Реклама / Ads
20| 7801 |19.02.2016 ГЛАСЪТ

По-добре да спират съмнителните поръчки, отколкото да ги дават

.
До онзи ден една от основните критики към управлението на Бойко Борисов беше, че се дават милиарди по обществени поръчки на фирми и консорциуми пенкелер, зад които стоят едни и същи лица. Тази критика се споделяше от обществото наред с упреците за немръдналите реформи в съдебната система и липсата на противодействие на корупцията по високите етажи.
 
Фрог нюз бе от малкото медии, които публикуваха множество доказателства и документи за безобразия в бизнеса и толерирането на кръг от олигарси, начело с Делян Пеевски. Бизнесът в България е в кома, защото всеядни и алчни нахалници "печелят" всички поръчки, убивайки средните и малки фирми, в които се трудят хиляди свестни българи. Не е само Пеевски, нито Златев. Но Пеевски се превърна в олицетворение на задкулисието. Ибриците на модела #Кой тръбяха чрез собствените му медии, че нямал никакъв бизнес, не участвал в приписваните му сделки и далавери. Е, да, но като няма прозрачност, много естествено е слуховете да се роят.

Освен това преди няколко месеца депутатът от ДПС започна през ден-два да придобива фирми, сгради и имоти, за които преди отричаше да има общо с тях. Така, че накрая ще научим неща, които въображението ни не е допускало. В този смисъл критиките и недоволството към Борисов бяха основателни. Към прокуратурата, следствието, ДАНС, финансовото министерство, финансовото разузнаване, НАП, ГДБОП, икономическата полиция и всички политици - също. Те продължават да приличат на стражи на мафиотския модел, а не защитници на закона и обществения интерес.

Преди дни Борисов спря обществената поръчка за магистрала „Хемус” и се вдигна шум до небесата. Което показва, че е бил прав да го направи. Разбира се, пръв се „пошегува” с новото положение шефът на Лукойл Валентин Златев. "Ако вярвам на всички слухове, които съм чул от сутринта, ще трябва да закриваме държавата", - каза той пред журналисти на излизане от Министерски съвет, където се срещна с премиера. "Нямам нищо общо с нито една фирма, която е спечелила. Да извадят доказателства на масата и тогава ще призная. Но такива няма".

 

След него глас извиси и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той пък попита чрез репортерките Борисов дали като гледа в огледалото не вижда Иво Прокопиев. Както казват в Чирпанско: Всеки с дерта си. Нито един микрофон или камера обаче не попитаха Пеевски дали, когато той се оглежда в огледалото не вижда Софийския затвор. Или Илия Павлов, да речем. 

 

Крайно време е да се внесе повече яснота в ситуацията.

 

Златев и Пеевски са в правото си да изрекат подоби думи в своя защита. Техните фирми, които не са техни, сигурно ще протестират решенията от последните дни в съда. Никой не си е представял, че ще си разкъсат ризите и ще почнат да разкриват тайните на милионерската мъгла.

 

Златев очевидно смята българите за безпаметни балъци. Естествено, че името му няма да фигурира в нито една от спечелилите търга фирми. Все едно публично да признае, че се е познавал със Стоил Славов, дето го взривиха с цялата му охрана в един асансьор, и че са въртели далавери с горива години наред. И че май точно заради това руската мафия му видя сметката на Славов, защото се ощетява Лукойл.

 

Така се говори, но няма доказателства. Прокуратурата май никога не ги е търсила, нито МВР. Въпросът е защо точно за Златев се говори. Така било удобно някому, казва той. Ами ако този някой знае доста неща? Като служител на руската Лукойл, Златев няма как да върти частен бизнес, защото ще е в конфликт на интереси. Затова е възможно да е наел малка, но ефикасна бригада от юристи и финансисти, които изпълняват поставените от него задачи и реализират бизнес идеите му. А иначе колко му е на Златев да създаде фирми на името на баща му или на подставени близки лица? Не кавам, че е така, но това е класическа практика не само у нас. Тук обаче тази схема процъвтява поради липса контрол и работещо правосъдие. България обаче е колкото един среден град в Китай и всичко се научава, ако не по роднинска, то по съседска линия. Златев може преспокойно да заяви, че няма нищо общо и с луксозния хотелски комплекс край Правец, но няма кой да му повярва. А кучетата в Правец ще се смеят, нищо че няма доказателства черно на бяло.

 

Същото важи и за Делян Пеевски. "Въобще не ме засяга спирането на поръчката за магистрала „Хемус”, - ръси той, преминавайки през репортерската навалица като трактор. (Сравнението не е случайно.) Утре ще заяви, че не е дори чувал за фирмата „Водстрой 98”. Формално нищо не го свързва и с други фирми, лепнали се по министерства и ведомства като кърлежи, но мнозина знаят, че той ги контролира.

 

Доскоро нито беше чувал, нито участваше и в „Булгартабак”, пък се оказа, че не е точно така. И с ФК „Левски” няма нищо общо, само дето единият от новите съсобственици – адв. Александър Ангелов му е личен приятел и юридически съветник по бог знае колко сделки. Пеевски няма нищо общо и с далаверите в Държавния резерв, откъдето са източени десетки милиони. Нито с договори с ТЕЦ „Марица-Изток 2”, от които са прибрани също милиони, а държавата ощетена.

 

Не е помирисвал и сделките по придобиване на активи от КТБ чрез любимия свидетел на прокуратурата Бисер Лазов. От медиите си е научил и за събарянето на КТБ. Никога не е привиквал министри, депутати и магистрати в х-л „Берлин”, нито им е давал пликове с подходящи поздравления в тях, от които банковите им сметки са набъбвали като сюнгер. Пеевски не притежава и Полиграфическия комбинат чрез „Булгартабак” – Благоевград, нито вестниците „24 часа”, и „Труд”, както и редица сайтове отделно от публичната му медийна империя. Не е назначавал и уволнявал на различни нива корумпета в МВР, ДАНС, прокуратурата, някои съдилища, тайни служби и пр. Няма нищо общо и с открадването на стъкларския завод „Рубин” в Плевен, нито на сградата на София прес на бул. „Цариградско шосе” в столицата. Не е теглил стотици милони кредити чрез подставени фирми и лица от КТБ и от други банки. Не е чувал и за контрабандните цигари на „Булгартабак” на нелегалния пазар в Турция. Въобще, Пеевски е изряден политик, с чист бизнес отскоро, патриот и готов на всичко за страната си. Чест и слава, както се казва. Дали Пеевски си вярва? Дали допуска, за миг само, че някой друг му вярва? Едва ли. Но не може да се откаже от бруталния модел.

 

Вече не може. Пред репортерките може да се прави на сърдит, но всъщност е паникьосан. Защото не знае кой пръв от слугинажа ще проговори. Ще се оглежда, защото има магистрати, които не са от котилото на #Кой и бихаразследвали безпристрастно всички споменати по-горе негови „неучастия”. Не е сигурен дори дали верния му шеф на НАП Бойко Атанасов, нито в бизнесдругарчето му Александър Сталийски, нито в адвокатите спецове по офшорни врътки. Проблем му е и главният свидетел по делото за КТБ Бисер Лазов, защото както предаде предишния си благодетел Цветан Василев, така утре ще предаде и него. Въпрос на време.

 

Не знам какви са намеренията на премиера занапред. Дано и прокуратурата се събуди, защото работа я чака. Тя отказа да се самосезира, когато Борисов няколко пъти изброи виновните за сриването на КТБ - Петър Чобанов, Иван Искров и Пламен Орешарски. Време е да поработи за гражданите.

 

Проблемът не опира единствено до Пеевски. Цяла глутница е обсебила икономиката и бизнеса, задушава и убива всички извън мафиотския модел. Фирми "Водстрой 98", "Промишлено строителство - холдинг", "Трейс груп холд", "Главболгарстрой", "Риск инженеринг", "ЕНЕМОНА", "Инфраструктурни проекти", както и олигарси като Георги Гергов, Пеевски, Златев, братята Диневи, Кирил Домусчиев, братята Милен и Георги Велчеви, Симеон Пешов и още неколцина създават впечатлението, че са абонирани за обществените поръчки, а останалите едва оцеляват.

 

Много е важно спирането на тези и следващи обществени поръчки да става както казва законът. На обществото трябва да се демонстрира прозрачност, да се аргументира всяко действие. Тогава управляващите ще получат гражданска подкрепа. Ето това би означавало стабилност - да се изведе закона над личните интереси. Иначе пак ще плъзнат съмнения.

 

Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 10503 |16.02.2016 "Хемус" може да се окаже Шипка за Борисов . 54| 18349 |15.02.2016 Вицето Попова и прокурор Сарафов свързани роднински с КТБ . 24| 10476 |13.02.2016 Теорема на Пеевски за флатуленцията и метеоризма в политиката . 15| 12091 |10.02.2016 Вирусът "Зика" не съществува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads