Реклама / Ads
58| 23231 |16.04.2012 ГЛАСЪТ

Из делниците на един луд (9 – 13 април)

.
Понеделник, 9 април Лелей, как го измислиха само! Десетилетия търсим газ и нафта из България и шелфа и все нема и нема и сега точно на овчарчето Калитко ще се случи да намери голямо находище.
 

 

Всъщност, то не е точно намерено. За момента имало само „много оптимизъм, 100% оптимизъм". Цитирам премиера. От министър Добрев научаваме, че тоя оптимизъм се градял на „изключително сериозен интерес от най-големите компании в бранша” да проучват - Ексон, ОМВ, Тотал Епсон и Мелроуз". И това давало „надежди за наличието на значителни залежи”.

 

И за да текне нашенския газ има само една пречка: мораториума, който НС прие под натиска на обществеността. Но то не е голяма пречка, защото светкавично е създадена комисия за преразглеждане на мораториума, надлежно съобщена в Държавен вестник. И тя вече се е събрала да мисли.

Не казваме, че цялата тая работа е измислена, за да се махне мораториума. Нито, че покрай природния ще помине и шистовия. Но не го изключваме. Чудно само защо при тоя развой на нещата американците са решили да сменят Уорлик…

 

Министър Цветанов вчера имаше тройнокритичен ден – Цветница, рожден ден и Ден на циганите. Третият празник му се полага като председател на съвета по интеграция. Той, естествено, загърби личните празници и изпълни първо обществения си дълг. В тържествената си реч за Деня на циганите, ама наистина много тържествена, г-н Цветанов каза: „Нека в този ден на почит и равносметка си пожелаем добро партньорство и сътрудничество, сили и увереност в постигането на целите на интеграционната политика, за да бъде обществото ни силно и стабилно в своето икономическо, политическо и социално развитие.”

 

"Наангле ромале, наангле пралале!" (Напред, цигани, напред, братя!)

В личен план г-н Цветанов навърши 47 години. Това е една възраст, от която нататък човек трудно се променя. Всичко ново, което научи, се разполага в една изградена вече мисловна структура и ценностна система. Та колкото и да научава, остава си все същият. Не казваме дали това е добре или зле. Просто констатираме един факт: от тук нататък г-н Цветанов ще е такъв, какъвто е. Останалото си е ваша работа.

 

 

Викат, че една снимка казвала колкото 1000 думи. Но тая казва даже и повече…


Пък по телевизията показаха как за Деня на циганите в Казанлък  изкъпали безплатно 80 цигани. Организаторът на мероприятието рече: „Не че са мръсни, но такава е традицията…” Почна страстната седмица. Днес е Велики понеделник. На този ден Христос влязъл в храма и го намерил пълен с търговци. Разгневен, Той прекатурил масите им, а тях изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

 

Ако вземе сега пак да възкръсне… Оня ден четох едно интервю на отец Любомир Попов, един, казват, от най-уважаваните божи служители във Варна, който обаче беше низвергнат от църковния съд при Варненската митрополия и прогонен от храма „Св. Атанасий“. Та тоз дядо поп вика: „Владиците са неграмотни хора, те нямат представа от християнство. Това са бандити в расо. За тях не е интересно, че почти никой не ходи на църква. И манипулират хората чрез канона…”

 

Да, клирът не го интересува нищо друго, освен да се нагуца. Алчност, похот, лицемерие… И изобщо, Господи, кадровата ти политика е по-зле и от Бойковата, да ме прощаваш, че се осмелявам… Но народът ни така гледа на нещата. Вижда какво правят малките началници и си вика: „Представям си какво правят ония горе…” Да, кофти представа се създава…

Проверка на Сметната палата показала, че през декември 2007 г. правителството на Станишев е платило авансово цялата сума от 2.2 млн. лв. на австрийския лобист Петер Хохегер. Според Сметната палата това не защитавало в достатъчна степен финансовите интереси на МС, който е възложител.

 

Така е. При авансовото плащане е много възможно да стане „човекът взе парите, каза: „Чакай малко…” Но по същия начин и интересите на Хохегер не са защитени. Щото и той сигурно е превел авансово парите на Моника, която му е „партньор” от българска страна. От цялата схема само нейните интереси са защитени.

Кукувица кука под зелена бука,

няма да ни стигнат още 100 години.

Я подай ми мале тенката пушка!


Вторник, 10 април

 „Апокалипсисът ще дойде по нета или през смартфона”, интерпретира „Стандарт” словото на папата по повод католическия Великден. Интересно кой му пречи на дедо поп да се възползва от техническия прогрес, да чете проповеди по интернет, да общува с пасомите си по скайп и с SMS. Или бъркам?

 

И дедо Кирил Варненски веднага взел терк от папата: „Господ даде на Човека Ева, за да общува с нея. Сега децата предпочитат компютрите пред родителите си и игрите…"

 

Да общуваш, да общуваш, колко да общуваш бе, дедо попе? Доколкото сме чели, прекаленото общуване и Богу не е драго. Ей, братя, знаете ли какво прочетох на едно място? Ако жена ви  ви нарече с чуждо име на сън, отзовете се, нямало да съжалявате… Вчера от ГОРД на Славчо Бинев съобщиха, че на 22 април ще обявят новата партия. От ГОРД прогнозират, че в партията щели да се включат „отделни личности и цели трудови колективи…” „В България, викат, има дефицит на демокрация, страната ни се нуждае от красив ум, а не от желязна ръка…”

 

И този красив ум е на Слави Бинев. Жив да не бех!

Както казахме наскоро, това е най-страшното – че след Бойко Борисов всеки ще е в правото си да опита и той да поуправлява България…

Има време за събиране на камъни и време за разхвърляне на камъните… На Костов му е дошло второто време. Подкара той зайците с тъпана. След Прошко Прошков, още трима души от ръководството напуснали ДСБ - Даниел Митов, Христо Ангеличин и Петър Николов. Ангеличин вика: „Много години бях близо до Иван Костов и сега се чудя как не съм се усетил по-рано… ДСБ е партия, в която единствената цел е оцеляването на лидера.”

 

Да, и ние се чудим, осем години стана вече им се чудим. Даже сме ги питали: „Защо вие, десебарите, се държите така, сякаш Костов е четвъртата ипостаса и думите „И да нямаш друг бог освен Мен...” са казани от Иван, а не от Исус?” Но, както казват езотериците, учителят идва, когато ученикът е готов. А ние малко предварително сме им говорили…

 

Пък Мартин Еванджелиста прогнозира, че напусналите ДСБ ще предадат по същия начин и Кунева, към чийто проект ще се присъединят.

Взе ми думите от устата. Точно мислех и аз да я предупредя. От древността още е известно, че човек може да не извърши нито едно предателство през живота си, но рядко има човек, който да е извършил само едно. Винаги повтарят, потретват… Но това е проблем на приемащата страна.

Казват, че след учредяването на ДСБ Костов и Екатерина Михайлова седнали да се почерпят по чаша вино. Чаша вино за Катето, де, Ванчо си поръчал сок от цикория. Катето рекла: „Каква хубава партия направихме, а, Иване?” Пък той й се сопнал: „Щеше да е хубава, ако си бях сам…”

 

Шегувам се. Това го преправих от една случка с Тимон Атински, наречен от съгражданите си Мизантропа. Не знам що точно за него се сетих. Та на един празник той и приятелят му Апемант си спретнали купон. Хапнали, пийнали и по едно време  Апемант рекъл: «Колко приятно угощение, Тимоне.» А Тимон отговорил: «Щеше да е, ако си бях сам.»

 

Изобщо тоя Тимон с основание са му викали Мизантропа. Веднъж на агората държал следната реч: «Атиняни! Имам малък имот, а в него смокиня. На нея се обесиха вече доста граждани. Мисля да вдигна къща на мястото, та затова искам публично да известя; ако някой от вас иска да се обеси, да го стори, преди да отсека смокинята.»

 

Костов кани столичани на смокинята…


А, сетих се защо се сетих за Тимон. Щото се сетих какво каза друг философ, Желю Желев: "Костов е човек едновременно и мизантроп, и грандоман. Това е много рядко срещано съчетание, но ето, получава се - себичен човек." Не ми се ще да се отплесвам повече, но ще кажа, че според нас истинската мизантропия се развива на базата на самопознанието. Ако в душата ти е черно, не можеш да повярваш, че в хорските души е по-светло.

 

Разбира се, както всяка аналогия, така и «Тимон-Костов» накуцва. Защото Тимон като млад е бил краен оптимист, влюбен в цялото човечество, безмерно щедър, така поне го описва Шекспир. С което коренно се е различавал от младия Иван...

 

Сряда, 11 април

Соня Божикова, която от 2001 г. завежда приемната на МС, вика, че това правителство получавало 4-5 пъти повече писма от предишните и 90% от тях били лично до премиера. Отделно поне по 4-5 души дневно се отбивали в МС да обменят мисли с него. От началото на мандата, вика, са се получили 33 000 писма. Ако трябваше да им отговаря лично, Борисов трябваше да пише по 82 писма дневно. Сонче, Сонче, ако съм на Бойко… Така де, той под път и над път разправя, че работи денонощно, че нема събота, нема неделя, а ти си му изчислила отговорите на база петдневна седмица. Щото като обърнем сметката, нужни са 402 дни за да се отговори на 33 000 писма при дневна норма 82. А Борисов е на власт ще стане вече 1000 дни. Даже не и петдневна, ами четиридневна. Срамота!

А пък какви извадки от писма цитирала, само за това заслужава да й се организира среща с личен състав с цел приключване на партидата…

 

Некой си гражданин писал:  "Г-н Бойко Борисов, министър-председател на България, заповядайте у дома, за да се видим и да поприказваме по някои актуални теми. Аз и моето семейство бихме искали да се срещнем лично с вас, за да обсъдим текущи неща". Друг молел правителството работодателите му "да бъдат изгонени от държавата или насилствено убити от гледна точка на това, че ме държат за канарче". Трети поискал от премиера да му се върне жената, забягнала с некой си в съседното село…

 

Без думи


Ако всичките писма са писани от такива хора, които определено не са в центъра, то премиерът е напълно в правото си да заяви, че умните не го интересуват. Даже може да каже, че и нормалните не го интересуват. Не ли?

 

Изобщо така го е злепоставила, че нема накъде повече. Вика, че любовни писма не се получавали. Сиреч ни една гражданка или гражданин не написал на премиера, че го обича! Стига, бе! Верно? А ние, дето сме един обикновен драскач, редовно получаваме. Даже оня ден във Фрогнюз „Една българка” беше написала: „Обичам те, докторе!” И два пъти го беше постнала, да не го изтрият завистниците…

 

Пък кореспондентът на „Стандарт” от Пазарджик взел интервю от юриста Хари Хараламбиев за неочаквания обрат на делото за убийството на сестри Белнейски. И адв. Хараламбиев казва: „Реакцията на родителите е необяснима. Ще си послужа с една мисъл на Илия Еренбург по казуса: "Когато очевидците мълчат, се раждат легенди." Илия Еренбург! Лелей…

Наш дълг като очевидец е да кажем, че не допускаме ерудиран човек като адв. Хараламбиев да е рекъл „Илия Еренбург”. Името Илия е доста популярно в пазарджишките села и от там. Сега си спомняме, че един Илия държеше „Салаша” (кръчмата) във Ветрендол. И това е минало през коректор, шеф на отдел, дежурен редактор…

 

Този Илия, който иначе е известен като Иля Григориевич Еренбург (Илья́) е казал: „Може да научиш начинаещия автор да преодолее литературната неграмотност, безвкусицата, да го научиш да чете, но да го направиш нов Горки, Блок, Маяковски, е невъзможно.” Категорично ще възразим на съветския писател: Не можеш да преодолееш литературната неграмотност! Нема начин, тя извира отвсякъде.

Нещо им става на пазарджишките кореспонденти. Тоя на „Труд” съобщава: „Камион „Камаз" изгоря из основи тази сутрин в град Сърница, съобщиха от ОД на МВР-Пазарджик.” Из основи?! Браво! Че го и почернили туй „из основи”, да не би някой да го пропусне. А може да са го почернили, защото така са го съобщили милиционерите и те по тоя начин ги иронизират. Но ние не знаем кое как е било и затова го пишем на сметката на „Труд”.

 

Четвъртък, 12 април

По повод доклада на ООН за световното щастие, където сме турени в десетката на най-големите нещастници, наред с  Чад, Конго, Танзания, Бурунди и др., по Битивито питат премиера какво мисли. И той мисли точно като бащите на американската конституция: „Има нещастни хора, има щастливи хора... Това е от самия човек… Има хора, които цял живот само мрънкат. Има други, които от сутрин до вечер са усмихнати и щастливи… Така че кой както си го направи...”

 

Именно. Точно така го е казал Бенджамин Франклин: «Конституцията само постановява правото на хората да преследват щастието. Самото му хващане си е работа на хората.” Може би само да отбележим, че Бенджи и Бойко са стигнали до един и същ извод абсолютно независимо един от друг, без дори да подозират за съществуването на другия. Така си мина 10 април и никой не отбеляза, че се навършиха 33 г. откакто българин ходи в Космоса… А някога бяхме космическа сила. Е, не чак сила, но ни имаше на картата… Само от „Труд” се сетили да напомнят: „Първият български космонавт летял с кукла в орбита”. Ама да не си помислите, че от онези кукли, дето… Не, малка кукличка, талисманче. Нарочно са турили такова заглавие, за да си помислите, че е от ония кукли. Да, наистина, така правят. В друго заглавие пишат: „Почна Страстната седмица в Горни Богров”.

 

Начало на Страстната седмица в Горни Богров.


И знаете ли в какво се изразява това „почване”? Един гражданин турил надуваемата си кукла на покрива на гаража, да я напече слънцето. Мискини! Та куклата на Иванов-Рукавишников им била подарък от член на екипа. Защо точно кукла им е подарил този член, не мога ви каза. Чел съм, че Рукавишников май е бил на другия бряг. Имал това-онова с един генерал от КГБ. Щото и в КГБ е имало такива. Дали в ДС е имало, не съм информиран. Но като се има предвид, че в СДС имаше, не може в ДС да е нямало.

 

Във Великденското си послание до епархиотите Сливенският митрополит дедо Йоаникий рекъл: „Колко много раздори биха се прекратили, ако Христос беше сред нас." И много владишки кариери биха се прекратили, да ме прощава дедо поп. Щото ако стадото си простира надуваемите кукли по стоборите, къде са пастирите да им обърнат внимание, че това е грешно?!

 

Ало, пенсиите, Дянков вика, че щели да ви се дигнат парите. Обаче догодина, щото тая година нема избори, не за друго. Като го питали дали ще е от 1 януари, или от средата на годината, щото може да е и в края, де, той не отговорил – „в бюджета, рекъл, ще се запише”. Но нема да е в края на годината, преди изборите ще е. То иначе нема смисъл. Ако се чудите защо ви го съобщават година-година и половина по-рано, ще ви кажа – за да се подготвите психически, щото се предполага че вече сте отвикнали.

 

По тоя повод „Труд” пише: „Премиерът Борисов се кани да направи точно това, срещу което се възмущава - да вдигне пенсиите предизборно и да остави следващите управляващи да ги плащат.” Което не е точно така. Бойко хабер си нема да дига белия байрак. Вчера рекъл пред едни дечица от Западните покрайнини: „Министрите са на 33-34 години. Така че, докато караме втори мандат, ще пораснете и вие.” А и последното изследване на НЦИОМ показва, че премиерът продължавал да събира любовта на 51.4% от българите. Със съвсем малко по-малко от тези, които обичат Христа. Според НЦИОМ 57% от българите празнували Възкресение. Те били 50% преди 5 г., но напоследък почнали да се увеличават. Което е нормално. Добрата новина е, че колкото и да звучи невероятно, Бойко предполага, Господ разполага.

 


Без думи.


51.4%! Просто не знам какво да мисля. Може би това просто доказва, че сме демокрация. Нали така казваше Марк Твен - демокрацията е да спечелиш на своя страна по-голямата част от глупаците. Марк Твен го казва, не ние. Ние ще добавим само, още от времето на Тит Ливий е известно, че повечето почти винаги побеждават по-добрите.

„Стандарт”: „Перничанин преби жена си с винкел”. На връх Цветница 52-годишен жител на Перник се почерпил юнашки и я почнал с винкела. Не знам защо, но това съобщение не ни учуди. Видя ни се логично перничанин да бие жена си с винкел. Не ли?

Еми тука спираме. Това е добър финал.

To be continued next път

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 68470 |09.04.2012 Из делниците на един луд (2-6 април) . 60| 59311 |02.04.2012 Из делниците на един луд (26-30 март) Тони Филипов, д-р . 31| 19639 |18.10.2010 Мистерия с „Из делниците на един луд” . 47| 15929 |16.02.2010 Из речника на един главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads