Реклама / Ads
60| 59310 |02.04.2012 ГЛАСЪТ

Из делниците на един луд (26-30 март) Тони Филипов, д-р

.
Понеделник, 26 март Шефът на комисията по образование в НС Огнян Стоичков попитал в МОН верно ли председателят на Фонда за научни изследвания проф. Гюров е професор. Щото според правилника на фонда трябва да е хабилитирано лице. Гюров се представял за професор от НБУ. Обаче в регистъра на ВАК фигурирал като малък доктор.
 

Ще ви кажа, че е верно, но си трайте, да видим от МОН какво ще отговорят. Рангел е бил за малко преподавател в Ангола в университета "Агуштино Нето"(1991-1994 г.) и там са го наричали професор. Но те и в НБУ ползват титлата професор в смисъла на преподавател. Ако ви питам какъв е например Евгени Дайнов, сигурен съм, че ще кажете, че е професор, щото така се представя. Да, но не. Лани ли беше, по-лани ли, срещам един колега от Философски факултет. Тръгнал съм, вика, за научен съвет, пак ще избираме проф. Дайнов за доцент. И наистина, като се види в регистъра, проф. Дайнов е доцент. Някои злонамерени твърдят, че от ВАК му присъдили доцентурата чак от петия път. Не е изключено ония червени фосили, дето се бяха барикадирали във ВАК, да са правели номера на демократ като Дайнов.

В Украйна, във връзка с ниската раждаемост, правителството обмисляло да забрани със законопроект мисионерската поза и да препоръча на населението да се съвокуплява единствено на задна фронда, щото тя давала много по-високи резултати при ашладисването. Да, бе, верно, „Новинар” го пише!

Какви правителства имат хората, а? Бойко никога нема да му хрумне да ни съветва как да се…

„Как може да има стандарт за хляба, за сиренето и кашкавала, за салама, но не и за закона”, пита риторично в. „Сега”. Ей, недейте така  бе, колеги! Излиза, че не си четете вестника. Оня ден ви цитирах, че у нас няма нито един производител на кашкавал по БДС, а само 5 сиренари произвеждали по стандарта. Та като има стандарт, та какво? Само преди две седмици в елитен столичен ресторант предизвикаха тежко разстройство на баш майстора по стандартите Найденов с „наденица” Стара планина?!
Между другото, най-кошмарното ми преживяване е свързано със зъболекарския стол. Ще кажете, добрутро! Да, но аз нямам предвид бургиите, клещите и другите изобретения на Инквизицията. Бях отишъл по неотложна нужда да си направя два кариеса и една коронка. И като ме приклещи зъболекарката…

Тя иначе е много деликатна жена. Другите те заклещват в кливиджа на бюста си, та да нема накъде да мърдаш, а тя така те нагажда, че да те подпре само с корема. И точно това се оказа фатално. За зла участ, докторката беше получила тежка „моторна диария”. Някои му викат куркане на червата, но това беше много повече от обикновено куркане… И тя много се притесни, но аз, допрял ухо до корема й, получих цялата симптоматика, предхождаща масирания инфаркт - болки в гърдите, изпотяване, епигастричен дискомфорт… След един особено силен протуберанс й стана неудобно: „Ще ме прощавате, вика, за пръв път ми се случва, ядох една наденица, уж, вика, беше „Стара планина”… Уж. И заради тая наденица си смених дентистката, не мога да рискувам втори път.

Та така със стандартите.
Понеже споменахме в. „Сега”. Ей, колеги, да се стегнете малко, щото вие сте единствената надежда на опозиционните хора у нас. Вчера яко се бяхте издънили! При гостуването си при Кулезич оня ден Ренета Инджова обясни какво възнамерява да прави в НСИ. „Там, вика, има да се управлява, как да кажа, корабът на Тезей. От Плутарх идва това.” И разказа историята как атиняните направили от кораба на Тезей паметник (нещо като наш „Радецки”) и стотици години го поддържали, като сменяли изгнилите дъски с нови. Но възникнал философският въпросът дали това все още е корабът на Тезей, или е друг кораб, след като са му сменени всичките чаркове. Простичко казано, става дума за континуитета на идентичността. Ще дам по-прост пример: кабинетът „Борисов” същият кабинет ли е, след смяната на Трайчо и Константинов, или е нов кабинет? Много сложен въпрос... Аристотел казва, че идеята (същността) била важната, не материала. Нещо, с което Борисов едва ли би се съгласил... Той, както знаете, смята, че материалът е виновен.

От „Сега” чули-недочули и хихикат. Нямало такова нещо у Плутарх. „Не претендираме да сме изчели целия Плутарх… а и доста от работите му не са достигнали до наши дни. Може би тъкмо изгубените произведения цитира ерудитката?”

Благодатно е да скепцаш  някой политик, депутат, висш чиновник в претенциозно невежество. Но за това има две предварителни условия: те да не знаят, а ти да знаеш. Иначе става малко конфузно… Щото се оказва, че читателите на в. „Сега” знаят повече от списувателите. Колегите изобщо не били чели Плутарх, а прегледали  „Старогръцки легенди и митове”.  И станало начетената сврака с двата крака…

Четете, ей, не може само да се пише!
Но г-жа Инджова каза още нещо, с което никогаш не можем да се съгласим: „Данните, вика, може да бъдат манипулирани. И обикновено това е заниманието на социолозите.” Не че не сме съгласен, че социолозите манипулират, не сме съгласен, че статистиците не манипулират. Още Наполеон беше казал: «Има три вида лъжа: голяма, малка и статистиката.” По това време Огюст Конт едва се е родил, а Емил Дюркем е бил още в Ташкент, както обича да се изразява стратегът от Мировяне. Дюркем и Конт са бащите на съвременната социология.
Между другото, чета, че сър Елтън Джон и мъж му Дейвид Фърниш искали да станат бащи на още едно дете. Но това е извън темата…

Статистици… Помня колко се смяхме, когато съобщиха, че дивите зайци били 391 391. Да се чудиш кой ги преброи с точност до един. И глиганите бяха изброили (45 788 бр.), и яребиците (226 328). Тогава ние отговорно заявихме, че според лично наше статистическо изследване врабчетата (passer domesticus) у нас са 3 421 531. И никой не можа да ни оспори.

Вторник, 27 март
Гоце рекъл: „Ако бъда избран, в което вярвам, няма да оставя без коментар нито един ход на премиера Борисов.” Станишев отговорил само: „Ако”.  По-точно така трябваше да отговори, като един истински спартанец, ама той умре да се обяснява… Станишко вика, че от ГЕРБ му правели тънки намеци за бъдещо съвместно управление: “Правени са подобни намеци и преди 2009 г. Сега продължават.” И аз чух, че верно му правели намеци, но дебели. Ваньо Шарков вика, че Моника спечелила проект за 1,7 млн. лв. от МЗ, за да прави информационна кампанията „Спри и се прегледай!" Съгласете се, че 1.7 млн. лв. е доста дебел намек, не ли?

А Гоце, ако е искрен, щеше да почне с коментар на продажбата на „Горубсо”. Дали цялата тая история не беше един фарс? Дали Вълканов и Захариев не бяха направили търговията предварително, а премиерът им послужи само да я легитимират? Безвъзмездно ли? Горубсото сега в обръчите на Доган ли отива? Този Вълканов не е ли същият, който даде на агата 1.5 млн. лв. хонорар? А ще се разследва ли старият собственик Захариев заради източването? Всъщност, той спонсор ли е наистина на ГЕРБ?

Питайте, др. Първанов, питайте, не се пипайте, дет се вика! Брилянтно го изиграха това с „Горубсо”. Направо като в пиеса на Еврипид. И накрая Бойко си дойде някак съвсем естествено в ролята на Deus ex machina…
„Фрогнюз” пише, че на семинарите на Училището за политика една девойка попитала агата дали е морално да получи хонорар като консултант по “Цанков камък”. И той, позовавайки се на Макиавели, отговорил: “Действията на държавниците трябва да се оценяват по това дали са допринесли за човешкото благо, а не от морална гледна точка.”
Макиавели от Дръндар!

Е, не е тайна, че агата има „морални малформации”, но да сведеш „човешкото благо” до личното си благо е наглост, която силно се откроява дори и в нашия цялостно аморален контекст… Всичко това вероятно е естественото развитие на човек, който от 20-годишен доносничи срещу колегите и приятелите си. Чел е Макиавели както дяволът евангелието. Защото при Макиавели има и други работи: Гл. 19: Как владетелят трябва да избягва презрението и омразата на народа; гл. 21: Какво трябва да прави един владетел, за да бъде почитан и т.н.

Тоя от край време е такова… да не казвам какво! Нема да забравя как във втори курс ни бяха пратили Философски факултет на бригада във Видин. Беряхме сини сливи. И докторът, който от малък си е трудолюбив, бичи по две норми. А през това време Меди Доганов и още един колега, сега професор, турили ръцете на гъза и по  цял ден се разхождат под дърветата като Сократ и Платон. И дискутират висши философски материи…  Михаил Неделчев вика, че за изграждането на либералния мироглед и образованието на ръководителите на ДПС фондация “Фридрих Науман” потрошила маса пари и щяло да е жалко, ако се окаже напразно.
Жалко, но факт…

Сряда, 28 март
На форума "Стратегическа инфраструктура България 2012 г." Плевнелиев предложил родината да стане уникално място. Тя, според нас, и сега си е уникално място… Да се направел свръхмодерен музей на световните цивилизации край морето, по поречието на Дунава да се направи велоалея, Царевец и Арбанаси да се свържат с лифт, а София да стане единственият град на планетата, в който да се ходи на ски с метрото.  
Добри идеи, артък даже… Но, дето рекъл царят в Брюксел оня ден: "Максимално добре е идеално, но това едва ли е реално." Идеята на Плевнелиев ми напомня вица за една мутра, която се качила в трамвая, подала на ватмана $1000 и рекла: Карай за Драгалевци! Ама как, то нема релси… Абе, на ти още 1000 и карай, не ме занимавай с глупости! Засилил ватманът, набрал инерция и как да е, стигнали Драгалевци. Но там какво да видят? Дървета изкоренени, улиците разкъртени… Какво става тука, бе? – попитал ватманът.  А, нищо, снощи се прибрах с метрото…

Та искам да кажа, че до Драгалевци е пробвано и става, но това е все пак само подножието на планината. Трябва да се пробва дали може и по-нататък. Саркози шерва малко ценен експириънс: "Моята основна грешка беше, че продължавах да се възприемам като министър."
Пък премиерът на Швеция Фредрик Рейнфелд и съпругата му Филипа се развеждат след 20 г. брачен живот и три деца. Предполага се, че причина за развода станало това, че Филипа пишела във Фейсбук постинги срещу кабинета на мъжа си с ник Yumi. За последното не съм сигурен…

Царят, понеже го споменахме, рекъл в Брюксел, че ситуацията у нас е «изключително сериозна». А като го питат какво има предвид под «сериозна», той ясно и точно отговаря: "Има различни мнения, има големи и важни решения, които предстоят, и вече изборите, които наближават, въпросът е сериозен, може би, така, думата малко по-тежка, защото на английски сириъс (сериозен - б.р.), нали, но ще трябва да се гледа на нещата по един аналитичен и внимателен начин."

Не е трудно в това изказване да се види генезисът на езиковата школа, господстваща днес в политическото говорене на ГЕРБ.  Цветанов изпъква като нейният най-ярък прозелит. Оня ден рече по Битивито: "В момента аз не бих искал да коментираме изказването и на Станишев, и на Първанов, защото те са във вътрешноличностен конфликт в партията си".

Г-н Цветанов, вътрешноличностен конфликт имаме ние. Поради която причина по-рано работехме срещу „Четвърти километър”, а сега често ходим срещу старата си служба, където д-р Иванов се опитва да изглади конфликта. Не изключвам и вие да имате вътрешноличностен конфликт, ако съдя по някои ваши действия и изказвания. Но не е нужно да ми се предоверявате, вие сте в правото си да потърсите и второ мнение. „Спри и се прегледай!”, дето се вика…

В древността Аристотел нарекъл ученика си Тиртам с името Теофраст, защото се изразявал точно така божествено, както Цветанов…
Сега се сещам, че по Коледа ви дадох гатанка – Какво има предвид д-р Филипов с израза: У нас тия, дето пеят в банята са повече от тия, дето са чели Теофраст.” Никой не ми отговори правилно, но допускам, че ви е мързяло, а не, че всички пеете в банята… Отговорът е, че в „Характери” за простака се казва: „Пее в банята”. Не твърдя, че Цецо пее, но не го изключвам…

Ренета Инджова вика, че за март месец бизнес климатът в страната се подобрил. Възможно е. Забелязали сме, че човек като си намери работа и почва да гледа по-оптимистично на бизнес климата. И обратно. Ние, например, след спирането на „Торнадо”, където също пишехме за некой лев, сме малко в ситуация, подобна на онова съобщение по БНР: „Безработицата в Добрич се увеличава”, съобщи бившият ни кореспондент в града.” Та не намираме нито едно основание, че бизнес климатът се подобрява.

„Стандарт”: „Кристалина кани Бербо за посланик”. Комисарката ни беше в Манчестър и се срещнала с Митко да го калесва за посланик срещу глада. Предполагам, че е приел, щото сега не е много ангажиран...
В тая връзка в „Новинар” имаше виц, дано не станаха много вицовете за днес:
Звъни телефонът на известна врачка:
- Кога ще ме пуснат? - проплаква мъжки глас?
- Гълъбине, ти ли си бе? - пита врачката.
- Не, Митко Бербатов е...

Четвъртък, 29 март
„Стандарт”: „Арестуваха Магарето за убит елен”. Магарето е варненски бизнесмен, който обичал да трепе елени и глигани с офроуд джипа си. И си правел сафаритата предимно в ловно стопанство „Паламара”…
Какви глупави хора има!  Да идеш да бракониерстваш в ловното стопанство на Валентин Златев! Сигурно си е мислел, че Златев малко излезе от мода напоследък, ама не е познал. Златев се оказва седмият по влияние българин. Всъщност, всички ловни стопанства ги държат хора, с които не е препоръчително да се ебаваш, с извинение…

Българското издание на сп. „Форбс” класарало най-влиятелните българи. Начело, естествено, е Борисов. От останалите девет само един има временни недоразумения с премиера, а всички други ползват влиянието си в негова полза. Което, като се изчисли по една много сложна формула, с която няма да ви занимавам сега, увеличава влиянието на Борисов седем пъти. Втори е Цветан Василев, собственик на КТБ. Медиите на Василев-Пеевски, в голямото семейство на които вече се включи и „Новинар”, са впрегнати да усилват влиянието на премиера. Между другото, като стана дума, чували ли сте, че във Фейсбук имало група, наречена „Злите езици говорят, добрите езици лижат”? И аз не бях чувал…

На трето място е Иво Каменов, представител на приятелската на премиера групировка ТИМ. На шесто място е собственикът на „Софарма" Огнян Донев, който злоупотреби малко с влиянието си, но след като му беше леко нашокана ряпата, предполагам ще си вземе бележка, а медиите му пак ще заработят за славата на премиера. На девето място е Красимир Гергов, чиято телевизия не щади усилията си да славослови премиера. На седмо място, казахме, Златев, а на десето Цветелина Бориславова. Последните двама в момента работят за премиера под прикритие, така да се каже. Другите в десятката са Дянков, Плевнелиев и Цветанов. Те по дифолт работят за премиера.

Дето викаше Тато, нема лабаво! Десетте най-влиятелни българи гледат и вървят в една посока. Дали тя е и нашата посока, не съм готов да се кълна.
Трайчо Трайков ликува във Фейсбук за отказа от АЕЦ „Белене”: „Най-после разумът победи.” Да, да… Това е, последното, което може да победи между 44-ия и 41-ия паралел. Пък и то не трябва разум. За да тичаш от едната амбасада до другата си трябват крака… Но даже и да е разум, това е един много бавен, много мързелив разум. Задейства се само като види зор…
В минало време (близко минало):
„24 часа”: „Борисов: „С цяло сърце подкрепям АЕЦ „Белене”.
„Стандарт”: Ако направя “Белене”, ще умра спокоен.”
И сега изведнъж…
В навечерието на решението за отказ от АЕЦ „Белене” Уикилийкс (Бивол) пусна едни документи от „Малкото ЦРУ” (агенция Стратфор), които, ако не знаеш, че Уики е частна и независима агенция, ще речеш, че са поръчани от Държавния департамент… Та от Уики докопали черновите на един доклад на анализаторите на Стратфор, в който старши анализаторът Марко Папич казва, че те знаели много работи за Борисов, но не били за казване.

Според Папич целта на Бойко била да разкара Параванов и другите  енергийни вампири като Овчаровци и т.н. и лично да контролира „Белене” и „Южен поток.  Но Папич вика: "Няма да стане... Те знаят, че ако той прецака приятеля си от Московската мафия, тя ще го вкара в пътя."
Приятелят от московската мафия е Лужков, бившият кмет. И Папич обяснява как действали хората му: „Сяда с Първанов и му казва, че руската организирана престъпност ще подпали София ако Първанов оплеска работата." Пък главен прокурор на Русия Юрий Чайка снесъл на Стратфор, че и Станишев имал такава среща.

При посещението си в Москва през април 2009 г. „имал рядката възможност да се срещне с някои "необичайни руснаци", които провели с него "приятна дискусия, за „Южен Поток” и „Белене”, ако разбирате, вика Чайка, какво искам да кажа." Има си хас да не разбираме… Казали са му примерно: „Вы помните, что с Виденовым произошло?” Произошло то, че отиде та се не видя, а БСП 8 г. бра зазъбица в опозиция… Очевидец ми е разказвал как през 1996 г. Рем Вяхирев дойде в София и Виденов го посрещаше на летището. Оня се спрял на няколко метра от него и му рекъл: „Я могу пройти через вас, а могу вас обойти!” (Мога да мина през теб, но мога и да те заобиколя…)  Щото Виденов патриотично се инатеше за собствеността върху тръбите на наша територия. Това „да мина през теб” може да се е отнасяло само за тръбите, но може и да не е… Щото знаете какво стана после с Виденов, а също и с Луканов…

Борбата е безмилостно жестока, борбата, както казват, е епична…
„Атина разследва заговор срещу бившия премиер Караманлис”, писаха вестниците. Караманлис подписал  споразумение с Русия за присъединяване на Гърция към "Южен поток"… Документът бил прихванат от руските служби и препратен на съседите. Може наистина на Путин да не му дреме за Белене, важният  проект за него да е „Южен поток”…
Гоце рекъл, че ако дойдат те на власт догодина, ще размразят „Белене”. От амераканската амбасада отговорили по спартански: „Ако”… В Истанбул г-жа Клинтън рекла на Никито Младенов: „Приветствам ви за решението!" и го разцелувала, май...

Гоце вика още, че Бойко сам предизвиквал проблемите и после пожарно ги решавал. Ако е така, не е толкова лоша. По-добре ли е като тройната коалиция, дето остави всичките си проблеми Бойко да й ги решава?!
И в природата, дето е свършена, има такива парадокси. Сещам се (по-точно, подсеща ме Вл. Янев) за "Животът на Клим Самгин" на др. Горки: „Рижият ми прилича на тарантула. Не че съм виждал това насекомо на живо, но в древната "Естествена история" на Хоризонтов се казва: "Единствената полза от тарантулата е, че наложена в масло е най-доброто лекарство срещу ухапване от тарантула."

Петък, 30 март
Петък, седмицата свършва, месецът свършва, това не е просто ден на майстора, ами направо на баш майстора. Но понеже има разни заядливи, дето ще си търсят петъка, та да драснем нещо и под този лейбъл.
В Испания обявили вегетарианството за психично заболяване. Знаех си аз, че не му е чиста работата на Иван Костов. Не е нормално човек да пасе. Разбирам го Прошко Прошков, дето вика: „Искам да спра да бъда обучаван на това да бъда талибан срещу всичко и срещу всеки.”
Ба, разбирам го… Ако е искал да спре, кой ще го спре?! Ама се сънуваше кмет и чак сега се събуди…
Оня ден, като ровихме да видим какво точно е казал Плутарх, щото дори и ние не го знаем наизуст, та си припомнихме едно място в „Антоний”. Разказва се за битките на Антоний с партите и как по едно време войската останала без храна. И почнали да събират корени и треви. Яли от една трева, от която се полудявало. Вкусилият от нея забравял всичко, никого не можел да познае и вършел едно единствено нещо, и то сериозно и съсредоточено – търкалял камъни. Цялото поле се изпълнило с хора, които търкаляли камъни насам-натам, после обратно… И накрая умирали. Тая болест можела да се лекува единствено с вино, но те нямали. Така измрели мнозина…
Поуката, по-точно поуките, са ясни. И ако се казвахме Филипидзе, тук щеше да има тост… Защото един Бог знае още колко ще търкаляме камъните... „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме”.

To be continued next път
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 19639 |18.10.2010 Мистерия с „Из делниците на един луд” . 47| 15929 |16.02.2010 Из речника на един главен прокурор . 63| 33307 |21.01.2010 Бойко срещу Слави –двама каубои, единият от тях лъже! . 30| 11477 |06.01.2010 Още един убит, но без камбани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads