Реклама / Ads
123| 15094 |29.11.2013 ГЛАСЪТ

Дядо Коледа и за магистратите, но какъв?

.
След месец е Коледа, но в прокуратурата обстановката май не е предпразнична. Навсякъде чакат добрия старец с подаръци и песни, а тук тръпнат какъв доклад ще им донесе в навечерието на Рождество почитаемата Европейска комисия. Имат ли основание магистратите да се притесняват? Съдете сами. Пловдивският митрополит Николай сезирал главния прокурор Сотир Цацаров, че някой се опитва да отрови Старозагорския митрополит Галактион.
 
За по-сигурно се споменава, че и Гавриил Ловчански чул нещо такова. На ход е прокуратурата.  

Тя май ще подхваща отново и разследването за смъртта на Варненския митрополит Кирил, който през лятото се удави в морето. В публичното пространство се развихриха такива теории на конспирацията, че само Карлос Чакала май не е споменат като заподозрян. А може и да е, но да съм го пропуснал... Да се чуди човек как митът за граф Дракула се е родил в Трансилвания, а не у нас.

Тези дни прокуратурата получи и сигнали за укриване на доходи и данъци от Бойко Борисов и Цветелина Бориславова. И на тях може да им се развали празникът. Тук обаче има едно задължително питане. Как така толкова години никоя институция не провери изгряващата шеметно бизнес звезда Бориславова, а се чакаше специален сигнал? И да е имало някога "горещи следи" за някакви далавери те отдавна са истинали и заметени. Нали това им е работата на юридическите и финансовите консултанти.

Спомнете си какви приказни снимки от вертолет ни показваха от правителството на ГЕРБ на луксозни имения в София и страната. Репортерки в сутрешни блокове останаха без дъх да обясняват как начева титанична битка с  крадливите тарикати и политици. И магистратски замъци ни показваха, а ние цъкахме като метрономи. Накрая всичко се оказа ПР-близалка за отвличане на вниманието.

Никакъв заек няма да изкочи от храста "Бойко - Цветелина", освен ако някой не реши да си свърши съвестно работата. Да не забравяме обаче, че половината важни магистрати заемат постовете си от квотата на ГЕРБ. Същото важи и за другите партии - и те имат свои хора в магистратурата по силата на същия този несправедлив закон. С Бисеров се получи фал, защото сам настъпи мотиката. Ако беше слушкал и не се беше правил на по-хитър от босовете, и досега щеше да подрънква с парламентария звънец и да си чопли носа на председателската маса в НС.

Но да караме нататък. Предколедно магистратите ще ровят отново и в кошчето, където бе захвърлена флашката със записа на раговора за Михаил Михов - Мишо Бирата. Днес едно подобие на вестник се хвали, че е направило фундаментално разкритие навремето, изваждайки разговора между Борисов и шефа на митницие по онова време Ваньо Танов. Добре, че всички знаят как точно става използването на някои медии за пощенски кутии и срещу колко се купува журналистическа съвест, иначе можеше този сбор от кафяви страници да мине за вестник...

И парламентарна комисия можело да се създаде за Мишо Бирата. Що да не се създаде? Ще има председател, заместници и членове, на които ще се полагат допълнителни възнаграждения, коли, офиси и пр. Сериозна работа, то се вижда.

Асоциацията за европейска интеграция и права на човека пък сезира главния прокурор заради заканите на премиера Пламен Орешарски да уволнява чиновници, които участват в антиправителствените протести. Става дума за изказване на премиера, че се събира информация кои хора ходят на протести и дали го правят в работно време. Не знам вие какво си мислите, но аз не бих се обзаложил, че Орешарски ще пострада.

 

Група граждани от своя страна искат прокуратурата да не допусне регистрацията на ултра националистическа формация. Имало опасност от ксенофобия и фашизъм. Сякаш сега няма... Националистите се превръщат проблем, когато гладът от проблем се превръща в начин на живот. Българските политици обаче са загрижени с резервациите си в самолети, хотели и ресторанти в Дубай, където ще изкарат коледната ваканция. Искате ли депутатски кворум - търсете го в Дубай...

 

Прокуратурата се зае отново и с онова прашасало дело на Сергей Станишев за изгубени секретни документи като министър председател преди пет години. Има обаче един нов елемент, който е доста съществен. Цацаров каза, че този път ще бъде разпитан и "онзи лоялен гражданин", който бе намерил някъде въпросните папки. Разгеле. Макар да е твърде наивно да мислим, че Алексей Петров, защото за този гражданин иде реч, не е репетирал с адвокатие си какво да каже, за да излезе сух от случая, че и герой, защо не. Той обича тези пози. Непонятно е само, защо четири години това не е направено. Прокуратурата сега ще трябва обаче да се съобрази с графика на Трактора, защото преди седмица хуманният български съд по делото "Октопод", в което той е главен обвиняем, го пусна да пътува в чужбина по работа, на медицински прегледи и пр.

 

Представителят на Реформаторския блок Гроздан Караджов и той внесъл сигнал до главния прокурор. Целта му е да се разбере, кой е издал заповед чрез полицията да се пречи на гражданите да протестират свободно. Вариантите в този случай са два: единият е сигналът да цели да се пошуми около Реформаторския блок, а другият - от граждански подбуди. Вие преценете кое е.

Има и контрасигнали. След като парламентарното мнозинство гласува за предаване на прокуратурата на доклада за полетите на правителствения Авиоотряд 28 по времето на кабинета "Борисов" по лични и партийни причини, от ГЕРБ контраатакуваха със свой сигна за нарушения в същия авиоотряд. Внасяйки сигнала, депутатите Красимир Ципов и Станислав Иванов обясниха, че прошението се отнася за нарушения при купуването на два самолета Еърбъс 319 за нуждите на авиоотряда. Искат още да се провери и дали са спазени всички изисквания при полети до "екзотични" дестинации по време на тройната коалиция. 

Има сигнал и от Българския Хелзински комитет, къде биз него. На 5 ноември правозащитниците са сезирали Сотир Цацаров за активисти от "ВМРО - БНД" и други формации, които по време на шетсвие в столицата са скандирали лозунги, които побужда към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. До Коледа обаче има още време и знаейки активността на БХК, са възможни още сигнали.

 

Не спят обаче и войводите от ВМРО. Те на свой ред поискали от главния прокурор да провери, защо БХК ги клевети, набеждава и им уронва престижа без причина. Писали и до НАП да провери по какъв начин се финансира Хелзинския комитет. Не че не знаем, но друго си е, когато някой се заеме официално с тази работа. Ако нападжиите тръгнат от "Отворено общество" на Сорос - няма да сгрешат и ще си спестят време.

 

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт пък подала сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за предстояща продажба на подвижен състав на БДЖ, описан като стар и негоден. На сайта на дружеството е публикувана обява за продажбата на 40 локомотива и мотриси. Началната цена на целия пакет е 5 млн. лв. Спецове обаче смятат, че само 1 локомотив струва 5 млн. лв. Намеква се за далавера, но да видим.

 

Това е само част от водопада от сигнали до Главна прокуратура. Как ще се справят обвинителите с този дебит - нямам представа. Има, разбира се, един универсален начин - "кръглата папка". Той е неофициален, но силно ефективен. Прилагането му става без много шум и за него съдим по липсата на резултати или по заключения от формален тип.

 

Кучето в магистратурата обаче е заровено другаде. Не множеството сигнали, преписки и проверки са големият ни проблем, а корупцията, кръговете за влияние, партийните и личните интереси, които тровят средата там. Примерите са повече от красноречиви. Случаят с решението за уволнението на членът на ВСС и бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски е показателен. Дори завоалираните обяснение не успяха да прикрият позивните за корупционни практики.

Говори се също, че един от шефовете на комисия във ВСС преди време също е бил разследван за корупция. Висш прокурор пък е горд собственик на 6 имота в София и Испания, които макар и да се водят дарение и на името на родители, няма как да не предизвикат любопитство относно придобиваето им в кратък период.  

Въобще сформирането на магистратското политбюро - ВСС на квотен партиен принцип, е достатъчен повод да се съмняваме в безпристрастността на неговите решения, кадрови назначения и действия. Доста плашещи са и слуховете за степента на влияние на мафията в магитратурата.

 

Колкото и да се пише обаче по тези въпроси в български медии, чуваемостта е нулева. От години. Остава ни само Брюксел. След десетина дни ще узнам съдържанието на доклада на ЕК за родната правораздавателна система. Но не и това е най-важното. Отвратителното, смазващото, парализиращото е, че сме лишени от справедливост. Без справедливост и възмездие няма бъдеще. Обществото се демотивира. Освен ако не е това целта. Това ли е?!

Не ни остава нищо друго, освен да прибегнем към граждански форми за изразяване на мнение. Корупцията е враг №1 на всички българи без никакво съмнение. Ще си умрем в мизерия и потисничество, ако не решим този проблем. Само Брюксел обаче не е достатъчен в тази битка. Трябва да се включи всеки един от нас. "Мафията е човешко дело и както всички човешки дела има начало, ще има и край". Този завет ни остави италианският магистрат Джовани Фалконе.

Не ни ли омръзна толкова години да повтаряме, че мафията у нас си има държава? Краят на този постулат означава добро начало за всички.

Магистратурата е отправната точка.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 29471 |27.12.2011 С Коледа и Чучхе в сърцето . 26| 16229 |25.08.2011 Дядото на Юрген Раух . 29| 12185 |18.12.2010 Вън агентите Дядо Мраз, Снежанка и джуджетата! . 36| 10569 |15.12.2009 Нетактично за “Българската Коледа”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads