Реклама / Ads
57| 6700 |26.04.2009 ГЛАСЪТ

Дали АЕЦ се клати, щом Белене се тресе?

.
Преди да попадна на научно доказания факт, че човечеството дава най-много жертви при наводнения, винаги съм си мислил, че земетресенията са най – смъртоносните природни бедствия.
 
Може би съм се заблуждавал защото живея в една от малкото европейски столици и в един от малкото милионни градове в света, които не са разположени до голяма водна площ, но пък са построени върху потенциално опасни от сеизмологична гледна точка зони.
В София е по-вероятно да те смаже парче мазилка от разнебитена сграда, отколкото да те удави придошла вълна от Перловския отводнителен канал, наричан за благозвучие ( и благовоние) река, който краси централната част на столицата. И това не е единствената особеност, която ни отличава от света с нашата местна специфика.
Не знам какво е било в главата на нашия държавен глава Г.Първанов, който преди по-малко от седмица се отнесе с „бащинско“ пренебрежение към протестите на еколози срещу проекта АЕЦ „Белене“. В интервю за германския „Зюддойче цайтунг“ той отхвърли опасенията на защитниците на природата от рисковете пред построяването на АЕЦ „Белене“ в опасната земетръсна зона с „аргумента“, че протестиращи еколози имало навсякъде ( т.е. не трябва да им се обръща кой знае какво внимание).
Към днешна дата снизходителното му отношение към аргументите на еколозите звучи вече доказано престъпно. Защото строителната площадка се разтърси от ( поредното) земетресение в региона.
Източникът отново е в планината Вранча в Румъния, както на 4 март 1977 г., когато в северната ни съседка загинаха 1500 души, а Свищов даде още 100 жертви. Тогава беше 7,2 по Рихтер. Сега е „само“ 5,3 по същата скала. А следващият път?
Г.Първанов и компания обаче не мерят по скалата на Рихтер, нито по Медведев.- Шпонхойер. Те се съизмерват с Медведев-Путин. Пък ако ще и потоп ( или „Южен поток“) след тях…
По някаква зловеща ирония разклащането на Белене се случи в деня, в който приключи енергийната среща в София, на която нейният патрон Г.Първанов се изяви повече от всякога като привърженик на проекта АЕЦ „Белене“, а неговият гост, руският енергиен министър Сергей Шматко призова той да стане необратим с помощта на руски държавен „стимулиращ“(!) кредит.
Вярващите и суеверните имат основания да правят аналогии и изводи. А всички вкупом, независимо в коя от двете категории попадат, или пък просто разсъждават логично, са в правото си да призоват лобистите на този рисков проект да спрат да си играят с бъдещето ни.

Иво ИНДЖЕВ
Ivo.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 11927 |22.04.2009 Розова диктатура . 25| 7459 |20.04.2009 Орден „Стара планина” за Лещански! . 19| 6281 |17.04.2009 Още колко моряци трябва да загинат? . 24| 10721 |16.04.2009 6 системи за проследяване на отвлечени изтекаха предизборно по улиците на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads