Реклама / Ads
1| 17596 |16.08.2016 ГЛАСЪТ

Добро утро, МВР!

.
Засилваме полицейските операции, защото трафикът на нелегални имигранти е по-доходен от наркотрафика и контрабандата. Това прозрение направи вчера шефът на Националната полиция Христо Терзийски. Добро утро, МВР! Сега ли се сетихте за този извънредно популярен по нашите земи бизнес, който се върти вече три години ?
 
 През лятото на 2015 г. многократно описвах схемите за трафик на нелегални имигранти от българо-турската граница през София до браздата със Сърбия. 
Реално този бизнес се върти по същите канали за превоз на наркотици и контрабандни цигари, които функционират от години. И трафикантите са едни и същи. Само, че приходите от прекарването на имигранти са далеч повече и се печелят по-лесно и по-безопасно, отколкото тези от дрога. Ако те хванат с имигранти сключваш споразумение и получаваш условна присъда. Организаторите на каналите обаче са неуловими, ловят се само шофьори и каналджии.
По данни на Европол през 2015 г. трафикантите на имигранти са изкарали печалба от 6 милиарда евро! Голяма част от тези пари са превъртени и изкарани и в България като част от т.нар. Балкански път. 
Инвазията на имигранти, наричани бежанци, започна през 2013 г и държавата ни тогава се оказа напълно неподготвена. Сега положението е същото. Допреди месец премиерът Борисов твърдеше, че всичко е наред и кьорав мигрант няма на границата. Сега изведнъж на пожар започнахме да търсим помощ от ЕС и да искаме съдействие от Фронтекс.
За капак отстреляха цялото ръководство на Гранична полиция, сключило договор за превоз на заловени чужденци страфикант на хора. Абсурд. Източници от МВР обаче твърдят, че това е била капката преляла чашата, защото шефовете на Гранична полиция, протежета на главния секретар на МВР Георги Костов, пращали успокояващи доклади до ръководството на министерството, докато картината по границите била доста отчайваща. Потвърждават го и цифрите. Само за нощ в София полицията залови 153-ма нелегални имигранти без никакви документи.
Сърбия вчера се похвали, че за един месец откакто прати армията си на нашата бразда е върнала на България над 2220 чужденци, опитали да минат нелегално границата. 
Отделно от това страната ни е прорязана от „полицейски канали”, които транспортират нелегални имигранти от Турция към Сърбия. Само един бе разбит от „Вътрешна сигурност” край Сливница. А останалите?
Както казва един приятел: по-добре е да върнат Гранични войски и легендарния граничар Вергил Ваклинов с кучето му. 
Проблемът е, че българската гранична полиция няма опит в справянето с такъв мощен мигрантски поток. До 10 ноември 1989 г родните граничари бяха обучавани да залавят и убиват всички, които се опитваха да избягат зад желязната завеса. 
Сега обаче положението е точно обратното и нито оградата, която не е ясно кога най-сетне ще е готова, нито пращането на армия и жандармерия помага за справяне с проблема. Защото системата е пробита отвътре и всичко става с участието на полицаи. На промиера Борисов може много да му се иска контрола да е железен, но кадрите, които трябва да свършат рабоатта не са безкористни. Освен това правят "бизнеса" зад гърба му, заявявайки лицемерно, че са лоялни на държавата.
Дано ръководството на МВР открие тези неща по-рано и се събуди от дрямката, защото лошо ни се пише.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7264 |17.04.2024 Всичко върви по план - плана на премиера Борисов. Жътвата започна, честити честни и демократични избори! . 15| 10167 |16.04.2024 Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожелавам това, което причинявате на други! . 12| 6229 |13.04.2024 Войната на снимките: Българският елит плаче за „тоягата на Хувър“, но няма народ да удари! . 14| 6483 |10.04.2024 Безценен съвет: Вече сте мъртви, но запазете самообладание. Да живее шефът!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads