край. Бръснете си редовно подмишниците! Може да ви се струва безсмислено, но не е. Обърнете внимание, че там, където ДПС и царя изсякоха горите, изчезна всекакъв дивеч. Това какво ви говори? Също така отстранете космите от носа, ушите. И най-вече веждите кат гайтани, щото сте направо като Буги Барабата. Това са все неща, които развалят търговския вид, така да се каже. Параванката, дето още е млад, пък си скубе веждите. Оня ден „Торнадо” го показа на снимка. Бойко много се прави на народен, но погледнете колко му е обезлесена ушната мида. На тия години това се постига само със скубане. Ей, ако човек си скубе дългите косми от веждите, това не значи, че се е изхомил!

Петък, 6 май

Оня ден в анкетата си „Стандарт” попита читателите: "Колко храброст трябва, за да се изяде едно агне?"
Не бях се замислял над такъв екзистенциален въпрос. Защо да е нужна смелост? Доколкото знам, само при индобългарите се иска смелост, за да се изяде едно агне. И то не точно за яденето, колкото за открадването... Та не разбирам какво имат предвид. Изключвам възможността колегите, които горещо подкрепят правителството, да намекват, че който изяде цяло агне, трябва да има смелостта после да кара 2-3 месеца на циганска баница…
Ей, чакайте да ви кажа нещо много интересно. Бях малко из родния край на булката тия дни – Гоце Делчев. В едно китно селце седнахме в градината на една битова кръчмица. Много стилна. Заприказвахме се със собственика… Имаше едно огромно куче – средноазиатска овчарка с размерите на шестмесечно теле. И го държеше в една модерна барака на двора. Обаче на вратата сложили две нули. Питам го това майтап ли е? А той вика: „На майтап ли ти прилича?” Не, хич не прилича... Като се напие некой, вика, и почне много да додява, го пращам в тоалетната да си напръска лицето. И той като се върне, ако се върне де, по-тих от водата.
Представяте ли си? Варвари!
Пък знаете ли какво направи МВР в Пиринска Македония по празниците? Разместили ченгетата - тия от Гоцето ги пратили в Сандански, а от Сандански - в Гоцето. И рязко се вдигнал млеконадоя, ако мога така да се изразя. Щото те там всички са роднини, братовчеди, сватове, кръстници… И избягват да се глобяват, дори и за алкохол…
Само от пътищата не останах много доволен. Даже между нас казано, от Гоцето до Ихтиман, дето хванах „Тракия”, през цялото време споменавах строителите на магистрали в сексуално ангажиран контекст…
Уф… Май свърших. Стига толкова, празник е! Наздраве! Да пием за… Няма значение, Господ си знае. От нас се иска просто да пием.

To be continued next Saturday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 13765 |01.05.2011 Четвърти километър . 27| 14306 |17.04.2011 Четвърти километър . 17| 13307 |10.04.2011 Четвърти километър . 17| 13934 |03.04.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads