Реклама / Ads
37| 21415 |03.01.2011 ГЛАСЪТ

Доган жертва семейството срещу главата на Борисов

.
Хидроспециалистът Доган разбира и от сезони – падна сняг, хвана поледица и качи, без да се усетят, цялата политическа сюрия на шейната. Пусна ги да се пързалят към неизвестното и да се радват пред Коледно.
 
Горе-долу така изглежда зимната приказка след многозначителните послания, с които партията наСокола облъчва през последната седмица политици, държавници, електорат. Лидерът на ДПС първо обеща да проговори, после да завие надясно и накрая поиска пълна лустрация и чистка на комунисти, ченгета и възродители от всички постове и служби в държавата. Явно шефът на фирмата е решил да предизвика нова революция, да падат глави, а земята под краката му да се цепи. Заканите приличат много на мерака му да има собствена летяща космическа чиния, или на изказването му в парламента през 1992 г., когато поиска закриване на БСП. За 20 години в политиката Сокола винаги се измъква с един и същ цирков номер – иска настойчиво това, което никога няма да стане. Така винаги изглежда като революционер, нестандартен, екстравагантен политк, който произнася на глас това, което опонентите му даже не искат и да помислят.

При него думите никога не са еднозначни, ако ги транжираме, ще открием поне няколко различни пласта, а когато стигнем до последния, ще установим, че първите два вече са се слели и са се превърнали в нещо ново, което дава различно значение и посока. Ако заканите му за лустрация се сбъднат, на кино отива цялата държава. Няма да остане неразтурена институция – от президентството до най-малкото кметство, църквата и мюфтийството.

Същият тайфун ще мине и през личната му партия, където секретари от времето на Живков, възродители и агенти 20 години представляват правата и свободите на българските турци От друга страна, исканията на ДПС са ясен флирт към Анкара, Западна Европа и САЩ, които не крият резервираността си към апетитите на хора от тоталитарните структури да овладяват ключови позици в България. Доган им предлага покъртителен театър, в който обявява война на ДС, тоест на своето семейство, както нарича тайните структури в рапортите си като агент Сава. Така ще промоцира образа на новия нтикомунист. Такава политика е голямо намигване и към парламентарната му група и структурите по места, които от години са разделени на ченгета и свободни, а противоречията в партията съвсем се изостриха след отстраняването на Касим Дал от ключови позиции. Поне привидно тоталната чистка и десните движения, изглежда, че са насочени срещу хората и интересите на президента и БСП и уж в подкрепа на правителството на Борисов, което иска да се отърве от компрометираните и да прави радикални промени.

Със заявките да се отлепи от лявото и центъра, Сокола иска да бъде припознат от ГЕРБ като фактор за десни реформи. И още да покаже на Борисов и хората му, че колкото те са десни, толкова може да бъде и ДПС, още повече след като не могат да разчитат на старите сини, нито на компрометираната с национализма АТАКА, железните структури на Сокола са най-удобните съюзници. Така изглеждат нещата над повърхността, но познавачи на табиетите на философа от Дръндар съзират, че целият цирк и агресия просто са поредният капан, от който ще последва дестабилизиране на страната, взривяване на Борисов и сваляне на кабинета му, а напролет съставяне на служебен кабинет, за какъвто Първанов мечтае отдавна. Знаците, идващи от „Дондуков”2, но изказани от временния водач на проекта АБВ Костадин Паскалев, потвърждават подобна версия.

Според благоевградския кмет, ако се разсекретят архиви на ДС и се разровят документи, може да се окаже, че по време на Възродителния процес тогавашният служител на МВР Бойко Борисов не е пазел просто сламата в Северна България, както ни уверява? За същото говори и дясната ръка на Доган – депутатът Гюнай Сефер. Според него в архивите на РДВР Силистра и Шумен имало неизвестни факти за Борисов. Ако те лъснат, премиерът, който е повел рицарите на честта срещу туморите от комунизма, трябва да постъпи като самурай и да си направи публично харакири, както Доган жертва щедро цялото си семейство. Защо поема Сокола този краен ход – от една страна, търси изход от вътрешната и международната изолация, в която е поставен, от друга- иска да покаже, че още може да хапе и да боде очи. Действията му могат да бъдат разшифровани и така: „Употребявахте ме 20 г., сега аз ще ви разбия!”, но те едва ли са следствие само на личните му усилия. По-скоро ГЕРБ са въвлечени в поредното активно мероприятие Активирани са спящи клетки на ДС, готвещи задкулисно поредния преврат. Обещанията за десен завой на ДПС са много примамливи за стабилността на ГЕРБ, но едва ли ще са полезни за политическото му оцеляване.

Доган, който носи вина за днешната носталгия по комунизма, с тези свалки само ще доубие десните идеи в Бълг а рия. От д р у г а страна, Борисов ясно трябва да каже, че декларациите за дясно не са автоматична индулгенция за белите по време на правителствата на НДСВ и Тройната коалиция, още по-малко пък етническата партия в десни дрехи става чиста, а капиталите на лидерите й - легални! Пред ГЕРБ алтернативите са две - да заиграе открито със старата ханъма ДПС и с цената на компромиси да спаси властта и да спечели президентските избори. После обаче ги очаква съдбата на всички прелъстени и изоставени от Доган любими. Борисов обаче има и директен път към историята – да спечели президент и проведе реформи без турските гласове – нещо, което не постигна и Костов.

Стойко Стоянов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 128| 23901 |08.10.2010 Ердоган „уволни” ченгетата и комунистите в ДПС . 45| 18678 |27.09.2010 Първата жертва. Оплачете се на Марко . 87| 23316 |23.07.2010 Бойко щракна в капана на Доган . 16| 16676 |15.06.2010 Държавата срещу Маргините – предизвестен провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads