Реклама / Ads
13| 11493 |15.03.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 08 - 12 март
 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 8 март

Премиерът вика: „Трябва да направим така, че всеки ден да е 8-ми март.” А той като каже и край! Каза, че Разпети петък ще е почивен ден и го направи.
Всеки ден 8-ми март сигурно означава, че само аз ще изхвърлям боклука. Нямате идея мойта как се ядосва, като не го изхвърля… А мен не че нещо ме мързи, не! Но ме е яд, щото съм конструирал една балировачка, която ще ми позволи да го изхвърлям веднъж седмично, но тя не дава да я инсталирам на балкона. Щяло да мирише. Колко ли пък ще мирише при морфологията на нашия боклук…
Но да не ви занимавам с мен си…

Братя, купихте ли на булките по една китка? Или сте селяни като д-р Филипов, който изпитва някакъв атавистичен срам да не го видят комшиите с цветя в ръка и да го вземат за интелектуалец? Някак си не можа той да израсте напълно факта, че на село цветя се носят само на погребение.
Пък и в по-младежките си години възприе безрезервно възгледа на дякон Кураев от МДА, че в първоначалния си смисъл 8 март е "ден на терористките от XIX в." Тогава си мислех, че по-голям терор от това да ти отнемат свободата на словото, свободата да имаш 2 лева твои си в джоба, свободата да пиеш 3 ракии, без да пишеш цяла нощ обяснения, не може да има. Но после свикнах...

Днес светът е друг, но у нас на жената още се гледа като на бяла техника и това ни пречи да напреднем истински.
Как мислите, дали като победи феминизма пак ще честваме 8-ми март? Замислих се за това, защото прочетох, че в Екатеринбург отличили "Роман без заглавие" на писателя Владимир Блинов като най-оригинален за 2009 г. Този роман се състои само от едно изречение, което ми позволява да го публикувам целия. Ама пък какво изречение: "Недей! Аз сама!" ("Не надо! Я сама.")
Въпрос само на фантазия е какво ще вкарате в това изречение. То може да поеме всичко – от запръжката до бикините. Аз например си го представям така: Да изхвърля ли боклука? Недей, аз сама! Да сменя ли бушона? Недей, аз сама! Да помогна ли за вечерята? Недей, аз сама!

И си седим на фотьойла и четем вестник или гледам Манчестър Юнайтед...
Много съдържателен роман, не ли?! Освен това бие и всички рекорди. Щото то има много къси романи. Например Хемингуей има един от 6 думи: „За продан бебешки обувки. Неносени са.” Има един „Почукване” на Фредерик Браун. И него мога да го публикувам целия: „Последният човек на Земята седеше сам в една стая. На вратата се почука…” Имаше един друг от Едуард Уелън с нула думи, само заглавие: „Ако Ева не можеше да зачене..."

Тоя за Ева ме кефи, но все пак Ева е вторичен въпрос. Преди него има друг: Какво щеше да стане, ако Адам се беше доверил на предчувствието си? Затова аз предлагам следния най-кратък роман, който има това предимство, че е с пряка реч. Нали знаете, некои хора не поглеждат книга без пряка реч. Ето го:
-Адаме, ти за едно ребро ли си, бе?
-Не бе, Господи, имам кофти предчувствие…

Вторник, 9 март

В сайта си Бареков написал: „Бареков подкрепя Бойко и Дянков срещу Първанов”. (Сега вече победата на Бойко е сигурна!)
Какво стана бе, майна? Забрави ли как само преди година правеше ревитализация на Гоце в „Стандарт”. Как ни убеждаваше, че "добрите дни са пред него, че го чака чудесно политическо бъдеще” … Как го провъзгласи за „баща на нацията”. Което ме принуди тогава да помоля за статут на копеле…

Тази статия на Бареков ме убеди окончателно в правотата ми да пиша думата анализатор с две "л" - аналлизатор. Няма да се хваля, но не мога и да не спомена, че тази дума изненада и мен с евристичния си заряд.
Между другото, чета, че австралийски учени установили, че леките жени (курвите по народному) имали специфична група гени, които ги различавали от задръстените. В смисъл такива си се раждали…

Трусът, който предизвика опитът на Граовската тектонична плоча да се подпъхне под Банкянската, затихва. Прогнозите са, че до няколко дни ще отшуми напълно. Проф. Драгомир Драганов вика в „Труд”: „След 2-3 дни между тях пак ще има джентълменски отношения.” Джентълменски? Джентълменски са отношенията между джентълмени. А от Съмърсет Моъм съм запомнил, че „за да се получи един джентълмен, трябва да минат три поколения… Преди всичко джентълменът е син на джентълмен, бил е в колеж и е следвал в Оксфорд или Кембридж…”
Изобщо, дето се вика, няма самурай от Първомай и джентълмени от Павликени…
Драго вика още, че няма да има трусове напролет. „Българинът, като види копривата, се успокоява.”
Точно! Даже си спомням нещо от Ивайло Диманов:
И този път ще доживеем до копривата –
това е нашият извечен идеал.

Като взривен небостъргач се срива
митът за тъй наречения нов морал.
Морал след морал се срива, но все има коприва. И така я караме – от коприва до коприва…
Д… тая крива нива!

Пък „Новинар” информира, че порно звездата Бриана Банкс се отказвала от порочния си живот и се отдавала на библиотекарска работа. “Ще потърся, рекла, спокойствие сред книгите и ще се запознавам с нови хора.”
Да не ви додея днес с литературни препратки, но доколкото си спомням, в «Параграф 22» старецът на Нейтли оправдаваше курвата на Нейтли с това, че “проституцията й дава възможност да се среща с хора.” Тоест, точно наобратно…
Между другото като споменах Хелър, та се сетих как поетът Ани Илков писа преди време: “Вече половин година откак президентът Първанов (тъй както курвата на Нейтли от романа на Джоузеф Хелър) се появява в публичното поле от всевъзможни ъгли и кьошета, за да атакува безогледно българското обществено мнение…”
Поети...

Карбовски представил по много оригинален начин новата си стихосбирка. Направил го в Hill clinic, където срещу 2 000 лв. може да си увеличите G-точката, срещу 8 000 да си „подмладите вагината” и т.н… И заедно с друг виден поет, Тома Марков, закарали една гола моделка… „Защо има технология за освежаване на вагини, а няма такава за освежаване на литературата”, запитал риторично Карбовски… И поискал прочистваща операция „Стари курви в литературата”, забрана на „менструалната поезия”, превръщането на станцията на писателите от старчески в публичен дом” и други такива…
Та исках да кажа, че некои извървяват обратния на госпожица Банкс път…
Между другото, чета редовно Тома Марков в «Новинар» и като разбера защо точно пише и какво иска да каже, ще ви обадя...

Бойко заплашил лекарите и земеделците: „Когато речете да ме пресирате, да знаете, че оставката на правителството е в джоба ми. Влагам целите си усилия и характер, но всичко си има граници”.
Сигурно влага усилия, но историята, забелязал съм, държи сметка само за резултатите. А те… Хората на Мартин Еванджелиста изработили програма от 13 антикризисни мерки, които ще покажат на Костов и после ще връчат на Бойко. Марто вика, че положението било „критично”: „В момента цари хаос, стига се до бедствено положение…”
А изглеждаше толкова просто! „Каква е разликата между кмет и премиер? Ако си премиер, единственото, което е, ше ти сложат едно портретче у Министерски съвет.”
И ще си останеш с портретчето…
Пък Тетка Цачева проявява характер, не се съгласява за оставка: „Това в момента не е добър ход за държавата.”
За Тетка това никога вече няма да бъде добър ход. Помислете логично – никога повече с. Драгана, община Угърчин няма да излъчи председател на НС. Монтана също ще бъде зле засегната. И още много села и паланки…

Сряда, 10 март

„Стандарт”: „Дейвит отвя Иванчо в Перник”. Според мен по-лошото е, че отвя и Георги. Неблагодарници! Щяха да видят университет на куково лято… Вместо да се кръщават Георги, Гоце дори, те измисляли нови имена – Дейвит, Юнистинян, Елегзандър, Християния. Да не си помислите, че става дума само за индобългари. Не! Мома, родена от чисти българи (доколкото там може да се говори за чисти българи, щото, както съм ви казвал, шопите са печенеги), получила исконното българско име Кимбърли-Савина.
Ама то да е само Перник! По цялото Bg е така. Например по-лани в Bg се родиха две Клеопатри и един Цезар, един Ромео и 17 Жулиети… Зоро се роди, Тарзан също. Даже Будьони се роди. Различното при Перник е, че поради невежество, или пък в стремежа си да екзистират чрез провокативност, кълчат имената. Като например дето сте обърнали римското Юстиниан на арменско – Юнистинян.

Другата тенденция в Перник била в кръщаването с библейски имена - много Йосифи и Мария-Магделени се появили, а също и няколко Исуса. Но и това не е ново. Средногодишно у нас се раждат между 30 и 40 Исуса.
Да не забравя да ви кажа. Май ще излезе, че дедо Максим не е бил полковник. Но въпреки това хората продължават да се отдръпват от църквата и да се връщат към Бога.

Понеже стана дума за Исус… Седнахме оня ден с един колега да пием по едно вино. А то кръщавано, покръствано... Ръцете да им изсъхнат дано на тия водочерпци! Само Исус е направил вино от вода, бе, ало! Викам на келнера: "Абе, Исусе, това вино ти ли го правиш?" А той ми вика: "Не съм Исус, а Христоско. Таш... Пардон, майтап…
При Тато немаше такива. Кръщаваше се на дедото. Е, не съвсем… Светльо на Ламби, Ташко на Мъдьо… Но поне се търсеше някаква етимологична близост. И всеки си носеше отреденото име. Както казваше Рачко Пръдлето, човек за едната чест живей и за красното име. Точно както каза и президентът на Дянков: „Аз имам едно име, което е завещано от моите родители, което искам да оставя на моите деца неопетнено.”

Казано е: първо ти работиш за името си, после то работи за теб. Исус например, 33 г. е работил всеотдайно за името си и ето, вече два милениума то работи за него. Проблемът при г-н президента е, че той е работил за две имена. Така усилията се разпиляват и като крайно нито Георги, нито Гоце ще работи пълноценно за него. Така си мисля, де…
Сещам се обаче нещо друго. През 2004 г., ако помните, вестниците изровиха в Роман един Нато Нанков, който така си беше кръстил и бръснарницата - Бръснарница НАТО. Оня ден ми обадиха, че кризата и него ударила до степен на фалит. А му бях предрекъл, че след влизането ни в Алианса само ще седи и ще бере дивиденти от името си… Макар че пък Станишев например си арендова името добре. И Велчев, Пирински… Абе, четох, че Станишеви се готвели да искат вот на недоверие на правителството. Боже тия са направо социалисти-аутисти. Пардон, исках да кажа утописти. Макар че, от друг страна, и аутисти е верно… Макар че пък, от трета страна, те гражданите (ГЕРБ) ще излязат утописти. Ако е вярно, че Станишеви са източили три милиарда от резерва, гражданите ще има да утопват бюджетната паница… То и ние, де, ама нас орли ни яли…
Държавната глава атакува Бойко околовръстно: “Нагледахме се, вика, през тези 20 г. на хора, които се учат, когато влязат в парламента и даже в правителството.”

Мълчи, Гоце, мълчи! Че вашите памперси и двамата на наш такова… се учиха. И за двамата имаш лична отговорност!
А за Бойко не съм съгласен. Писал съм и друг път какъв респект има той към знанието и опита. Когато отказа да се кандидатира за президентските избори, той обясни ясно: „За мен няма по-лесно от това да участвам в тях. Но няма да го направя. Защото всеки човек има нужда да се учи... Аз не искам да се уча на гърба на хората. Тук трупам опит и събирам екипи...”
И остана да се учи на таковата на софиянци, а не отиде на таковата на целия народ. Това значи държавническо отношение!
Е, колко се е научил, толкова. Това са Божи работи.
Малко културни новини. „Телеграф” съобщава на читателите си от първа страница: „Лейди Би лъсна гола. Този път показва и котето.”

Ало, пенсиите, нема друг вестник, който за тия пари да ви покаже и котето, не ли?! Туй коте е от Пазарджик, ако не знаете. Ама той Пз напоследък само с котета е известен… И Златкиното сте го виждали…
„Труд”: „18 г. затвор за мъж, убил тъщата си с метална джанта.”
Пловдивският ОС дал на Раиф Али 18 г. защото усмертил тъща си с автомобилна джанта. Тежка е присъдата за това провинение, но трябва да се научим, че така не бива. Не бива да си убиваш тъщата с каквото ти падне… Хуманното отношение, което ни налага Европа дори при убийството на животните, изисква това да става с един точен и премерен удар, изненадващо. Та жертвата да не изпита, нито ужас, нито дори страх. Да си иде щастлива един вид.
С джанта! Боже, какви варвари има…
Само на колегите от Труд бих обърнал внимание, че не е нужно да пишат метална джанта. Щото дървените джанти вече все по-рядко се използват и като се каже джанта се разбира метална…

Четвъртък, 11 март

Гражданите решиха да правят капичмънт на Гоце. Бойко не му било сега до това, щото се бил напънал в строителството, но се направил на демократичен лидер. По някаква причина и Лудото Яне кандисало, с което се събират нужните гласове да сезират КС. И до там. Па и да не е дотам, какво, ще им потече щастието през другия крачол, ако направят солдафона Марин президент!

Тъпаци! Нормалните хора си направиха изводите от постъпката на Гоце. Защо трябва сега подлостта зорлен да й се тури ореол на мъченичество? Защото от Исус още е ясно: "За мъченик не е достатъчно да си носиш сам кръста. Трябва да се намери кой да те разпъне на него."
Та ще му свършат черната работа…
Според мен най-доброто време да се свали Гоце беше през 2002 г. Но Пешето усра работата. Прав е Костов, дето рекъл, че най-добре пазената тайна в СДС е колко е глупав Пешето…
Абе, къде се скри този мушморок?

Ще кажа за втори път (с надеждата, че ще ми се зачете където трябва), че Костов е прав, дето възрази на твърдението на Бойко: "По-тежки месеци не е имало за България от времето на войната.” Щото помним Лукановата зима, еле па Виденовата! Чудно що Бойко ги не помни. Да, това е резонен въпрос - къде е бил Бойко по време на народното въстание? Вероятно е масажирал ушите на Тато. Защото, съгласете се, че ако беше носил банички на барикадите, което би му отивало към него момент, все щеше да се похвали. Не, че е самохвалко, но просто щеше да му е от голяма полза в изграждането на образа му на яростен антикомунист. Щото засега този образ седи малко необоснован, крепи се на един прадядо. Срещу който прадядо се възправя един дядо комунист, един баща комунист, а и самият протагонист, който напуска МВР, щото не иска да се деполитизира…

Но истината е, че ни един журналист не се поинтересува, да поразучи това-онова сам, а не да преписва автобиографията на Бойко. Щото това журналистите сме големи лицемери! Ето още един пример. Когато тръгна сайтът „Опасните новини”, медиите се правеха, че изобщо не са видели материала, в който се говореше за романтична връзка на президента с ученичка. Или беше гоноретична, не помня… Не се наемам да твърдя, че е истина. Щото източниците ми от президентството твърдят, че това за ученичката не било вярно, но другото, за Марианчето – било. Както и да е.
Гледам снимките от срещата на Гоце с учениците по вестниците. На всички кадри с ученички - целува ги, прегръща ги, един ухилен, гаче ли му белят банан а? И защо са избрали тези снимки? Защото са чели онази статия и са я взели предвид, затова! А защо от президенството са поканили главно моми и все едни хубави е отделен разговор. Освен ако не е същият.
Главният прокурор рекъл: „Няма да влизам в политиката”.
Така като каже некой, та… Ами ако се наложи? Ако Родината заима нужда от вас? Пак ли ще откажете? Не, не можете да откажете! „Никой досега не е успявал да устои на подобен аргумент, нито тук, нито някъде другаде. Когато кажат на някого, бил той стар, болен, глупав, уморен, циничен, мъдър или дори опасен за бъдещето на своята страна, че родината му има нужда единствено и само от него, той ще се отзове, дори ако се налага да го закарат на носилка до трибуната и едновременно да положи клетва и да вземе последно причастие. Не, не виждам изход за теб. Ако ти кажат, че родината има нужда от теб, загубен си. Можеш единствено да се молиш и родината да не е загубена.”
Извинете, че ви заговорих на „ти”, но така е в оригинала при Стайнбек…

Г-н Велчев вика още: „Правя това изявление, защото съм го осмислил. Нямам съмнение, че един ден ще ми го припомните.”
Глупости! Колкото на Бойко сме припомнили. „Нищо свързано с политиката не ме интересува.” „Нямам никакво намерение да се занимавам нито с партии, нито с политика…” „Не желая да влизам в политиката и не желая да обърквам работата на партиите.” Лично сме преброили 117 отказа на Бойко да влиза в политиката, без да претендираме за изчерпателност. Наскоро леля му сподели, че още през ноември 1998 г. й е споделил, че смята да влиза в политиката. След точно седем години отричане, през ноември 2005 г. стана кмет на столицата.

И до последно се правеше на умряла лисица. Даже през 2005 г. викаше: „Моля да се знае, че аз бих променил статуквото си само по желание на премиера, тъй като на него аз не мога да отказвам.”
Спомням си, че тогава възразих: „Г-н генерал, в случая е по-добре да използвате думата “статус”, статукво се ползва по-скоро за равновесие на сили… Вие нямате статукво. Вие имате статус. Друг е въпросът, че промяната на вашия статус може да доведе до промяна на статуквото. И обратно. Но това е друго.”
Друго е друг път. Кой да се сети тогава, че не става дума за невежество, а за поставена цел. Днес Бойко е цялото статукво.
Както и да е. Късно е вече да го питаме. И вас, г-н главен прокурор, никой няма да ви пита. Та ако са ви канили, не чакайте да повтарят. Нямате идея колко работи пропуска човек само защото чака да го поканят втори път.

Петък, 12 март

Цецко вика, че Параванката се държал така, сякаш 20 г. е живял накъде другаде. И припомня за връзката на Първанов с подсъдимия Людмил Стойков, а също и за злополучния лов по време на траура.
Да, този лов не бива да се забравя.
„Из делниците…” 8 Март 2008 г. „Във връзка с някои инсинуации по вестниците и нездравия интерес от страна на ГЕРБ, дали Първанов е бил на лов за вълци в дните след трагичния инцидент, от Прескурентството съобщиха, че той наистина е бил в планината в района на Симитли, „но не е участвал в ловни събирания или други прояви, които са в противоречие с трагичните събития”. Ама разбира се, отишъл е да потъгува на спокойствие и да си набере минзухари, които не са защитен вид. А ако наистина е убил лисица, както твърди Медиапул, то това е станало при законна самоотбрана. Известно е, че президентът никога не напада пръв.”
Но в интерес на истината тогава няколко пъти питах вярно ли е, че Бойко бил единственият от изявените политици, който навръх 29 февруари (дните на траур) е посетил високосния бал на в. «Труд» в Бояна и цяла вечер усмивката не слизала от устата му?
Ама никой не ме избръсна да отговори…

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 12649 |08.03.2010 Четвърти километър . 12| 11942 |28.02.2010 Четвърти километър . 13| 11111 |21.02.2010 Четвърти километър . 6| 11567 |15.02.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads