Реклама / Ads
15| 9844 |29.02.2016 ГЛАСЪТ

Даваме Велчев, Цацаров и Панов за Гренада, но никой не ги иска

.
В разстояние от няколко часа ценни мисли в публичното пространство излъчиха Борис Велчев, председател на Конституционния съд, Лозан Панов, председател на Върховния административен съд и Сотир Цацаров, главен прокурор. И тримата смотолевиха нещо за пред публиката, в смисъл "дайте да дадем".
 
Без да кажат те какво са дали и каква отговорност носят за недаването. Признаха, че няма нито един осъден баровец или управляващ за корупция. Цацаров нападна ГДБОП, че имат нулева успеваемост. Нищо ново, ще ви каже всеки българин. Велчев хвърли камъни в градината на Цацаров, че и там нещата били само на думи. И това всички го знаят, че и повече. Например, че от две години държавното обвинение се държи като маша в ръцете на съмнителни политико-олигархично-мафиотски кръгове.

Панов пък призовава магистратурата да се хване в ръце и да почне да работи както трябва. Ами да започне, ама не започва...

 

Тримата мастити юристи са хора с интелект, опит и познания в не една област. И тримата обаче напомнят на Били Лъжеца, героят на Кийт Уотърхаус от едноименния роман. Фантазьори, но не като Били на дребно, а на едро. Иначе и те си представят, че фантазират, а публиката приема фантазиите им за чисти лъжи. И ако Били Лъжеца е от поколението на "сърдитите млади хора", то Велчев, Панов и Цацаров играят на "сърдити старчета", смятайки публиката за поразена от гръм. Няма такъв филм, драги ситуационни герои. Българите отдавна са разбрали, че ги подценявате и ви кроят шапката. Ще го научите по най-невероятен начин, в най-неочаквания момент. Заедно с вас ще го узнаят и всички останали от т.нар. елит, които живеят с чувството, че съдбата е влюбена в тях.

 

Ще ви разкажа две истории. Поуките сами ще си извадите. Едната се развива на остров Гренада, който е открит от Колумб през 1498 г. По това време там рецептите човешкото печено е считано за деликатес. Има такива легенди.

Другата история е от Кърджали, България. Гредът е основан от прототраките преди около 3000 години. Претендира да е център на цивилизация и култура, на която са завиждали дори елините. Да видим.

 

Между жителите на Гренада и кърджалийци има нещо общо, което те не подозират. И на двете места през 1984 г. комунистически режими провеждат акции, "достойни" за Международния съд по правата на човека. През октомври известният със сталинските си методи и верен на Москва Бернар Коар арестува левия водач и негов политически съперник Бишоп, който е екзекутиран няколко месеца по-късно. 1984 година е година на "сталински" репресии в Гренада.

По същото време по заповед на вътрешния министър Димитър Стоянов в Кърджалийско се въвежда военно положение, без да е обявено официално. Тогава се провежда възродителния процес, сменят се имената на българските турци.

 

От 2004 г.  насам в Гренада се извършват редица реформи. Островът е част от Британската общност. Народът на Гренада признава за свой законен суверен кралицата на Великобритания Елизает II. Страната си има министър-председател, който се посочва от победилата на парламентарните избори партия.

 

Кърджали се развива свободно и демократично от 1989 г. През по-голямата част на този период там управлява Движението за права и свободи.

 

Стигаме до двете малки, но показателни по своето съдържание истории.

 

Младият бизнесмен от Гренада Александър Кларк е осъден на 67 години затвор. Причина за наказанието е, че е убил, преди по-малко от година, съпругата си като я удушил. Дъщеря им станала свидетел на убийството.  Ще лежи без право на помилване или предсрочно освобождаване. Ако доживее края на присъдата, ще е столетник...

 

Същият ден жители на Кърджали изпаднали в паника и почнали да звънят в полицията и редакциите на медиите. Причина за паниката бил двойният убиец Джуней Шефкет, когото те видели да се разхожда на свобода. Преди пет години Шефкет заколва зверски съпругата си Невджин и удушава невръстния си син Енис. За деянието е "удостоен" със 7-годишна присъда. Остават му още 15 месеца, но той все по-често се появявал из града и дори да посещавал дома, където се разиграла трагедията.

 

67 години в Гренада за Кларк и 7 години в Кърджали за Шефкет. Откривате ли малките, но съществени разлики?

 

Висшите магистрати и техните покровители политиците обаче нехаят за такива дреболии. Каква Гренада, какви пет лева. Ние сме член на ЕС, а те козируват на Юниън Джак...

 

Толкова сме жалки, колкото и смешни. Някой ден Цацаров ще получи орден "Стара планина" за заслуги. Те обаче няма да са принос в борба с корупцията, а вероятно за сриването на КТБ и подкрепата му за кръга #Кой.

Велчев ще пише мемоари за Първа английска гимназия, СУ и дядо си. Лозан Панов пък може да е част от политиката.

Това обаче ще е без значение, защото държавицата може да я няма тогава. А ще се е затрила, защото вместо да свършат нещо полезно, тези три кита на закона и останалите като тях са фантазирали по темата: Когато бях овчарче... ама после да видите...

Е, видяхме. И ни се струва, че в Гренада има нещо много симпатично и привлекателно. Готови сме да дадем Цацаров, Панов, Велчев и останалите за Гренада, ама никой не ги иска. И номерът "сливи за смет" не минава. Май ще трябва да нещо друго.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 13217 |30.11.2015 "Бойко акбар", "Цацаров акбар" - вият медийни орки . 31| 21609 |27.11.2015 Главният прокурор Цацаров подаде оставка. И след това . 17| 37805 |23.09.2015 Говориха ли Ердоган и Цацаров за тероризъм и "Булгартабак" или да? . 0| 13952 |22.07.2015 Съдебна реформа с Пеевски и Цацаров си е изнасилване на Темида

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads