Реклама / Ads
43| 14597 |15.07.2009 ГЛАСЪТ

Доган вече е повелителят на Родопите

.
Овидий
Ще успее ли Бойко Борисов да разгадае шифъра, завещан от Овидий за „планината на изкуплението”
 

Стойко Стоянов

За 50-я си юбилей Бойко Борисов ще получи премиерски пост, на който може да се радва максимум 4 години. За 20-тата си годишнина в политиката Ахмед Доган взе на тепсия Родопите. Очертава се да остане неизменният повелител на земята на траките и занапред. Вместо Планината на Орфей, тя вече може да се нарича и Планината на Сокола.

След парламентарните избори на 5 юли там падна и последната крепост – Средните Родопи. В Смолянска област партията ДПС вече е първа политическа сила след като в продължение на 15 години привържениците й бяха едва около 4 хиляди и никога не можеха да помислят, че ще имат дори пълен депутатски мандат. Неочакваният пробив се получи през 2005 г. след орташкото управление с царя и екипажа на Жълтата подводница.

Наследникът на местната феодална династия Ариф Агуш успя тогава да мобилизира около 9000 гласа за ДПС и с малка преднина измъкна за пръв път депутатското място от екс президента на страната и лидер на СДС тогава Петър Стоянов. Година по-късно Движението получи и първите кметове в Борино, Девин и Доспад. На последния вот обаче, след втория пълен управленски мандат с тройната коалиция, жътвата за властелина на Боянските сараи беше наистина богата -16 559 родопчани (само с 226 по-малко от столетницата) му повериха гласа си.

Смолянските депесари, които не знаят и бъкел турски, не можеха да повярват, че с лекота са преминали психологическата бариера от 10 хил. гласа, които Сокола им беше дал за домашно. Това обаче не засити апетита на човека от Дръндар. Той показа на политическите си опоненти, че изборите приличат на партия шах, а не са фитнес зала за културисти. Тоест трупането на точки е трудно занимание, прави се с мъдрост и усет за ходове напред, а не с дуене на мускули и пълнене на балони с хелий.

Предизвестената победа на генералската партия с 24 658 гласа помръкна в планината на Орфей, след като Сокола реши да инвестира стратегически точно в Смолянско гласовете на 8270 изселници от Турция. Така с 25 329 гласа ДПС стана победител в Средните Родопи, измъквайки 2 депутатски места от конкурентите си.

Сега цялата древна планина от източната й част до западните и покрайнини е политически доминирана от ДПС и е под погледа на Сокола.
Източните Родопи - Кърджалйско отдавна са признати за негов бастион или виалет. Малката победа на ГЕРБ с Вежди Рашидов едва ли променя ситуацията, защото тук ДПС, освен че има 4 депутата, държи всички кметски места и от царско време - повечето държавни служби. Пък и скулпторът едва ли ще предизвика нещо революционно в статуквото край Арда. Той говори смело против Доган и ДПС елита от няколко години и така хваща око. Сигурно си има лични причини за това. Но и дума не обелва срещу президента Георги Първанов, БСП и НДСВ, които бетонираха Сокола в държавата и му дадоха ключа за Родопите.

В Западните Родопи пък – Благоевградско, ДПС е монополизирало българомохамеданското население от самата зора на демокрацията. Точно българомохамеданите бяха рупорът за връщането на майчините им имена в края на декември 1989 г. Но след 20 години, освен че излъчи двама народни представители, ДПС за пръв път се нареди като втора политическа сила, изпреварвайки даже социалистите.

Тук си създадоха и местен герой – Ахмед Башев. Пиари му се оказаха самият премиер Станишев и агентите от ДАНС. Преди месеци Башев бе арестуван шумно за няколко часа с обвинение за национализъм и насаждане на радикален ислямизъм, а после го пуснаха обвит с националното знаме като броня. И така кметът на Гърмен стана жива помашка икона, без на никой да му пука, че в годините на развития социализъм е бил автентичен агент на Държавна сигурност и дръзновено е топял събратята си от района, че са се отклонявали от правата вяра на БКП.

В деня на изборите 5 юли Доган уж разкри мистерията как се печелят гласове: ”Нашата технология при агитацията е съвсем друга – правим диалог очи в очи, отчитаме се, поемаме ангажимент за следващ етап”. Сокола е безспорен майстор, когато показва как за два мандата с ресурса на държавната власт се отвоюват електорат и територия. Но в неговата технология има и една тъмна страна. Той не говори за нея, но тя все повече се налага като водеща за пълнене на урните.

Доверието към ДПС в Средните и Западните Родопи е само от средите на българомохамеданското население. Прочитът на този факт показва, че религиозният признак (ислямът) е основата, на която става и партийното приобщаване. След това като по инерция се набива манипулативното разбиране, че щом си мюсюлманин, значи си и турчин. Отъждествяването на религиозната с етническата принадлежност получават своята завършеност с политическата ориентация и гласуване в случая за ДПС – фирмата, чрез която се разливат и финансови потоци за правоверните.

Случващото се в планината вече не е изолиран случай, а проблем на националната сигурност. Това го виждат европейските ни партньори. Но никой от властта не дава обяснение защо за 8 години близо 100 хил. българи избягаха от общонационалните партии и избраха варианта 4 в 1 – партия,религия, етнос, бизнес.

4 беше и номерът на бюлетината за Доган. Какво се крие зад това число и формулата на съставянето му трябва да анализират може би специалните служби за сигурност. Но те изглежда са блокирали за такива проблеми и са още на вълна „Българската Коледа”, която е изведена като най-важна новина на сайта им.

Към процесите в Родопите безмълвен е и държавният глава. Не защото не знае за какво става дума, а защото е наведен и има да връща жестове Той сигурно също е участвал в сеанса на Сокола – „диалог очи в очи, отчитаме се, поемаме ангажименти”. Угоднически мълчи и персоналният интелектуалец на Първанов Антон Дончев. През 60-те години на миналия век той написа епоса „Време разделно”, но сега не проронва и дума за новите господари на планината, защото те са другарчета на патрона му.

Несвързано за някакво етническо напрежение в смолянско след изборите заговори и любимката на БСП – кметицата на Смолян Дора Янкова. Да оставим ретроградното й излъчване на кондуктор, който къса билетчетата за социалистическите чавдари. Но най-личната мома на Смолян явно бърка религиозното и етническото. Поне в нейния край все още е населено само с български етнос. Той обаче изповядва и християнство, и ислям. Така, че от къде да паднат етнически искри?! Грешката на Янкова обаче сигурно е вярна, защото през нейното кметуване ДПС проби в района най-мощно.

„Родопа е планината на изкуплението”. Трудно е сега да кажем какъв шифър е закодирал Овидий в думите си преди 2000 години. Соколът направи своя прочит на метаморфозите, а сега е ред на добрия герой Бойко Борисов. Хората го посочиха с вота си и държавната власт е в ръцете му. Ще върне ли той държавата в планината и свободата на родопчани, това е въпросът. И цената на изкуплението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 11307 |27.06.2009 Доган, шейх Фарид и удавника-избирател . 21| 7414 |19.05.2009 Моисей, Данко, Доган и горящите гуми . 14| 8005 |16.12.2008 Политиците и честните хора вече танцуват . 21| 7476 |17.08.2008 Пуснете Пламен, вече няма какво да губим!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads