Реклама / Ads
44| 22831 |27.12.2014 ГЛАСЪТ

Добре платен репортаж на Градус с Кристалина

.
Хубави хора с хубави лопати = платен репортаж
Току преди Коледа в новинарските емисии на някои телевизии се появи рубриката "Платен репортаж". В нея, по правило, се отразяват фирмени събития, за които собствениците плащат на съответната медия. Този път поводът бе благороден: строеж на къща за деца, лишени от родителска грижа. Организатор и главен герой в рекламния сюжет бе фирмата за яйца и пилета "Градус".
 
Нейният горд собственик Ангел Ангелов (вероятно син на един от двамата братя основатели Иван и Лука Ангелови) бе раздал лопати на скъпите (дали пък не и в буквалния смисъл на думата) гости Кристалина Георгиева, зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси и Йорданка Фандъкова, кмет на столицата. В редичката бе строена и Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация “За Нашите Деца”.

Строежът на къщата е в основата на кампанията „Бъди герой!“, чиито двигатели са "Градус" и въпросната фондация. Детската къща в бъдеще ще подслонява деца, лишени от родителска грижа и ще им предоставя врменно убежище, докато им се реши въпросът - в къщи, при други родители или в социален приют.

 

Всъщност парите за шумно рекламираната кампания са дадени от всички българи, които са си купили пилета и продукти на фирмата "Градус" - собствениците са заделяли процент от цената. Друг е въпросът доколко реална е цената, дали не е плод на картелни споразумения и пр. Съмнения в тази посока има още преди няколко години.

 

Въпросът е какво прави Кристалина Георгиева на това рекламно мероприятие, провеждащо се на фона на логото на частната фирма. Не са ли и казали за скандалите около предшествениците й Педро Солбес, Вивиан Редин и Джон Дали? Всички те са попадали в скандали за лобизъм и сенчести отношения с частни фирми, които са се облагодетелствали от близостта си с високопоставените европейски чиновници.

 

В България подобна "опасност" не съществува. Поради лакейство, докарвачество и комплекси пред "големия брат" - разбирай ЕК. Сайтът МИГнюз комай единствен реагира на предколедната дъвка с Кристалина (любимият сайт на Пеевски и някои висши прокурори го преписа дословно, защото толкова може...).

 

Платен репортаж... Добре платен репортаж. В това се превръщат подобни необмислени и некадърно съшити пиарски мероприятия. А добрите намерения, ако ги е имало, пропадат в обществената мнителност.

 

Бизнесът на братята Иван и Лука Ангелови започва в началото на 90-те години с производството на яйца и пилешко месо. Тръгва от ЕТ "Градус - Иван Ангелов", с годините се разраства и вече представлява почти затворен цикъл, който започва с производството на фуражи и свършва с доставката на разфасовки в търговската мрежа. Сред останалите начинания на двамата братя са слънчогледово олио "Бисер олива" и избата "Анжелус естейт", която произвежда вина от собствени лозя. Основни акционери са и в столичната болница "Сити клиник". Двамата бизнесмени са смятани за близки до бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, като "Градус" бе замесена и в скандал с PR поръчки и прехвърлени апартаменти. Инвестициите на групата в недвижими имоти до момента също не са безпроблемни. "Градус" се оказа собственик на земи в скандала "Дюнигейт" край Несебър. Имената на Лука и Иван Ангелови се появиха и в сделки за покупка на апартаменти в прословутите магистратски комплекси в Приморско. Това пише в-к "Капитал".

 

Фирмата е замесвана многократно в скандали. Смятана е също за спонсор на БСП от години. На Георги Първанов - също.

 

През 2013 г. Иван Ангелов заявява пред в-к "Преса": "Парите са ни дадени от Бога, за да ги управляваме". Е, щом Бог така е решил... Очевидно останалите няколко милиона българи ще се надяват на Ангелови да дадат нещичко: я крилце, я кълка, я пари за кампания...

 

Има и други гледни точки по темата благотворителност. Такава отстоява фронтменът на световната група "Ей Си/Ди Си" Брайън Джонсън. Пред в. "Дейли телеграф" той заявява: "Ако помагаш на нуждаещите се, помагай, без да свикваш всеки път пресконференция. Никога не огласявам, когато правя това. Никога! Към никого не апелирам да дарява пари поради простата причина, че повечето хора не могат да си го позволят.

Хората, които идват на концертите ни, никога не биха дошли, ако от сцената някакво копеле ги заставя да страдат за някакви африкански деца."

Според него "всякакви благотворителни акции в помощ на гладуващите деца от Африка и прочие са безсмислени, тъй като в по-голямата си част събраните пари така и не достигат по предназначението си, защото биват присвоени по трасето".

 

Пиарите на Кристалина Георгиева и Йорданка Фандъкова да си залепят тези думи някъде, за да ги виждат всеки път, когато дават съвети на своите патрони.

 

Милионерите Ангелови сигурно няма да обърнат внимание на подобни съвети, защото като български богаташи едва ли се интересуват от мнението на други хора. Те са си самодостатъчни. Измислиха благотворителна кампания, българите я платиха, а те се снимаха  с лопати, Йорданка Фандъкова и Кристалина Георгиева. Сигнал към конкуренцията и контролните органи - да имат едно наум.

 

Боже, колко мъка има на този свят, боже - бе възкликнал Моканина от "По жицата". И суета, и суета - би добавил някой нашенски ПР...

 

Всъщност, както обикновено, сигурно става дума за пари.

 

Организаторите да не се сърдят за съмненията в иначе благородно пакетираната и поднесена кауза. Всяко публично прелъстяване на публиката с известни и влиятелни лица, води до подобни рискове. Това го знае всеки, дори да не е повече от средно интелигентен.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 20653 |19.06.2014 ДПС клати най-добре . 28| 19226 |21.06.2013 Red Bull - добре, но и динамит! . 29| 41100 |01.11.2012 Ураган „Санди”, добре дошъл в България! . 89| 39864 |17.02.2012 Българи, по-добре да умрем!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads